
452 OPINIONS 

1040 

r. WATERWORKS OF MUNICIPALITY-SURPLUS FUNDS 
FROM ITS OPERATION-MAY BE APPLIED ONLY TO 
REPAIRS AND ENLARGEMENT OR EXTENSION, PAY­
MENT OF INTEREST ON ANY LOAN MADE FOR CON­
STRUCTION OR FOR CREATION OF SINKING FUND FOR 
LIQUIDATION OF DEBT-SECTION 3959 G. C. 

2. CITY WITHOUT AUTHORITY TO CHARGE WATER­
WORKS RENTAL FOR USE OF WATERWORKS PROP­
ERTY-PURPOSE, REVENUE INTO GENERAL FUND, AN 
OFFSET AGAINST MONEYS IMPROPERLY DIVERTED 
FROM WATERWORKS SURPLUS INTO GENERAL FUND 
OF CITY. 

SYLLABUS: 

1. Under the prov1s10ns of Section i:!95U, General Code, any surplus ansm6 
from the operation of the water works of a municipality after paying the expenses 
of conducting and managing same may be applied only to the repairs and enlarge­
ment or extention of such works or the reservoirs connected therewith, the pay­
l!lent of the interest of any loan made for their construction or for the creation of a 
sinking fund for the liquidation of the debt. 

2. A city is without authority to charge the waterworks of said city with a 
rental foi: the use of the property belonging to the waterworks for the -purpose either 
of bringing revenue into the general fund or as an offset against moneys theretofore 
improperly diverted from the waterworks surplus· ·into the general fund of the city. 
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Columbus, Ohio, June 25, 1946 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads : 

"We are inclosing herewith a letter from our City of Steu­
benville Examiner, together with copies of two ordinances 
adopted by the council of said city, under which waterworks 
funds have apparently been diverted to uses of the general fund 
of said city. 

Will you kindly examine the inclosure and advise us in an­
swer to the following question: 

May a city which has heretofore diverted waterworks funds 
to general fund uses through the expedient of overdrawing the 
general fund balances, legally adjust such fund balance by dec­
laration of the council, by ordinances, that land occupied by 
waterworks plants, (acquired by expenditure of general bond 
funds, which bonds may have been serviced from water revenues), 
should pay rents to the general city funds for past as well as 
future occupancy of said land?" 

Attached to your communication is a letter of your examiner which 

,·Pntains certain statements of fact which I consider have a bearing on the 

q•Jestion submitted. It reads as follows : 

"Enclosed you will find Ordinances No. 7348 and 7349 
adopted by the Council of the City of Steubenville, Ohio. These 
Ordinances are of such vicious nature that I shall appreciate you 
considering them and advising me on their respective legality. 

The Officials here inform me that both you and Mr. Fer­
guson are familiar with the critical financial condition existing 
here during 1943, 1944 and the first half of 1945; such condition 
prompting the above numbered ordinances. * * * 

Old examiners reports and bond records indicate that Gen­
eral Taxation Bonds have been issued in every instance for the 
acquisition, enlargement or improvement of the vVater Depart­
ment or its pumping or filtration appurtenances. The records 
indicate that in some years the requirements for principal and 
interest were levied for within the millage allowed. To counter 
this, the old examiners reports show that the vVater Department 
transferred regularly each year up to 1941 to the Bond Retire­
ment Fund to meet debt requirements incurred for Water Dep't. 
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benefits. I cannot locate all the records, thus I cannot make 
definite statements, but it is not beyond reason to believe that 
the Water Dep't. has paid its own debt requirements. Consid­
ering this is it not a bit unreasonable for a City to charge a rental 
to its Water Dep't. for the privilege of inhabiting premises 
which are a product of its (Water Dept's.) own income or 
revenue? 

As for No. 7349, I believe it to be illegal because it is retro­
active in nature, therefore contrary to the Constitution ; and is 
in reality an attempt to legalize the illegal overdrawing of various 
city funds made possible by using Water Works cash to support 
the checks drawn against overdrawn funds." 

There are also attached copies of the ordinances referred to in the 

examiner's letter. Ordinance No. 7348, passed June 12, 1945, is an 

emergency ordinance, vetoed by the mayor on June 19, 1945, and re­

passed by the council over the veto on July 5, 1945. It provides in 
Section I that "the water works department shall occupy and use the 

premises now known as the water works pumping station * * * on a 

rental basis of $1,250.00 per month, beginning July I, 1945. * * *" 
Section 2 of the ordinance provides that "the water works depart­

ment shall use and occupy the premises known as the filtration plant * * * 

and shall pay therefor a rental value of $1,250.00 per month commencing 

the 1st day of July, 1945." 

