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SCHOOL PLAYGROUND-RENTED TO OTHER5-INJURY SUSTAINED BY 
PARTICIPANT OR PATRON OF ATHLETIC CONTEST-BOARD OF 
EDUCATION NOT LIABLE IN TORT. 

SYLLABUS: 

A board of education which permits the use of playgrounds, under its jurisdiction, by 
others, for the playing of baseball, football or other games, and exacts a reasonable and 
proper charge for the use of said grounds, is not liable in tort for any damages accruing to 
patrons of the game, or anyone else, by reason of negligence in the construction or mainte­
nance of the said playgrounds or the grandstands or bleachers thereon. 

CoLUMBUs, OHio, January 15, 1931. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 
which reads as follows: 

"Where a board of education owns playgrounds used for baseball, football 
and other athletic games and such board leases such grounds for use by base­
ball teams not in any way connected with the school, would there be any liabil­
ity on the part of the board of education in case an accident occurred on such 
grounds while being used under such lease?" 

School districts under our system of government, are merely agencies of the State. 
They are involuntary corporations organized, not for the purpose of profit or gain, 
but solely for the public benefit, and have only such limited powers as are deemed 
necessary for that purpose. Such corporations are but agents of the state for the sole 
purpose of administering the state system of public education. In performing the 
duties required of them they exercise a public function and agency for the public good 
for which they receive no private or corporate benefit. 

Largely because of the character of school districts and the purpose of their organiza­
tion, there has been evolved the rule that no corporate liability exists as against a 
school district for torts of any nature whatsoever, unless that liability has been im­
posed by statute. 

An exhaustive and instructive exposition of the reasons for the above rule and 
the history of its development is set forth in an article by Edwin M. Barchard, pub­
lished in the American Bar Association Journal for August, 1925, Volume 9, American 
Bar Association Journal, p. 495. The rule is of almost universal application in the 
courts of this country and has been applied in a large number of cases, references to 
which are found in the following notes appended to leading cases there published: 
9 A. L. R., 911, 14 A. L. R., 1392, 21 A. L. R., 1328, 23 A. L. R., 1070, 40 A. L. R., 
1086-1091n, 56 A. L. R., 152-164n, 49 L. R. A. (N. S.) 1026, L. R. A., 1916 F. 486. 

The question has been before the courts of Ohio in a number of cases wherein the 
rule above stated has been applied. Finch v. Board of Education, 30 0. S., 37; Board 
of Education v. Volk, 72 0. S., 469; Board of Education v. McHenry, 106 0. S., 357; Conrad 
v. Board-of Education, 29 0. A., 317. 

A board of Education, in the administration of the public school system, is author­
ized to acquire and equip playgrounds, and by force of Sections 7622 et seq. General 
Code, is authorized to permit the use of those grounds as community centers, and for 
the assembling of persons to engage in or to witness athletic contests. As an incidental 
power thereto, it has been universally recognized that persons using said playgrounds 
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may be required to pay such incidental charges as may be commensurate with the 
cost of a proper establishment and maintenance of the playgrounds. The fact must 
not be lost sight of, however, that boards of education as other administrative boards, 
have such powers only as are expressly granted to them by statute, together with such 
so-called implied powers as may be necessary and proper to effectually carry out the 
express powers so granted. There is no authority extended to boards of education, 
either expressly, or by necessary implication, which would authorize those boards to 
engage in any business enterprises or any enterprises for profit. While a board of 
education may lawfully extend to some other school district or some athletic associa­
tion the privilege of the use of the playgrounds for the staging of games or athletic 
contests and may lawfully exact for the privilege a reasonable incidental charge there­
for, it is not authorized to lease the premises in such a way as to create between them­
selves and the person or persons to whom the privilege is extended the rela,tion of 
landlord and tenant with the incidental rights and liabilities which exist between a 
landlord and tenant, as the terms are used in legal phraseology. 

The fact that a paper may be drawn up which is styled a lease, and that the parties 
themselves refer to it as a lease, when a board of education extends the use of play­
grounds under its jurisdiction to some outside person or persons for the playing of 
games, and the fact that the incidental charge which is exacted for the use of the grounds 
is spoken of as a rental charge, does not, in my opinion, create the relationship of land­
lord and tenant between the parties and does not serve to change the rule of liability 
of the board of e\:lucation, or the school district, for tort. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that a board of 
education which permits the use of playgrounds, under its jurisdiction, by others, for 
the playing of baseball, football or other games, and exacts a reasonable and proper 
charge for the use of said grounds is not liable in tort for any damages accruing to pat­
rons of the game, or onyone else, by reason of negligence in the construction or main­
tenance of the said playgrounds or grand stands or bleachers thereon. 

2827. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, LEASE FOR RIGHT TO LAY GAS MAIN ACROSS AND UNDER 
BED OF TUSCARAWAS FEEDER TO OHIO CANAL IN COVENTRY TOWN­
SHIP, SUMMIT COUNTY, OHIO-THE EAST OHIO GAS COMPANY. 

COLUMBUS, OHIO, January 15, 1931. 

HoN. A. T. CoNNAR, Superintendent of P:ublic Works, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm:-You lately submitted to me for my examination and approval a cer­
tain canal land lease in triplicate executed by the state of Ohio through you as superin­
tendent of public works, by which, in consideration of the payment to the state of an 
annual rental of twelve dollars, there is granted to The East Ohio Gas Company of 
Cleveland, Ohio, for a term of fifteen years, the right to lay and maintain a ten inch 
gas main across and under the bed of the Tuscarawas Feeder to the Ohio Canal at a 
point 3503 feet east of the,center line of South Main Street in Coventry Township, 
Summit County, Ohio, subject to the conditions and restrictions provided for in said 
lease. 


