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ATTORNEY GENERAL 

FIREMEN'S PENSION FUND-PROVISION OF SECTION 3298-

6o G. C. REQUIRING TWENTY-FIVE PERCENT OF AMOUNT 
RECEIVED BY MUNICIPALITY ON CONTRACTS TO FUR­
NISH FIRE PROTECTION OUTSIDE OF ITS BOUNDARIES, 
TO BE PAID INTO FIREMEN'S PENSION FUND, APPLIES 
ONLY TO CONTRACTS WITH A PERSON, GROUP OF PER­
SONS, FIRM OR CORPORATION, AND NOT TO CONTRACTS 
WITH TOWNSHIP OR ANOTHER MUNICIPALITY. 

SYLLABUS: 

The provision of Section 3298-60, General Code, requiring twenty-five percent 
of the amount received by a municipality on contracts for furnishing fire protection 
outside of its boundaries, to be paid into the firemen's pension fund applies only to 
contracts with a person, group of persons, firm or corporation, and not to contracts 
with a township or another municipality. 

Coli.tmbus, Ohio, January 22, 1945 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"Section 3298-00, General Code, was amended in Ohio Laws 
119, page 317, which added what is now the second paragraph 
of said section of law so as to permit municipal corporations to 
contract with 'any person, group of persons, firm or corporation', 
to furnish fire protection. 

Such municipalities, by the provisions of the first paragraph 
of said section, are authorized to contract with other subdivisions 
to furnish fire protection, and they possessed that power before 
the section was amended, the receipts for such fire service being 
credited to the general fund of the municipality furnishing the 
fire service. 

The amendment contains the following additional provision : 

'Twenty-five percent of the amount received by such munic­
ipality on any such contract shall be paid into the firemen's pen­
sion fund.' 
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QUESTION : Does the requirement for payment of twenty­
five percent of receipts apply to the contracts with 'any person, 
group of persons, firm or corporation' only, or is it applicable to 
receipts on contracts with townships and other subdivisions as 
well? 

Will you kindly give us your interpretation of the above 
mentioned law, particularly as to the disposition of receipts col­
lected under the separate classes of contracts provided for in said 
section?" 

Section 3298-6o, Gerieral Code, reads as follows : 

"Any township, village or city, in order to obtain fire 
protection or to obtain additional fire protection in times of 
emergency, shall have the authority to entt;r into a contract or 
contracts for a period not to exceed three years, with one or more 
townships, villages or cities, upon such terms as may be agreed 
upon, for services of fire departments or the use of fire apparatus 
or for the interchange of the service of fire departments or use 
of fire apparatus, within the several territories of the contracting 
subdivisions, if such contracts are first authorized by the respec­
tive boards of trustees, councils, or other legislative bodies. 

Any municipal corporation shall have the authority to enter 
into a contract or contracts for a period not to exceed three years 
with any person, group of persons, firm or corporation, owning 
or having an interest in property outside the limits of such munic­
ipality, who desires to obtain fire protection for such property, 
upon such terms as may be agreed upon, for services of the fire 
department of such municipality, provided such contract or con­
tracts be first authorized by the legislative body thereof. Twenty­
five percent of the amount. received by such. municipality on any 
such contract shall ·be paid into the firemen's. pension fimd. 

The provisions of Section 3714-1 of the General Code so far 
as the same shall apply to the operation of fire departments, shall 
apply to the contracting political subdivisions and fire department 
members when said members are rendering service outside their 
own subdivision pursuant to such contracts. 