Ordinance No. 7349 also passed, vetoed by the mayor and repassed 

on the same dates as the other ordinance, recites that the waterworks 

department has for a great number of years been using and occupying 

premises owned by the city and known as the pumping station; that there 

has been no rental paid by said waterworks department for the use of said 

premises ; and that the use of said premises by the water department is 

rt>asonably worth $1,250.00 a month; furthermore that the filtration plant 

of the waterworks department has for a number of years been using and 

occupying premises owned by the city and known as the filtration plant ; 

that no rental has been paid by said waterworks department for use of 

said premises; that the use thereof is reasonably worth $1,250.00 per 

month. 

The ordinance further recites that the City of Steubenville has be­

come indebted to the waterworks department in the sum of $176,334.58 

https://176,334.58
https://1,250.00
https://1,250.00
https://1,250.00
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for moneys loaned by said waterworks department to the various fund.s 

of the city. The ordinance then provides as follows: 

"Section 3. NOW THEREFORE, BE IT ORDAINED by 
the council of the city of Steubenville, Ohio, that the debt due to 
the city of Steubenville, Ohio, by the department of Water 
Works for the last six years up to and including the month of 
June 1945, for the use of the Pumping Station Premises shall 
be $90,000.00; and the debt due to the city of Steubenville by 
the Water Works Department for the last six years up to and 
including the month of June 1945, for the use of the Filtration 
Plant premises shall be $90,000.00. 

"Section 4. The Auditor of the city of Steubenville, Ohio, is 
hereby authorized and ordered to credit his accounts with the 
amounts above mentioned and make proper adjustment to the 
various funds of the said city of Steubenville." 

Section 3959 General Code, in effect when the ordinances above re­
ferred to were passed, provides in part as follows: 

"After paying the expenses of conducting and managing 
the water works, any surplus therefrom may be applied to the 
repairs, enlargement or extension of the works or of the reser­
voirs, the payment of the interest of any loan made for their 
construction or for the creation of a sinking fund for the liqui­
dation of the debt. * * * 

The amount authorized to be levied and assessed for water 
works purposes shall be applied by the council to the creation of 
the sinking fund for the payment of the indebtedness incurred 
for the construction and extension of water works and for no 
other purpose whatever." 

The case of Cincinnati v. Boettinger, 105 0. S. 145, was one in which 
it was sought to enjoin the transfer of funds from the waterworks de­
partment of the City of Cincinnati to the general fund of the city and to 
enjoin the alleged misapplication of the surplus funds derived from the 
operation of the waterworks toward the payment of fixed charges and 
current expenses of the city. The holding of the court as shown by the 

first paragraph of the syllabus was as follows: 

"Section 3959, General Code, is constitutional and operates 
as a valid limitation upon the uses and purposes for which reve­
nues derived from municipally owned waterworks may be ap­
plied. By virtue of the provisions of that section, surplus reve-

https://90,000.00
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nues derived from water rents may be applied only to repairs, 
enlargement or extension of the works, or of the reservoirs, and 
to the payment of the interest of any loan made for their con­
struction, or for the creation of a sinking fund for the liquidation 
of the debt." 

By subsequent decisions the court has reaffirmed its holding- j,, • '· -­

above case. See Hartwig Realty Company v. Cleveland, 128 0. S. 583; 

City of Lakewood v. Reese, 132 0. S. 399. T11e limitations imposed by 

this statute appear to be so well confirmed by judicial decisions that it is 

lll1necessary to go at length into a discussion of the cases. 

It will be noted however that this Section 3959 limits the disposition 

of the surplus "after paying the e:cpenses of conducting and managing 

the water works." The question therefore arises: What may be included 

in the expense of conducting and managing? That question has been 

considered in several opinions of former attorneys general. In 1939 

Opinions of Attorney General, page 2248, it was held: 

"A city which operates a municipal waterworks, may not 
use the funds derived from the operation thereof in payment of 
a portion of the salaries of the mayor, director of law, director 
of finance of such city, and may not use such funds in payment 
of the operating expense of such municipal departments." 

An opinion to like effect appears in 1937 Opinions of Attorney Gen­

eral, page 835. 

In the 1939 opinion it was said: 

"* * * the salaries of the salaried officers of the city, such 
as mayor, law director and director of finance, and the expense 
of the operation of their departments, are a part of the general 
operation e:cpense of the city rather than of the municipal 
waterworks, even though some portion of their efforts may be 
expended in promoting the welfare of such utility, and are pay­
able only from the general fund of the city." 

