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SYLLABUS:                 2023-004            

1. Because R.C. 3335.37 specifically 
mandates that money obtained 
from a tax levy or from the general 
fund of the county be paid into the 
Ohio State University Extension 
fund, a county cannot directly dis-
tribute the funds to the Ohio State 
University Extension office in the 
county. 
 

2. A board of county commissioners 
has no authority to charge the Ohio 
State University Extension rent or 
utilities for the county office space 
provided to it pursuant to R.C. 
3335.36. 
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OPINION NO. 2023-004 

 
The Honorable Ronald L. Welch  
Muskingum County Prosecuting Attorney 
P.O. Box 189, 27 North Fifth Street, Suite 201 
Zanesville, Ohio 43702-0189 
 
Dear Prosecutor Welch: 
 
You have requested an opinion regarding the Ohio 
State University (“OSU”) Extension office operating 
within your county.  I have framed your questions as 
follows: 
 

1. May a board of county commissioners appro-
priate funds directly to a local OSU Exten-
sion office or must such funds appropriated 
under R.C. 3335.37, whether generated from 
a levy or allocated from the county general 
fund, be directly provided to the OSU Exten-
sion fund established pursuant to R.C. 
3335.35? 
 

2. May a board of county commissioners charge 
the local OSU Extension office for the use of 
office space, including the cost of providing 
utility services to the office, given the re-
quirement under R.C. 3335.36 that the “em-
ployees [of the OSU Extension] shall have of-
fices provided by the county”?  
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3. If a board of county commissioners is permit-
ted to appropriate funds directly to a county 
OSU Extension office, may such funding in-
clude money to cover the cost of rent and 
utility services for office space provided by 
the county to a county OSU Extension office?  

 
For the reasons that follow, I find that the money from 
a tax levy or the county general fund must be paid to 
the credit of the OSU Extension fund, and that the 
board of county commissioners has no authority to 
charge the OSU Extension for rent or utility services 
for the county office space provided to it under R.C. 
3335.36.  As a result of my answer to question one, 
question three is moot. 

 
I 
 

Question one asks if county commissioners can appro-
priate funding obtained pursuant to R.C. 3335.37 di-
rectly to the OSU Extension office as opposed to giving 
it to the credit of the OSU Extension fund.  I conclude 
that they cannot. 
 
R.C. 3335.35 creates the OSU Extension fund under 
the “custody and control of the board of trustees of the 
Ohio state university.”  The fund “shall consist of all 
moneys appropriated, given, granted, or bequeathed to 
the university for the use of OSU extension by the 
United States, this state, any political subdivision of 
this state, or any person.” Id. (Emphasis added).   And 
the board of trustees of OSU “shall have responsibility 
for expenditure of all moneys in the fund in accordance 
with state and federal law and memoranda of 
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agreement between the university and the United 
States department of agriculture.” Id.  In sum, R.C. 
3335.35 creates the OSU Extension fund into which all 
money provided to the OSU Extension office flows, and 
the board of trustees for OSU is charged with dispers-
ing those funds.  
 
R.C. 3335.37 states in relevant part:  

 
The board of county commissioners of 
any county may levy a tax, within the 
limitations prescribed by law, and appro-
priate money from the proceeds thereof 
or from the general fund of the county to 
be paid to the Ohio state university to the 
credit of the OSU extension fund created 
by section 3335.35 of the Revised Code 
and expended for the purposes pre-
scribed in section 3335.36 of the Revised 
Code for the benefit of the citizens of that 
county. (Emphasis added). 

