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OPINION NO. 93-067
Syllabus:

An individual may simuitaneously hold the positions of member of the school
board of a nonpublic school and member of the board of education of an
exempted village school district, provided the individual, as a member of the
board of education of an exempted village school district, does not participate in
discussions or vote upon a resolution concerning the provisior of transportation
for resident school pupils to and from the public or nonpublic school which they
attend.

To: Charles L. Bartholomew, Wyandot County Prosecuting Attorney, Upper
Sandusky, Ohio
By: Lee Fisher, Attorney General, December 21, 1993

You have requested an opinion whether the positions of member of the board of
education of an exempted village school district and member of the school board of a nonpublic
school are compatible. 1989 Op. Att’y Gen. No. 89-037 established a five-question test for
determining whether a public and private position may be held simultanecously. The five
questions are as follows:

1. Is the public position a classified employment within the terms of R.C.

124.57?

2 Do statutes governing either position limit the outside employment
possible?

3. Is there a conflict of interest between the two positions?

4. Are there local charter provisions or ordinances which are controlling?

5. Is there a federal, state, or local departmental regulation applicable?
Op. No. 89-037 at 2-163 and 2-164.
R.C. 124.57

Question number one asks whether the public position is a classified employment within
the terms of R.C. 124.57, which prohibits classified employees and officers from participating
in partisan political activity. A member of the board of education of an exempted village school
district, as an elected officer, R.C. 3313.01, is in the unclassified service. See R.C.
124.11(A)(1). Thus, R.C. 124.57 does not prohibit a member of the board of education of an
exempted village school district from serving simultaneously as a member of the school board
of a nonpublic school.

Outside Employment
Question number two asks whether the statutes governing either position limit the outside
employment possible. There is no statute prohibiting the simultaneous holding of the positions

of member of the school board of a nonpublic school and member of the board of education of
an exempted village school district. Thus, the second question can be answered in the negative.
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Conflict of Interest

Question number three asks whether there is a conflict of interest between the two
positions. "A public servant may not simultaneously hold an additional position which would
subject him or her to divided loyalties and conflicting duties or to the temptation to act other
than in the best interests of the public.” Op. No. 89-037 at 2-164.

Research discloses at least one instance in which the duties of member of the school
board of a nonpublic school and member of the board of education of an exempted village school
district are in conflict. Pursuant to R.C. 3327.01, a board of education of an exempted village
school district may decide whether to provide transportation for resident school pupils to and
from the nonpublic school which they attend:

In all city, local, and exempted village school districts where resident
school pupils in grades kindergarten through eight live more than two miles from
the school for which the state board of education prescribes minimum standards
pursuant to division (D) of section 3301.07 of the Revised Code and to which
they are assigned by the board of education of the district of residence or to and
from the nonpublic school which they artend the board of education shall provide
transportation: for such pupils 10 and from school except when, in the judgment
of such board, confirmed by the state board of education, such transportation is
unnecessary or unreasonable.

In all city, local, and exempted village school districts the board may
provide transportation for resident school pupils in grades nine through twelve to
and from the high school tc which they are assigned by the board of education
of the district of residence or to and from the non-public high school which they
antend for which the state board of education prescribes minimum standards
pursuant to division (D) of section 3301.07 of the Revised Code.

In determining the necessity for transportation, availability of facilities and
distance to the school shall be considered. (Emphasis added.)

In practice, if the board of education of an exempted village school district decides to provide
transportation for resident school pupils to and from the school which they are assigned by the
board, the board must also provide transportation for resident school pupils to and from the
nonpublic school which they attend.

