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RETIREMENT SYSTEM, PUBLIC EMPLOYES: 

1. MEMBERS WHO ARE HIRED BY PUBLIC BODY HAVING 
RETIREMENT SYSTEM OF ITS OWN, NOT REQUIRED 

TO REMAIN MEMBERS OF SUCH SYSTEM-SECTIONS 

486-33, 486-33c, 486-65a G. C.-THIRD BRANCH OF SYLLA­
BUS, OPINION 4065, OPINIONS ATTORNEY GENERAL, 

1941, PAGE 718, OVERRULED. 

2. WHERE MEMBER ENTERS EMPLOY OF POLITICAL SUB­

DIVISION OR OTHER AUTHORITY HAVING ITS OWN 
RETIREMENT SYSTEM, ESTABLISHED PURSUANT TO 
LAW OR CHARTER, SUCH MEMBER MAY WITHDRAW 
ACCUMULATED CONTRIBUTIONS AND TERMINATE 
MEMBERSHIP-MAY GO ON LEA VE OF ABSENCE AND 
LEAVE CONTRIBUTIONS ON DEPOSIT. 

3. IF PERSON BECOMES MEMBER OF SUCH OTHER SYS­
TEM AND MAKES CONTRIBUTIONS ON BASIS OF TWO 
THOUSAND DOLLARS PER ANNUM OR RECEIVES DIS­
ABILITY ALLOWANCE, MEMBERSHIP IN PUBLIC EM­
PLOYES RETIREMENT SYSTEM AUTOMATICALLY 
CEASES. 
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SYLLABUS: 

1. Persons who are members of the Public Employes Retirement System, 
who are hired by a public body having a retirement system of its own established 
under the provisions of the General Code or of a charter, are not required to remain 
members of the Public Employes Retirement System. ( Sections 486-33, 486-33c and 
486-65a, General Code.) Third branch of the syllabus, Opinion 4065, Opinions At­
torney General, 1941, page 718, overruled. 

2. In the event a member of the Public Employes Retirement System enters 
the employ of a political subdivision or other authority having a retirement system 
of its own established pursuant to law or charter, such member may elect to with­
draw his accumulated contributions and thereby terminate his membership in the 
Public Employes Retirement System, or to leave such contributions on deposit and 
go on leave of absence; provided, however, that if he becomes a member of such 
other system and contributes thereto on a basis of two thousand dollars per annum 
or receives a disability allowance from such other system, his membership in the 
Public Employes Retirement System automatically ceases. 

Columbus, Ohio, April 16, 1945 

Mr. Fred L. Schneider. Secretary, Public Employes Retirement System 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"On August 13, 1941. in Opinion No. 4065 it was held: 

'3. Persons who are members of the Public Em­
ployes Retirement System who are hired by a school 
district public library having a retirement system estab­
lished under the provisions of Section 7889, General 
Code, are required to remain members of the Public 
Employes Retirement System ( Sections 486-33 and 
486-33c).' 

\Vill you please give us your opinion whether we are still 
required to follow the provisions of this opinion as relates to 
members of the Public Employes Retirement System who enter 
the employ of politica-1 subdivisions maintaining a pension system 
recognized by the State Act? In the event your opinion is in 
the negative is it required that membership in the Public Em­
ployes Retirement System for such persons must terminate and 
must the Public Employes Retirement System refund· the accu­
mulated contributions of such member? 

In a letter dated March 26, 1945, copy of which is enclosed, 
from the Assistant Solicitor of the City of Cincinnati, Ohio, it is 
contended that members of the Public Employes Retirement Sys-
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tem 'who take employment with a political subdivision maintain­
ing a pension system recognized by the State Act may, if they 
desire, transfer to such local system, either by withdrawing from 
the state system entirely or by freezing their current status in 
the state system and entering the local system from the time of 
last employment.' " 

Section 486-33, General Code, reads: 

''A state employees retirement system is herehy created for 
the employes of the State of Ohio. ::\1embership in the state 
employes retirement system shall he compulsory and shall consist 
of all state employes. either as original members or as new mem­
bers upon being regularly appointed. Provided, however, that 
any original member may be exempted from membership by filing 
written application for such exemption with the retirement board 
within three months after this act goes into effect. And provided 
further, that the board shall have authority to exempt from com­
pulsory membership in the retirement system, classes or groups 
of employes engaged in work of a temporary, casual, or excep­
tional nature, but indi•z.,iduals in any such class or group so ex­
empted may become members by making application therefore 
(therefor) subject to the approval of the retirement board; pro­
vided, however, that any employe who is, or who becomes, a 
member must continue such membership as long as he is a state 
employe, even though he may be in or transferred to an exempted 
class or group." 

