
1022 OPINIONS 

3040. 

RETIREMENT SYSTEMS - EMPLOYE, MEMBER OF PUBLIC 

EMPLOYES RETIREMENT SYSTEM, EMPLOYED BY CITY 

ALSO COUNTY - ENTITLED TO BE MEMBER OF MUNICI­

PAL RETIREMENT SYSTEM - NOT ENTITLED TO CREDIT 

FOR SERVICES PERFORMED FOR MUNICIPALITY AND 

COMPENSATION RECEIVED THEREFOR, TO DETERMINE 

PRIOR SERVICE IN ORDER TO FIX AMOUNT TO BE PAID 

BY STATE PUBLIC EMPLOYES RETIREMENT SYSTEM, UP­

ON RETIREMENT OF SUCH EMPLOYE. 

SYLLABUS: 

A public employe employed both by the city of Cincinnati and Hamilton 

county, who is a member or is eligible to become a member of the retirement 

system of the city of Cincinnati, is not entitled to have any prior service ren­

dered the city of Cincinnati considered by the public employes' retirement 

board in fixing the amount to be paid to such employe from the public em­

ployes' retirement' fund upon such employe's retirement. 

Columbus, Ohio, November 22, 1940. 

!\1r. Wilson E. Hoge, Secretary, Public Employes Retirement System, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

Your recent request for my opinion duly received. Your letter reads as 

follows: 

"Mr. B began employment with the city of Cincinnati in 1902 
and continued to work until the present time for that city at a salary 
of $85.00 per month. Beginning in 1929 and until the present time, 
Mr. E also received a salary of $50.00 per month from the county 
of Hamilton. Mr. B is now expecting to retire at the end of the 

1year ~• * " and is eligible to receive a pension from the City of Cin­
cinnati Retirement System on all of his municipal service since 1902, 
based upon the salary of $85.00 per month. The Public Employes 
System can give him credit for his county service since 1929 at the 
salary of $50.00 per month. Thus he would receive the benefit of 
the increased salary from $85.00 to $135.00 per month on his service 
from 1929 until the present time. 

Mr. B however, claims that since under the Public Employes 
Retirement Law the average prior-service salary for the entire pe-
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riod of service is based on the years from 1930 to 193 5, during 
which time he was receiving a total salary of $135.00 per month 
and since the city of Cincinnati is giving him credit for the years 
since 1902 at the rate of $85.00 per month, the Public Employes 
Retirement System ought to give him credit for the years from 
1902 to 1929 for the difference in salary to which he would be en­
titled if he were a member of this retirement system and not of the 
system of the city of' Cincinnati. 

The question therefore, is: Since the city of Cincinnati is giv­
ing l\tlr. B credit for all of his service as an employe of the city of 
Cincinnati at the entire salary rate paid to him by that city, could 
the Public Employes Retirement System give him any credit other 
than his county service since 1929 at the rate of $50.00 per month 
received from the county?" 

A resolution of your question requires a consideration of Section 486-33b 

and 486-33c, General Code, the latter of which was amended by the 93rd 

General Assembly (118 v. S. 54, Eff. 6-30-39). This amendment, how­

ever, in nowise changed the first sentence of that part of Section 486-33c 

hereinafter quoted or the law controlling the facts set forth in your inquiry. 

Section 486-33b, General Code, reads as follows: 

"The service of all such county, municipal, park district, con­
servancy, health and public library employes, including their serv­
ice as county, municipal, park district, conservancy, health, public 
library and/or state employes, prior to January 1, 1935, shall be 
included as prior service, provided such persons are present county, 
municipal, park district, conservancy, health or public library em­
ployes. Credit for service between January 1, 1935, and June 30, 
1938, may be secured by any such county, municipal, park district, 
conservancy, health or public library employe, provided he or she 
shall pay into the employes' savings fund- an amount equal to the 
full additional liability assumed by such fund on account of the 
crediting of such years of' service. The retirement board shall have 
final authority to determine and fix the amount and manner of pay­
ment that any such county, municipal, park district, conservancy, 
health or public library employe shall pay on account of such service 
between January l, 1935, and June 30, 1938, who desire to claim 
credit therefor. Such payment together with the regular interest 
as defined by section 486-32, General Code, shall be refunded in 
the event of the death or withdrawal from service of the member 
prior to retirement under the same conditions and in the same man­
ner as refunds are made under sections 486-65 and 486-66, Gen­
eral Code, from the employes' savings fund." 