Because the individual, as a member of the board of education of an exempted village
school district, may be required to vote on whether to provide transportation for resident school
pupils to and from the public or nonpublic school which they attend, the individual serving
simultaneously as a member of the school board of a nonpublic school and member of the board
of education of an exempted village school district is exposed to influences that may prevent him
from making completely objective, disinterested decisions. As a member of the school board
of the nonpublic school, the individual has, as a general matter, an interest in the transportation
of pupils to and from the nonpublic school. In view of such interest, the individual, as a
member of the board of education of an exempted village school district, may be predisposed
to vote in favor of providing public transportation for resident school pupils to and from the
public or nonpublic school which they attend. A potential conflict of interest thus exists because
the individual is subject to influences that may prevent him from discharging objectively and in
a completely disinterested fashion the duties of member of the board of education of an
exempted village school district. See generally 1980 Op. Att’y Gen. No. 80-035 at 2-149 (a
conflict of interest occurs when an individual’s "responsibilities in one position are such as to
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influence the performance of his duties in the other position, thereby subjecting him to influences
which may prevent his decisions from being completely objective").

It is a well established rule that two positions will not be considered incompatible where
a potential conflict of interest is remote and speculative. 1993 Op. Att’y Gen. No. 93-016 at
2-91; 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-111 at 2-372. Factors used in determining whether a
potential conflict of interest will render two positions incompatible include the degree of
remoteness of a potential conflict, the ability or inability of an individual to remove himself from
the conflict, whether the potential conflict involves the primary functions of each position, and
whether the potential conflict may involve budgetary controls. Op. No. 79-111 at 2-372.

With respect to your specific inquiry, it is certainly possibie that the individual, as a
member of the board of education of an exempted village school district, will be required to
participate in discussions or vote upon a resolution concerning the provision of transportation
for resident school pupils to and from the public or nonpublic school which they attend.
Nonetheless, since the board of education of an exempted village school district has five
members, R.C. 3313.01, it would be simple and practicable for the individual to remove himself
from the conflict of interest by abstaining from voting upon or discussing the provision of
transportation to resident school pupils who attend a public or nonpublic school within the
district. Finally, the potential conflict does not invelve either the primary functions of each
position or budgeiary controis. Therefore, the possibility that the board of education of the
exempted village school district might have to address the issue of providing transportation for
resident school pupils to ana from the public or nonpublic school which they attend does not
render incompatible the positions of member of the school board of a nonpublic school and
member of the board of education of an exempted village school district.

There also exists the potential for abuse when an exempted village school district and a
nonpublic school compete for the same students or community of students. Although there exists
the potential for abuse, it is assumed, in the absence of evidence to the contrary, that the
individual is acting in good faith, and in accordance with the law. See 1985 Op. Att’y Gen. No.
85-099 at 2-420 and 2-421; 1983 Op. Att’y Gen. No. 83-037 at 2-141; see also State ex rel.
Corrigan v. Hensel, 2 Ohio St. 2d 96, 206 N.E.2d 563 (Cuyahoga County 1965) (syllabus) ("[a]
person, whose private vocation is that of owner and manager of a teachers’ placement agency,
duly elected to office as a member of a local board of education and who continues in said
private occupation after his election, will not be ousted from said elective office by quo
warranto, on the ground that by reason of his private occupation he might possibly or could
secure personal monetary benefits by using his public office in a wrongful manner, it being
established by the evidence that said person had not committed, nor was he about to commit,
any act or acts in violation of law or violative of his oath of office"). It follows, therefore, that
the possibility that the individual, as a member of the board of education of an exempted village
school district, would be influenced in the performance of his duties by the fact that he serves
on the school board of a nonpublic school does not bar the individual from simultaneously
serving as a member of the school board of a nonpublic school and member of the board of
education of an exempted school district.

Local Legislation and Departmental Regulations

Questions four and five raise issues of local legislation and departmental regulations, and
it is assumed, for purposes of this opinion, that there are no local departmental regulations,
charter provisions, or ordinances that limit the holding of outside employment by a member of
the school board of a nonpublic school or a member of the board of education of an exempted
village school district. There are no applicable state or federal departmental regulations.
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Conclusion

It is, therefore, my opinion and you are hereby advised that an individual may
simultaneously hold the positions of member of the school board of a nonpublic school and
member of the board of education of an exempted village school district, provided the individual,
as a member of the board of education of an exempted village school district, does not
participate in discussions or vote upon a resolution concerning the provision of transportation
for resident school pupils to and from the public or nonpublic school which they attend.





