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OPINION NO. 89-058 

Syllabus: 

1. 	 Control and management of a union cemetery may be shifted 
from a union cemetery board to the combined boards of township 
trustees and municipal legislative authorities by appropriate 
action at any joint meeting provided for by R.C. 759.34 or R.C. 
759.35; a board of township trustees which participates in the 
control and management of a union cemetery through joint 
meetings under R.C. 759.35 may contribute financially to the 
maintenance and operation of the cemetery. 

2. 	 Pursuant to R.C. 759.39, a board of township trustees may 
withdraw totally from the control and management of a union 
cemetery subject to consent from the remaining participating 
governments; a board of township trustees which has withdrawn 
from a union cemetery under R.C. 759.39 has no authority to 
~ontinue to expend public funds on the cemetery. 

To: Russell B. Wiseman, Crawford County Prosecuting Attorney, Bucyrus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 26, 1989 

I have before me your request regarding the administration and financing of 
a union cemetery. Specifically, you ask: 

1. 	 May a Board of Township Trustees cease participation on a Union 
Cemetery Board where the cemetery is entirely situated within a 
municipality within their Township? 
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2. 	 If a Board of Trustees ceases participation on such a Union 
Cemetery as set forth in question l, may it legally contribute 
financially to the maintenance and operation of such cemetery? 

Before addressing these questions, I find it helpful to review the statutory 
framework governing union cemeteries. Union cem~teries are authorized by R.C. 
759.27, which provides, in pertinent p,i,rt, that "[t]he legislative authorities ... of one 
or more municipal corporations and the boards of township trustees of one or more 
townships, when conveniently located for that purpose, may unite in the 
establishment and management of a cemetery .... " R.C. 759.31 provides that, "[a] 
cemetery owned in common as provided in section 759.27 of the Revised Code, shall 
be under the control and management of the board of township trustees and the 
legislative authorities of the municipal corporations .... " Pursuant to R.C. 759.34, 
the governing bodies of the participating townships and municipalities must mee-, 
jointly each May to determine the rate of tax to be levied for support of the union 
cemetery.l 

In addition to the funding authority provided in R.C. 759.34, the provisions of 
R.C. 759.35 and R.C. 759.36 provide two methods of management and control of a 
union cemetery.2 The governments participating in the cemetery may choose to 
exercise control directly through joint meetings, as authorized by R.C. 759.35, which 
states that: 

The boards of township trustees of townships or the legislative 
authorities of municipal corporations which have a cemetery owned in 
common as provided in section 759.27 of the Revised Code may at any 
time call a joint meeting of such legislative authorities and boards on a 
reasonable notice given by either, for the purpose of making joint rules 
and regulations for the government of the cemetery, or changing them, 
and making such orders as are found necessary for the application of 
moneys arising from the sale of lots, taxes, or otherwise. 

In the alternative, R.C. 759.36 provides that: 

At any joint meeting provided for by section 759.35 of the 
Revised Code, or at the joint meeting provided for by section 759.34 of 
the Revised Code, by a majority vote of all present counting members 
of the legislative authorities of municipal corporations and of boards of 
township trustees, the meeting may elect a board of cemetery 
trustees consisting of three members, of which one or more must be a 
member of each of the separate boards of township trustees and 
legislative authorities which comprise the union cemetery association 
represented by the joint meeting. (Emphasis added.) 

The participating townships and municipalities also have discretionary 
authority under R.C. 759.341 to create a union cemetery tax district, for 
which the governing bodies acting jointly would become a taxing authority 
independent of the indiv1dual participating governments. Your letter does 
not indicate that the township and municipality involved in your questions 
have exercised this option. I assume, for purposes of this opinion, that the 
township and municipality levy the tax referred to in R.C. 759.34 separately 
within their respective jurisdictions. See 1956 Op. Att'y Gen. No. 6907, p. 
590 (syllabus, paragraph two). 

2 See 1929 Op. Att'y Gen. No. 426, vol. I, p. 679 (syllabus, paragraph 
two) ("joint cemetery may be operated by the trustees of such township[s] 
jointly or by a board of cemetery trustees"). Although the holding of 1929 
Op. No. 426 applies to joint township cemeteries, joint township cemeteries 
were, and sttll are, governed by the statutes governing union cemeteries. 
See R.C. 517.14 (expressly incorporating R.C. 759.27 to 759.48 for 
purpos-?s of governing joint township cemeteries). Since the General Code 
sections analyzed by 1929 Op. No. 426 are substantially the same as the 
current R.C. 759.35 and 759.36, the holding remains equally applicable to 
union cemeteries. 
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R.C. 759.36 further provides that a cemetery board has custody of the tax funds 
provided in R.C. 759.34 and authority to create a permanent endowment fund for 
maintenance and care of the cemetery. In addition, the "board of cemetery trustees 
shall have all the powers and perform all thf' duties exercised and performed by the 
direc:tor of public service of a municipal corporation under sections 759.09 to 
759.143 of the Revised Code." R.C. 759.36 (footnote added). 

