
OPINION NO. 88-100 
Syllabus: 

Under R.C. 325.071, a county sheriff may expend funds for expenses, 
including meals for staff and retirement mementos, which are incurred 
by him in the performance of his official duties and which he 
determines are in the furtherance of justice. This determination must 
not be manifestly arbitrary or unreasc-nable. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Prosecuting Attorney, Dayton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 28, 1988 

I have before me your request for my opinion concerning the use by a county 
sheriff of the furtherance of justice funds available to him under R.C. 325.071. You 
ask whether a county sheriff may use these funds to purchase office equipment, 
meals for staff on official business, and mementos to retiring employees. 

R.C. 325.071, which establishes the furtherance of justice allowance for the 
county sheriff, provides in pertinent part: 

There shall be allowed annually to the county sheriff, in addition 
to all salary and allowances otherwise provided by law, an amount 
equal to one half of the official salary allowed under section 325.06 of 
the Revised Code, to provide for expenses which may be incurred by 
him in the performance of his official duties and in the furtherance of 
justice. Upon the order of the county sheriff, the county auditor shall 
draw his warrant on the county treasurer, payable to the county sheriff 
or such other person as the order designates, for such amount as the 
order requires; such amounts, not exceeding the amount provided by 
this section, to be paid out of the general fund of the county. 

Nothing shall be paid under this section until the county sheriff 
has given bond to the state in an amount not less than his official 
salary.... 

The county sheriff shall annually, before the first Monday of 
January, file with the county auditor an itemized statement, verified 
by him as to the manner in which such fund has been expended during 
the current year, and shall if any part of such fund remains in his hands 
unexpended, forthwith pay such remainder into the county treasury. 
(Emphasis added.) 

Thus, R.C. 325.071 requires that the county sheriff use the funds "to provide for 
expenses which may be incurred by him in the performance of his official duties and 
in the furtherance of justice." 
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R.C. 325.071 is almost identical to R.C. 325.12, which provides that an 
amount shall be available for the prosecuting attorney, "to provide for expenses 
which may be incurred by him in the performance of his official duties and in the 
furtherance of justice." Opinions of my predecessors have approved the use of the 
prosecuting attorney's allowance for various expenditures. See, e.g., 1976 Op. 
Att'y Gen. No. 76-069 (municipal court transcripts); 1972 Op. Att'y Gen. No. 72-122 
(foreclosure costs); 1946 Op. Att'y Gen. No. 1277, p. 714 (witness expenses); 1939 
Op. Att'y Gen. No. 1038, vol. II, p. 1471 (extra stenographer and law books). 
However, in 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-159 at 2-337, one of my predecessors stated: 

Section 325.12, supra, requires payment from the fund upon the 
order of the prosecuting attorney limited only by the amount of the 
fund as provided for by this section. In addition, the statute requires 
that the prosecuting attorney post bond before any amount is paid 
under this section. Finally, an annual itemized statement must be 
verified by the prosecuting attorney, filed by him with the auditor and 
he must pay over the unexpended balance in the Furtherance of Justice 
Fund at the end of the year to the county treasurer. It seems quite 
clear to me that the legislative scheme was to provide a fund, with 
adequate safeguards to the county In the form of bond for faithful 
performance and aMual accountings, with the determination as to 
whether or not a given expenditure is consistent with the purposes of 
the fund to be made by the appropriate prosecuting attorney. A 
continuation of past practices of this office ruling on specific requests 
can only result in the placing of artificial restrictions upon the use of 
the fund which were not intended by the General Assembly. There is 
simply no way that the Attorney General can put himself in the 
position of any given prosecuting attorney in making the determination 
as to whether or not a given expenditure would constitute "expenses 
which may be incurred by him in the performance of his official duties 
and in the furtherance of justice." 

See also 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-069 at 2-242 (quoting with approval Op. No. 
69-159). 