Section 486-33c, General Code, provides inter alia that: 

" * * * But said term shall not include those persons who 
come within the provisions of any other retirement system estab-
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lished under the prov1s10ns of the laws of' this state or of any 
charter, nor shall the provisions of this act in any manner apply 
to a police relief fund or a firemen's pension fund established under 
provisions of law. No employe except an employe who comes 
within the provisions of a police relief fund or a firemen's pension 
fund shall be excluded from membership in the retirement system 
because of membership in any other retirement system established 
under the provisions of the laws of this state or of any charter un­
less such employe is contributing to such other retirement system 
on the basis of two thousand dollars per annum or is receiving a 
disability allowance horn such other retirement system. * * * " 

With the exception of the meaning of the phrase "said term" as used 

m the first of the two sentences above quoted from Section 486-33c, it seems 

to me that the aibove provisions are, in so far as your question is concerned, 

free from ambiguity and need no interpretation or construction. And in de­

termining the meaning of the words "said term", that is, as to whether they 

have reference only to the phrase "Public library employe", or to each and all 

of the kinds of public employes defined in the section, it is my opinion that 

the latter is true. I reach this conclusion: First, because the entire Public 

Employes Retirement Law must be read as a whole and so as to effect a con­

sistent legislative purpose; and as a corollary to this proposition any con­

struction other than the one herein adopted would lead to an absurd result; 

second, because the Public Employes' Retirement Law is remedial in its 

character and should be liberally construed except where a liberal construc­

tion would do violence to the express language of the statute; third, because 

of the context and express language of Section 486-33c, General Code, above 

quoted in part; fourth, because of the legislative history of Section 486-33c; 

and, lastly, because of that fundamental rule of statutory interpretation and 

construction to the effect that where the plain and evident sense and meaning 

of the words derived from the context justify and require, words in the sing­

ular may be taken as including the plural, and vice versa. 

As to the first two reasons above given, both the principles of law ap­

plicable and the application thereof to your question seem to be so obvious 

that I forbear the citation of authorities or any discussion of their application. 

Considering the context of Section 486-33c, supra, it seems patent that 

tl1e words "said term" ( which means, as I construe the section, the term 

"county employe", the term "municipal employe", the term "park district 

employe" or any other kind of public employe enumerated in said section), 

was intended to cover any one of such kinds of employes coming "within the 

provisions of any other retirement system", that is, eligible to become a mem-
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her of any such system, established under state law "or of any charter", or to 

persons entitled to participate in a "police relief fund or a firemen's pension 

fund established under provisions of law." It is true the the next sentence 

expressly and positively excludes employes coming "within the provisions of 

a police relief fund or a firemen's pension fund" from membership in the Pub­

lic Employes Retirement System and further provides that no employe (other 

than policemen and firemen so excepted) shall be excluded from the Public 

Employes' Retirement System because of membership in any other retirement 

system under state law or a municipal charter, unless such employe is con­

tributing to such other retirement system "on the basis of two thousand dollars 

per annum" or is receiving disability allowance from such other system. But 

certainly, both of the above quoted sentences from Section 486-33c must be 

given effect if possible. 

If the first sentence is to be literally followed, a municipal employe eligi­

ble to be a member of a municipal retirement system could in no event be a 

member of the Public Employes' Retirement System even though he were a 

state employe, or a public employe other than a municipal employe of the kind 

provided for in Section 486-33c, and notwithstanding the fact that the com­

pensation received from the municipality were infinitesimal compared to the 

compensation received from the state or other political subdivision. Likewise, 

if the second sentence from the section under consideration is to be given a 

literal meaning to the exclusion of the provisions of the first of the above 

quoted sentences, then the Legislature has used many words in the first of 

such sentences that are entirely meaningless. It is, of course, fundamental 

that different sections of the General Code in pari materia, as well as dif­

ferent parts of the same section, must be given effect if possible, and it is never 

