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OFFICES - COMPATIBLE - INCOMPATIBLE: 

1. TOWNSHIP CLERK - MEMBER, BOARD OF DIRECTORS, 
COUNTY AGRICULTURAL SOCIETY - COMPATIBLE. 

2. CLERK, COUNTY AGRICULTURAL SOCIETY AND CLERK 
OF CITY BOARD OF EDUCATION - COMPATIBLE. 

3. TEACHER, CITY HIGH SCHOOL - MAY LEGALLY HOLD 
OFFICE OF CLERK OF CITY COUNCIL. 

4. COUNTY SERVICE OFFICER - MEMBER BOARD OF 
ELECTIONS - INCOMPATIBLE - VIOLATION, SECTION 
486-23 G. C. 

J. DEPUTY CLERK, BOARD OF ELECTIONS - SOLDIERS 
RELIEF COMMISSION - COMPATIBLE. 

6. CITY COUNCILMAN - TOWNSHIP CONSTABLE - IN­
COMPATIBLE - SECTION 4207 G. C. 

SYLLABUS: 

1. The positions of township clerk and member of the board of directors of a 
county agricultural society are not incompatible. 

2. The positions of clerk of a county agricultural society and clerk of a city 
board of education are not incompatible. 

3. A teacher in a city high school may legally hold the office of clerk of the 
city council at the same time. 

4. A county service officer may not concurrently therewith hold the office of 
member of a board of elections without violating Section 486-23, General Code. 

5. The offices of deputy clerk of a board of elections and member of the 
soldiers relief commission are not incompatible. 

6. Section 4207, General Code, ,by prohibiting a city councilman from holding 
any other public office or employment, except that of notary public or member of 
the state militia, prohibits such councilman from holding, at the same time, the 
office of township consta,ble. 



ATTORNEY GENERAL 6I 

February I, 1952 

Hon. George M. Monahan, Prosecuting Attorney 

Auglaize ·County, Wapakoneta, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter of recent date, which 

reads in part as follows : 

"Kindly advise me if the following positions are compatible: 

1. Township Clerk and Member of the Fair Board. 

2. Clerk of the Fair Board and Clerk of the city Board 
of Education. 

3. Teacher in the city high school and Clerk of the City 
Council. 

4. County Service officer and Member of the Board of 
Elections. 

5. Deputy clerk of the Board of Elections and member of 
the Soldiers & Sailors Relief Commission. 

6. Township constable and city councilman. (This man 
ran for councilman and was elected and written in for con­
stable, a position he now holds.)" 

In answering your request, I will consider the questions relating to 

the various offices in the order in which you have presented them. 

I. The governing body of county and independent agricultural 

societies i~ the ,board of directors sometimes popularly designated as a 

"fair board." Section 9884-2, General Code, provides for the election of 

such a board of directors and the term of office of its members. Neither 

this section nor any other applicable section prohibits a member of the 

board of directors from holding a public office concurrently with member­

ship on the board. 

The election of township clerks and the duties pertinent to such of­

fice are provided for in Section 3299 et seq., General Code. I can find 

no restriction in these provisions against a clerk being at the same time 

a member of a board of directors of an agricultural society. Finding no 

statutory prohibition on holding the two positions simultaneously, it be-
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comes necessary to determine whether such positions are incompatible 

under the common law rule. 

It has been said that at common law, two offices whose functions are 

inconsistent are to be regarded as incompatible. One of the tests for de­

termining when there is such an inconsistency in functions is stated in 

32 Ohio Jurisprudence, p. go8, as follows : 

"One of the most important tests as to whether offices are 
incompatible is found in the principle that incompatibility is rec­
ognized whenever one office is subordinate to the other in some of 
its important and principal duties * * *, or is in any way a check 
upon the other * * * ." 

The doctrine of incompatibility however, relates only to public of­

fices and has no application where one of two positions is not in fact a 

public office. There can be little doubt that the office of township clerk 

is a "public office" as that term is defined, but I think there is considerable 

cl~ubt as to whether a member of a board of directors, or fair board, holds 

a public office. In defining a "public office," it is stated in 32 Ohio Juris­

pruclence, p. 859: 

"In accordance with these characteristics, it is generally held 
that authority and power relating to public interests, conferred by 
statute, and vested in an individual by election or appointment, 
create an office." (Emphasis aclclecl.) 