Like R.C. 325.12, R.C. 325.071 provides safeguards against misuse of the 
county sheriff's allowance, and the broad language of the statute makes it clear that 
the county sheriff is to use his discretion in the use of the funds. I agree with my 
predecessor's reasoning in Op. No. 69-159; I caMot substitute my judgment for that 
of the county sheriff. Cf. State ex rel. Copeland v. State Medical Board, 107 Ohio 
St. 20, 140 N .E. 660 (1923) (if a factual determination is necessary on a matter 
assigned by statute to the state medical board, the board must make the 
determination). Therefore, I conclude that the county sheriff may expend his 
furtherance of justice funds for expenses which are incurred by him in the 
performance of his official duties and which the county sheriff determines are in the 
furtherance of justice. 

Clearly, the county sheriff has much discretion regarding the use of these 
funds and may use them for a variety of expenses. See, e.g., Stokes v. St. Paul Fire 
& Marine Insurance Co., 35 Ohio App. 3d 97, 519 N.E.2d 850 (Hamilton County 
1987) (upholding sheriff's use of furtherance of justice funds to pay expenses for 
police and sheriffs' associations meetings and to settle the claim of an individual 
improperly held in the county jail). As one of my predecessors noted, "the 
legislature did not put any limitation on the expenses to be incurred other than that 
they should be 'in the performance of his official duties and in the furtherance of 
justice.'" 1967 Op. Att'y Gen. No. 67-120 at 2-189. Furtherance of justice funds 
may be used, therefore, to pay the costs of items such as meals and mementos if 
these costs are expenses which are incurred by the sheriff in the performance of his 
official duties and which he determines are in the furtherance of justice. Cf. 1982 
Op. Att'y Gen. No. 82-006 (municipal funds may be expended to purchase meals and 
other amenities, such as retirement gifts, for municipal employees, if the legislative 
body of the municipality determines the expenditure ls for a public purpose and If its 
determination is not manifestly arbitrary or unreasonable). I caution, however, that 
the determination of the county sheriff is valid only if it is not manifestly arbitrary 
or unreasonable. Whether a determination is manifestly arbitrary or unreasonable is 
a matter for a court rather than the Attorney General to decide. See 1988 Op. 
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Att'y Gen. No. 88-015 at 2-59 (whether a particular rule by the Director of Mental 
Retardation and Developmental Disabilities is unreasonable or an abuse of discretion 
is a question of fact which oniy a court is competent to determine); 1979 Op. Att'y 
Gen. No. 79-012 at 2-40 (whether a board of education abused its discretion in 
expending certain bond issue proceeds is a matter for a court to determine). 

As a final matter, a brief discussion of the issue of expending furtherance of 
justice funds for office equipment may prove helpful. R.C. 307.01- imposes on the 
board of county commissioners the duty to provide offices for county officers and 
"equipment, stationery, and postage, as it considers reasonably necessary for the 
proper and convenient conduct of county offices." See also R.C. 311.06 (the board 
of county commissioners shall provide office and furniture for the county sheriff). 
Thus, under R.C. 307.01, the board of county commissioners must provide for the 
sheriff such office equipment as the board considers reasonably necessary for the 
proper and convenient conduct of the sheriff's office. It would appear, therefore, 
that the board of county commissioners must purchase the sheriff's office 
equipment. However, it is possible that the board would not consider the office 
equipment in question to be reasonably necessary. If so, the sheriff may purchase 
the equipment upon a determination that such purchase will aid the performance of 
his official duties and be in the furtherance of justice. As long as this determination 
is not arbitrary or unreasonable, the expenditure from the sheriff's furtherance of 
justice funds for office equipment is valid. See 1967 Op. Att'y Gen. No. 67-120 
(the sheriff may use furtherance of justice funds for any purp<;>se, including the 
purchase of law enforcement equipment, which is in furtherance of his responsibility 
to preserve justice). Again, this is a matter for the judgment of the officers 
involved, the board of county commissioners and county sheriff, rather than the 
Attorney General. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that under R.C. 325.071, a 
county sheriff may expend funds for expenses, including meals for staff and 
retirement mementos, which are incurred by him in the performance of his official 
duties and which he determines are in the furtherance of justice. This determination 
must not be manifestly arbitrary or unreasonable. 




