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OPINION NO. 83-047 

Syllabus: 

1. Pursuant to R.C. 3313.22, a board of education may not offer less 
than a four-year employment contract to its treasurer, even 
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though the treasurer will attain the age of seventy during the 
term of such four-year contract. 

2. 	 Pursuant to R.C. 3309.34, a board of education may terminate its 
treasurer's four-year employment contract at the end of the year 
in which the treasurer attains the age of seventy or thereafter at 
the end of any quarter of the year, but is not required to do so. 

To: Franklin B. Walter, Superintendent of Public Instruction, Department of Education, 
Columbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, September 13, 1983 

I have before me your request for my opinion on the following questions: 

I. 	 If a treasurer [of a boarcl of educationl will attain the age of 
seventy during the term of a four-year contract, may the board 
of education offer less than a four-year contract, so that the 
contract will end at the end of the year the age of seventy is 
attained? 

2. 	 If a four-year contract must be issued, mav a board of education 
terminate the individual's contract pursuant to section 3309.34 at 
the end of the vear in which the age of seventy is attained? 

Turning to your first question, I note that, as creatures of statute, boards of 
education have only those powers which are expressiv granted by statute and those 
powers which may be implied therefrom. See Verberg v. Board of Education, 135 
Ohio St. 241l, 20 N.E.2d 368 fHl3Q); 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-052. Thus, a board of 
education is empowered to deal with its treasurer only as provided by statute. 

R.C. 3313.221 reads in pertinent part: 

[Tl he board of education of each local, exemptad village, citv, and 
joint vocational school district at an organization meeting shall elect 
a treasurer who may not be a member of the board or otherwise 
regularly employed by the board. The treasurer shall initially serve 
for a two-year probationary term and thereafter, if reappointed, shall 
serve for a four-year term. Sucl1 treasurer mav be removed at any 
time for cause by a two-thirds vote of the entire board. If 
reappointed as provided in this section the board shall execute a 
written contract of employment for such four-year term and each 
four-year term thereafter. A board of educiLtion that does not intend 
to reappoint its treasurer, either after th€: treasurer's probationary 
term or after a four-year term, shall gi11e such treasurer written 
notification of the board's intention not lat1:,r than the first regularly 
scheduled board meeting of October. If the board does not give such 
notice by the specified date, the treasurer is considered reemployed 
for a four-year term at a salary determined by the board at its first 
organizational meeting in January. (Emphasis added.) 

R.C. 3313.2?, was recentlv amended by Am. Sub. H.B. ?QI, ll!;th Gen. A. 
(1983) (eff, Dec. 28, 1983) to provide that a board of education may not 
employ a person as treasurer who does not holrl a license issued pursuant to 
R.C. 3301.074. R.C. 3301.074, enacted by Am. Sub. H.B. 291 (eff. July 1, 1981), 
authorizes the State Board of Education to adopt rules establishing standards 
for licensing t:-easurers and provides for the revocation of such licenses by 
the Board if the holder of the license is found to be "intemperate, immoral, 
incompetent, negligent, or guilty of other conduct unbecoming to his 
position." Persons employed as treasurers on the effective date of R.r,. 
3301.074 are considered to meet the standards for licensure as a treasurer. 
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It is a well-established principle of statutory construction that the use of the 
word "shall" in a statute renders its provisions mandatory in nature. See Dorrian v. 
Scioto Conservancy District, 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E.2cl 834 (197U. Thus, if a 
board of education wishes to reappoint its treasurer after his initial two-year 
probationary period has ended, R.C. 3313.22 requires the board to aopoint its 
treasurer for a fot1r-year term, and to execute a written contract for such four­
year term. See 1958 Op. Att'y Gen. No. 2207, p. 363 (statute requiring teacher's 
reemploymcnTcontract to be for not less than two years nor more than five years 
prevailed over board's attempt to reemploy teacher for one year; reemplovment 
contract, by operation of law, was for a period of not less than two years). See also 
1953 Op. Att'y Gen. No. 2575, p. 172; 1946 Op. Att'y Gen. No. 978, p. 380. 