to be presumed that the law-enacting body has included sentences or phrases 

or words in a statute without some object in view. The two sentences must 

therefore be reconciled and effect given to the provisions of each. And the 

patently reasonable construction is that the Legislature intended that a munici­

pal employe was to receive the benefits of the retirement system established 

under the municipal charter, including benefits for prior service, if he were 

eligible to be a member of a municipal retirement system, to the extent of the 

compensation received from and the prior service rendered to the municipality, 

and at the same time be eligible to be a member of the Public Employes' Re­

tirement System, if he were at the same time a state employe, or a public 

employe other than a municipal employe, and receive from the Public Em­

ployes' Retirement System such benefits as are provided by the state law, 



1026 OPINIONS 

having due regard to the compensation received from the state or public em­

ployment other than municipal employment and the prior service rendered 

to the state or to the other political subdivision other than to the municipal­

ity of whose retirement system he is a member, or eligible to be a member. 

It is noted in your request that lvlr. B is only asking for the difference 

between what he would get as a member of the Public Employes Retirement 

System, giving credit for the time he served the city of Cincinnati at the 

compensation at which he was employed by the city, and the amount he will 

actually receive from the city and from the Public Ernployes' Retirement 

System, with due consideration to the prior service rendered to and compen­

sation received from Hamilton County. It seems to me quite manifest that 

Mr. B is not entitled to receive any such difference from the Public Em­

ployes Retirement System. Certainly if the converse of the facts in Mr. B's 

case were present and if, upon his retirement, he be entitled to receive a 

greater amount under the retirement system of the city of Cincinnati, no one 

would contend that the Public Employes Retirement Board would be entitled 

to deduct from the amount due from the Public Employes Retirement Fund 

any difference in ::\fr. B's favor under the Cincinnati Retirement. System 

over the a.mount legally allowable under state law. 

Coming now to the legislative history of Section 486-33c, General Code, 

examination discloses that Section 486-33c was enacted on December 22, 1937 

(117 v. 743), amended on February 28, 1938 (117 v. 840), and again 

amended on March 28, 1939 (118 v. S. 54). In the section as originally 

passed and in each of the amendments thereto, the phraseology or the words 

"said term" have remained unchanged, this section as first enacted, provid­

ing that county, municipal, conservancy district, and public library em- . 

ployes were public employes within the retirement law, the first amendment 

providing that park district employes should also be included, and the last 

amendment providing that, for the purposes of the retirement law, a sanitary 

district should "be considered a conservancy district". And it was in this 

second amendment that the second sentence above quoted was enacted. 

I am informed by you that the words "said term" have been consistently 

construed by the Public Employes' Retirement Board to cover each and all 

of the kinds of public employes defined in Section 486-33c and that no as­

sessment of any kind has been made against the city of Cincinnati or Mr. B 
in the particular case under consideration in so far as any compenstion re­

ceived by him from the city is concerned. 
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Lastly, I invite your attention to that well settled principle of statutory 

interpretation and construction that "words in a statute importing the plural 

number may be made applicable to single persons or things, and vice versa." 

See Black on Interpretation of Laws, p. 232. Indeed, it is expressly provided 

111 Section 27, General Code, that: 

"In the interpretation of parts first and second, unless the con­
text shows that another sense was intended, * * * ; words * * * 
in the plural include the singular and in the singular include 
the plural number; * * *. " 

See also in this connection 37 0. Jur. 564. 

In view of the foregoing, it is my opinion that the language of Section 

4-86-33c, to the effect that the definition of public employes (other than those 

included within the provisions of the police relief or firemen's pension fund) 

contained in Section 486-33c "shall not include those persons who come within 

the provisions of any other retirement system" established under state law 

or any charter, must be interpreted and construed as meaning that, upon his 

retirement, no municipal employe who is eligible for membership in a munici­

pal retirement system is entitled to receive credit based upon his prior service 

for and compensation received from the municipality to whose retirement sys­

tem he is eligible for membership. 

For the reasons above given, and in specific answer to your question, it 

is my opinion that a public employe employed both by the city of Cincinnati 

and Hamilton County, who is a member or is eligible to become a member 

of the retirement system of the city of Cincinnati, is not entitled to have 

any prior service rendered the city of Cincinnati considered by the Public Em­

ployes' Retirement Board in fixing the amount to be paid to such employe 

from the Public Employes' Retirement Fund upon such employe's retire­

ment. 

Respectfully, 

THOMAS]. HERBERT, 

Attorney General. 