(Emphasis added.) 

By the prov1s10ns of Section 486-33a et seq., enacted in 1937, the 
State Employes Retirement System was extended to include employes of 

municipalities and other local subdivisions, and such employes were made 

subject to all the rights and privileges that were applicable by the terms 

of the law to state employes. 

Section 486-33c in so far as pertinent reads as follows: 

"For the purposes of this act, 'county or municipal em­
ployes' shall mean * * *. 'Park district employe' shall mean * * *. 
'Conservancy employe' shall mean * * *. For the purposes of this 
act a sanitary district shall be considered * * *. 'Health employe' 
shall mean * * *. 'Public library employe' shall mean * * *. 

'Township employee' shall mean any person holding a posi­
tion in a township in the State of Ohio, and/or paid in full or in 
part by such township. But said term shall not include those per­
sons who come within the provisions of any other retirement 
system established under the provisions of the laws of this State 
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or of any charter, nor shall the provisions of this act in any 
manner apply to a police relief fund or a firemen's pension fund 
established under provisions of law. No employe except an em­
ploye who comes within the provisions of a police relief fund or a 
firemen's pension fund shall be excluded from membership in 
the retirement system because of membership in any other retire­
ment system established under the provisions of the laws of this 
State or of any charter unless such employe is contributing to 
such other retirement system on the basis of two thousand dollars 
per annum or is receiving a disability allowance from such other 
retirement system. The board shall have authority to exempt 
from compulsory membership in the retirement system classes or 
groups of employes engaged in work of a temporary, casual or 
exceptional nature, but individuals in any such class or group may 
become members by making a.pplication therefor, subject to the 
approval of the retirement board; provided, however, that any 
county, municipal, park district, conservancy, health, township or 
public library employe who is, or who becomes a member must 
continue such membership as long as he is such employe, even 
though he may be in or transferred to an exempted class or 
group. In all cases of doubt the retirement board shall determine 
whether any person is a county, municipal, park district, con­
servancy, health, township or public library employe as defined 
herein, and its decision shall be final. * * *." 

The structure of this section beginning a new paragraph beginning 

with, "Township employee", immediately followed by the words, "But 

said term shall not include", etc., might lead to the conclusion that "said 

term" referred only to township employes. It is obvious, however, upon 

an examination of the entire section that the legislature had in mind a 

purpose to define "employes" generally, who are covered by the section 

and included within the purview of the enlarged system. 

It will be noted that membership in the system is compulsory as to 

all the enumerated classes of employes excepting, however, that the board 

is given authority to exempt from compulsory membership certain "classes 

or groups." These classes or groups which the board may exempt are 

defined as being of a "temporary, casual or exceptional nature." It is 

further provided that any employe of any of the subdivisions covered by 

the act who is or becomes a member of the system must continue in such 

membership so long as he is such employe even though he may be in or 

may be transferred to an exempted class or group. By the terms of this 

section the word "employe" is not to include those persons who come with-



ATTORNEY GENERAL 

in the provisions of any other retirement system established pursuant to law 

or to any charter, nor are the provisions of the act in any way to apply 

to a police relief fund or a firemen's pension fund. It seems to me per­

fectly clear that the provision of the statute giving the board authority to 

exempt certain classes or groups was not intended to refer to those em­

ployes who by the terms of the statute itself are not to be included. 

Upon a study of the opinion of my predecessor to which you call my 

attention, I am compelled to conclude that he did not give consideration 

to those portions of Sections 486-33 and 486-33c, General Code, which I 

have emphasized in quoting them, relating to the power of the board to 

exempt those certain classes or groups. lt is notable that in quoting those 

two sections he omitted and indicated by stars those very provisions which, 

as it seems to me, should have furnished the key to the question he was 

considering. Section 486-33c says at the outset that the term "employes", 

for the purpose of the act is not to inclu.dc "those persons" who come 

within the provisions of any other retirement system established under 

the provisions of the laws of this State or of any charter. Accordingly, 

for the purpose of construing the sentences which follow we may consider 

that such persons are out of the picture. Then follows a sentence which 

qualifies that exclusion partially. To that I will refer later. Then follows 

the provision giving the board the right to exempt certain named classes 

or groups, to wit: "temporary, casual or exceptional" employes who, how­

ever, may individually come in if they desire. Then, in the same sentence 

comes the provision that "any * * * employe who is or who becomes a 

member must continue such membership so long as he is such employe, 

even though he may be in or transferred to an exempted class or group." 

The plain meaning of this last quoted clause is that an employe who 

is in a group or class which the board had exempted and who has of his 

own volition come into the system, as well as a regular member who has 

been transferred to one of those exempted groups, must remain in the 

system so long as he is an "employe" within the purview of the state 

system. 

