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:\!:\ Y BE USED TO PURCHASE AND ERECT WHITE WAY 

STREET UGHTIXG SYSTE:\1I-STANDARDS AND FIXTURES 

- -APPROVAL OF COUNCIL. 

SYLLABUS: 

The funds received by a municipal corporation through the operation ot its 
,·lcetric light plant may lawfully be used for the purchase and erection of a \\'hite 
way street lighting system, including such standards and fixtures as th~ coun,il may 
appro\'e. 

Columbus, Ohio, January 7, 1949 

Bureau ui Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

have before me your request for my opinion, reading as follows: 

''lt has come to the attention of the Bureau of Inspection 
and Supervision of Public Offices, through the examination of 
electric light funds, and transactions in connection with munici­
pally owned electric light plants in various municipal corpora­
tions of this state, that the revenue deri\·ecl from the operation 
of such electric light utility plants has been expended for the 
purchase of ornamental street lighting standards and fixtures 
used in lighting the city streets. 
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'·It is recognized that a municipality may law folly furnish 
iree u f charge the products of its municipally owned utility 
plants, when used for public purposes, and such free service has 
been properly authorized by council in accordance with the pro­
visions uf Section 39~2-1, General Code. However, the cost of 
purchasing and installing ornamental boulevard type street light­
ing standards and fixtures docs not appear to he a proper charge 
against the electric light fund. 

"The cost oi installing such orname11tal street lighting 
standardt> is usually assessed against the abutting, adjar.ent and 
contiguous, or other specially benefitted Juts or lands, pursuant 
to the authority oi Sections 3K12-4 and 3820 (;_ C., or paid 
f rn111 the proceeds of bond,, issued and sold for that purpose. 

"The purchase uf street lighting standards and fixtures from 
the electric light fund may he compared with the use of water­
works funds ior the purchase of 'fire hydrants·, in which in­
stance the courts have held that fire hydrants are not appurte­
nances of the waterworks, but should be paid for out of funds 
raised from taxation and appropriated for that purpose out of 
moneys credited to the general fund. 

"The case uf Alcorn v. Dcckebach, Auditor, 31 Ohio Ap­
pellate Reports, page 142; and Attorney General Opinions No. 
4or, page 305 of 1913 Opinions and No. 697, page 1056 of r939 
Opinions, are cited as authority for the proposition that fire 
hydrants are not appurtenances of the waterworks and, there­
fore. waterworks funds mav not lawfully be expended for their 
purchase. 

"\Ve are in receipt of a letter from the Chairman of the 
Huard of Public Affairs of the village of Blanchester, Ohio, 
uncle1· elate of _:\"ovember 12, 1948, requesting information as 
to the legality of expending electric light funds for the purchase 
and installation of ornamental street lighting standards ancl 
fixtures. Since this matter is one involving the expenditure of 
public funds, and the answer thereto will be of statewide inter­
est. we respectfully request that you give consideration to the 
following question. and furnish us ,Yith your formal opinion 
as to the legality of such expenditures from the electric light 
utility revenue: 

"May the funds received by a municipal corporation through 
the operation of a municipally owned electric light generating 
plant be used lawfully for the purchase and erection of a white­
way street lighting system consisting of ornamental lighting 
standards and fixtures?" 

You call attention to the statutes authorizing special assessments 
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to he leYied upon abutting or other specially benefited lots and lands for 

improvl'llwnts such as street lighting. These provisions are contained 

m Section 3812 et seq. of the General Code. Section 3812--1-, (;eneral 

Code. relates spccitically to the levy of special assessments for lighting 

any street. alley or other public place. There is nothing in any of these 

section,; relating to assessments which makes that the exclusive method 

of paying thl' cust of public improvements. There are certain limita­

tions on the amount of the cost that may be assessed, among others, 

the provisions of Section 3820, General Code, which reads as follows : 

"The corporation shall pay such part of the cost and ex­
pense of improvements for which special assessments arc levied 
as council deem:-; just, which part shall he not less than one­
fiftieth of all such cost and expense, and in addition thereto. the 
corporation shall pay the cost of intersections." 

There i,; nothing in this or any other section of the statutes, so far 

as I am aware. which prevents the municipality from paying the entire 

co~t of any of the improvements which it has the right to assess against 

abutting or other specially benefited property. 

