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THE USE OF FLASHING LIGHTS ON A VILLAGE FIRE TRUCK 

WHICH IS RETURNING FROM AN EMERGENCY CALL IS NOT 

PROHIBITED-§§4513.17, 4511.01, 701.02, R.C. 

SYLLABUS: 

The use of flashing lights on a village fire truck which is returning from an 
emergency call is not prohibited by Section 4513.17, Revised Code. 

Columbus, Ohio, April 28, 1962 

Hon. Paul J. Mikus, Prosecuting Attorney 

Lorain County, Elyria, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Pursuant to a request by the Solicitor of the Village of 
South Amherst, we are submitting for your opinion the following 
question which involves the state statutes on the operation of mo­
tor vehicles on public roads: 

" 'Is it reasonable and proper for fire trucks of the Vil­
lage of South Amherst to operate their flashing devices 
when returning from a fire call ? 

" 'It should be pointed out that there is no question 
involved as to audible signals or as to other course of con­
duct to be followed by said emergency vehicle upon its return 
from an emergency call. The only question in which answer 
is being sought concerns the propriety of using flashing 
lights. It has been felt that such use could be a traffic hazard. 
On the other hand, some believe that displaying the flashing 
warning lights in this manner is a protection for those fire­
men riding the fire equipment.' " 

As to red lights and flashing lights on motor vehicles, Section 4513.17, 

Revised Code, appears to be the only pertinent provision of law. That 

section reads in part : 

"* * * * * * * * * 
"(C) No person shall drive or move vehicle or equipment 

upon any highway with any light or device thereon displaying a 
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red light mounted on the front thereof. This division does not 
apply to emergency vehicles, school buses, traffic line stripers, 
snow plows, rural mail delivery vehicles, state highway survey ve­
hicles, funeral escort vehicles, and similar equipment operated by 
the department of highways or local authorities. 

"(D) Flashing lights are prohibited on motor vehicles, 
except as a means for indicating a right or a left turn, or in the 
presence of a vehicular traffic hazard requiring unusual care in 
approaching, or overtaking or passing. This prohibition does not 
apply to emergency vehicles, disabled vehicles, school buses, 
traffic line stripers, snow plows, rural mail delivery vehicles, state 
highway vehicles, funeral escort vehicles, and similar equipment 
operated by the department or local authorities, nor to vehicles or 
machinery required by section 4513.11 of the Revised Code to have 
a flashing red light." 

As noted, the above provisions do not apply to emergency vehicles. 

The definition of emergency vehicles as used in Section 4513.17, Supra, 
is found in division (D) of Section 4511.01 Revised Code, and reads: 

"* * * * * * * * * 
"(D) 'Emergency vehicle' means fire department, police, 

and state highway patrol vehicles, ambulances, vehicles of salvage 
corporations organized under sections 1709.01 to 1709.07, in­
clusive, of the Revised Code, emergency vehicles of municipal or 
county departments or public utility corporations when identified 
as such as required by law, the director of highways, or local 
authorities, motor vehicles when commandeered by a police officer, 
and motor vehicles when used by volunteer firemen responding 
to emergency calls in the fire department service when identified 
as required by the director. 

"* * * * * * * * *"
Thus, it is clear that a village fire truck is an emergency vehicle and 

that the restrictions of Section 4513.17, supra, do not apply to such a truck. 

It might be argued that in enacting Section 4513.17, supra, the legis­

lature intended to exempt emergency vehicles from the restrictions con­

tained therein only when such vehicles are used in situations requiring 

emergency action. ;For example, a fire truck proceeding to the scene of a 
fire would certainly be in an emergency situation requiring all possible 

safeguards, while the same truck returning from such scene would be in 
an entirely different situation. 

Under the law as written, however, the legislature has exempted fire 

trucks and has not limited the exemption to times when the truck is 



proceeding to a fire. Further, since a violation of Section 4513.17, supra, 

entails the imposition of a criminal penalty, (See Section 4513.99, Revised 

Code), and that section should be interpreted strictly against the state 

and liberally in favor of the accused ( 15 Ohio Jurisprudence 2d, Section 
20, page 254). 

I might further note that in at least one instance the legislature has 
recognized a difference in the situation where a fire truck is proceeding 

to a fire from that where such a truck is returning from a fire ; but in that 

instance specific language was used to show that the law was to apply only 

when the truck was proceeding to the fire. In this regard, Section 701.02 

Revised Code, reads in part : 

"* * * * * * * * * 
"The defense that the officer, agent, or servant of the munici­

pal corporation was engaged in performing a governmental func­
tion, shall be a full defense as to the negligence of: 

"* * * * * * * * * 
"(B) Members of the fire department while engaged in 

duty at a fire, or while proceeding toward a place where a fire 
is in progress or is believed to be in progress, or in answering any 
other emergency alarm. 

"* * * * * * * * *"
It might reasonably be assumed that if under Section 4513.17, supra, 

fire department vehicles were to be exempt from the restrictions of that 

section only when proceeding to the scene of a fire or other emergency, the 
legislature would have used language such as is found in Section 701.02, 

supra, making such specification. But in the absence of any such specific 
language I can only conclude that the exemption was intended to apply 

at all times. 

To conclude, therefore, it is my opinion and you are advised that 
the use of flashing lights on a village fire truck which is returning from an 

emergency call is not prohibited by Section 4513.17, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




