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1. BRIDGE ON PRIVATE RIGHT OF WAY-VILLAGE CAN 
NOT EXPEND PUBLIC FUNDS TO MAINTAIN OR RECON­
STRUCT SUCH BRIDGE. 

2. COUNTY NOT AUTHORIZED TO MAINTAIN OR RECON­
STRUCT BRIDGE ON PRIVATE RIGHT OF WAY-FACT 
COUNTY BUILT BRIDGE SOME YEARS AGO CAN NOT 
OPERATE TO CHARGE COUNTY WITH DUTY TO MAIN­

TAIN BRIDGE. 

SYLLABUS: 

1. A village cannot expend public fonds to maintain or reconstruct a bridge on 
a private right of way. 

2. A county is not authorized to maintain or reconstruct a bridge on a private 
right of way, and the fact that the county had built the bridge some years prior thereto 
cannot operate to charge the county with the duty to maintain the bridge. 
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Columbus, Ohio, March I I, 1949 

Hon. William G. Batchelder, Jr., Prosecuting Attorney 

Medina County, Medina, Ohio 

Dear Sir: 

I have received your request for an opinion, which reads as follows : 

''A county ditch passes through the Village of Lodi, this 
county, in a northerly and southerly direction. A north-south 
village street runs about thirty feet east of said ditch, and paral­
leling it. A. owns land situate west of said ditch, and street, the 
eastern boundary of which land is the center line of the ditch. 
Between the village street and A.'s land is a strip of land owned 
by a railroad. The only means of ingress to and egress from A.'s 
property to the village street is via an old driveway which, by 
means of a small bridge, crosses the ditch and railroad property. 

"More than twenty-five years ago this bridge was con­
structed by the then Medina County Surveyor, at the expense of 
Medina County solely. For years thereafter the County main­
tained the bridge, and it was used by A. and others living to the 
west of the ditch. Several years ago a finding was made by a 
state examiner, for such maintenance, on the basis that the drive­
way to and from said bridge was a private right-of-way. 

"The bridge is now unsafe for traffic, and A. is demanding 
that either the Village of Lodi or the County of Medina construct 
a new bridge or repair the old one, at no cost to him. Both the 
solicitor of the village and myself take the view that neither the 
village nor the county can do either. 

"While the village, several years ago, hung some reel lanterns 
on the bridge when its condition became unsafe, at no time has 
the Council ever accepted the drive as a village alley or street. 
Neither has the county nor the township ever established this 
drive as a public highway, at least as far as any road records 
indicate. 

"Will you please advise me whether either the Village of 
Lodi or the County of Medina can expend any funds to recon­
struct or repair this bridge." 

Your request can be broken down into two questions : 

First: Can the Village of Lodi expend any money to recon­
struct or repair a bridge crossing a county ditch on a driveway 
which is not a dedicated street but which is the property owner's 
only method of ingress and egress to and from the street. 
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Second: Can the County of Medina expend any money to 
reconstruct or repair a bridge crossing a county ditch on a drive­
way which is not a dedicated street, when the county surveyor 
originally built the bridge and maintained it for a number of 
years? 

Taking up the first question, the powers of a municipality with respect 

to bridges are set out in the following statutes : 

Section 3629 : 

"To lay off, establish, plat, grade, open, widen, narrow, 
straighten, extend, improve, keep in order and repair, light, clean 
and sprinkle, streets, alleys, public grounds, places and buildings, 
wharves, landings, docks, bridges, viaducts, and market places, 
within the corporation, including any portion of any turnpike or 
plank road therein, surrendered to or condemned by the cor­
poration." 

Section 3714: 

"Municipal corporations shall have special power to regulate 
the use of the streets, to be exercised in the manner provided by 
law. The council shall have the care, supervision and control 
of public highways, streets, avenues, alleys, sidewalks, public 
grounds, bridges, aqueducts, and viaducts, within the corporation, 
and shall cause them to be kept open, in repair, and free from 
nuisance." 

The former is contained under a chapter entitled "Enumeration of 

Powers-Municipal Corporations," unde,r the heading "Streets and Parks." 

