
2-13 1990 Opinions OAG 90-004 

OPINION NO. 90-004 

Syllabus: 

R.C. 1901.12, which governs vacation benefits for municipal court 
judges, does not authorize payment to a judge for any vacation leave to 
which he is entitled but does aot use. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 9, 1990 

I have before me your opinion request concerning vacation ben~fits for 
municipal court judges. Specifically, you ask: "under what circumstances if any, may 
a municipal court judge be paid for unused vacation leave?" From information 
attached to your request it appears that this question has arisen because a particular 
municipality has adopted a policy which allows payment to its permanent full-time 
employees for unused vacation leave. The judge of the municipal court located 
within that city wishes to know whether he is entitled to payment for unused 
vacation leave in accordance with the city's policy. Based upon such information, 
your concern appears to be limited to the permissibility of such payment as a form 
of compensation to the judge. 

The city's vacation leave payment policy may be characterized as a fringe 
benefit. See 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-063. A fringe benefit is part of 

March 1990 



OAG 90-004 Attorney General 2-14 

compensation. State ex rel. Parsons v. Ferguson, 46 Ohio St. 2d 389, 348 N.E.2d 
692 (1976). Thus, payment for unused vacation leave may be considered a part of 
compensation. Under Ohio Const. art. XVIII, §3, a city may fix the compensation of 
its officers and employees. See Northern Ohio Patrolmen's Benevolent Ass'11 v. 
City of Parma, 61 Ohio St. 2d 375, 402 N.E.2d 519 (1980). A municipality does not, 
however, have such authority with respect to municipal court judges. As stated in 
1983 Op. Att'y Gen. No. 83-042 at 2-161: 

The compensation of municipal court judges is set by the General 
Assembly, not by the city in which the court is located. See R.C. 
1901.11. See generally 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-009 
(compensation of municipal court judges). Specifically excepted from 
the compensation scheme set forth in R.C. 1901.11 is that part of a 
judge's compensation for "any portion of the cost, premium, or charge 
for health, medical, hospital, dental, or surgical benefits, or any 
combination thereof, covering a judge of the municipal court and paid 
on his behalf by a governmental entity." R.C. 1901.11.1 I am not, 
however, aware of any other exceptions to the compensation scheme 
set by the General Assembly for municipal court judges.2 (Emphasis 
and footnotes added.) 

I then concluded that, "[s]ince a city within which a municipal court is located has no 
authority to set the compensation of the municipal court judges, the city has no 
authority to pay the [attorney] registration fee for municipal court judges as part of 
their compensation." Id. Such analysis applies equally to the question you ask. 

Concerning the vacation leave of municipal court judges, the legislature has 
enacted R.C. 1901.12, which states in pertinent part: 

(A) A municipal judge is entitled to thirty days of vacation in 
each calendar year. Not less than two hundred forty clays of open 
session of the municipal court shall be held by each jud~e during the 
year, unless all business of the court is disposed of sooner. 

(B) When a court consists of a single judge, a qualified substitute 
may be appointed in accordance with [R.C. l 901.10(A)(2)] to serve 
during the thirty-day vacation period, who shall be paid in the same 
manner and at the same rate as the incumbent judge, except that, if 
the substitute judge is entitled to compensation under [R.C. 
141.04(A)(5)], then [R.C. 1901.121] shall govern its payment. (Emphasis 
added.) 

The vacation benefit to which a municipal court judge is entitled is thus defined by 
statute as "thirty days.. .in each calendar year," R.C. 1901.12(A). Nothing in R.C. 
1901.12 authorizes payment to be made to a judge who does not use the full vacation 
leave to which he is entitled. Absent such express provision, I must conclude, that 
the legislature did not intend that municipal court judges be given such alternative. 
Cf. R.C. 124.13 (governing vacation leave for full-time state employees, providing 
in part: "Upon separation from state service an employee shall be entitled 
to compensation at his current rate of pay for all lawfully accrued and unused 
vacation leave to his credit at the time of separation up to three years"); R.C. 

Although the quoted language of R.C. 1901.11 has slightly changed, and 
now appears at R.C. 1901.ll(E), the analysis of such provision set forth in 
1983 Op. Att'y Gen. No. 83-042 remains unaffected. 

2 Since issuance of Op. No. 83-042, R.C. 141.04 was amended in 
1987-1988 Ohio Laws, Part II, 2170, 2193 (Am. Sub. H.B. 171, eff. in part 
July I, 1987) to provide additional salary payments to municipal court judges 
from the state treasury. Again, specifically excluded from the term 
"salary," as used in R.C. 141.04, is "any portion of the cost, premium, or 
charge for health, medical, hospital, dental, or surgical benefits, or any 
combination of those benet its, covering ... a judge named in this section and 
paid on his behalf by a governmental entity:" R.C. 14!.04(E). 
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325.19(C) ("[a]n employee [of the county] is entitled to compensation, at his current 
rate of pay, for the prorated portion of any earned but unused vacation leave for the 
current year to his credit at time of separation, and in addition shall be compensated 
for any WJused vacation leave accrued to his credit, with the permission of the 
appointing authority, for the three years immediately preceding the last anniversary 
date of employment"). In the absence of statutory authorization for payment to a 
municipal court judge for any WJUsed vacation leave, the judge is not entitled to such 
payment, regardless of the vacation leave payment policy governing city employees 
of the city in which the court is located. See 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-025 at 
2-132 ("[iJn absence of statutory authority therefor, a municipal court judge may 
not, pursuant to Ohio Const. art. IV, §6(B), participate in an 'in lieu of salary 
increase' pick up plan [for retirement contributions]"). 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that R.C. 1901.12, 
which governs vacation benefits for municipal court judges, does not authorize 
payment to a judge for any vacation leave to which he is entitled but does not use. 
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