R.C:. 3313.22 contains no r,rovision empowering a board of education to 
appoint its treasurer for any period other than for a four-year term lor two-year 
initial probationary term) or to execute a written employment contr3ct with its 
treasurer for other than a four-year term, on the basis that the treasurer will reach 
a certain age during such four vears; nor could I find any other provision of law so 
empowering a board of education. In interpreting a statute which is unambiguous 
on its face, words in the statute may not be deleted nor may words not used be 
inserted. See Dougherty v. Torrence, 2 Ohio St. '.ld 6Q, 442 N.E.2d 12Q5 (1982); 1Q83 
Op. Att'y Gen. No. 83-028. Thus, I am unable to find implied authority for a board 
of education to enter into an employment contract with its treasurer other than for 
a period of four years, even though the treasurer will become seventv years old 
during the course of the contract. R.C. 3313.22 co1,tains no such qualification as to 
a treasurer's age in requi~ng the board to enter into a four-year emplovment 
contract with its treasurer. 

Because I have concluded in response to your first auestion that a four-year 
contract must be issued to the treasurer of a school board, I turn to your second 
question, whether a board of education may terminate a treasurer's contract at the 
end of the year in which the treasurer becomes seventy years old. The treasurer of 
a board of education is a member of the Public School Employees 'Retirement 
Svstem (SERS). See R.C. 3309.0l(A) and (Bl; R.C. :l30Q,23. R.C. 'l300,'l4 reads in 
part: "An employermay terminate the employment of a memher [of SERSl at thP. 
end of the year in which the age of seventv is attained or thereafter at the enr of 
any quarter of the year." In order to answer your second question, I must attemot 
to resolve the apoarent conflict which appears between R.C. 3313. ?2 and R.C. 
3309.34 when these statutes are apolied to a treasurer who has attained the age or 
seventy during the term of his four-year employment contract. See generallv 
Humphrvs v. Winous Co., 165 Ohio St. 45, 133 N.E.2d 780 (Hl56); ~tate ex rel. 
Adsmon_d v. Board of Education, 135 Ohio St. 183, 21 N.E.2d 94 r1q39), 

In Jacot v. Secrest, 153 Ohio St. '>5:\, 93 N.E,?f I (1Q50\, the cou~t addressed a 
situation involving the predecessor to R.C. 'l307.17, G.C. 7896-:14, which read: 

At the encl of the school vear in which thev become members the 
retirement board shall retire all teachers who were over seventv 
years of 11ge at the time they became members and shall retire all 
other members at the end of the school year in which the age of 
seventv is attained, provided in each case the consent of the 
employer is secured. 

2 
In 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-075, it was concluded that a board of 

education could appoint a clerk (now called treasurer) to serve for a term less 
than the two-year probationary term specified in R.C. 3313,22, despite the 
language of this provision that, "(tl he clerk shall initially serve for ll. two­
year probationary term...." Toe discussion above raises questions 
concerning the continued validity of Op. No. 70-075. 

3 R.C. 3307.:l7 reads: ''An emplover fof a teacherl mav as of the 
thirtieth day of June of any year terminate the contract or the employment 
of any member who has attained the age of seventy or who will attain the age 
of seventy by the following- thir~y-first dav of August." · 
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153 Ohio St. at 556, 93 N.E.2d at 3. In that case, a teacher with a limited contract 
was not informed by the board of education by the time required under G.C. 4842-8 
(now R.C. 331Q,ll) that, he would not be reemployed, and thus was deemed 
reemployed under this same statute. However, after the teacher was deemed 
reemployed but before the period elapsed during which the teacher had the option 
of declining such reemployment, the board consented to the retirement of the 
teacher by the retirement board. In concluding that the teacher had no right to a 
contract with the board, the court reiterated the well-established principle that 
statutes existing at the time a contract is executed form a part of the contract, 
and must be considered in determining the validitv, construction or enforcement of 
the contract. The court concluded, in paragraph 2 of the syllabus: "The provisions 
of Section 484?-B, General Code (R.C, 3319.lll, with reference to the re­
employment of a teacher under a limited contract are limited by and subject to the 
provisions of Section 7896-34, General Code (R.C. 3307.371 , with reference to 'the 
retirement of teachers 70 vears of age." 