In th" situation you have described, one township and one city are involved in 
the operation and management of a union cemetery, which is located inside the city 
limits. Your letter indicates that the cemetery is administer~ by a three member 
union cemetery board, which I pre:.ume, for purposes of this opinion, was properly 
established pursuant to R.C. 759.36. Although the township and city provide funds 
for the maintenance of the cemetery, you indicate that the administrative costs of 
the cemetery board deplete most of this money. Since two of the cemetery board 
seats are currently vacant, you wish to consider alternative means of admh,lstration 
and funding. 

I turn now to your first question, which asks: ''May a Board of Township 
Trustees cease participation on a Union Cemetery Board where the cemetery is 
entirely situated within a municipality within their Township?" One method by 
which a board of township trustees might "cease participation" is found in R.C. 
759.39, which states: 

A municipal corporation or township united with other municipal 
corporations or townships in the establishment or control of a union 
cemetery, or both, may, by a resolution of the legislative authority of 
the municipal corporation or of the board of township truttees and 
with tM consent of tM legislative authorities of tM remaining 
municipal corporations and the boards of the remaining townships, 
withdraw from the management and control of such cemetery and 
relinquish Interest. therein. Thereupon the cemetery shall be under the 
management and control of the remaining municipal corporations and 
townships. (Emphasis added.) · 

Clearly, R.C. 759.39 authorizes the board of township trustees to withdJ.,·v from the 
management and control of a union cemetery, If, and only if, the remaining 
governments participating in the cemetery consent. Such action would totally sever 
the township's Interest In the cemetery.4 

The board of townsilip trustees might also seek to disband the union 
cemetery board without totally withdrawing from participation in the cemetery 
itself. As I discussed previously, a union cemetery board is one of two methods of 
governing a union cemetery. Since the cemetery board is formed at the discretion of 
the participating governments, R.C. 759.36, it follows that they may also 
subsequently exercise their discretion and disband the board. See, e.g., 1921 Op. 
Att'y Gen. No. 2071, vol. I, p. 387 at 390-91 (holding, with regard to a discretionary 
sewer district, that the authority to revoke a discretionary act "is an inherent or 
necessary implied right in matters involving the exercise of sound judgment'~. 
Accord 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-083 at 2-559 through 2-561. Although R.C. 
759.36 does not provide any express procedure for disbanding the board, I note that 

3 l note that R.C. 759.31 provides that when a board of township trustees 
and a municipal legislative authority unite in the man3gement of a union 
cemetery, "their authority over it and duties in relation thereto shall be the 
same as where the cemetery is the exclusive property of a municipal 
corporation." The authority and ciuties of a municipality in relation to an 
exclusively municipal cemetery are found at R.C. 759.02 through R.C. 
759.18. Th~ election of a cemetery board thus delegates to that board a 
portion of the authority vested in the united governing bodies by R.C. 759.31. 

4 Since, in your case, the township and the city are the only participants 
in the union cemetery, a withdrawal pursuant to R.C. 759.39 would also 
dissolve the union cemetery board and leave the city in exclusive control of 
the cemetery. 
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the general common law rule is that, in the absence of a contrary statute, a public 
body may take formal action "through a majority of a quorum consisting of a 
majority uf the members." In re Slavens, 166 Ohio St. 285, 286, 141 N.E.2d 887, 
888 (1957). Thus, at any joint meeting authorized under R.r. 759.34 or R.C. 759.35, 
a majority of a quorum of the members of the board of township trustees and the 
municipal legislative authorlty5 may vote to disband the union cemetery board and 
to exercis~ management and control over the cemetery directly in joint meetings. 
This action would not relieve any of the participating governments of their rights 
and duties with regard to the union cemetery; It would simply alter the 
administrative structure. 

In response to your first question, therefore, I find that a board of ·township 
trustees has no authority to withdraw unilaterally from participation on a union 
cemetery board formed pursuant to R.C. 759.36. However, a board of township 
trustees may withdraw totally from participation in a union cemetery, subject to the 
consent of the remaining governmental units, as provided in R.C. 759.39. 
Alternatively, a union cemetery board may be dissolved by a majority vote at a joint 
meeting of all participating gove nlng bodies held pursuant to R.C. 759.34 or R.C. 
759.35, after which the participating governing bodies may continue to govern the 
cemetery directly, pursuant to R.C. 759.35. 

