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OPINION NO. 89-101 

Syllabus: 

The positions of superintendent of a county school district with more 
than one local school district and trustee of a township which is 
located within the county school district are incompatible. 

To: P. Randall Knece, Pickaway County Prosecuting Attorney, Circleville, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 29, 1989 

I have before me your request for my opinion as to whether the positions of 
township trustee and superintendent of a county school district are compatible. In a 
telephone conversation with a member of my staff you stated that the township is 
lo.:ated in the county school dlstric:t and that such district contains three local 
school districts. I 

The powers and duties of township trustees are statutorily provided in R.C. 
Chapter SOS and related provisions. A township, pursuant to R.C. 503.01, is a body 
politic and corporate. Township trustees are vested by statute with various powers 
and duties related to the government of the township. See, e.g., R.C. 505.07 (may 
publish and distribute newsletters); R.C. 505.10 (may accept and sell property); R.C. 
105.lS (may provide and operate airports); R.C. 505.17 (may regulate vehicle 
parking); R.C. 505.26 (may provide office space, township hall, and parks); R.C. 
505.262 (may issue notes to finance purchases and construction); R.C. 505.27 (may 
contract for solid waste disposal); R.C. 505.34 (may compound or release a debt due 
the township); R.C. 505.37 (may provide for fire protection); R.C. 505.75 (may adopt 
and enforce a building code); R.C. 5731.48 (may disburse estate tax moneys to a 
board of education). 

A superintendent of a county school district is the executive officer for the 
board of education in such district. R.C. 3319.01. As superintendent of a county 
school district, an individual is required "to administer the schools under his 
supervision in conformity with the adopted policies of the board, the rules and 
regulations of the state board, 3nd the provisions of law, to present to the board such 
information as is needed in the formation of school policies, and to perform 'such 
other duties as the board determines.'" Robert T. Baker & K. Carey, Baker's 
1989-90 Handbook of Ohio School Law 125 (1989). County superintendents, in 
accordance with the foregoing, are, thus, vested by statute with various powers and 
duties related to the administration of schools. See, e.g., R.C. 149.41 (serves as a 
member of the school district records commission); R.C. 3301.0712(C) (submits to 
the state board of education a plan for correcting any violations identified by such 
board): R.C. 3317.03 (certifies to the state board of education the average daily 
membership figures): R.C. 3319.01 (directs and assigns teachers and other 
employees, assigns pupils to the proper schools and grades, and provides 
recommendations for the employment or reemployment of local 11uperintendents); 
R.C. 3319.07 (nominates teachers for employment in local ie.:hool. districts); R.C. 
3319.32 (maintains school records); R.C. 3319.34 (prepares and transmits to the state 
board of education an annual abstract of local school statistics); R.C. 3321.04 (grants 
excuses from attendance). In addition.. a superintendent of a cowity school district 
also performs the duties of treasurer" of the board of education, provided that 
such board is neither the taxing authority of a county school financing district that 

When there Is only one local school district contained in a county 
school district, the superintendent of such district has all the powers and 
duties of the local superintendent. R.C. 3311.051. Since you have indicated 
that the county school district In question contains more than one local 
school district, I will address specifically the compatibility of a 
superintendent of a county school district with more than one local school 
district and a trustee of a township which is located within such district. 

2 The treasurer of the board of education was formerly known as the 
clerk of the board of education. See 1977-1978 Ohio Laws, Part II, 3966, 
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levies a tax for the district, pursuant to R.C. 5705.2l(B), nor the governing board of 
such district pursuant to R.C. 135.0l(D). R.C. 3313.22. 

In 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-111, my predecessor set forth seven criteria 
for determining whether two public positions are incompatible. Two public positions 
are incompatible if, inter alia, a person holding both positions would be subject to 
conflicting interests or divided loyalties. See generally 1985 Op. Att'y Gen. No. 
85-042 at 2-150 ("[o]ne person may not simultaneously hold two public positions if he 
would be subject to divided loyalties and conflicting duties or exposed to the 
temptation of acting other than in the best interest of the public"); 1980 Op. Att'y 
Gen. No. 80-035 at 2-149 ("[a]n individual who serves in dual public positions faces a 
situation which poses a conflict of interests when his responsibilities in one position 
are such as to influence the performance of his duties in the other position, thereby 
subjecting him to influences which may prevent his decisions from being completely 
objective"); 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-168 at 2-336 (a public servant "owes an 
undivided duty to the public. It is contrary to public policy for a public officer to be 
in a position which would subject him to conflicting duties or expose him to the 
temptation of acting in any manner other than the best interest of the public"), 
overruled on other grounds, 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-100. 

