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OPINION NO. 2011-044 

Syllabus: 

2011-044 

R.C. 307.09 and R.C. 307.10 do not authorize a board of county commis­
sioners to sell a one-half undivided interest in real property that is donated to a 
board of county hospital trustees under R.C. 339.08. 

To: Jessica A. Little, Brown County Prosecuting Attorney, Georgetown, Ohio 
By: Michael DeWine, Ohio Attorney General, December 5, 2011 

You have requested an opinion concerning the authority ofa board ofcounty 
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commissioners to sell real property donated to a county hospital. As explained in 
your letter, the Brown County General Hospital, established and operated pursuant 
to R.C. Chapter 339, recently was sold to a private company. The board of county 
hospital trustees still exists and is in the process ofwinding up its affairs. Several of 
the hospital's assets were not sold to the private company, including a one-half 
undivided interest in real property that was bequeathed to "the Brown County 
Hospital" by a private individual. Title to the one-half undivided interest in the 
property is held in the name of the "Brown County Hospital." It also is our 
understanding that there is no hospital facility located on the real property; rather, it 
is farm land. 

You now ask whether the board of county commissioners may sell the inter­
est in this property pursuant to R.c. 307.09 and R.c. 307.10 without the approval or 
consent of the board of county hospital trustees. You also ask, if the board ofcounty 
commissioners is authorized to sell the interest in this property, what mayor must 
be done with the proceeds of the sale. It is our understanding that the donor did not 
attach any conditions to the gift that would restrict how the property could be used 
or that would limit the alienability of the property. We therefore assume, for the 
purpose of this opinion, that there is no condition connected with the gift of prop­
erty that requires, prohibits, or limits the sale or other disposition of the one-half 
undivided interest in the property. 

For the following reasons, we conclude that the board of county commis­
sioners has no authority to sell an interest in real property donated to, and held in 
title by, the county hospital. Because I have answered your first question in the neg­
ative, it is not necessary to address your second question. 

To resolve your first question, we must understand the respective duties of 
and the relationship between a board ofcounty commissioners and a board ofcounty 
hospital trustees. A board of county commissioners and a board of county hospital 
trustees are creatures of statute that may exercise only those powers explicitly 
conferred by statute or necessarily implied by those powers that are expressly 
granted. State ex rei. Shriver v. Bd. ofComm'rs, 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 248 
(1947) (syllabus, paragraphs 1 and 2) (board of county commissioners); Roberto v. 
Brown County Gen. Hosp., No. CA87-06-009, 1988 Ohio App. LEXIS 372, at *8 
(Brown County Feb. 8, 1988) (board of county hospital trustees); 2010 Ohio Op. 
Att'y Gen. No. 2010-030, at 2-221 (board of county commissioners); 2010 Op. 
Att'y Gen. No. 2010-024, at 2-173 (board of county hospital trustees). 

Provisions governing the establishment and operation of county hospitals 
are set forth primarily in R.C. Chapter 339. With regard to the establishment and 
operation of a county hospital, a board of county commissioners and a board of 
county hospital trustees have distinct powers and duties. A board of county com­
missioners has the authority to "purchase, acquire, lease, appropriate, and construct 
a county hospital or hospital facilities thereof." R.C. 339.01(B). Once a board of 
county commissioners decides to establish a county hospital, a board of county 
hospital trustees must be created pursuant to R.C. 339.02 if a board is not already in 
existence. R.C. 339.02(B). The board of county hospital trustees is required to "as-
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sume and continue the operation of the hospital" upon completion of the county 
hospital. R.c. 339.06(A); see also R.C. 339.01(B). 

The general powers and duties of a board of county hospital trustees are set 
forth in R.C. 339.03 and R.C. 339.06. A board ofcounty hospital trustees has author­
ity over "the entire management and control of the county hospital." R.C. 
339.06(B). Subject to only a few narrow exceptions, a board of county hospital 
trustees is not subject to the direction or control of the board of county 
commissioners. See, e.g., R.C. 339.05 (approval ofbidding procedures and purchas­
ing policies of board of county hospital trustees by board of county commission­
ers); R.C. 339.06(D)(3) (board of county commissioners must review and approve 
proposed budget of county hospital); R.c. 339.091 (board of county commissioners 
must approve certain specified initial agreements for acquisition, operation, or lease 
of a county hospital operated by a board of county hospital trustees). 

Several provisions of R.C. Chapter 339 address the powers of a board of 
county hospital trustees with respect to real property. Pursuant to R.C. 339.03, a 
board of county hospital trustees "shall have complete charge of the selection and 
purchase or lease of a site or sites for a county hospital, taking title or leasehold 
interest to such site or sites in the name of the county. " A board of county hospital 
trustees also "has control of the property of the county hospital, including manage­
ment and disposal of surplus property other than real estate or an interest in real 
estate." R.C. 339.06(C). No other provision in R.C. Chapter 339 or elsewhere in 
the Revised Code addresses the sale or disposal of real property donated to a county 
hospital by either a board of county hospital trustees or a board of county 
commissioners. 