The latter is in a chapter entitled "Streets and Public Grounds." Although 

these two statutes do not specifically so provide, it is my opinion that the 

word "bridges" in each of the above statutes refers to bridges on public 

grounds or connecting public streets. This is borne out by the following 

quotation from McQuillen on Municipal Corporations, Section 2323: 

"All expenditures of public money by municipalities and in­
debtedness created by them, must be for a public and corporate 
purpose, as distinguished from a private purpose, * * *." 

Therefore, to come within the statute it must be shown that the drive­

way in question is a public street. The following statute is in point: 
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Section 3723: 

"No street or alley dedicated to public use by the proprietor 
of groun·d in any corporation, shall be deemed a public street or 
alley, or under the care or control of the council, unless the dedi­
cation is accepted and confirmed by an ordinance specially passed 
for such purpose." 

In interpretation of the above statute, I quote the syllabus from a 

leading case, Wisby v. Bonte ( 1869), 19 0. S., 238: 

"z. Section 63 of the municial corporation act is not in­
tended as a limitation upon the general powers of the corporation 
for opening and improving streets, but as a restriction to prevent 
proprietors, who may lay out ground into lots within the limits of 
the corporation, from vesting in the corporation the title to streets 
and alleys, and thus charging the corporation, without its consent, 
with the duty of keeping them open and in repair." 

Numerous other authorities endorse this interpretation. Some of 

them are: 

24 0. C. C. (N. S.) 20; 
1920 A. G. 0pns., Vol. 1, p. 782; 
31 o. o. 369; 
40 o. s. 332. 

Therefore, since the council never accepted this driveway as a public 

highway, it is my opinion that the Village of Lodi cannot expend any 

funds to reconstruct or repair this bridge. 

With regard to the second question, the powers of the county com­

missioners to construct or repair bridges are outlined by statute in Sections 

2421 and 7557 of the General Code, which read as follows: 

Section 2421 : 

"The commissioners shall construct and keep in repair nec­
essary bridges over streams and public canals on or connecting 
state and county roads, free turnpikes, improved roads, abandoned 
turnpikes and plank roads in common public use, except only 
such bridges as are wholly in cities and villages having by law the 
right to demand, and do demand and receive part of the bridge 
fund levied upon property therein. * * *" 

Section 7557: 

"The county commissioners shall cause to be constructed and 
kept in repair, as provided by law, all necessary bridges in villages 
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and cities not having the right to demand and receive a portion of 
the bridge fund levied upon property within such corporations, on 
all state and county roads, free turnpikes, improved roads, trans­
ferred and abandoned turnpikes and plank roads, which are of 
general and public utility, running into or through such village or 
city." 

These statutes set out the full power of the county comm1ss10ners 

with respect to bridges, and restrict such powers to bridges on public 

roads or connecting public roads. The method of creating county roads 

by the county commissioners is outlined in Section 6965 and Section 6966, 

General Code. These statutes require that a road be designated as a 

county road by the county commissioners before it shall become one. 

Since you state in your letter that the drive was never established by the 

county as a public highway, it cannot come within Sections 2421 and 7557 

of the General Code. In interpretation of those two sections, I quote from 

the case of The State ex rel. Bushnell v. The County Commissioners of 

Cuyahoga County (1923), 107 0. S. 465, at 474: 

"The conceded facts being that no state or county road exists 
between the termini of the proposed bridge, it therefore follows 
that until such time as the board of county commissioners had 
laid out and acquired a road according to law between such ter­
mini it is without power to construct the bridge upon such site." 

The fact that the bridge in question was constructed by the county 

and was maintained by the county until a finding was made adverse to that 

maintenance, is answered in the following quotation from 1921 Opn. A. G. 

No. 2141, Vol. 1, p. 484: 

"Boards of county comm1ss10ners are not authorized to do 
maintenance and repair work within municipal limits on bridges 
other than those which the county by virtue of Sections 2421 and 
7557 G. C. is required to maintain and repair." 

"The fact that a board of county commissioners may have 
heretofore erected a bridge within a municipality on a municipal 
street not constituting a part of a state road, county road, free 
turnike, improved road, abandoned turnpike or plank road ( Sec­
tions 2421 and 7557 G. C.) does not operate to charge such board 
of county commissioners with the making of repairs on such 
bridge." 
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Therefore, it is my opinion that neither the village of Lodi nor the 

county of Medina can expend any funds to reconstruct or repair the bridge 

in question which is located on private property. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




