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POLICDIAN-WITHIX CIVIL SERVICE-~IAY XOT BECmlE ~lDIBER 
OF HEALTH BOARD-SECTlOX 486-23, GEXERAL CODE, COX­
STRUED. 

SYLLABUS: 
A ml!mber of the city police dcpartmellt who is i1~ the classified civil service may 

not ll!gally hold the office of a member of the city board of health at the same time, 
without violati11g the provisio11s of Section 486-23, General Code, which prohibit any 
officer or employe in the classified civil scriJicc fran~ taking part in politics other than 
voting as he pleases and expressing freel3• his political opinious. 

CoLtJMBUS, 0Hro, June 19, 1929. 

Bureau of h1spection and Supervision of Public Offices, Columbus, Olzw. 
GENTLEMEN:-Your letter of recent date is as follows: 

''1\Iay a member of a city police department who is in the classified service 
legally hold the office of member of the city board of health at the same time?" 

Section 4404, General Code, providing for the establishment of a municipal board 
of health, is as follows: 

"The council of each city constituting a city health district, shall estab­
lish a board of health, composed of five members to be appointed by the 
mayor and confirmed by the council, to serve without compensation, and a 
majority of whom shall be a quorum. The mayor shall be presi,dent by 
virtue of his office. Provided that nothing in this act (G. C., Sees. 1261-·16 
et seq.; 4404; 4405; 4408; 4413) contained shall be construed as interfering 
with the authority of a municipality constituting a municipal health district, 
making provision by charter for health administration other than as in this 
section provided." 

Section 4413, General Code, provides that orders and regulations made by a city 
board of health intended for the general public shall be adopted, advertised, recorded 
and certified as any ordinance of municipalities and that the record thereof shall be 
given in all courts of the state the same force and effect as is given such municipal 
ordinances. Section 4414, General Code, provides a penalty for the violation of such 
ordinances, and Section 4422 provides for the arrest and prosecution of persons 
neglecting or disregarding such orders of the board of health. 

As to the duties of the members of a city police department, it is provided in 
Section 4378, General Code, that "the police force shall preserve the peace, protect 
the persons and property and obey and enforce all ordinances of council and all 
criminal laws of the state and the United States. * * * " Sections 4413, 4414 
and 4422, General Code, would seem to indicate that certain ordinances of the city 
board of health are to be considered in the same light as ordinances of council, which 
are to be enforced by the police department. Because of this fact alone, a serious 
question might be raised as to the incompatibility of these two offices. 

Jn view of Section 4218, General Code, which provides that a memher of council 
may not hold any other public office or employment except that of notary public or 
member of the State militia, it woulrl seem clear that a member of the city police 
department at the same time cannot be a member of council. While the city board of 
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health has not, by any means, the broad powers of council, in so far as the police de­
partment is concerned, a city board of health has similar powers to the extent of 
making orders and regulations which are enforced in the same way as ordinances 
of council. 

Coming now to a consideration of the fact that the member of the police de-· 
partment referred to in your communication is in the classified civil service of the 
city, as bearing upon the question submitted, Section 486-23, General Code, is as 
follows: 

"X o officer, employe, or subordinate in the classified service of the state, 
the several counties, cities and city school districts thereof, shall directly or 
indirectly, orally or by letter, solicit or receive, or be in any manner concerned 
in soliciting or receiving any assessment, subscription or contribution for any 
political party or for any candidate for public office; nor shall any person 
solicit directly or indirectly, orally or by letter, or be in any manner con­
cerned in soliciting any such assessment, contribution or payment from any 
officer, employe, or subordinate in the classified service of the state, the 
several counties, cities or city school districts thereof; nor shall any of!lcer 
or employe in the classified service of the state, the several counties, cities 
and city school districts thereof be an officer in any political organization 
or take part in politics other than to vote as he pleases and to express freely 
his political opinions." 

This department, in construing this section, has held that persons in the classified 
civil service could not be candidates for nomination for public office in primary 
elections, nor could they be candidates for election to public office at a general election 
without resigning their positions in the classified civil service. Opinions of Attorney 
General, 1914, p. 509. See also Opinions of Attorney General, 1916, Vol. I, p. 375. 