Fire department members acting outside the subdivision in 
which they are employed pursuant to such contracts, shall be en­
titled to participate in any pension or indemnity fund established 
by their employer to the same extent as while acting within the 
employing subdivision, if the rules of the board of trustees of the 
firemen's pension or indemnity fund provide therefor; and shall 
be entitled to all the rights and .benefits of the workmen's com­
pensation act, to the same extent as while performing service 
within said subdivision. 
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Such contracts may provide for a fixed annual charge to be 
paid at the times agreed upon and stipulated therein, or for 
compensation based upon a stipulated price for each run, call or 
emergency, or the number of members or pieces of apparatus 
employed or the elapsed time of service required, in such run, 
call or emergency ; and may provide for compensation for loss 
or damage to equipment or apparatus while engaged outside the 
limits of the subdivision owning and furnishing the same; and 
said contracts may provide for the reimbursement of the 
subdivision wherein the fire department members are employed 
for any pension or indemnity award or premium contribution 
assessed against the employing subdivision for workmen's com­
pensation benefits, for injuries or death of its fire department 
members occurring while engaged in rendering service in pur­
suance thereof." 

Your whole question turns upon the interpretation to be given to the 

words "such contract" as used in the last sentence of the second paragraph 

of the above statute. Prior to its amendment in II9 0. L., 315, Section 

3298-6o was identical with the present form except for the second para­

graph, which was interpolated by the amendment. In other words, the act 

previously provided that any township, village or city might make a con­

tract with another political subdivision for fire protection and since 

nothing was said as to the disposition of moneys received under such 

contract, they would by force of general law go into the general fund. 

This appears to be the specific provision of Section 5625-10, General 

Code, which reads as follows: 

"All revenue derived * * * from sources other than the 
general property tax, unless the law prescribes its use for a 
particular purpose, shall be paid into the general fund." 

Section 3298-60, General Code, as it then stood provided as it does 

now, for contracts by municipalities with other political subdivisions. 

The change in the statute, which became effective August 19, 1941, was in 

all probability brought about by an opinion rendered by my immediate 

predecessor April 3, 1940, found in Opinions, · Attorney General, 1940, 

p. 325, wherein it was held that a municipal corporation could not enter 

into a contract with an association comprised of citizens living outside the 

corporate limits, for fire protection for their property. Apparently, the 

legislature saw fit to widen the authority of a municipal corporation so as 

to permit a contract of that char~cter. In making this amendment, a new 
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feature was introduced into the law in the last sentence of the new para­

graph, to wit: "Twenty-five percent of the amount received by such 

municipality on any such contract shall .be paid into the firemen's pension 

fund." 

If this statute consisted of nothing excepting the first paragraph 

authorizing a contract by one subdivision with another, and the second 

paragraph authorizing a municipality to make a contract with the persons 

indicated, it would appear rather clearly that each paragraph was com­

plete and independent, and that the words "such contract" used in the 

second paragraph, referred only to the contracts contemplated by that 

paragraph and did not reach back to include those that were authorized 

by the preceding paragraph. There are, however, three other paragraphs 

contained in the section which require consideration. 

We find in the third paragraph a provision that Section 3714-1 of 

the General Code, so far as it applies to the operation of fire departments 

shall apply to the contracting political subdivisions and to fire department 
members when said members are rendering service outside their own sub­

division pursuant to "such contracts." Section 3714-1 grants certain 

immunities to municipalities and to its policemen and firemen when oper­

ating vehicles in the municipal service. There could be no doubt but that 

this reference to that section was intended to make it applicable where 

fire department vehicles were being operated outside the municipal boun­

daries ~nder contracts made under any of the provisions of Section 

3298-6o, General Code. 

Going on into the next paragraph, we find a provision to the effect 

that fire department members when acting outside of the subdivision in 

which they are employed pursuant to "such contracts" are to be entitled to 

participate in any pension or indemnity fund to the same extent as while 

acting within the employing subdivision. "'Such contracts" again clearly 

refers to all of the contracts authorized by the preceding paragraphs of 

the section. And it would appear most logical that the legislature, coin­

cident with giving members the benefit of the fund when acting without 

their municipal boundaries, should require contributions to the fund from 

all for whom these extra-territorial services were rendered. 

