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TOWNSHIP TRUSTEES- SECTION 3327 G.. C. - WHERE DE­

TERMINATION MADE THAT NUMBER OF CONSTABLES TO BE 

ELECTED BIENNIALLY SHALL BE INCREASED OVER NUM­

BER PREVIOUSLY AUTHORIZED -TRUSTEES WITHOUT AU­

THORITY TO NAME APPOINTEE TO SERVE IN INTERIM UN­

TIL SUCCESSOR HAS BEEN DULY ELECTED AT NEXT BIEN­

NIAL ELECTION. 

SYLLABUS: 

Where township trustees, pursuant to authority of Section 3327 Gen­
eral Code, determine that the number of constables to be elected bien­
nially shall be increased over the number previously authorized, the 
trustees are without authority to name an appointee to serve in the interim 
until a successor has been duly elected at the next biennial election. 

Columbus, Ohio, October 16, 1944 

Hon. Nicholas F. Nolan, Prosecuting Attorney 

Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion reading as follows: 

"We would like to respectfully ask your opinion upon the 
following: 

G. C. 3327 provides that the respective township trustees 
direct the number of constables to be elected biennially. The 
board of trustees for Van Buren Township desires to increase 
the number of its regularly elected constables from two to three 
in order to properly police a certain area in the township where 
a large number of low cost housing units have been recently 
built. 

QUESTION: Can the trustees now direct that the number 
of regularly elected constables be increased from two to three, 
and name an appointee to serve in the interim until a successor 
has been duly elected at the next biennial election?" 

Section 3327 General Code to which you refer, reads as follows: 

"Such number of constables as directed by the trustees shall 
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be elected, biennially, in each township who shall, each, hold 
his office for a term of two years, commencing on the first day 
of January next after his election." 

It will be noted from the foregoing that the township trustees are 

given full authority to determine the number of constables that shall be 

elected, and there appears to be no limit placed upon the power of the 

trustees in this respect either as to the number whom they may designate 

or as to the time when they may make their determination, so that the 

part of your inquiry which raises the question whether they may now 

increase the number of constables to be elected from two to three would 

appear plainly to be answered in the affirmative. The only question which 

appears to call for consideration is whether, having added one to the 

present number of constables they have the power to appoint a person to 

serve in the interim until a successor has been duly elected at the next 

biennial election. 

That question could only be answered affirmatively by finding in the 

statutes authority given to the township trustees to make such appoint­

ment. Section 3329 General Code provides in part as follows: 

"\Vhen, by death, removal, resignation, or non-acceptance of 
the person elected, a vacancy occurs in the office of constable, 
or when there is a failure to elect, the •township trustees shall 
appoint a suitable person to fill such vacancy until the next bien­
nial election for constable, and until a successor is elected and 
qualified. * * *" 

The creation of a new office may create a "vacancy" in the eyes of 

the law, which might be filled by the officer authorized to fill vacancies 

generally in that class of position. In 42 Am. Juris. p. 978 it is said: 

"A vacancy may arise in an office newly created. The gen­
eral rule governing the matter seems to be that when a law estab­
lishing an office takes effect a vacancy in the office at once exists, 
unless the language of the law imports futurity of selection, 
or unless other restrictions are imposed. Hence, the term 'va­
cancy' applies to an existing office without an incumbent, al­
though it has never been filled; for example, when a new county 
is created, the county offices, before they are filled, are consid­
ered as being technically vacant." 

\\'hen the office of chief justice of the supreme court was created in 

1913, Section 1467 General Code was enacted, providing: 
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"A chief justice shall be elected every six years, beginning 
in 1914, to hold his office for a term of six years commencing 
on the first day of January next after his election. Until a chief 
justice is so elected and qualified, the governor shall appoint a 
chief justice. Vacancies occurring in the office of chief justice of 
the supreme court, shall be filled in the manner prescribed for the 
filling of vacancies in the office of judge of the supreme court". 

(Emphasis added.) 

There, it will be noted the legislature expressly provided for an m­

terim appointment. However, the action of the township trustees in pro­

viding for an additional constable pursuant to the authority given them 

by the law, cretainly does not create a vacancy within the provisions of 

Section 3329 above quoted, and the absence of any provision authorizing 

an interim appointment of a constable, taken in connection with the 

limited provisions of Section 3329 as to filling vacancies, leads to the con­

clusion that the legislature did not intend such new_ position to be filled 

except by the electors at the next biennial election. 

Section 3331 gives a justice of the peace power to appoint a special 

constable or constables in certain cases named, but it has been repeatedly 

held that that power is limited to the appointment of a special constable 

to act in a particular case pending before the justice. 192 7 Opinions, At­

torney General p. 32; 1931 id. No. 3574; 1933 id. No. 1937; 1934 id. 

No. 3265. 

Section 1738 General Code authorizes a justice of the peace to ap­

point one or more special constables on application of the Superintendent 

of Public Works or of three freeholders, to guard and protect the property 

of the state or the property of such freeholders. 

Section 9912 General Code makes provision for appointment of spe­

cial constables by a justice of the peace to assist- in keeping the peace dur­

ing. the holding of a fair or meeting of citizens for the purpose of promot­

ing social or literary intercourse. I have found no other statutes author­

izing the appointment of constables which could by any possibility serve 

the purpose indicated in your letter. 

The proposition that administrative boards such as township trus­

tees which are created by statute have no authority except that specifi­

cally granted by law or necessarily implied from the power granted is too 

familiar to require elaboration, and since I am unable to find any author-
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ity whereby township trustees could appoint a constable to fill a newly 

created position, I am obliged to hold that they have no such power. 

Accordingly, and in specific answer to your question I am of the 

opinion that where township trustees pursuant to authority of Section 

3327 General Code determine that the number of constables to be elected 

biennially shall be increased over the number previously authorized, the 

trustees are without authority to name an appointee to serve in the in­

terim until a successor has been duly elected at the next biennial election. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