I note that there is one area in which the duties and responsibilities of a 
township trustee and superintendent of a county school district come into conflict. 
R.C. 5731.48, which authorizes the use of certain estate tax moneys by a township or 
board of education, provides, in part: 

If a decedent dies prior to July 1, 1991, and on or after the 
effective date of the amendments made to this section by Amended 
Substitute House Bill No. 111 of the 118th general assembly, sixty-four 
per cent of the gross amount of taxes levied and paid under this 
chapter, or if a decedent dies on or after July 1, 1991, sixty-seven per 
cent of the gross amount of taxes levied and paid under this chapter, 
shall be for the use of the municipal corporation or township in which 
the tax originates, and shall be credited as follows: 

(C) To the general revenue fund or to the board of education of 
the school district of which the township is a part, for school purposes, 
as the board of township trustees by resolution may approve, in the 
case of a township. 

A .person serving as a township trustee Is, thus, In a position of considering and 
helping to determine whether any of the township's estate tax moneys should be 
disbursed to the board of education of the school district of which the township Is a 
part. If such person also serves as a superintendent of a county school district, he 
would clearly be placed in a position of divided loyalties. Put opiniom of the 
Attorney General which have considered the compatibility of two public positions 
when a statute imposes upon one of the positions the responsibility of allocating 
moneys to the two positions, have con1l1tently concluded that "where one public 
position has the power to appropriate funds to a second position, one person may not 
serve in both positions." 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-029 at 2-107; accord 1988 
Op. Att'y Gen. No. 88-033; 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-029; 1985 Op. Att'y Gen. No. 
85-006; 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-035. More specifically, in Op. No. 85-006, in a 
similar situation, I concluded that the positions of member of a board of education 
of a local school district and trustee of a township which is located within such 
school district are incompatible since R.C. 5731.48 authorizes a board of township 
trustees to make available to the board of education of the local school district of 

3973 (Am. H.B. 1285, eff. June 30, 1978) ("[a]s used in the Revised Code, the 
"clerk of the board of education" means the treasurer appointed under this 
section [R.C. 3313.22)"). 
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which the township is a part moneys that would otherwise belong to the 
township.3 The opinion states, in part: 

Where, as in the case of R.C. 5731.48, a statute gives a member 
of a particular public body the authority to participate directly in a 
determination as to whether that public body or a different public body 
is to obtain the benefit of certain funds, I believe that it must be 
concluded, as a matter of law, that an individual may not serve in 
positions of trust and authority with respect to both bodies. A 
township trustee who also served as a member of a local board of 
education wt,;•1ld suffer from conflicting loyalties if he were placed in 
the position, as trustee, of participating in a decision as to whether the 
township or Me board of education should receive funds under R.C. 
5731.48. 

Op. No. 85-006 at 2-19. 

I reach a similar conclusion with respect to the positions of superintendent 
of a county school district and trustee of a township located within the county school 
district. As stated above, a superintendent is the executive officer for the board of 
education which appoints him. R.C. 3319.01. As the executive officer for the board 
of education, a superintendent, like the member of the board .of education under 
consideration in Op. No. 85-006, holds a position of trust and authority with respect 
to tpe board that appoints him. Consequently, his ability, as trustee, to exercise 
clear and independent judgment on behalf of the township in determining whether 
the township or the board of education should receive the estate tax moneys would 
be drawn into question, since he holds a position of trust and authority with the 
board of education. Additionally, a person who holds both positions may not vote, as 
trustee, in the best interests of the township or other school districts of which the 
township ls a part, with regard to the distribution of estate tax funds for fear of 
reprisals in his position as superintendent by the board of education which employs 
him. I find, accordingly, that the positions of superintendent of a county school 
district and trustee of a township located within such district are subject to an 
impermissible conflict of interest. 

It is my opinion, and you are hereby advised, that the positions of 
superintendent of a counzy school district with more than one local school district 
and trustee of a township which is located within the county school district are 
incompatible. 

3 Since the issuing of 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-006, R.C. 5731.48 has 
been amended. See generally Am. Sub. H.B. 111, 118th Gen. A. (1989) 
(eff. July 1, 1989). No substantive changes were made, however, which 
would affect the conclusion reached in Op. No. 85-006. 




