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OPINION NO. 83-024 

Syllabus: 

A member of a metropolitan housing authority is prohibited by R.C. 
2921.42(A)(4) and R.C. 3735.29 from serving on the board of trustees 
of a nonprofit corporation which contracts with the metropolitan 
housing authority. 

'to: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 23, 1983 

I have before me your request for an opinion concerning the propriety of 
certain transactions between a metropolitan housing authority and various 
nonprofit corporations. From your letter of request, I understand that during the 
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Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices' last two audits of a 
metropolitan housing authority, see R.C. 3735.34, it was discovered that the 
metropolitan housing authority hasentered into certain contractual arrangements 
with several nonprofit corporations whereby the housing authority leases land to 
the corporations. The corporations then build housing projects on this property, and 
lease the housing units to the housing authority, which manages and maintains the 
housing units. You state that the boards of trustees of the metropolitan housing 
authority and each of the nonprofit corporations are composed of the same people. 
It is this last fact which leads me to the conclusion that the arrangements between 
the housing authority and the nonprofit corporations are improper. 

R.C. 3735.29 states: "No member or employee of a metropolitan housing 
authority shall have any interest, directly or indirectly, in any contract for 
property, materials, or services to be acquired by said authority." See generally 
1966 Op. Att'y Gen. No. 66-162, R.C. 2921.42(A)(4) prohibits any public official 
from knowingly having "an interest in the profits or benefits of a public contract 
entered into by or for the use of the political subdivision or governmental agency or 
instrumentality with which he is connected." R.C. 2921.0l(A) defines "public 
official" as "any elected or appointed officer, or employee, or agent of the state or 
any political subdivision thereof. . • ." A member of a metropolitan housing 
authority appears to meet this definition. See R.C. 3735.31; R.C. 37 35.56; Ohio 
Ethics Commission, Advisory Opinion No. 82-007 (member of the board of trustees 
of a regional sewer district is a "public official" for purposes of R.C. 2921.0l(A)). 
See also State ex rel. Crance v. Kenned;t, 53 Ohio St. 2d 166, 373 N.E.2d 383 (1978) 
tinember of a metropolitan housing authority holds a public office). Thus, a 
member of a metropolitan housing authority is subject to R.C. 2921.42(A)(4) as well 
as R.C. 3735.29. 

In the interpretation of R.C. 2921.42 and similar statutes prohibiting specific 
public officials from having an interest in their agencies' contracts, it has been 
established that an "interest" in a contract may be fiduciary as well as pecuniary; 
accordingly, a public official may not serve on the board of trustees or directors oi 
a nonprofit corporation which contracts with the governmental entity he serves. 
1979 Op. Att'y Gen. No. 79-055 (pursuant to R.C. 305.27, which provides that no 
county commissioner shall be concerned in any contract for work to be done for the 
county, and R.C. 2921,42, a member of a board of county commissioners may not be 
involved in the management or control of a nonprofit corporation which contracts 
with the board of commissioners fer the delivery of services; management is 
generally carried out by the corporation's trustees and officers); 1974 Op. Att'y 
Gen. No. 74-039 (disapproved in part by 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-lll) (pursuant to 
R.C. 305.27, a county commissioner may not serve as director of a county 
agricultural society, since there are contractual arrangements between the board 
of county commissioners and the agricultural society); Ohio Ethics Commission, 

1 R.C. 2921.42(B) and (C) provide exceptions to the prohibition of 
R.C. 2!:12l.42(A)(4). Whether these provisions apply to a particular public 
official is a factual determination. From the information you have provided, 
it does not appear these exceptions are applicable in the instant situation. In 
any event, these exceptions are not available to a housing authority board 
member who falls within the prohibition of R.C; 3735.29. But cf. R.C. 305.27 
(section prohibiting county commissioner from being concerned in county 
contracts does not ap[)lY if commissioner is merely a stockholder in a 
corporation, owning not less than five percent of the stock, the value of 
which is not in excess of five hundred dollars, if he is not an officer or 
director of the corporation, and if he files a disclosure statement). 

I note, also, that according to Ohio Ethics Commission, Advisory 
Opinion No. 82-004, R.C. 2921.42(A)(4) does not prohibit a public official from 
serving on the board of a nonprofit corporation which receives funds as a sub­
grant from the public agency which the official serves, when the public 
agency received such money from the federal government on the condition 
that a member of the public agency serve, in his official capacity, on the 
board of the nonprofit corporation ultimately receiving the money. 