Your second question asks "[i]f a Board of Trustees ceases participation In 
such a Union Cemetery as set forth in question 1, may it legally contribute 
financially to the maintenance and operation of such a cemetery?" In answering this 
question, I am guided by the principle that public funds may be disbursed only by 
clear authority of law. State ex rel. Smith v. Maharry, 97 Ohio St. 272, 119 N.E. 
822 (1918); State ex rel. Locher v. MeMing, 95 Ohio St. 97, 99, 115 N.E. 571, 572 
(1916) ("authority to act In financial transactions must be clear and distinctly 
granted, and, if such authority is of doubtful import, the doubt is resolved against its 
exercise ... "). 

Clearly, the board of township trustees has authority to expend funds on a 
union cemetery in which the township participates. R.C. 759.34 and R.C. 759.3~1 
provide for the levy of a tax to support such a union cemetery. But if the board of 
township trustees withdraws totally from the union cemetery pursuant to R.C. 
759,39, all interest in and control and management of the cemetery passes to the 
municipality. I find no authority in the provisions of R.C. 759.27 through R.C. 
759.44, which govern union cemeteries, that would permit the township to continue 
to expend public funds on the cemetery after such withdrawal. Nor can I find such 
authority in R.C. Chapter 517, which governs township cemeteries generally. R.C. 
517.11 provides that, "[t]he board of township trustees shall provide for the 
protection and preservation of cemeteries under Its jurisdiction .... " Pursuant to R.C. 
517.10, this includes "title to, right of possession, and control of all public 
cemeteries located outside any municipal corporation ... except such as are ... under 
the control of lny municipal corporation .... " By withdrawing under R.C. 759.39, the 
township relinquishes all interest in the cemetery to the municipality, which is the 
sole remaining participant. Thus, I cannot construe the general authority of the 
township over cemeteries to include continued support of such a cemetery.6 

I must now examine whether the township may continue to financially 
s:upport the cemetery if the cemetery board is disbanded in favor of direct 

5 R.C. 759.37 provides that each member of each governing body shall 
have one vote in a joint meeting. 

6 I note that union cemeteries may be located either within or outside of 
municipal corporations. See R.C. 759.01 and R.C. 759.02 (municipality 
may own and regulate cemeteries within and outside of municipal limits); 
R.C. 759.31 (combined participating governments of a union cemetery have 
the same authority as a municipality with respect to cemeteries); see also 
n. 3 supra. Since withdrawal pursuant to R.C. 759.39 totally severs the 
township's ties to the cemetery, the location of the cemetery is immaterial 
to determining whether the township may continue financial support. 
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management under R.C. 759.35. As I stated in response to your first question, when 
the participating governments choose to manage the union cemetery directly by joint 
meetings pursuant to R.C. 759.35, their respective duties and authority with regard 
to the cemetery do not change. Thus a township which manages a union cemetery 
jointly with a municipality as provided In R.C. 759.35 retains its authority to 
contribute financially to the maintenance and operation of the union cemetery. The 
difference between management by such joint meetings and management by a 
cemetery board pursuant to R.C. 759.36 is primarily one of administrative 
structure. Rather than placing public moneys in a centralh:ed fund in the custody of 
the cemetery board, see R.C. 759.36, each participating government would 
maintain its cemetery funds In Its own treasury to be paid out as determined in the 
joint meetings for the administration of the cemetery. I note that previous opinions 
have held that the authority to control and manage may be delegated only as 
provided by statute. Thus, if the township and municipality choose to jointly manage 
the cemetery rather than to maintain a cemetery board pursuant to R.C. 759.36, the 
control and management must be exercised in joint meetings pursuant to R.C. 759.34 
and R.C. 759.36. The township may not reduce its role to mere contribution of 
funds. See 1949 Op. Att'y Gen. No. 489, p. 213; 1915 Op. Att'y Gen. No. 717, vol. 
II, p. 1506 (union cemeteries may not be administered by municipal director of public 
services with proportionate share of expenses to be paid by townships). 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby acivised, that: 

1. 	 Control and management of a union cemetery may be shifted 
from a union cemetery board to the combined boards of township 
trustees and municipal legislative authorities by appropriate 
action at any joint meeting provided for by R.C. 759.34 or R.C. 
759.35; a board of township trustees which participates in the 
control and management of a union cemetery through joint 
meetings under R.C. 759.35 may contribute financially to the 
maintenance and operation of the cemetery. 

2. 	 Pursuant to R.C. 759.39, a board of township trustees may 
withdraw totally from the control and management of a union 
cemetery subject to consent from the remaining participating 
governments; a board of township trustees which has withdrawn 
from a union cemetery under R.C. 759.39 has no authority to 
continue to expend public funds on the cemetery. 




