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BUILDING LOCATED OX COCN'TY O\VN'ED PROPERTY AND 

USED FOR THE PURPOSE OF STORING ROAD EQUIP).1:ENT, 

THE COUNTY ENGIN'EER HAS THE AUTHORITY TO EM­

PLOY MECHANICS AN'D NIGHT WATCHMEN-§5543.19, RC. 

SYLLABUS: 

Where pursuant to Section .5543.19, Revised Code, a board of county commis­
sioners has authorized the county engineer to waintain and repair county roads by 
force account and the road equipment is stored in a county garage and in another 
building, both of which are used for that purpose only, the garage and the building 
being located on a county-owned property, the rounty engineer, and the board of 
county commissioners, has the authority to employ mechanics and night-watchmen 
at the garage and at the other building. 

Columbus, Ohio, January 31, 1961 

Hon. Elmer Spencer, Prosecuting Attorney 

Adams County, ·west Union, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion in which you state: 

"In the past twenty odd years this county has worked on a 
force account method under G. C. 7198 and the present R. C. 
5543.19. The county has a garage on county property where most 
of the road equipment is stored but some equipment is stored 
in a building which is at the stone quarry site which is also 
owned by the county. 

"I have rendered my opinion to the county commissioners 
that if the county 'improvement and maintenance of roads, 
bridges, etc., is done by force account under R.C. 5543.19 then 
the county engineer has the authority to employ all personnel 
for such work when authorized by the county commissioners.' 

"My opinion has been based upon 1927 O.A.G. #271 which 
specifically seems to cover 'mechanics and other persons as may 
be necessary efficiently to accomplish the road work in question.' 
The 1930 O.A.G. #2106 indicates opinion that G.C. 2410 (pre­
sent R.C. 305.16) not applicable in road work situations. Further, 
R.C. 5549.01 commits all machinery, tools, etc., to 'care and 
custody of the engineer.' The above citations and code sections 
would seem to cover mechanics and nightwatchmen. However, 
the majority of the county commissioners are not satisfied with 
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my opinion and they are insistent that they have the right to em­
ploy the mechanics and nightwatchmen who work at the county 
garage and stone quarry and they have based their opinion upon 
R.C. 305.16. The county commissioners concede the authority 
of the county engineer for other county road employees and no 
question is raised on this subject. 

"I would therefore respectfully request your written op1111011 
on this question : Does the county engineer or the county commis­
sioners have the authority to employ mechanics and nightwatch­
men at the county garage and stone quarry buildings, all of 
which buildings are on county property, if the county road work 
is done on a force account basis " 

I have examined the two opinions of the Attorney General to which 

reference is made in your letter. Opinion No. 271, Opinions of the Attorney 

General for 1927, Volume I, page 466, states in the syllabus: 

"1. In the construction, reconstruction, improvement, 
maintenance or repair of roads, bridges and culverts by force 
account, the county surveyor may, when authorized by the county 
commissioners, employ such laborers and teams as may be neces­
sary. 

"2. The word 'laborers' as used in Section 7198, General 
Code, should be liberally construed to effect the purpose intended, 
and includes such foremen, laborers, engineers, mechanics and 
other persons as may be necessary efficiently to accomplish the 
road work in question." 

Section 5543.19, Revised Code, which was formerly Section 7198, 

General Code, provides : 

"The county engineer may, when authorized by the board of 
county commissioners, employ such laborers and teams, lease 
such implements and tools, and purchase such materials as are 
necessary in the construction, reconstruction, improvement, 
maintenance, or repair of roads, bridges and culverts, by force 
account." 

It is clear that the county engmeer is authorized to do all the things 

enumerated in Section 5543.19, supra, when the work is clone by force 

account, provided the board of county commissioners has granted him 

such authority. But, should the board of county commissioners refuse to 

grant the county engineer such authority, the question arises whether or 

not such board would be empowered to proceed with the work by force 

account. 
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Turning now to Opinion No. 2106_. Opinions of the Attorney Gen­

eral for 1930, Volume II, page 1136, it is stated in the syllabus: 

"In the maintenance and repair of county roads which is 
authorized by the county commissioners to be clone by force ac­
count and without contract, the employment of the necessary 
laborers for the prosecution of the work rests with the county 
surveyor and not with the county commisisoners." 

It should be noted in this connection that the title of county surveyor 

was changed to that of county engineer in 1935. See 116 Ohio Laws, 283. 

In Opinion No. 2106, supra, Section 2410, General Code, is dis­

cussed. Such section, which 1s now Section 303.16, Revised Code, reads: 

"The board of county commissioners may employ a super­
intendent, and such watchmen, janitors, and other employees as 
are necessary for the care and custody of the court house, jail, 
and other county buildings, bridges, and other property under its 
jurisdiction and control." 

In discussing this section, the then Attorney General stated on page 

1137 of Opinion No. 2106, supra, as follows: 

"* * * * * * 
"vVhile the general language here employed might, in the 

absence of other provisions of law, be construed as broad enough 
to include the employment of persons engaged upon road work, 
the specific provisions of Section 7198 (now Section 5543.19, 
supra) are controlling with respect to maintenance and repair 
work. * * * 

"* * * * * * * * * 
"It is true that this refers to work by force account only, 

but I am of the view that it contemplates all maintenance and 
repair work which is carried on except through contract let pur­
suant to competitive bidding. Since the ordinary maintenance and 
repair of roads is generally of such character as to be most ap­
propriately clone by the employment of labor and the purchase of 
materials rather than through contract, it follows that this must 
be under the supervision of the county surveyor who has the au­
thority, when authorized by the county commissioners, to employ 
the necessary personnel. 

