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OPINION NO. 69-054 

Syllabus: 

It is not necessary for a board of township trustees to ad­
vertise, in accordance with Sections 5549.21 and 5575.01, Revised 
Code, for the purchase of gasoline in bulk for consumptiQn in 
township vehicles even though such purchases may exceed ~1000.00 
within the course of one year. 

To: Robert A. Jones, Clermont County Pros. Atty., Batavia, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 4, 1969 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Several of the Board of Township Trustees 
in our county have contracted with oil companies
for the bulk purchase of gasoline in operating
the township trucks, graders and other vehicles. 
These contracts have been entered into by solicit­
ing quotations and the State Examiner's Office 
has questioned the propriety of township purchas­
ing bulk gasoline in this manner, and have advised 
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some of the township clerks that it is necessary
for them to ~urchase gasoline pursuant to Section 
5749.21 fsi£/ of the Revised Code of the State of 
Ohio and to advertise for the purchase 2f this 
gasoline if the amount is in excess of ~1000.00 

in any one year. 


"Would you please furnish us with your opin­
ion as to whether or not it is necessary for the 
Board of Township Trustees to advertise for the 
purchase of bulk gasoline to be used in the various 
township vehicles when such purchases exceed $1000.00 
with the course of one year." 

I assume that the statutory provision to which you intend 
to refer in your letter is Section 5549.21, Revised Code, re­
lating to the purchase of machinery, materials and supplies,
and the employment of labor, necessary in constructing, recon­
structing, maintaining and repairing roads and culverts within 
a township. I further assume that you intend to use the word 
"gasoline" in your letter in the broader sense of "fuel" for 
motor vehicles, and that all the motor vehicles in question are 
used within a township for the purposes enumerated in Section 
5549.21, supra, which provides in pertinent part as follows: 

"The board of township trustees may pur­

case or lease such machinery and tools as 

are necessary for use in constructing, recon­

structing, maintaining and repairing roads and 

culverts within the township***· It may

purchase such material and employ such labor 

as is necessary for carrying into effect this 

section, or it may authorize the purchase or 

employment of such material and labor by one 

of its number, or by the township highway 

superintendent, at a price to be fixed by

the board. All payments on account of mach­

inery, tools, material and labor shall be 

made from the township road fund. All pur­

chases of materials, machinery, and tools, 

shall, where the amount involved exceeds one 

thousand dollars, be made from the lowest 

responsible bidder after advertisement as pro­

vided in Section 5575.01 of the Revised Code. 

* * *" 
Section 5575.01, Revised Code, establishes the requirements 

of competitive bidding as follows: 

"In the maintenance and repair of roads 

the board of township trustees may proceed

either by contract or force account. When 

it proceeds by contract the contract shall, 

if the amount involved exceeds one thousand 

dollars, be let by the board to the lowest 

responsible bidder after advertisement for 

bids once, not leter than two weeks prior to 

the date fixed for the letting of such con­

tract, in a newspaper published in the county

but if there is no such paper published in the 

county, then in one having general circulation 

in the township. If the amount involved is one 
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thousand dollars or less, the contract may be 

let without competitive bidding.*** 


"Before undertaking the construction or 
reconstruction of a township road, the board 
shall cause to be made by the county engineer 
an estimate of the cost of such work, which 
estimate shall include labor, material, freight,
fuel, hauling, use of machinery and equipment, 
and all other items of cost.***" 

(Emphasis added.) 

Motor vehicle fuel might arguably fall within the meaning of 
"material", as that word is used in Section 5549.21, supra, if that 
statute were read alone. However, when it is read in conjunction
with Section 5575.01, Revised Code, which statute not only pre­
scribes the procedure for competitive bidding to be followed pursuant 
to Section 5549,21, supra, but relates generally to the same subject 
area, i.e., the maintenance and repair of roads, as Section 5549.21, 
supra, it becomes apparent that the Legislature did not intend the 
word "material" to include motor vehicle fuel. As the above excerpt
of Section 5575.01, supra, indicates, "material" and "fuel" are 
listed separately in that statute, and I must presume that the Legis­
lature imtended to treat these two enumerated categories separately, 
not only in Section 5575.01, supra, but also in Section 5549.21, 
supra. "Fuel" is not listed as one of the categories subject to 
competitive bidding pursuant to Section 5549.21, supra. 

It is, therefore, my opinion and you are hereby advised that 
it is not necessary for a board of township trustees to advertise, 
in accordance with Sections 5549.21 and 5575.01, Revised Code, for 
the purchase of gasoline in bulk for consumption in township ve­
hicles even though such purchases may exceed $1000.00 within the 
course of one year. 