I find in the statutes no limitation imposed by the legislature upon 

municipalities as to ornamental boulevard type street lighting standards, 

and it appears to me that the question whether such standards and fix­

tures should be ornamental or otherwise is a matter of discretion on the 

part of the municipality, and would have no bearing on the question you 

submit. If the municipality may lawfully use the income from its sale 

of cnrrent for the installation of lighting equipment and for furnishing 

light for the strC:'ets. it would appear to make no difference whether the 

standards and fixtures are ornamental or otherwise. 

In the case of Niles v. Union Tee Corporation, I 33 0. S. r69, the 

court had before it the question of the right of a municipality to transfer 

surplus earnings from its municipal light plant to its general fund. The 

court held that a municipality not only had the right to make a profit 

from the sale of electric current but that it had the right by proper 

legal proceedings to transfer such surplus earnings to its general fund. 

In that case, the complaint was made by a consumer that if a 

municipal utility is permitted to charge a rate in excess of the cost of 

the service and if such excess is used to finance the cost of municipal 
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government such revenue would be used m lieu of taxation and the 

municipality would thereby be undertaking to evade the constitutional 

limitation upon its power of taxation. In answer to this the court said 

at page 181, of the opinion: 

"This contention proceeds on the theory that a municipality 
has no right to charge for its utility service or product a rate in 
excess of cost, i.e., that it has no right to make a profit. Never­
theless, we are not referred to any statute or constitutional pro­
vision denying this right. In the absence of such prohibition, 
a municipality, no less than a private corporation engaged in the 
operation of a public utility, is entitled to a fair profit. In the 
operation of a public utility, a municipality acts, not in a govern­
mental capacity as an arm or agency of the sovereignty of the 
state, hut in a proprietary or business capacity." 

In the earlier case of Butler v. Karb, 96 0. S., 472, the court said 

at page 483 of the opinion : 

"We think it must be conceded that the city, acting in a pro­
prietary capacity may exercise its powers as would an incliviclual 
or private corporation. It may be that for a time the business 
will not be remunerative at the rates charged, yet with proper 
management the business may develop to a point where it will 
even yield a profit to the city and therefore result to 'its own 
special benefit and advantage.' " 

In the case of Travelers Insurance Company v. Vv'adsworth, TQ9 

0. S. 440, the court held: 

"The power to establish, maintain, and operate a municipal 
light and power plant, under the Constitution and statutes afore­
said, is a proprietary power, and in the absence of specific pro­
hibition, the city acting in a proprietary capacity may exercise its 
powers as would an individual or private corporation." 

My immediate predecessor, considering the use of the revenues aris­

ing from the operation of the Cleveland transit system in an opinion found 

m 1943 Opinions of the Attorney General, page 737, held: 

"The officials charged with the operation of a municipal 
transit system may, if they in good faith deem it essential to the 
efficient operation of the system, make such purchases and incur 
such expense as would be made or incurred under like circum­
stances by a private owner in the operation of such system. 
(1942 Opinions Attorney General, p. 773, approved and fol­
lowed.)" 
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In the light of these authorities I can see no objection to the purchase 

by a municipality of such street lighting standards ancl fixtures as it 

deems proper, from the funds arising from the operation of a nnmicipally 

owned electric light plant. 

An opinion hy one of my predecessors, found in 1928 Opinions of 

the Attorney ( ;eneral, page r :i44 recognizes the right of a municipality to 

pay the entire cost of an improvement such as the one to which \'onr 

letter refers. l t was there held: 

"A city may issue bonds for the purpose of installing a 
white-way lighting system." 

The then attorney general found authority for this holding in Section 

2293-2 of the General Code, which is a part of the uniform bond act and 

which then read and still reads in part as follows: 

''The taxing authority of any subdivision shall have power 
to issue the bonds of such subdivision for the purpose of acquir­
ing or constructing, any permanent improvement which such sub­
division is authorized to acquire or construct." 

Your reference to the holding of the court and op11110ns of this office 

regarding the purchase of fire hydrants from waterworks funds, does not 

appear to me to have any bearing upon the question submitted. The 

court in the case of Alcorn v. Dekebach, 31 0. App. 142, held that such 

fire hydrants could not be purchased out of waterworks funds, resting its 

reasoning and conclusion solely upon the proposition that a fire hydrant 

is no part of a waterworks system but is a part of the apparatns and 

equipment designed for use by the fire department. 

Accordingly, in specific answer to your question, it 1s my op1111on 

that the funds received by a municipal corporation through the operation 

of its electric light plant may lawfully be used for the purchase and erec­

tion of a white way street lighting system, including such standards and 

fixtures as the council may approve. 

Respectfully, 

HUGH s. JENKINS, 

Attorney General. 




