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OPINION NO. 81-oo7 

Syllabus: 

1. 	 R.C. 5591.02 and R.C. 5591.21 require that the board of county 
commissioners repair the sidewalks on a bridge located within a 
city over which pass a city street and a state highway which is 
not part of the interstate highway system. While the city has 
certain responsibilities with respect to such bridge pursuant to 
R.C. 723.01, it does not have the duty of actual repair. (197 4 Op. 
Att'y Gen. No. 74-007 modified.) 

2. 	 R.C. 5591.02 and 5591.21 place a duty on the county 
commissioners to repair a bridge loce.ted on an improved road of 
general and public utility running into or through a city within 
the county, which road is not a state or county road. The 
determination of whether a road is an improved road of general 
and public utility is a question of fact to be determined in the 
first instance by the county commissioners. (1957 Op. Att'y Gen. 
No. an, p. 316, paragraph two of syllabus, approved and followed.) 

To: Peter R. Selbel, Defiance County Proa. Atty., Defiance, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, March 13, 1981 

I have before me your opinion request in which you raise the following 
questions: 

1. 	 Who has the duty to repair the sidewalks on a bridge in a city 
over which pass a city street and a state highway which is not 
part of the interstate highway system? 
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2. 	 Do the county commissioners have any duty to repair a bridge 
located within a municipal corporation which is not a part of a 
county road and not part of the state highway system, although 
general traffic does have access to and utilize such bridge? 

It is my understanding that the bridge in the first questiol}_ you pose is located 
within a city and that two state highways pass over the bridge. You ask who must 
repair the sidewalks located on such bridge. Because a sidewalk is treated as part 
of the bridge on which it is located, the statutes which establish the duty to repair 
bridges also govern the duty to repair sidewalks located on the bridges. Cooper v. 
Bradlyn, 123 Ohio St. 392, 175 N.E. 603 (1931); 1957 Op. Att•y Gen. No. 790, p. 309. 

R.C. 5501.ll states that it is a function of the Department of Transportation 
to "repair the state system of highways and the bridges. . .thereon." This section 
is, however, limited by R.C. 5501.31, which states: 

Except in the case of...repairing...state highways within 
villages, which shall be mandatory as required by section 55 21.01 of 
the Revised Code, no duty of ...repairing state highways within 
municipal corporations, or the bridges •.•thereon, shall attach to or 
rest upon the director, but he may.•.repair the same with or 
without the co-operation of any muriicipal corporation, or with or 
without the co-operation of boards of county commissioners upon 
each municipal corporation consenting thereto. (Emphasis added.) 

These sections authorize the Director of Transportation to repair bridges located 
on state highways within municipal corporations, but place no duty on the Director 
to do so, unless the state highway is located within a village. Because the state 
highway bridge in the question you pose is not located within a village, the Director 
of Transportabon has no duty to repair the bridge. 

R.C. 723.01 reads as follows: 

Municipal corporations shall have special power to regulate the 
use of the streets. The le islative authorit of such munici al 
corporation shall have the care, supervision, and control o public 
highways, streets, avenues, alleys, sidewalks, public grounds, bridges, 
aqueducts, and viaducts within the munici al cor oration and shall 
cause them to be kept open, in repair, and ree rom nuisan_ce:· 
(Emphasis added.) 

R.C. 5591.02 states: "The board of county commissioners shall construct and 
keep in repair all necessary bridges in municipal corporations on all state and 
county roads and improved roads which are of general and public utility, running 
into or through such municipal corporation." (Emphasis added.) R.C. 5591.21 reads 
in part as follows: "The board of county commissioners shall construct and keep in 
repair necessary bridges over streams and public canals on or connecting state, 
county, and improved~·" (Emphasis added.) According to these two sections, 
if a bridge located within a municipality connects a state or county road or 
improved road of general and public utility, then the board of county commissioners 
must keep the bridge in repair. 

1since your question is limited to state highways which are not part of the 
interstate highway system, my analysis is also so limited. You have also 
stated that a city street passes over the bridge in question. This fact is 
pertinent only because it indicates that such bridge is located within a 
municipality. The statutes governing the duty to repair bridges on state 
highways speak in terms of bridges located within municipal corporations or 
bridges. located on state highways within municipal corporations whether or 
not a city street also passes over such bridge. 