In the final paragraph of the section we again have a provision that 

"such contracts" may provide for the compensation in either one of 
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several forms and also that "such contracts" may provide for the reim­

bursement of the subdivision for any pension or indemnity award or pre­

mium compensation assessed for workmen's compensation benefits for in­

juries or death of its fire department members occurring while engaged in 

rendering service in pursuance thereof. Unquestionably, all of these 

references to "such contracts" reach back to and cover all contracts which 

are authorized by any of the provisions of the section. With this con­

struction, from which there can be no escape, given to the repeated use of 

these words in the last three paragraphs of Section 3298-00, are we justi­

fied in saying that they are to have a more limited meaning where used in 

the second paragraph? 

All of the authorized contracts referred to both in the old and the 

new portion of this section are for the same general purpose, to wit, the 

protection from fire of the property either in an entire municipality or 

township or in a portion of a township, and all the provisions above noted 

contemplate that the subdivision furnishing the men and equipment incurs 

some added burdens and risks which ought to be paid for by the sub­

division or person obtaining the protection. They further recognize the 

fact that whenever the services of firemen are hired out to other sub­

divisions, these men incur added risks, against which they should be 

protected. 

If both the first and second paragraph of the section under consider­

ation provided for precisely the same character and scope of contract but 

merely extended the list of persons with whom a contract may be made, 

it would not be difficult to conclude that the provision as to payment into 

the pension fund of twenty-five percent of the amount received would 

reach back into the first paragraph of the section as well as covering the 

second. Here, however, we encounter a new difficulty. It will be observed 

that the contracts referred to in the first paragraph contemplate not only 

furnishing the services of a fire department, which would include· both 

apparatus and men, but also the renting of apparatus alone; while the con­

tracts referred to in the second paragraph contemplate nothing but the 

"services of the fire department.'" Plainly, the firemen's pension fund is 

concerned only with the firemen and with provision for their retirement or 

relief, and benefits to their dependents. The fund has no interest in the 

destruction or deterioration of a fire engine or hose truck, and should 
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not receive any of the rental derived merely from the use of such equip­

ment. I can not impute to the legislature an intent to levy tribute on a 

political subdivision which rents fire apparatus from a municipality, to . 

support the firemen's pension fund of that municipality. 

Accordingly, when the closing sentence of the new paragraph of 

Section 3298-6o of the General Code, says that twenty-five percent of the 

amount received "on any such contract" shall be paid to the pension fund, 

we must confine its meaning to the contracts mentioned in the paragraph 

in which it occurs. It may be claimed and logically so, that the pension 

fund and the firemen which it is designed to protect are just as vitally 

interested in contracts made pursuant to the first paragraph of that section 

as if they were made pursuant to the second paragraph, when both relate 

to the services of the firemen. That, however, is an argument that can 

only be addressed to the legislature, and the defect is one that can only be 

cured by legislation. 

The word "such" is frequently used in legal phraseology, and gener­

ally refers to something that has just been mentioned. As stated in 

Summerman v. Knowles, 33 N. J. L. 202: 

"'Such', as used in statutes, is a descriptive and relative 
word, and refers to the last antecedent, unless the meaning of the 
sentence would thereby be impaired.'' 

The authorities recognize that the word may sometimes have a some­

what broader meaning, to wit: "the same as previously mentioned"; "of 

that class or kind"; or "of like kind." Mo. Pac. R. Co. v. Commissioners, 

r30 Kan. 554; Warner Elevator Co. v. Houston (Tex.), 28 S. W. 405. 

It seems to me, however, that in the present matter we must construe the 

word according to its more general meaning as above stated in Summerman 

v. Knowles. 

Accordingly, and in specific answer to your inquiry it is my opinion 

that the requirement of Section 3298-6o, General Code, that twenty-five 

per cent of the amount received by a municipality on contracts for furnish­

ing fire protection shall be paid into the firemen's pension fund, applies 

only to contracts made with a person, group- of persons, firm or corporation 
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as mentioned in the second paragraph of said section and does not apply 

to contracts with other political subdivisions as authorized by the first 

paragraph of said Section 32g8-6o, General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