::\fy predecessor, in considering this section, in an opinion under date of :\lay 4, 
1928, directed to the State Civil Ser.vice Commission, being Opinion No. 2060, held 
as follows: 

"A person in the classified civil service of the state cannot be a candidate 
for the office of village councilman or hold said office by election or appoint­
ment without violating the provisions of Section 486-23, General Code." 
(Italics the writer's.) 

In Opinion No. 2545, under date of September 5 of the same year, it was held 
that holding the office of clerk of the board of deputy state supervisors of elections 
was taking part in politics in violation of the provisions of Section 486-23. The 
office of clerk of the board of deputy state supervisors of elections is an appointive 
office and not an office involving activities on behalf of a particular ')Jolitical party. 
It was nevertheless held that the duties of that office relating to the conduct of 
elections are political in their nature and therefore involved doing something more 
in the way of political activity than voting and expressing one's political opinions. 

The word "politics" as used in this section of the General Cod~. wherein one 
in the classified civil service is prohibited from taking "part in politics other than 
voting as he pleases and expressing freely his political opinions," requires considera­
tion. There appears in the General Code no definition of the word "politics." It may 
be defined in three different ways, depending upon the angle of approach: First, it is 
the interplay in public affairs, of diverse purposes and diverse opinions upon men 
and measures; second, it is the arena through which all must travel who would 
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participate in government in a democracy; third, it is the science and art of govern­
ment and as such is the super-profession. 

I am of the opinion that members of a city board of health are engaged in politics, 
for the reason that the city board of health is an executive body and exercises admin­
istrative and discretionary functions for the hygienic welfare of the inhabitants of 
the city. 

Considering the word "politics"' in its more restricted sense as having to do with 
political party activities, the question arises as to whether or not a member of the 
city board of health appointed by the mayor, who is an elected officer, is engaged in 
carrying on and administering the policies of the party of which the appointing 
officer is a member. \Vhether or not in the particular instance, the mayor may have been 
elected upon the platform of a political party or upon his own independent platform 
would not alter the situation if his appointees are in harmony with the policies, 
opinions or principles of government for which he stands. Certainly, a public official 
who has been elected to office to perform the duties of his office in accordance with 
certain policies and principles of go\·ernment, is going to make appointments with a 
view of fulfilling his obligations to the electors in an endeavor to carry out the 
policies and principles of his platform, particularly when appointing such an executive 
and administrative officer as a member of the city board of health. An appointed 
officer in carrying out and putting into practice for an elected officer as his appointee, 
certain governmental principles, theories of government, or policies, is probably 
rendering just as definite a service to those principles, theories or policies of such 
elected officer as he would be if. a~tively campaigning on their behalf prior" to election. 
1 f the elected officer is affiliated with a pol tical party, his principles, theories or pol­
icies are those of the party and constitute the platform of such political party. lf 
the elected officer has been elected on an independent ticket, the principles, policies and 
theories of governn1ent for which he stands are nevertheless his platform and he 
should bear the same position with respect to his platform as an elected officer with 
party affiliations bears to the political party. 

It is my view that any man is in politics who is appointed by any official admin­
istering government, and surely one who is elected by the people. It would, there­
fore, appear that a member of the city board of health appointed by the mayor, in 
performing the duties of his office is doing a great deal more in the way of political 
activity than merely voting as he pleases and expressing his political opinions. 

In view of the foregoing, I am of the opinion that a member of the city police 
department who is in the classified civil service may not legally hoi(\ the office of a 
member of the city board of health at the same time, without violating the pro­
visions of Section 486-23, General Code. 

545. 

Respectfully, 
GiLBERT BETTMAN, 

Attorney Geueral. 

APPROVAL, LEASE TO LA:'\D IN GREE)JE COUNTY FOR USE OF 
DAYTO~ STATE HOSPITAL. 

CoLUMBL"S; OHIO, June 20, 1929. 

RoN. H. H. GRISWOLD, Director of Public Welfare, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-This is to acknowledge receipt of your communication of recent date, 