March 1981 
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Because of the similarity in the wording of R.C. 723.01 and R.C. 5591,02 and 
5591.21, confusion has arisen as to whether the county or the city is responsible for 
repairing bridges which are located within the city and which connect a state road. 
It is a well-settled rule of statutory construction that "[a] special statute covering 
a particular subject··matter must be read as an exception to a statute covering the 
same and other subjects in general terms." State ex rel. Steller v. Zangerle, 100 
Ohio St. 414, 414, 126 N.E. 413, 413 (1919). R.C. 723.01 provides generally that the 
legislative authority of a municipal corporation shall cause any public way or public 
grounds within a municipal corporation "to be kept open, in repair, and free from 
nuisance." R.C. 5591.02 and R.C. 5591.21, however, provide more specifically that 
the county commissioners shall be responsible for the construction and repair of 
certain bridges within municipalities. These provisions of R.C. Chapter 5591 appear 
to provide an exception to the general rule stated in R.C. 723.01. 1957 Op. Att'y 
Gen. No. 790, p. 309 ("[R.C. 723.01] is general in application, however, and when 
the specific question of responsibility for county bridges in municipal corporations 
arises, [R.C. 5591.02 and .21] must be examined"). 

In interpreting R.C. 5591.02 and R.C. 5591.21, the courts have placed on the 
county commissioners the duty for actual repair of a bridge which is located within 
a municipality and which connects a state or county road. Interurban Railwa and 
Terminal Co. v. Cit of Cincinnati, 94 Ohio St. 269, 278, 114 N.E. 258, 260 1916 
"the provisions of the statute•..in clear and unmistakable language, place upon 

the county commissioners the duty of constructing and keeping in repair necessary 
bridges in cities and villages on state or county roads of general public utility 
running into or through such cities. . ."). 

The city's responsibility with respect to a bridge which is located within the 
city and over which passes a stat\ road has been characterized as a duty to keep 
such structure free from nuisance. While the city has certain responsibilities with 
respect to such a bridge, it does not have the duty of actual repair. Interurban 
Railwa & Terminal Co. v. City of Cincinnati, 94 Ohic· St. 269, 279, 114 N.E. 258, 
260 1916) ("[i] t undoubtedly would be the duty of the cii.y authorities to take 
necessary steps to protect and safeguard the public, by placing barriers or 
otherwise, or possibly by making temporary repairs e.nd giving notice of the 
defective condition. They may make extensive repairs, but are not required by 
statute to do so"). 

In 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-007, I stated in paragraph two of the syllabus 
that "[a] municipal corporation has a statutory duty to maintain and repair state 
highways within its limits, including bridge structure] which are a part of such 
highways." I note, however, that two of the cases cited as support for the 
foregoing proposition involved public ways located within a city whicn were not 
also state roads. Although it is clear that a city has a statutory duty to maintain 
and repair its own city streets which are not also state or county roads, neither 

2Fankhauser v. City of Mansfield, 19 Ohio St. 2d 102, 106, 249 N .E.2d 789, 791 
(1969) ("(R.C. 723.011 creates liability for the maintenance by the 
municipality of a nuisance, rather than li~bility for negligence"). ~. ~. 
Ditmyer v. Bd. of County Comm'rs, 64 Ohio St. 2d 146, _ N.E.2d _ (198lJ) 
(suggesting that snow removal may. be the responsibility of a municipality 
under its duty established by R.C. 723.01 to keep roads within the 
municipality "free from nuisance"); Mooney v. Village of St. Mar's, 15 Ohio 
C.C. 446 (Auglaize County 1897). See also R.C. 723.54 ("[a municipal 
corporation shall not be liable for damages under section 723.01 of the 
Revised Code for injuries to persons or property on bridges for which the 
municipal corporation does not have the responsibility of maintenance or 
inspection"). 