I find it necessary, therefore, to overrule the third branch of the 

syllabus of Opinion No. 4o65 as found in 1941 Opinions Attorney General, 

page 718. 

https://inclu.dc
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The circumstances under which a member of the Public Employes 

Retirement System may withdraw his contributions and terminate his 

membership are set forth in Sections 486-65 and 486-65a, General . Code, 

which provide as follows: 

"Section 486-65. A contributor who ceases to be a state 
employe for any cause other than death or retirement, upon 
demand, within ten years after such cessation of service, shall be 
paid the accumulated contributions standing to the credit of his 
individual account in the state employes' savings fund. Ten 
years after such cessation of service, if no previous demand has 
been made, any accumulated contributions of a contributor shall 
be returned to him or to his legal representative. If the contribu­
tor or his legal representatives cannot then be found, his accumu­
lated contributions shall be forfeited to the retirement system 
and credited to the guarantee fund." 

"Section 486-65a. Membership shall cease upon refund of 
accumulated contributions or upon retirement except as provided 
in Section 486-64 of the General Code, relative to disability retire­
ment. A member who separates from his service as a public 
employe for any reason other than death or retirement may leave 
his accumulated contributions, if any, on deposit with the retire­
ment board and, for the purposes of the retirement system, be 
considered on a leave of absence for a period of five years, at 
the end of which period, if such member has not returned to 
active service as a public employe, the retirement board may, upon 
application, grant such additional ,leave as the retirement board 
may deem proper, providing that such additional leave shall not 
exceed a period of five years. A member who ceases to be a 
state, county, municipal, park district, conservancy, health, town­
ship, or public library employe and who does not withdraw the 
accumulated contributions standing to his credit in the employes 
savings fund and who subsequently becomes eligible and accepts 
membership in any other retirement system established under the 
provisions of the laws of this state or of any charter shall be con­
sidered for retirement purposes as being on an indefinite leave of 
absence as long as such member retains membership in such other 
retirement system. Members on such leaves of absence shall 
retain all rights and privileges of membership in the retirement 
system. Members who separated from the state service subse­
quent to October 20, 1933, and prior to January I, 1935, shall be 
considered upon such leave." 

It will here be noted that a member of the system who ceases to be 

a public employe has the option either to withdraw his accumulated con­

tributions, in which case his membership will cease, or to leave them with 
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the Retirement Board and take a leave of absence from membership. 

Section 486-65a, General Code, contemplates the possibility that one who 

has thus ceased to be a ''public employe" within the scope of the Public 

Employes Retirement System but has not withdrawn his contributions 

may subsequently receive an appointment in some subdivision which has 

a retirement system of its own and may accept membership in such other 

retirement system, in which case he shall be considered for retirement pur­

poses as being on an indefinite leave of absence, thereby holding his mem­

bership in both systems. 

'vVe must, however, note one exception to this conclusion. We are 

obliged to read in connection with this section and give effect to that pro­

vision of Section 486-33c supra, which reads: 

''No employe except an employe who comes within the pro­
visions of a police relief fund or a firemen's pension fund shall be 
e%cluded from membership in the retirement system because of 
membership in any other retirement system established under the 
provisions of the laws of this State or of any charter unless such 
employe is contributing to such other retirement system on the 
basis of two thousand dollars per annum or is receiving a dis­
ability allo'W<Ince from such other retirement system." 

(Emphasis added.) 

The converse of that provision is that if one becomes a member of 

another system and contributes to it on the basis of a two thousand dollar 

salary, or receives a disability allowance from such other system, he is 

automatically excluded from or dropped from the Public Employes Retire­

ment System, in which case he may, of course, withdraw his accumulated 

contributions. 

Specifically answering your inquiries it is my opinion : 

1. Persons who are members of the Public Employes Retirement 

System who are hired by a public body having a retirement system of its 

own established under the provisions of the General Code or of a charter 

are not required to remain members of the Public Employes Retirement 

System. ( Sections 486-33, 486-33c and 486-65a General Code.) Third 

branch of the syllabus Opinion No. 4o65, Opinions Attorney General, 1941, 

page 718, overruled. 
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2. In the event a member of the Public Employes Retirement Sys­

tem enters the employ of a political subdivision or other authority having 

a retirement system of its own established pursuant to law or charter, 

such member may elect to withdraw his accumulated contributions and 

thereby terminate his membership in the Public Employes Retirement 

System or to leave such contributions on deposit and go on leave of ab­

sence; provided, however, that if he becomes a member of such other 

system and contributes thereto on a basis of two thousand dollars per 

annum or receives a disability allowance from such other system, his 

membership in the Public Employes Retirement System automatically 

ceases. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




