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OPINION NO. 69-102 

Syllabus: 

Section 731.02, Revised Code, forbids a member of city 
council from holding the position of a member of the board of 
trustees of a school district public library. 

To: Bernard W. Freeman, Huron County Pros. Atty., Norwalk, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, August 21, 1969 

I have before me your request for my opinion on the question
of the compatibility of the position of a member of city council 
and the position of a member of the board of trustees of a school 
district public library. 

Section 731.02, Revised Code, reads in pertinent part as 
follows: 

* * ;'::: * ,:c * 
"Each member of the legislative authority 


shall be an elector of the city, shall not hold 

other public office, except that of notary pub­

lic or member of the state militia, and shall 

not be interested in any contract with the city, 

and no such member may hold employment with said 

city. 


"* * ,:c ,:c * * * * *" (Emphasis added) 

If the position of a member of the board of trustees of a 
school district public library can be considered a "public of­
fice" then a member of the legislative authority of a city (city
council) may not hold such other public office. Section 731.02, 
supra, would make these positions incompatible. 

Section 3375.15, Revised Code, relates to the creation of a 
board of library trustees: 

"In any school district in which a free 

public library has been established, by reso­

lution adopted by the board of education of 

such school district, prior to September 4, 

1947, such library shall be under the con­

trol and management of a board of library 

trustees consisting of seven members. No 

one is eligible to membership on such board 

of library trustees who is or has been for a 

year previous to his appointment a member of 

a board of education making such appointment. 

A majority of such trustees shall be quali ­

fied electors of the county who reside out­

side the school district, and all shall be 

appointed by the board of education or the 
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school district. Such trustees shall serve 

for a term of seven years and without com­

pensation. All vacancies on such board of 

library trustees shall be filled by the board 

of education be appointment for the unexpired 

term. Such board of library trustees shall 

organize in accordance with section 3375.32 

of the Revised Code. Such board of library 

trustees shall have the control and manage­

ment of the school district free public 

library and in the exercise of such control 

and management shall be governed by sections 

3375.33 to 3375.41, inclusive, of the Revised 

Code. This section does not affect the term 

of any member of a board of library trustees 

of a school district free public library ap­

pointed prior to September 4, 1947.·" 


(Emphasis added) 

Sections 3375.32 and 3375.40, Revised Code, relate to the 
meetings and the powers of the board of library trustees: 

(Section 3375.32, Revised Code) 

"Each board. of library trustees appointed 

pursuant to sections 3375.06, 3375.10, 3375.12, 

3375.15, 3375.22 and 3375.30, of the Revised 

Code shall meet in January of each year and 

organize by selecting from its membership a 

president, a vice-president, and a secretary 

who shall serve for a term of one year. At 

the same meeting each board shall elect and 

fix the compensation of a clerk, who may be 

a member of the board, and who shall serve 

for a term of one year. The clerk, before 

entering upon his duties, shall execute a 

bond in an amount and with surety to be ap­

proved by the board, payable to the board, 

and conditioned for the faithful performance 

of the official duties reyuired by him." 


Emphasis added) 

(Section 3375.40, Revised Code) 

"Each board of library trustees appointed 

pursuant to sections 3375,06, 3375.10, 3375.12, 

3375.15, 3375.22 and 3375.30 of the Revised 

Code may: 


"(A) Hold title to and have the custody 

of all property both real and personal of the 

free public library und~r its jurisdiction; 


"(B) Expend for library purposes, and in 

the exercise of the power enumerated in this 

section, all moneys, whether derived from un­

classified property taxes or otherwise, credited 

to the free public library under its jurisdiction 

and generally do all things it deems necessary

for the establishment, maintenance, and improve­

ment of the public library under its jurisdiction; 
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"(Cl Purchase or lease buildings or parts 
of buildings and other real property and pur­
chase automobiles and other personal property 
necessary for the proper maintenance and opera­
tion of the free public libraries under its 
jurisdiction and pay the purchase price there­
for in installments or otherwise; 

"(Dl Purchase, lease, lease with an option 
to purchase, or erect buildings or parts of build­
ings to be used as main libraries, branch libraries, 
or library stations pursuant to section 3375.41 of 
the Revised Code; 

"(El Establish and maintain a main library,
branches, library stations, and traveling library
service within the territorial boundaries of the 
subdivision or district over which it has juris­
diction of public library service; 

"(Fl Establish and maintain branches, library
stations, and traveling library service in any school 
district, outside the territorial boundaries of the 
subdivision or district over which it has jurisdiction 
of free public library service upon application to and 
approval of the state ·library board, pursuant to sec­
tion 3375,05 of the Revised Code; provided the board 
of trustees of any free public library maintaining 
branches, stations, or traveling-book service, out­
side the territorial boundaries of the subdivision 
or district over which it has jurisdiction of public 
library service, on September 4, 1947, may continue 
to maintain and operate such branches, stations, and 
traveling library service without the approval of the 
state library board; 

"(G) Appoint and fix the compensation of all of 
the employees of the free public library under its 
jurisdiction; 

"(H) Make and publish rules and regulations 
for the proper operation and management of the free 
public library under its jurisdiction; 

"(I) Establish and maintain a museum in con­
nection with and as an adjunct to the free public 
library under its jurisdiction; 

"(Jl By the adoption of a resolution accept 
any bequest, gift, or endowment upon the conditions 
connected with such bequest, gift, or endowment; 
provided no such bequest, gift, or endowment shall 
be accepted by such board if the conditions thereof 
remove any portion of the free public library under 
its jurisdiction from the control of such board or 
if such conditions, in any manner, limit the free 
use of such library or any part thereof by the resi­
dents of the counties in which such library is lo­
cated; 

"(Kl At the end of any fiscal year by a two­
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thirds vote of its full membership set aside any 
unencumbered surplus remaining in the general fund 
of the library under its jurisdiction for the pur­
pose of creating a special building and repair fund." 

It should be noted that a member of the library board of 
trustees must be an elector, is appointed rather than elected, 
serves for seven ye·ars without compensation, and may be elected 
by the board as a clerk who receives compensation and must exe­
cute a bond. The board of library trustees under Section 3375.40, 
supra, exercises independent powers and prerogatives. 

The Ohio Supreme Court in State~x rel.,_,___Bricker v. Gessner, 
129 Ohio St. 290, 195 N.E. 63 (19351, deciaed that membership on 
a county charter commission constitutes the holding of a public 
office. The Court noted at page 295: 

* * :::: 
"***The position is authorized by the 

organic law of the state, which prescribes 
the general duties to be performed. A member 
must be an elector, which assumes importance 
when considered in connection with Section 4, 
Article XV of the Constitution of Ohio, which says 
in part: 'No person shall be elected or appointed 
to any office in this state unless possessed of the 
qualifications of an elector'. * * *· He exercises 
independent prerogatives and is not amenable to-su­
perj_or authority. His tenure is reasonably defi­
nite ~' t., ~'. The nature of his work possesses legis­
lative qualities. His acts are in the public ser­
vice. While he is not required to take an oath of 
office, gives no bond, and receives no compensation, 
these are indicia of public office and lose signifi­
cance when compared with the other more important 
criteria which have been noted. 

The dicta and conclusion of Judge Zimmerman in the Gessner 
case, supra, indicate to me that as a matter of law the position 
of a member of the board of trustees of a school district public 
library is a "public office" as that term is used in Section 
731.02, supra. 

In conclusion, it is my opinion and you are therefore 
advised that Section 731.02, Revised Code, forbids a member of 
city council from holding the position of a member of the board 
of trustees of a school district public library. 