3
Robert Neff and Sons, Inc. v. Lancaster, 21 Ohio St. 2d 31, 254 N.E.2d 693 

(1970); Fankhauser v. City of Mansfield, 19 Ohio St. 2d 102, 249 N.E.2d 789 
(1969). 
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case discussed the nature of the city's duty with respect to a city street which is 
also a state or county road. The third case cited in Op. No. 74-007, State ex rel. 
City of Cleveland v. Mashet(;:', 8 Ohio St. 2d ll, 221 N.E.2d 704 (1966), involved the 
maintenance of a portion of an interstate highway running through a city. Although 
the court stated that the duty to maintain such highway is a "joint" obligation of 
the city and the state, the court explained that the state must maintain the 
highway while the city is obligated to keep such road free from nuisance. As noted 
above, the duty to keep a roa1 free from nuisance does not 'lppear to be the same 
as the duty of actual repair. Upon reconsideration and based on the foregoing 
discussion, I believe that R.C. 723.01 dot, not require a municipality to perform the 
actual repairs to a bridge (or to a sidewalk on the bridge) which is on a state 
highway and located within a municipality. 

I conclude, therefore, that the board of county commissioners must repair the 
sidewalks on a bridge in a city over which passes a state highway which is not part 
of the interstate highway system. 

The second question asks whether the county commissioners are required to 
repair a bridge located within a municipal corporation which is not part of a county 
road and not part of the state highway system, although general traffic does have 
access to and utilize such bridge. The duties of the county commissioners to repair 
bridges are outlined in R.C. 5591.02 and 5591.21, as set out above. These sections 
impose a duty on the commissioners to keep in repair bridges located within a 
municipality on state, county, and improved roads which are of Jenera! and public 
utility, and which run into or through such municipal corporation. 

Whether a particular bridge is located on an improved road of general and 
public utility, running into or through a municipal corporation, is a question of fact 
to be determined in the first instance by the board of county commissioners, 
subject to judicial review for abuse of discretion. City of Hamilton v. Van Gordon, 
84 Ohio L. Abs. 202, 205, 164 N.E. 2d 463, 466 (1959); 1957 Op. Att'y Gen. No. Sil, p. 
316. In determining whether the road on which a bridge is located is an improved 
road of general and public utility, running into or through a municipal corporation, 
the county commissioners must examine "the general, as distinguished from local, 
use of such bridge." City of Washington Court House v. Durnford, 22 Ohio App. 2d 
75, 77, 258 N.E. 2d 261, 263 (Fayette County 1969). Should the board of county 
commissioners determine that the road described in the second question is an 
improved road of general and public utility, running into or through a municipal 
corporation, the county commissioners have a duty to repair such bridge. 

It is my opinion, and you are advised, that: 

4 see Mooney v. Village of St. Mary's. But see Lengyel v. Brandmiller, 139 Ohio 
St.478, 40 N.E.2d 909 (1942); City ori:'oungstown v. Sturgess, l02 Ohio St. 
480, 132 N.E. 17 (1921); 1957 Op. Att'y Gen. No. 790, p. 309; 1951 Op. Att'y Gen. 
No. 471, p. 2ll (the county is primarily responsible for the repair of a bridge 
located on a state road within a municipality; the city's responsibility is 
secondary). 

5R.C. 5591.02 and 5591.21, as they refer to improved roads, must be read in 
~ari materia; the legislature intended that "improved roads," as used in R.C. 

591.21, be limited by the words "which are of general and public utility, 
running into or through such municipal corporation" contained in R.C. 5591.02. 
City of Washington Court House v. Durnford, 22 Ohio App. 2d 75, 258 N.E.2d 
261 (Fayette County 1969); City of Hamilton v. Van Gordon, 84 Ohio L. Abs. 
2oi, 164 N,E.2d 463 (C.P. Butler County 1959). 

March 1981 
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1. 	 R.C. 5591.02 and R.C. 5591.21 require that tl1e board of county 
commissioners repair the sidewalks on a bridge localod within a 
city over which pass a city street and a state highway whiuh is 
not part of the interstate highway system. While the city has 
certain responsibilities with respect to such bridge pursuant to 
R.C. 723.01, it does not have the duty of actual repair. (197 4 Op. 
Att'y Gen. No. 74-007 modified,) 

2, 	 R.C. 5591.02 and 5591.21 place a duty on the county 
commissioners to repair a bridge located on an improved road of 
general and public utility running into or through a city within 
the county, which road is not a state or county road. The 
determination of whether a road is an improved road of general 
and public utility is a question of fact to be determined in the 
first instance by the county commissioners. (1957 Op. Att'y Gen. 
No, Bil, p. 316, paragraph two of syllabus, approved and followed.) 