Additionally, R.C. 339.08 confers upon a board of county hospital trustees 
the power to receive and hold in trust real property and to administer such property 
and the proceeds thereof. R.C. 339.08 provides, in pertinent part, as follows: 

The board of county hospital trustees may receive any gift, 
bequest, or devise of real or personal property in trust for the erection, 
improvement, or support of the county hospital, and administer the said 
property and the proceeds thereof in the manner required by law or the 
instrument creating such trust. 

R.C. 339.08 further provides that the board of county hospital trustees' 'shall make 
a complete report of its administration of all property and funds held in trust to the 
board of county commissioners with its annual report ofoperation of the hospitaL" 

A board of county commissioners, pursuant to its powers set forth in R.C. 
Chapter 307, has general authority to sell property belonging to the county. R.C. 
307.09 authorizes a board of county commissioners to "sell any real property 
belonging to the county and not needed for public use" if "the interests of the 
county so require." R.C. 307.10 prescribes the procedure by which a county may 
sell real property. Thus, in order for the provisions ofR.C. 307.09 and R.C. 307.10 
to apply, the property interest must "belong to the county." See 2011 Op. Att'y 
Gen. No. 2011-042, slip op. at 3 ("[b]y their plain terms, R.C. 307.09 and R.C. 
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307.10 apply only to the sale of real property belonging to the county"). As 
explained below, we conclude that a property interest donated to a county hospital 
does not belong to the county for purposes ofR.C. 307.09 and R.C. 307.10. 

Although title to county property is generally held by the board of county 
commissioners, there are exceptions to that rule. See 2011 Op. Att'y Gen. No. 
2011-042, slip op. at 3-4. "If a particular governmental entity has statutory author­
ity itself to hold and invest donations that it receives, it may do so." 1994 Op. Att'y 
Gen. No. 94-073, at 2-368; see also 2011 Op. Att'y Gen. No. 2011-042, slip op. at 
4. We recently concluded that an alcohol, drug addiction, and mental health ser­
vices board (ADAMHS board) has authority to hold title to real property indepen­
dently ofa board ofcounty commissioners. 2011 Op. Att'y Gen. No. 2011-042, slip 
op. at 4. Therefore, the opinion concluded that' 'property acquired by an ADAMHS 
board pursuant to R.C. 340.031(B) is not real property belonging to the county for 
purposes ofR.C. 307.09, and the sale of such property is not subject to R.c. 307.09 
and R.C. 307.10." Id. As discussed in 2011 Op. Att'y Gen. No. 2011-042, slip op. 
at 4, a prior Attorney General opinion also recognized that a county board of 
developmental disabilities may hold title to real property independently of a board 
of county commissioners. 2006 Op. Att'y Gen. No. 2006-001, at 2-4 n.4. 

Similar to an ADAMHS board and to a county board of developmental dis­
abilities, a board of county hospital trustees has express authority to accept dona­
tions of real property. R.C. 339.08. The plain language of R.C. 339.08 authorizes 
donations of real property "for the erection, improvement, or support of the county 
hospital" to be accepted and administered directly by a board of county hospital 
trustees, the body with responsibility for the management and operation of the 
county hospital. See also 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-067, at 2-367 (trustees of a 
county hospital are authorized to receive, hold in trust, and administer moneys 
given to the county hospital). Accordingly, a one-half undivided interest in real 
property donated directly to a county hospital pursuant to R.C. 339.08 is not real 
property belonging to the county for purposes ofR.C. 307.09. See 1953 Op. Att'y 
Gen. No. 2393, p. 82 (syllabus, paragraph 2) ("[r]eal property given to an agency of 
a county for the purpose of a charitable trust may not be sold by the county commis­
sioners pursuant to the provisions of [G.C. 2447 and G.c. 2447-1, (nearly identical 
to the language now contained in R.C. 307.09)], as 'real estate belonging to the 
county and not needed for public use"'). Therefore, we conclude that a board of 
county commissioners may not sell such property pursuant to R.c. 307.09 and R.C. 
307.10. 