The question of the use of surplus funds of the waterworks was 

again presented to my predecessor and discussed in an opinion found 111 

1944 Opinions of Attorney General, page 151, where it was held: 

"Under the restrictions imposed by Section 3959, General 
Code, a municipality may not through ordinance or resolution of 
council require that the water revenue fund of such munici-
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pality be charged an annual sum of money representing the cost 
of general overhead service performed by the general officers. 
such as the law department, finance department, etc., and in­
cluding the probable cost of rental of office space, heat, light, 
etc. 

A municipality may, consistent with Section 3959, General 
Code, and pursuant to the provisions of Section 280, General 
Code, out of the revenues of its waterworks pay into the mu­
nicipal treasury the reasonable value of office space and heat and 
light therefor, furnished to the water department by the city, 
such expenditures being a part of the necessary expense of con­
ducting and managing the waterworks." 

( Emphasis added.) 

Touching on the payment by the waterworks of the cost of rental 

space, heat, light, etc., used by the water department, it was said in the 

course of that opinion : 

''Accordingly, it appears to me that while a municipality may 
not legally pay out of its water revenue fund a lump sum an­
nually, as stated in your question, covering the general overhead 
services performed by the general officers, and including also the 
cost of rental space, heat, light, etc., used by the waterworks 
department, still, it would, in my opinion, be legal for these 
latter expenses which are clearly a direct and necessary part of 
the operating expense of the waterworks, to be paid for out of 
the waterworks revenue. If such items as rent, heat and light 
are procured from someone other than the city, their cost would 
certainly be a legitimate element of expense 'in conducting and 
managing the waterworks' and under the express provisions 
of Section 3959, General Code, would be payable out of this 
revenue." 

As bearing on that proposition, Section 280 of the General Code \\'aS 

quoted, which reads as follows: 

"All service rendered and property transferred from one 
institution, department, improvement, or public service industry, 
to another, shall be paid for at its full value. No institution, 
department, improvement, or public service industry, shall receive 
financial benefit for the support of another. When an appro­
priation account is closed, an unexpended balance shall revert to 
the fund from which the appropriation was made." 

It would seem to be a reasonable application of that section to allow 

a water department to pay a certain rent for space occupied by it in a 
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city hall built with general funds. The water department is a more or 

less independent institution, and may reasonably be expected to pay its 

own way. 

It should be noted however that the syllabus of the opinion just 

referred to makes it clear that only the reasonable value of office space 

and heat and light therefor is to be considered as a legitimate part of 

the operating expense, and furthermore that the space and other service 

which may be paid for must be furnished to the water department by the 

city. There is certainly nothing in that opinion which would give sanc­

tion to the proposition of permitting the city to charge the water depart­

ment for rental of property which has been bought and paid for by the 

water department, nor is there anything in the opinion which suggests 

the propriety or legality of a charge other than a reasonable rental, or 

that the water department should subsidize the city in its general 

operations. 

Under the facts submitted by you it would appear that these two 

pieces of land which the waterworks department has occupied for many 

years for its pumping station and its filtering plant were purchased and 

paid for mainly if not entirely by the waterworks department out of its 

own revenues. If it is to be charged ground rental for the use of its own 

lands it would be equaliy appropriate to charge it for the use of the 

improvements which it has constructed on these lands, including the 

buildings, filtering beds and pumping equipment and also for the dis­

tributing lines throughout the city. The title to all of these is of course 

in the city, yet since the water system is a public utility and stands on its 

own feet and acquires by its earnings the property which it uses, it seems 

preposterous that the city should charge it rental for the use of property 

thus acquired. 

I have no direct information as to the reasonableness of the rental 

of $2,500.00 per month which the city proposes to charge its waterworks 

under these ordinances and which it has used as a basis for paying its 

indebtedness of $18o,ooo to the waterworks, but it would rather appear 

that the rental value was fixed on the basis of equalling the overdraft of 

the general fund of the city rather than with any reference to a reason­

able value of the lands. 

https://2,500.00
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On the facts presented to me and in view of the legal propositions 

to which I have called attention, I am compelled to hold that the attempt 

of the city to refund the money which it has borrowed from the water­

works department by fixing a charge covering the use by the waterworks 

of the premises used by that department for the preceding six years con­

stituted a direct violation of Section 3959 of the General Code; further 
that the charge fixed for rental to be paid for the premises occupied by 

the waterworks for its pumping station and filtration plant is also a 

violation of the provisions of said Section 3959, General Code. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




