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OPINION NO. 68-095 

Syllabus: 

1. Section 3319.081, Revised Code, provides that all 
non-teaching employees of a school district who have been 
employed for three or more years as of November 24, 1967 
are automatically granted continuing contracts. 

2. Section 3319.081, Revised Code, provides that 
each non-teaching employee of a school be granted a 
continuing contract upon the completion of three years 
of continuous employment. 

3. The requirement that non-teaching employees of 
a school district be granted a continuing contract upon 
the completion of three years of service is mandatory. 

4. Section 3319.081, Revised Code, authorizes a 
school board to give a newly hired non-teaching employee
of a school district a contract for less than one year. 

5. For continuing contract purposes, a year consists 
of not less than one hundred twenty days of actual service 
between July 1 and June 30 of the succeeding calendar year. 

To: Marshall E. Peterson, Greene County Pros. Atty., Xenia, Ohio 
By: Willimn B. Saxbe, Attorney General, June 11, 1968 

I have before me your request for my opinion on the fol­
lowing questions: 

"1. Does Section 3319.081 require that all 
non-teaching pc1:connel who have been working in 
systems for 3 or more years are automatically on 
continuing contracts? 

"2. Does it require that they must be given 
a continuing contract on the anniversary of their 
present contract if they have been employed for 3 
years or more? 

"3. Is it mandatory to grant continuing con­
tracts at the end of 3 years? 

"4. Division A states employment shall be for 
a period of not more than one year -

"a. Does this mean you can give a contract for 
a lesser amount of time? 

"b. If so, what length of time constitutes a 
year for continuing contract purposes?" 

In answer to your first question I direct your attention 
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to Section 3319.081 (D): 

"All employees who have been employed by 
a school district, where the provisions of 
sections 143.01 to 143.08, inclusive, of the 
Revised Code do not apply, for a period of at 
least three years at the time of the effective 
date of this section, shall hold continuing 
contracts of employment pursuant to this sec­
tion." 

I note that this statute became effective November 24, 
1967, Therefore, it is my opinion that all non-teaching em­
ployees of school districts not subject to the provisions of 
Section 143.0l to 143.08, inclusive of the Revised Code, that 
had been employed by the district for three or more years prior 
to November 24, 1967 are granted continuing contracts by opera­
tion of law. 

S~ction 3319.081, supra, further provides, in part: 

"In all school districts wherein the pro­
visions of sections 143.01 to 143.48, inclusive, 
of the Revised Code do not apply the following 
employment contract system shall control for em­
ployees whose contracts of employment are not 
otherwise provided by law: 

"(A) Newly hired regular nonteaching school 
employees, including regular hourly rate and per 
diem employees, shall enter into written contracts 
for their employment which shall be for a period 
of not more than one year. If such employees are re­
hired, their subsequent contract shall be for a period 
of two years. 

"(B) After the termination of the two-year 
contract provided in division (A) of this section, 
if the contract of a nonteaching employee is renewed, 
the employee shall be continued in employment, and 
the salary provided in the contract may be increased 
but not reduced unless such reduction is a part 
of a uniform plan affecting the nonteaching em­
ployees of the entire district." 

This portion of the statute requires that as each non­
teaching employee of a school district completes three years of 
employment after November 24, 1967, he shall be granted a con­
tinuing contract and this requirement is mandatory. 

The statutory requirement of Section 3319.081 (A), supra, 
is that new employees be given a written contract for a period 
of not more than one year. It is my opinion that such employee 
may be granted a contract for less than one year. 

"Year"*** is deflned by Scct:i.on 3319.09, Revised 
Code,, wl1i ~h st;i.tcc :in pad; as follows: 

"As used in sections 3319.08 to 3319.18, 
inclusive, of the Revised Code: 

"* * * * * * * * *

https://Scct:i.on


2-133 OPINIONS 1968 Opin. 68-096 

"(B) 'Year' as applied to term of service 
means actual service of not less than one hundred 
twenty days within a school year; provided that 
any board of education may grant a leave of ab­
sence for professional advancement with full credit 
for service." 

School year is defined by Section 3313.62, Revised Code, which 
reads as follows: 

"The school year shall begin on the first 
day of July of each calendar year and close 
on the thirtieth day of June of the succeeding 
calendar year. A school week shall consist of 
five days, and a school month of four school 
weeks." 

Therefore, for the purposes of Section 3319.08 (D), supra, 
years of service for a continuing contract means not less than one 
hundred twenty days of actual service between the first day 
of July and the thirtieth day of June of the succeeding calendar 
year. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that: 

1. Section 3319.081, Revised Code, provides that all 
non-teaching employees of a school district who have been em­
ployed for three or more years as of November 24, 1967 are au­
tomatically granted continuing contracts, 

2. Section 3319,081, Revised Code, provides that each 
non-teaching employee of a school be granted a continuing con­
tract upon the completion of three years of continuous employment. 

3. The requirement that non-teaching employees of a 
school district be granted a continuing contract upon the com­
pletion of three years of service is mandatory. 

4. Section 3319.081, Revised Code, authorizes a school 
board to give a newly hired non-teaching employee of a school 
district a contract for less than one year. 

5. For continuing contract purposes, a year consists of 
not less than one hundred twenty days of actual service between 
July 1 and June 30 of the succeeding calendar year. 