 
Because R.C. 3335.37 directs that the appropriated 
money be placed in the OSU Extension fund, a board 
of county commissioners is not permitted to instead 
provide money directly to the county OSU Extension 
office. 2022 Op. Att’y Gen. No. 2022-010, Slip Op. at 4; 
2-52, quoting Pelletier v. City of Campbell, 153 Ohio 
St.3d 611, 2018-Ohio-2121, 109 N.E.3d 1210, ¶ 14 
(‘“when the language of a statute is plain and unam-
biguous,’ the statutory text controls”).  Therefore, the 
answer to your first question is “no,” a county cannot 
allocate money obtained pursuant to R.C. 3335.37 di-
rectly to the county OSU Extension office.  
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II 
 

Question two asks if a board of county commissioners 
may charge the OSU Extension office rent and utilities 
for the space provided to it under R.C. 3335.36.  Once 
more, I answer in the negative.  
 
R.C. 3335.36 states that employees of the OSU Exten-
sion “shall have offices provided by the county or other 
political subdivision in which they serve in which bul-
letins and other educational materials of value to the 
people may be consulted and through which the em-
ployees may be reached.” (Emphasis added).  The use 
of the word “shall” in R.C. 3335.36 places a mandatory 
duty on the county to provide office space to the OSU 
Extension. 2001 Op. Att’y Gen. No. 2001-013, at 2-74 
(“the use of the word ‘shall’ in [a statute] to describe the 
board of county commissioners’ duties indicates that 
the board of county commissioners has a mandatory 
duty”); Miller v. Miller, 132 Ohio St.3d 424, 2012-Ohio-
2928, 973 N.E.2d 228, ¶ 28.  Thus, under the facts set 
forth in your request, the provision of office space un-
der R.C. 3335.36 by a county for the employees of the 
OSU Extension serving in the county is not discretion-
ary—a county must provide the office space.  
 
“[A] a board of county commissioners is a creature of 
statute that has only such powers as it is granted by 
statute, either expressly or by necessary implication.” 
E.g., 2001 Op. Att’y Gen. No. 2001-024, at 2-134.  R.C. 
3335.36 specifies that the county must provide the em-
ployees of the OSU Extension in the county with office 
space, but it does not state that a board of county com-
missioners may charge the OSU Extension for rent and 
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utilities for the office space provided.  “It is well estab-
lished that, when a board of county commissioners has 
a duty to provide space for the operations of govern-
mental entities, the board has no authority to charge 
such entities for rental of such space or for utilities 
used in that space, absent statutory authority to im-
pose such a charge.” 2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-028, 
at 2-292, citing 2001 Op. Att’y Gen. No. 2001-024, at 
syllabus; 1986 Op. Att’y Gen. No 86-104, at 2-574; 1982 
Op. Att’y Gen. No. 82-011, at syllabus paragraph one.  
Moreover, had the general assembly intended to per-
mit or require a county to charge the OSU Extension 
rent and utilities for the office space in the county pro-
vided under R.C. 3335.36, the generally assembly 
could have easily done so. See 2005 Op. Att’y Gen. No. 
2005-028, at 2-293; see also R.C. 307.09(A) and R.C. 
307.29. 
 
Given the mandatory duty imposed upon a county by 
R.C. 3335.36 to provide office space and the absence of 
any authority to charge rent and utilities, I conclude 
that a board of county commissioners cannot charge 
the OSU Extension for rent and utilities for the office 
space provided to it under R.C. 3335.36.  
 

III 
 
Your third question depends upon an affirmative an-
swer to your first question.  Since the answer to your 
first question is “no,” your third question is moot.  
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Conclusions 
 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby ad-
vised that:  
 

1. Because R.C. 3335.37 specifically 
mandates that money obtained 
from a tax levy or from the general 
fund of the county be paid into the 
Ohio State University Extension 
fund, a county cannot directly dis-
tribute the funds to the Ohio State 
University Extension office in the 
county. 
 

2. A board of county commissioners 
has no authority to charge the Ohio 
State University Extension rent or 
utilities for the county office space 
provided to it pursuant to R.C. 
3335.36. 

 
 
                                      Respectfully, 
 

                                       
                                   
                                   
 

   DAVE YOST  
   Ohio Attorney General 

 