Section 9884-2, supra, reads in part as follows: 

"Only persons holding membership certificates at the close 
of the fair, or at least fifteen calendar clays before the elate of 
election, as may be fixed by the board of directors, shall be en­
titled to vote, unless such election is held during the time• of the 
holding of the annual county fair. If the said election is held 
on the fairgrounds during the continuance of the county fair, 
then all persons holding membership certificates of the elate and 
hour of the election shall be entitled to vote." 

lt will be seen that a member of the board of directors is not elected 

at a public election, where the electors of a county generally are eligible 

to vote, but at a private election in which the electors are persons holding 

membership certificates in such agricultural societies. In an opinion ren­

dered by one of my predecessors in office, Opinion No. 2530, Opinions of 

the Attorney General for 1934, p. 495, it was concluded that "a director 
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of a county agricultural society is not a public officer but is the agent 

of a private corporation." In the body of the opinion, it was stated at p. 

498: 

"I cannot feel that the office of director of a county agri­
cultural society, which is filled not by election of the people or by 
appointment of any public official, but merely by election of those 
private individuals who happen to be members of the society, 
is a public office or employment." 

I think the conclusion reached in the above cited opinion is the cor­

rect one and it is therefore my opinion that a member of the board of 

directors of an agricultural society is not a public officer and that such 

position is compatible with the office of township clerk. 

2. I think the conclusion reached in the above instance 1s deter­

minative of the question you have presented in item two of your request. 

I can find no express provision in the statutes or the rules for the 

organization and management of county and independent agricultural 

societies expressly creating the position of clerk of the fair board but 

I assume that such a position has been created under authority of Section 

9884-3, General Code. That section provides that at an annual meeting, 

the board of directors shall elect a president, vice-president and "such 

other officers as it may deem proper." If, as concluded above, members 

of such a board of directors are not public officers, I think it is clear 

that a person elected by such directors to the position of clerk of the 

board would not be a public officer or public employee. It is my con­

clusion, therefore, that there can be no question of incompatibility in this 

instance and, as I can find no statutory provision which would prevent 

a clerk of a city board of education from also being a clerk of a fair 

board, it is my opinion that such positions are compatible. 

3. Next in order of consideration are the positions of city high 

school teacher and clerk of the city council. Teachers are, under Section 

486-8 (7), General Code, placed in the unclassified civil service. Under 

the same section of the code, the legislature in enumerating those positions 

in the unclassified service, included therein : 

"All officers and employees elected or appointed by either 
or both branches of the general assembly, and such employees of 
the city council as are engaged in legislative duties." 

· ( Emphasis added.) 
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The underscored provision would seem to embrace the office of clerk 

of the city council. In an opinion rendered by one of my predecessors in 

office, Opinion No. 326, Opinions of the Attorney General for 1927, p. 

558, it was concluded that a clerk of a city council was in the unclassified 

civil service. This opinion quoted from an earlier opinion, Opinion No. 

647, Opinions of the Attorney General for 1919, p. 1160, as follows: 

''The General Assembly is conclusively presumed to have 
known that the city council is the municipal law-making body and, 
as such, could not delegate its law-making power to its clerk and 
the use of the term 'legislative duties' must be construed as to 
mean clerical duties pertaining to and in connection with the legis­
lative function of council.'' 

I concur 111 the reasomng, and the conclusions expressed 111 those 

opinions. 

Both offices being in the unclassified civil service, I can find nothing 

111 the statutes which would prevent one person from holding the two 

offices concurrently. Neither can I see where either office is a check 

upon the other office in any way, rendering such offices incompatible at 

the common law. It is therefore my opinion that the positions of teacher 

in a city high school and clerk of a city council may legally be held by 

the same person. 

4. The office of county veterans' service officer is created by Section 

2933-3, General Code, and in general the duties of such office are to ad­

vise and assist members of the armed forces and their families and veterans 

and their families in presenting claims or obtaining benefits under any 

law of the United States or this state. The position of such service of­

ficer not being listed in the unclassified civil service under Section 486-8, 

General Code, it must be concluded that it is within the classified civil 

service. This conclusion was reached by one of my predecessors in of­

fice also, in Opinion Xo. 4130, Opinions of the Attorney General for 

I 948, page 594. 

It is expressly provided 111 Section 486-8, supra, that election officers 

shall be in the unclassified service. Section 486-23, General Code, par­

tially provides : 
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"* * * nor shall any officer or employee in the classified service 
of the state, the several counties, cities and city school districts 
thereof, be an officer in any political organization or take part in 
politics other than to vote as he pleases and to express freely his 
political opinions." ( Emphasis added.) 

