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360 OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. There is no specific provision of law authorizing a board of county 
commissioners to license electrical contractors, and authority to so license 
may not be implied from the provisions of Section 307.37, Revised Code. 

2. A county building department, certified under Section 3781.10, Revised 
Code, has no authority to conduct examinations, issue licenses or charge a fee 
for the express purpose of regulating the electrical business within a county. 

Columbus, Ohio, June 25, 1963 

Hon. George E. Martin 
Prosecuting Attorney 
Portage County 
Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion on the follow­
ing questions : 

"Do the County Commissioners have the authority to 
create a Board of Examiners and grant that board the 
power to conduct the examinations, issue licenses and 
charge a fee for the expressed purpose of regulating the 
electrical business within the county? 

"If the County Building Department is recognized 
and certified, by the State, as provided by Revised Code 
Section 3781.10, would this vest the above authority in 
that department?" 

The issue of whether a board of county commissioners has 
the authority to license electrical contractors was considered by 
my predecessor in his Informal Opinion No. 539 published Novem­
ber 30, 1962 where it was observed that "there is no specific pro­
vision of law authorizing a board of county commissioners to 
license electrical contractors, and authority to so license may not 
be implied from the provisions of Section 307.37, Revised Code." 
I believe that this opinion provides a complete answer to your first 
question. 

Your second question concerns the propriety of creating a 
board of examiners under the auspices of the County Building 
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Department if such Department were certified by the state board 
of building standards as provided in Section 3781.10 (E), Revised 
Code. This section reads as follows : 

"This board of building standards shall : 

"(E) Certify municipal and county building depart­
ments to exercise enforcement authority and to accept and 
approve plans pursuant to sections 3781.03 and 3791.04 
of the Revised Code. Said municipal and county building 
departments shall have jurisdiction within the meaning 
of said sections only with respect to the types of buildings 
and subject matters as to which they have been certified 
under this section and as to which such certification 
remains in effect. * * * " 

Thus, it may be observed that the power granted to a certified 
county building department is limited to the enforcement of 
regulations adopted by the state board of building standards and 
to approve plans under Sections 3781.03 and 3791.04, Revised 
Code. There is no authority granted to the county building depart­
ments to promulgate their own building regulations. Moreover, 
since the power of the county board is necessarily derived through 
the state board which must certify it, the county board could not 
have broader powers than are granted to the state board. It is 
helpful, therefore, in arriving at an answer to your question, to 
determine whether even the state board has the power to test and 
license electrical contractors in the manner which you propose. 

Section 3781.10 (A), Revised Code, authorizes the board of 
building standards to : 

"(A) Formulate and adopt regulations governing 
the erection, construction, repair, alteration, and main­
tenance of all buildings or classes of buildings specified 
in section 3781.06 of the Revised Code, the installation of 
equipment wherein, the standards or requirements for 
materials to be used in connections therewith, and other 
requirements relating to the safety and sanitation of such 
buildings. * * *" 

The code section governing the scope of these regulations is 
3781.11, Revised Code, which reads as follows: 

"The rules and regulations of the board of building 
standards shall : 
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"(A) Provide uniform minimum standards and re­
quirements for construction and construction materials to 
make buildings safe and sanitary as defined in section 
3781.06 of the Revised Code; 

"(B) Formulate such standards and requirements, 
so far as may be practicable, in terms of performance 
objectives, so as to make adequate performance for the 
use intended the test of acceptability; 

"(C) Permit, to the fullest extent feasible, the use of 
materials and technical methods, devices, and improve­
ments which tend to reduce the cost of construction with­
out affecting minimum requirements for the health, 
safety, and security of the occupants ·or users of buildings 
and without preferential treatment of types or classes of 
materials or products or methods of construction; 

"(D) Encourage, so far as may be practicable, the 
standardization of construction practices, methods, equip­
ment, materials, and techniques. 

"The rules and regulations of the board of building 
standards shall supersede and govern any order, standard, 
rule or regulation of the department of commerce, division 
of fire marshal, the department of industrial relations 
and the division of workshops and factories therein, and 
the department of health, and of counties and townships, 
in all cases where such orders, standards, rules or regula­
tions are in conflict with the rules and regulations of the 
board of building standards. 

"The construction, alteration, and repair of buildings 
and the materials and devices of any kind used in con­
nection therewith and the heating and ventilating thereof 
and the plumbing and electric wiring therein shall con­
form to the statutes of this state or the rules and regula­
tions adopted and promulgated by the board of building 
standards, and to provisions of local ordinances not incon­
sistent therewith. Any building, structure, or part thereof, 
constructed, altered, or repaired not in accordance with 
the statutes of this state or with the rules and regulations 
of the board, and any building or structure or part thereof 
in which there is installed, altered, or repaired, any fix­
ture, device, and material, or plumbing, heating, or venti­
lating system, or electric wiring not in accordance with 
such statutes, or rules and regulations, is a public nui­
sance." 

Nowhere in the statutes authorizing the existence of, or pre­
scribing the powers for the state board is there any specific grant 
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of authority to license electrical contractors. The state board is 
empowered to regulate the erection, construction, repair, altera­
tion and maintenance of certain buildings. The power to set con­
struction standards and inspect buildings to see that these stand­
ards are met does not necessarily imply any authority to regulate 
the men who will perform the work. 

If the power of the state board of building standards or the 
certified county building departments is to be expanded from that 
which now exists, it is up to the legislature, in its discretion to 
provide for it by appropriate statutory amendment. Since, as 
indicated, the state board of building standards has no statutory 
authority to licenses electricians, and since the county building 
departments derive their power through certification of the state 
board, and since a county building department must enforce the 
regulations adopted by the state board and has no authority to 
adopt its own standards, it follows that a certified county build­
ing department can have no authority to license electricians. 

It is therefore my opinion and you are hereby advised that: 

1. There is no specific provision of law authorizing a board 
of county commissioners to license electrical contractors, and 
authority to so license may not be implied from the provisions of 
Section 307 .37, Revised Code. 

2. A county building department, certified under Section 
3781.10, Revised Code, has no authority to conduct examinations, 
issue licenses or charge a fee for the express purpose of regulating 
the electrical business within a county. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