In State ex rel. Boda v. Brown, 157 Ohio St. 368, 105 N.E.2d 643 (1952), an 
individual was appointed to a four-year term on a board of_ elections after he had 
reache~ the age of seventy. At that time, G.C. 486-5!!, the predecessor of R.C. 
145.32, read in part: 

On June 30 following the date upon which he becomes a member 
the retirement board shall retire any employee who was over seventy 
years of age at the time he became a member and shall retire all 
other members, except elective officers, on the June ~O following the 
date upon which the age of seventv is attained. 

157 Ohio St. at 370-371, 105 N.E.2d at fl45. Pursuant to this provision, the member 
was informed that his position on the board of elections was vacant shortly after 
June 30th following his appointment. The court felt that the effect of the 
retirement system was "to impose a qualification on the ri~ht of relator or any 
other individual, except an elective officer, to hold public employment after he 
reaches the age of 70." 157 Ohio St. at 372, 105 N.E.2d at 646. The court 
continued: "an officer must be qualified to hold his office not only when he is 
elected or appointed thereto but also throughout his term. • . • Section 486-59, 
General Code (R.C. 145.321, operates to disqualify relator from holding his 
appointive public offic,,." 157 Ohio St. at 373, lO'i N.E.2d at 64R. 

Although these cases do not directly deal with the question you have raised, 
Jacot supports the proposition that the terms of R.C. 330!!.34 must be read into, 
iinci'made a part of, the contract entered into hetween a boarcl of education and its 
treasurer, and Boda supports the conclusion that, after the treasurer reaches the 
age of seventy, he is subject to removal from his position, even though his four­
year contract has not expired. Thus, I am led to the conclusion that a board of 
education may terminate a treasurer's four-vear contract at the end of the year in 
which he reaches the age of seventy. 

I note that the school board is not required to terminate the treasurer's 
contract of employment after he reaches the arre of seventv. See 1q71 Op. Att'y 
Gen. No. 71-079. Pursuant to R.C. 3309.34, the board "may terminate" a member's 
employment. The use of the word "may" in a statute indicates that the provision in 

4 R.C. 145.32 reads in pertinent part: 

An employer may, as of the thirtieth day of June of any 
year, terminate the employment of any member who has attained 
the age of seventy years. Any such employee whose employment 
is not so terminated shall be required to present a certification 
prior to the thirtieth dav of June of each year by a physician •• , 
that the member is physically and mentally competent to 
perform the duties of the particular position which he occupies. 

G.C. 486-59 also provided for members to continue in their employment upon 
certification of physical and mental competency bv a physician. 
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which it is contained is optional, permissive, or discretionary. See Dorrian v. 
Scioto Conservancy Dist:-ict. Thus, the board has the permissiveauthor1t:v to 
terminate the treasurer's contract of employment at the end of the year in which 
he reaches sevanty or, thereafter, at the end of any auarter of the year, but Is not 
required to do so. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

I. 	 Pursuant to R.C. 3313.22, a board of education may not offer 
less than a four-year employment contract to its treasurer, even 
though the treasurer will attain the age of seventv during the 
term of such four-year contract. 

2. 	 Pursuant to R.C. 3309.34, a board of education may terminate its 
treasurer's four-year employment contract at the end of the year 
in which the treasurer attains the age of seventy or thereafter at 
the end of any quarter of the year, but is not required to do so. 

Scplcmhcr 19X.1 