If the property interest had been purchased by a board of county commis­
sioners, the property interest would belong to the county for purposes ofR.C. 307.09 
and R.C. 307.10. See 1953 Op. Att'y Gen. No. 2393, p. 82, at 87. Similarly, the 
property interest would belong to the county for purposes of R.c. 307.09 and R.c. 
307.10 if it had been acquired by a board of county hospital trustees pursuant to 
R.C. 339.03, which authorizes a board of county hospital trustees to purchase or 
lease a site for a county hospital. See id. Here, however, the property interest was 
not purchased, either by a board of county commissioners or a board of county 
hospital trustees. Rather, the property interest was donated directly to the board of 
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county hospital trustees pursuant to R.C. 339.08. Therefore, the provisions of R.c. 
339.03 that require a board of county hospital trustees to take title or a leasehold 
interest in the name of the county do not apply. 

Further, R.C. 339.08 does not make the acceptance of a gift or donation 
subject to R.C. 339.03. Nor does R.c. 339.08 include language that requires a board 
of county hospital trustees to take title in the name of the county, as the board is 
required to do when it purchases or leases a site for the county hospital pursuant to 
R.C. 339.03. If the General Assembly had intended to impose such a requirement 
upon a board of county hospital trustees, it could have used express language simi­
lar to that used in R.C. 339.03. See Lake Shore Elec. Ry. Co. v. P. u.c.o., 115 Ohio 
St. 311, 319, 154 N.E. 239 (1926) (had the legislature intended a particular mean­
ing, "it would not have been difficult to find language which would express that 
purpose," having used that language in other matters); State ex reI. Enos v. Stone, 
92 Ohio St. 63, 67, 110 N.E. 627 (1915) (had the General Assembly intended a par­
ticular result, it could have employed language used elsewhere that plainly and 
clearly compelled that result). In the absence of such language, it appears that the 
General Assembly did not intend for a board of county hospital trustees to take title 
to real property or an interest in real property donated to the county hospital "in the 
name of the county. P 

Because the interest in the property is not held in the name of the county, 
we conclude that a board of county commissioners has no authority to sell the prop­
erty interest pursuant to R.C. 307.09 and R.C. 307.10. Those provisions explicitly 
and clearly apply only to property "belonging to the county." R.C. 307.09. 

The question remains whether a board of county hospital trustees has the 
authority to sell or otherwise alienate the property interest. No provision in R.C. 
Chapter 339 expressly confers this authority upon a board of county hospital 
trustees. Ohio courts and prior Attorney General opinions have consistently 
recognized that the power to take title to and hold real property implies the power to 
alienate such land if it is in the public's best interest and if the land is not currently 
needed for public uses. E.g., Reynolds v. Comm'rs of Stark County, 5 Ohio 204 
(1831); Minamax Gas Co. v. State ex reI. McCurdy, 33 Ohio App. 501, 507-08, 170 
N.E. 33 (Scioto County 1929); 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-106; 1980 Op. Att'y 
Gen. No. 80-028. In other words, "the right to sell follows necessarily as an incident 
to ownership." 1935 Op. Att'y Gen. No. 4198, p. 487, at 488; see also 1980 Op. 
Att'y Gen. No. 80-028, at 2-116 ("the power to dispose ofproperty is implied from 
ownership thereof '). 

The rationale for this rule was explained in this way: 

the lack of implied authority to sell the land in question could be 
detrimental to the public interest. A hospital board may be given or 
bequeathed land which is of no present value or future use to it for 
hospital purposes. Sale of the land could produce revenue for the 
operation ofthe hospital, and consequently benefit the public. But if 
there is no authority to sell such land, it would remain in the hands 
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of the [joint township district hospital board], useless for hospital 
purposes, useless for producing revenue, and unavailable to 
potential owners who could put it to productive use. 

1974 Op. Att'y Gen. No. 74-020, at 2-89; see also 1924 Op. Att'y Gen. No. 1250, 
p. 110, at 112 (reasoning that "[i]t would be inconsistent with the holding ofland 
for public benefit if it were permitted to lie idle when proper business management 
would require the same to produce an income for the public use"). In the 1974 
opinion, the Attorney General concluded that, because a joint township district 
hospital board had authority to receive and hold in trust for the hospital any grant or 
devise of land, the board had implied authority to sell land not needed for hospital 
purposes. 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-020, at 2-89 and 2-92. 

Thus, "absent statutes delineating and/or limiting the power, public bodies 
have the implied power to alienate land not needed for public purposes." 1980 Op. 
Att'y Gen. No. 80-028, at 2-116. No statute prohibits a board of county hospital 
trustees from selling an interest in real property that was donated to the board pur­
suant to R.C. 339.08. Accordingly, based on its authority to receive a donation of 
real property pursuant to R.c. 339.08, a board of county hospital trustees has the 
authority to sell a one-half undivided interest in property donated to the county 
hospital. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that 
R.C. 307.09 and R.C. 307.10 do not authorize a board of county commissioners to 
sell a one-half undivided interest in real property that is donated to a board ofcounty 
hospital trustees under R.C. 339.08. 

December 2011 