There is no restriction on the political activities of a person in the 

unclassified civil service. In State, ex rel. Neffner v. Hummel, 142 Ohio 

St., 324, the Supreme Court, in considering the effect of the underscored 

language in Section 486-23, supra, stated at page 332: 

"A casual reading of the civil service code demonstrates 
clearly that the General Assembly created two classes of service. 
The rights and obligations of and restrictions upon persons in the 
classified ser.vice are wholly inconsistent with the rights and ob­
ligations of and restrictions upon persons in the unclassified serv­
ice. 

"As we read and construe the code, an employee in the classi­
fied service upon acceptance of an appointment to an elective of­
fice in the unclassified service thereby terminates his status as an 
employe in the classified service." 

\,Vhile in this case the court was considering a position 111 the classi­

fied service and an elective office in the unclassified service, it would ap­

pear that the inconsistency in the rights and obligations of classified and 

unclassified service is still present in the instant case. This is true by 

reason of the fact that Section 4785-9, General Code, provides that after 

a vacancy occurs in the membership of a board of elections, the county 

executive committee of the party entitled to the appointment may recom­

mend a qualified elector to the Secretary of State. By this provision the 

Legislature has expressly recognized the political nature of the office of 

member of a board of elections. 

In Opinion No. 2545, Opinions of the Attorney General for 1928, 

page 2054, this problem was considered and it was there concluded that 

employes in the classified service may not hold office as a member or 

clerk of a board of elections without violating Section 486-23. I concur 

111 this conclusion. 

5. The fifth item in your request deals with the office of deputy 

clerk of a board of elections and member of the soldiers relief commission. 

Section 2930, et seq., General Code, provide for the appointment of a 
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soldiers relief com1rnss10n for the relief of indigent soldiers, sailors, 

marines and their families. I can find no provision in these sections which 

would make a member of such commission ineligible to hold, at the same 

time, the position of a deputy clerk of elections. 

Section 4785-15, General Code, makes provision for the appointment 

of a deputy clerk of a board of elections. I find nothing in the election 

laws which would prevent a deputy clerk of a board of elections from 

holding concurrently, with his position as such clerk, the office of mem­

ber of the soldiers relief commission. 

Nor do I see how the duties of the two offices could conflict in any 

way, or that one office is in any manner a check on the other office and, 

therefore, I must conclude that the two offices are not incompatible at 

common law. 

6. Section 4207, General Code, prevents the same person from 

holding at the same time the offices of township constable and city coun­

cilman. It is provided therein: 

'·Councilmen at large shall have resided in their respective 
cities and councilmen from wards shall have resided in their re­
spective wards, for at least one year next preceding their election. 
Each member of council shall be an elector of the city, shall not 
hold any other public office or employment, except that of notary 
public or 111.e-mber of the state militia, and shall not be interested 
in any contract with the city. A member who ceases to possess 
any of the qualifications herein required, or removes from his 
ward, if elected from a ward, or from the city, if elected from 
the city at large, shall forthwith forfeit his office." 

( Emphasis added.) 

It seems clear that a township constable holds a public office within 

the meaning of this section and I can but conclude that a person who has 

been elected to both offices at the same election, or elected to one and re­

elected to the other, can legally accept only one of such offices. 

I have purposely avoided any discussion of the question of the physi­

cal possibility of discharging the duties of any two offices here involved 

in considering the compatibility of such offices. I have clone this for the 

reason that this is a factual question and, therefore, one for determination 

as a political matter, and not as a question of law. 
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In specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

I . The positions of township clerk and member of the board of 

directors of a county agricultural society are not incompatible. 

2. The positions of clerk of a county agricultural society and clerk 

of a city board of education are not incompatible. 

3. A teacher in a city high school may legally hold the office of 

clerk of the city council at the same time. 

4. A county service officer may not concurrently therewith hold 

the office of member of a board of elections without _violating Section 

486-23, General Code. 

5. The offices of deputy clerk of a board of elections and member 

of the soldiers relief commission are not incompatible. 

6. Section 4207, General ·Code, by prohibiting a city councilman 

from holding any other public office or employment, except that of notary 

public or member of the state militia, prohibits such councilman from 

holding, at the same time, the office of township constable. 

Respectful! y, 

C. \VILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