"* * * * * * * * *" 
Squarely in point as regards such a situation 1s Opinion No. 768, 

Opinions of the Attorney General for 1951, page 504, where it is stated 

in the syllabus: 
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"1. County commissioners themselves have no authority 
to carry on county road and bridge maintenance and repair by 
force account, and where such commissioners elect, under the 
provisions of Section 6948-1, General Code, that certain such 
work shall be undertaken by such method, they have no dis­
cretion but to commit the execution thereof to the county engineer 
under the provisions of Section 7198, et seq•, General Code. 
(Opinion No. 2460, Opinions of the Attorney General for 1921, 
p. 895, approved and followed.) 

"2. \Vhere cost estimates, plans and specifications of par­
ticular county road and bridge maintenance and repair projects 
have been prepared by the county engineer and submitted to the 
county commissioners pursuant to the provisions of Section 
6948-1, General Code, and where such commissioners fail, within 
a reasonable time, to take any express action to decide whether 
such projects shall be undertaken by contract or by force ac­
count, but have, by specific appropriation to the county engineer 
of funds designated for expenditure for labor and materials, pro­
vided the engineer with funds sufficient to carry on and complete 
such projects by force account, the resolution of appropriation 
so adopted by the commissioners constitutes an implied authori­
zation for that officer to proceed with such projects under the pro­
visions of Section 7198, et seq., General Code." 

In the light of the holding in Opinion No. 768, supra, it would appear 

by almost necessary implication, that the county engineer, and not the 

board of county commissioners, has the authority to employ mechanics and 

night-watchmen at the county garage and stone quarry buildings of the 

county, where the work is done by force account. Such conclusion 1s 

strengthened by Section 5549.01, Revised Code, which provides: 

"The board of county commissioners may purchase such 
machinery, tools, or other equipment, including special wearing 
apparel, for the construction, improvement, maintenance, or 
repair of the highways, bridges, and culverts under its juris­
diction as it deems necessary. The board may also purchase, hire, 
or lease automobiles, motorcycles, or other conveyance and 
maintain them for the use of the county engineer and his assist­
ants when on official business. All such machinery, tools, and 
equipment, including special wearing apparel, and conveyances 
belonging to the county shall be under the care and custody of 
the engineer, and shall be plainly and conspicuously marked as 
the property of the county. 

"The engineer shall annually, on the fifteenth day of N ovem­
ber, make a written inventory of all such items, indicating each 
article, stating the value thereof, and the estimated cost of all 
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necessary repairs thereto, and deliver such inventory to the board, 
which shall cause it to be placed on file. At the same time he shall 
file with the board his written recommendations as to what ma­
chinery, tools, and equipment, including special wearing apparel, 
and conveyances should be purchased for the use of the county 
during the ensuing year and the probable cost thereof. 

"The board shall provide a suitable place for housing and 
storing machinery, tools, and equipment, including special wear­
ing apparel, materials, and conveyances owned by the county, and 
may purchase the necessary material and construct, or enter into 
an agreement with a railroad company to construct, one switch or 
spur track from the right of way of such railroad company to 
land or storage house owned by the county . All expenditures au­
thorized by this section shall be paid out of any available road 
funds of the county." 

It will be noted that under Section 5549.01, supra, the board of county 

commisioners is authorized to purchase the road building machinery and 

equipment and to either purchase, hire, or lease various vehicles for the 

use of the county engineer. \\Then such board exercises such authority it 

is required to provide a suitable place for the housing and storing of both 

the road building equipment and vehicles needed by the county engineer 

and his assistants in connection with their official business. The board is 

further required to maintain the vehicles mentioned in the statute, but no 

provision is made as to who is responsible for the maintenance of road 

building equipment. However, the responsibility for the care and custody 

of all such property is placed on the shoulders of the county engineer in 

clear, explicit language. The county engineer is also required to make a 

written inventory of all vehicles in his custody, give an estimate of neces­

sary repairs, and recommend to the board what new equipment and ve­

hicles may be needed. "Custody" is defined in Black's Law Dictionary as 

follows: 

"The word is defined as the care and possession of a thing, 
and means the keeping, guarding, care, watch, inspection, preserva­
tion or security of a thing, and carries with it the idea of the thing 
being within the immediate personal care and control of the per­
son to whose custody it is subjected; charge; immediate charge 
and control, and not the final, absolute control of ownership, 
implying responsibility for the protection and preservation of the 
thing in custody." 

In view of the unequivocal language of Section 5549.01, supra, as re­

gards the responsibility of the county engineer for all articles therein 
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enumerated and the legal meaning attached to "custody," I am impelled 

to conclude that the instant question requires an answer consonant with 

such responsibility; and such conclusion appears to be fortified by the 

provisions of Section 5543.19, supra, and by the interpretation given such 

sections by my predecessors as noted earlier. 

It is assumed for the purpose of determining the question 111 the 

instant case that only road equipment and vehicles used by the county 

engineer are stored in the county garage and the other building. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that where, pur­

suant to Section 5543.19, Revised Code, a board of county commissioners 

has authorized the county engineer to maintain and repair ccunty roads 

by force account and the road equipment is stored in a county garage and 

in another building, both of which are used for that purpose only, the 

garage and the building being located on county-owned property, the 

county engineer, and not the board of county commissioners, has the 

authority to employ mechanics and night-watchmen at the garage and at 

the other building. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