June 1983 
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Advisory Opinion No. 81-008 (pursuant to R.C. 2921.42, a member of city council 
may not serve on the board of a nonprofit corporation which contracts to sell goods 
or services to the city). 

The reasoning behind the conclusion that a public officer may not serve on 
the managing board of a corporation which contracts with the governmental entity 
he serves, is that the fiduciary trust and loyalty which e. public officer owes his 
governmental body and which a trustee or director owes his corporation cannot be 
simultaneously carried out when these duties conflict. It is a well-established 
principle in Ohio that a person may not hold dual positions which require him to 
perform conflicting duties. Public officials may not put themselves in a position 
which would detract from their public responsibilities and interests. See enerall 
State ex rel. Taylor v. Pinney, 13 Ohio Dec. 210 (C.P. Franklin County 1902 • As 
explained more specifically by my predecessor in Op. No. 74-039 and Op. No. 79­
055, directors or trustees of an organization are subject to reelection by the 
members of the organization. "Their continuation in office, therefore, depends on 
their record in promoting the interests of the society, and such interests would 
prevent· [a public officer who also served as a trustee from exet•cising] complete 
objectivity in making the decisions required of him as a [public officer], . , ." 
Op. No. 7 4-039 at 2-170. It should also be noted that one person may not properly 
control the services delivered to a governmental body while at the same time 
passing upon the adequacy of those services as a public officer. Op. No. 79-055. 

Thus, I conclude that a member of the board of a metropolitan housing 
authority is prohibited by R.C. 2921.42(A)(4) and R.C. 3735.29 from serving on the 
board of Jrustees of a nonprofit corporation which contracts with the housing 
authority.~ This does not mean that a metropolitan housing authority does not have 
the power to enter into leases and other types of contractual arrangements with 
nonprofit corporations. See R.C. 3735.31; R.C. 3735.32. Indeed, the members may 
be involved to a limii.ed extent in a contracting nonprofit corporation. See Op. No. 
79-055 (detailing the permissible scope of a public officer's involvement in a 
contracting nonprofit ~orporation). 3 l stress, however, that whatever the degree of 
his involvement with a contracting nonprofit corporation, a housing authority 
member should be aware of potential ethical problems which could arise if he were 
to engage in certain activities. See, ~· R.C. 102.03(A) (a public officer may not 
act in a representative capaci~for any person on any matter in which he 
personally participated as a public officer); R.C. 102.04 (a public officer may not 

2 I note that the violation of R.C. 2921.42(A)(4) is a first degree 
misdemeanor. R.C. 2921.42(0). Of course, this office cannot pass on the 
criminal guilt or innocence of particular individuals, as that function is solely 
within the power of the judiciary. See 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-001. My 
conclusion regarding the violation" of R.C. 2921.42(A)(4) under the 
circumstances presented by your letter is rendered merely for the purpose of 
determining the propriety of the arrangements between the housing authority 
and the nonprofit corporations. 

No criminal penalty or other sanction is specified for a violation of R.C. 
3735.29. However, R.C. 3.07-.10 provides for the removal upon complaint and 
hearing of public officers for various forms of misconduct in office. Again, I 
express no opinion on the applicability of this procedure in the instant case, 
but merely provide the foregoing as a point of information. 

3 Under the reasoning of Ohio Ethics Commission, Advisory Opinion No. 
82-004, summarized in footnote 1, supra, it may even be argued that a housing 
authority member is not prohibited by R.C. 3735.29 from serving on the board 
of a nonprofit corporation which receives money from the housing authority, 
if the housing authority receives such money as a grant from the federal 
government and the terms of the federal grant require a housing authority 
member to serve on the board of the nonprofit corporation in his official 
capacity. However, I understand from a member of your staff that there is 
no such requirement in this case. Accordingly, I express no opinion on that 
argument. 
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receive compensation other than from the agency which he serves for any service 
rendered by him in any matter before the agency he serves); R.C. 2921.42(A)(l) (a 
public official may not knowingly authorize, or use his authority to secure 
authorization of a public contract in which he, a family member, or a business 
associate has an interest). 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that a member of a 
metropolitan housing authority is prohibited by R.C. 2921.42(A)(4) and R.C. 3735.29 
from serving on the board of trustees of a nonprofit corporation which contracts 
with the metropolitan housing authority. 

June 1983 




