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OPINION NO. 69-050 

Syllabus: 

County commissioners and township trustees have no authority 
to require an individual to remove hedges, fences, or trees lo­
cated entirely on private property that obstruct the view at inter­
sections. 

To: Neil M. Laughlin, Licking County Pros. Atty., Newark, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, Mr.iy 27, 1969 

I have before me your request for my opinion on the following 
question: 

lil'!hat rights other than by appropriatj_on 

proceedings does the County Commissioners or 

the Township Trustees have to require an indi­

vidual to remove hedge fences, trees, etc. lo­

cated on private property that obstruct the 

view at intersections?" 


Your specific question relates to obstructions located on pri ­
vate property. However, in order to establish a frame of reference, 
a discussion of obstructions located within or along the boundaries 
of public roadways is necessary. 

Section 971.27, Revised Code, allows the cultivation of hedges 
or line fences "on the line" of public highways, together with a 
protective fence and reads as follows: 

"An owner or occupant of land bordering upon 

a public road or highway, except a street or alley 

in a municipal corporation, or through which a pub­

lic road or highway passes, may set, plant, and 

cultivate a hedge or live fence on the line of such 

road or public highway, and place on the margin of 

such road a protection fence, not to occupy more 

than six feet of such margin. Such protection 

fence, when placed opposite a live fence or hedge, 

set or planted, may remain for seven years. 


"The board of township trustees may grant per­
mission in writing to the owner of the hedge or live 
fence, described in this section, to continue the pro­
tection fence as long as is necessary." 
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The height and width of said objects are restricted by Sec­
tion 971.28, Revised Code, which states in pertinent part: 

"The owner of a hedge fence on a partition 

line, or along a public highway, shall not per­

mit it to remain of a greater height or width 

than six feet, for a longer period than six 

months, or leave the cuttings from it on the 

public highway for more than ten days. 


Likewise, the planting of trees and shrubs is permitted by Section 
5529. ll, Revised Code, subject to approval by the county e;ngirie2r 
or township trustees. This section reads as follows: 

"The director of highways may, by a permit 

in writing, authorize the owners of property ad­

.ioining inter-county and state highways, at their 

own expense, to locate and plant trees and shrubs 

along such highways, subject to his approval as 

to kind, size, and location. The county engineer 

shall have the same authority on county roads and 

the board of township trustees on township roads." 


{Emphasis added) 

It may be noted that wherever the code provides for removal 
of highway obstructions, the particular section refers to the ob­
struction -as being either wholly or partially within the public 
right-of-way. Nowhere in the code is there mention of the re­
moval of obstructions on private property, with the singular e:·:­
ception of Section 5547.04, Revised Code, to which you referred 
in your letter. This section provides as follows: 

"The owner or occupant of lands situated 

along the highways shall remove all obstructions 

within the bounds of the highways, which have 

been placed there by them or their agents, or 

with their consent. 


"All advertising or other signs and posters 

erected, displayed, or maintained on, alcng, or 

near any public highway, and in such a location 

as to obstruct, at curves or intersecting roads, 

the view of drivers using such highway, are ob­

structions, but this section has no application 

to crossing signs erected in compliance with sec­

tion 4955.33 of the Revised Code, at the cross­

ings of highways and railroads. 


(Emphasis added) 

Be that as it may, Opinion No. 1751, Opinions of the Attorney 
General for 1928, clearly states that the above section of the 
code relates only to posters and signs. Indeed, even where Sec­
ti0n 971. 2.::, supra, has been violated, my predecessor, in Opinion 
No. 535, Opinions of the Attorney General for 1917, Volume 2, 
stated that the only remedy under that section is damages. 

It is well established that the owner of land abutting on a 
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highway possesses the same rights in a tree located within a pub­
lic right-of-way as he has in the land itself, so long as the pur­
pose thereof is not incompatible with the use of the right-of-way. 
Phifer v. Cox, 21 Ohio St. 248, 8 Am. Rep. 58. And the court in 
Schuerzler~ Cleveland, Medina, 2d, S.E.R.C., 25 O.C.C. (N.S.) 
401, 35 CD 292, held that where a fence, located within a public 
highway, does not interfere with public travel on the highway, one 
does not have the right to abate the nuisance unless he can show 
a peculiar injury. This is precisely the point in issue here. 

T:urufore, it is my opinion and you ar'3 hereby ad•1l::.icd 1:,hat 
county commissioners and township trustees have no authority to 
require an individual to remove hedges, fences, or trees located 
entirely on private property that obstruct the view at inter­
sections. 




