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OPINION NO. 68-155 

Syllabus: 

l. A township or municipal police officer may make a 
lawful arrest within another jurisdiction with which such of­
ficer's township or municipality has contracted for police
protection pursuant to Sections 505,441 or 737.04, Revised 
Code. 

2. An oath of office need not be administered to a 
township or municipal police officer by authorities of another 
jurisdiction when the performance of the officer's duties 
within such other Jurisdiction are pursuant to police protec­
tion contracts authorized by Sections 505.441 and 737.04,
Revised Code. 

To: Gene Henry, Geauga County Pros. Atty., Chardon, Ohio 
By: William B. Saxbe,Attorney General, November 14, 1968 

I have before me your request for my opinion which askS 
two questions: 

(1) Would a township or municipal police officer acting
pursuant to a police protection contract be able to make a 
lawful arrest within the Jurisdiction with whom the police
officer's township or municipality has contracted? 

(2) Would these non resident police officers have to be 
sworn by authorities of both contracting jurisdictions! 

It is well established that a township police officer may 
not arrest outside the limits of his township in the absence of 
legislative authority. Opinion No. 1863, Opinions of the Attorney
General for 1938. Similarly, the powers of a municipal corpora­
tion cannot be exercised beyond the territorial limits of the 
corporation in the absence of statutory authority for such pur­
pose. Prudential Coop Realty Co, vs. Youngstown, 118 Ohio St. 204. 
Thus, arrest by either a township or municipal police officer 
in another jurisdiction would be invalid per se without affirma­
tive state lggislative support. 

Section 505.441, Revised Code, reads: 

"In order to obtain police protection, or 
to obtain additional police protection ln times 
of emergency, any township may enter into a con­
tract with one or more townships, municipal cor­
porations, or county sheriffs upon such terms as 
are agreed ·to by them, for services of police 
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departments or use of police equipment. or the 
interchange of the service of police departments 
or use of police equipment within the several 
territories of the contracting subdivisions, 1f 
such contract 1s first authorized by respective
boards of township trustees or other legislative
bodies. 

"Section 701.02 of the Revised Code, so far 
as 1t is applicable to the operation of police
departments, applies to the contracting political
subdivisions and police department members when 
such members are rendering service outside their 
own subdivision pursuant to such contract. 

"Police department members acting outside 
the subdivision in which they are employed may
participate in any pension or indemnity fund es­
tablished by their employer to the same extent as 
while acting within the employing subdivision, 
and are entitled to all the rights and benefits 
of sections 4123.01 to 4123.94, inclusive, of the 
Revised Code, to the same extent as while perform­
ing service within the subdivision. 

"Such contract may provide for a fixed 
annual charge to be paid at the time agreed 
upon and stipulated in the contract." 

Section 737.04, Revised Code, reads: 

"Any municipal corporation may, in order 
to obtain police protection or to obtain ad­
ditional police protection, enter into con­
tracts for a period not to exceed three years,
with one or more municipal corporations, upon
such terms as are agreed upon for services of 
police departments or the use of police equip­
ment or for the interchange of such service or 
equipment within the several territories of the 
contracting subdivisions. Such contract ITTall 
first be authorized by the respective legisla­
tive authorities. 

"Section 701.02 of the Revised Code, so 
far as it applies to the operationct' police
departments, shall apply to the contracting
political subdivisions and to the police de­
partment members when they are rendering ser­
vice outside their own subdivisions, pursuant 
to such contracts. 

"Police department members acting outside 
the subdivision in which they are employed, pur­
suant to such contracts, shall be entitled to, 
if the rules of the board of trustees of the 
pol1cemen 1 s pension or indemnity fund provide 
therefore, participate in any pension or indem­
nity fund established by their employer to the 
same extent as while acting within the employing
subdivision. Such members shall be entitled to 
all the rights and benefits of sections 4123.01 
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to 4123,94, inclusive, of the Revised Code, to 
the same extent as while performing service with­
in the subdivision. 

"Such contracts may provide for: 

"(A) A fixed annual charge to be paid at 
the times agreed upon and stipulated therein; 

"(B) Compensation based upon: 

11 (1) A stipulated price for each call 
or emergency; 

11 (2) The number of members or pieces of 
equipment employed; 

"(3) The elapsed time of service required 
in such call or emergency; 

"(C) Compensation for loss or damage to 
equipment while engaged outside the limits of 
the subdivision owning and furnishing the equip­
ment; 

"(D) Reimbursement of the subdivision in 
which the police department members are employed
for any pension or indemnity award or premium
contribution assessed against the employing sub­
division for workmen's compensation benefits for 
injuries or death of its police department mem­
bers occurring while engaged in rendering such 
service," 

Sections 505,441 and 737,04, supra, require the conclusion 
that a police officer pursuing his official duty to another 
jurisdiction pursuant to a mutual police protection contract may 
make lawful arrests as an inherent part of the duties and respon­
sibilities of his position. Sections 505,441 and 737,04, supra,
make provision for workmen's compensation and negligence 
coverage, which lends additional emphasis to the belief that 
the legislative intent was that such officers should perform
completely their official functions while in another jurisdic­
tion pursuant to a police protection contract. 

I tacitly assumed this conclusion in Opinion No. 66-179, 
Opinions of the Attorney General for 1966, page 385, when I 
noted that a police officer was entitled to disability payments
after being injured while acting pursuant to a mutual protection 
contract in another jurisdiction, while performing his official 
duty, "Official duty" was defined as having some direct connec­
tion with duties, responsibilities, and authority of the police
department with which the officer was affiliated, Opimion No. 
66-179, supra. page 384. Arrest in the proper circumstances 
would most assu_redly be one of the "official duties II of a police 
officer acting pursuant to Sections 505.441 or 737,04. supra,
in another contracting jurisdiction. 

Since a police officer may be given extra jurisdictional
authority by a contract made pursuant to Sections 505.441 or 
737.04, supra, his oath of office administered by his own town­
ship or municipality suffices for all "official duty" of his 
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unit I s police department. "Official duty" includes all police
work performed pursuant to the terms of police protection con­
tract. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that: 

1; A township or municipal police officer may make a 
lawful arrest within another jurisdiction with which such of­
ficer's township or municipality has contracted for police
protection pursuant to Sections 505.441 or 737.04, Revised 
Code. 

2. An oath of office need not be administered to a 
township or municipal police officer by authorities of another 
jurisdiction when the performance of the officer's duties 
within such other jurisdiction are pursuant to police protec­
tion contracts authorized by Sections 505.441 and 737.041 

Revised Code. 




