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OPINION NO. 69-071 

Syllabus: 

1. The superintendent of schools of the vocational school 
district, the executive head of the vocational school district 
board of education, or the principal of the vocational school 
may properly suspend a student therefrom, but only said super­
intendent or executive head has the authority to expel a student 
from the vocational school. 

2. A local school superintendent may expel a student from 
the local school on the same grounds as used by the vocational 
school superintendent in expelling said student from the voca­
tional school. 

3. Section 3313.66, Revised Code, must be interpreted 
strictly, with the result that the suspension or expulsion of 
a student may not extend beyond the current semester. 

To: Paul E. Work, Erie County Pros. Atty., Sandusky, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 25, 1969 

I have before me your request for my opinion regarding sub­
stantially the following questions: 

1. 	 Who has the authority to suspend or expel 
a student from a joint vocational school? 

2. 	 May the local superintendent expel the 
student from the local school on the same 
grounds as those used by the vocational 
superintendent? 

3. 	 Must Section 3313.66, Revised Code, be 
interpreted strictly with the effect that 
"No pupil shall be suspended or expelled 
from any school beyond the current semester?" 

In regard to your first question, I direct your attention 
to Section 3313.66, Revised Code, which provides in pertinent 
part as follows: 

"The superintendent of schools of a city 

or exempted village, the executive head of a 

local school district, or the principal of a 

public school may suspend a pupil from school 
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for not more than ten days. Such superintendent 
or executive head may expel a pupil from school. 
* * 	*" 
This section clearly establishes who may suspend and who 

may expel a local school student. In the case of suspension, 
the following have been given the proper authority: 

1. 	 The superintendent of schools of a city 
or exempted village. 

2. 	 The executive head of a local school district. 

3. 	 The principal of a public school. 

In the case of expulsion, the following have been given 
proper authority: 

1. 	 The superintendent of schools of a city 
or exempted village. 

2. 	 The executive head of a local school district. 

Vocational school officials derive their authority not 
directly from Section 3313.66, supra, but indirectly from 
Section 3311.99, Revised Code, which grants them the same 
authority a3 is granted city school officials undP.r Section 
3313.66, supra: 

"* * * * * * * * * 
"A joint vocational school district 

board of education shall have the same 
powers, duties, and authority for the 
management and operation of such joint 
vocational school district as is granted 
by law to a board of education of a city 
school district, and shall be subject to 
all the provisions of law that apply to a 
city school district. 

"* * * * * * * * * 
"The superintendent of schools of a joint 

vocational school district shall exercise 
the duties and authority vested by law in 
a superintendent of schools pertaining to 
the operation of a school district and the 
employment and supervision of its personnel." 

The above quoted statutes, considered together, plainly 
provide that three officials may suspend (the superintendent, 
the executive head, or the principal) and that only two offi ­
cials may expel (the superintendent or the executive head). 
Inasmuch as a grant of power to do a particular thing is in­
volved, the maxim of expressio unius est exclusio alterius 
is pertinent. Thus, the statutes operate to exclude any offi ­
cial not specifically named therein; and, in the case of ex­
pulsion, excludes a principal. 

Your second question asks whether a local school superin­
tendent may expel a student from the local school on the same 
grounds as those used by the vocational superintendent. The 
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answer to this question may be determined by referring to 
Section 3311.21.4, Revised Code, which provides as follows: 

"Pupils in a joint vocational school dis­

trict continue to be enrolled in the school 

district of their school residence and should 

be considered as such in the calculation of 

approved classroom units under Section 3317.05 

of the Revised Code." 


This section is interpreted by the state board of education 
as allowing vocational school students to participate in sports, 
band and other activities at the local school. Although the vo­
cational and local systems are distinguished at the administra­
tive level, it is apparent that the General Assembly intended 
that vocational school students remain an important part of the 
local school system. This office has learned that the vocational 
student even received his diploma from the local school, rather 
tha:1 from the joint vocational school. It would seem ther:=:'cre 
that suspension or expulsion from a joint vocational school 
would operate automatically as suspension or expulsion from the 
local school. This procedure obviously anticipates that such 
a situation could be treated more expeditiously than in the 
case where the student would immediately enroll in the local 
school, thus necessitating his removal by the local superin­
tendent. This is not to say that the latter procedure would 
be improper. Quite the contrary, in response to your ques­
tion, I find no reason why such a student may not be expelled, 
or excluded as the case may be, from a local school by a local 
superintendent on the same grounds as those used by a vocational 
school superintendent. 

This leads us to the matter of how Section 3313.66, Revised 
Code, is to be interpreted. It was held in Brown v. Board of 
Education, 6 NP 411, 8 OD 378, that the statutory provisions of 
General Code Section 7685, the predecessor of the statute in 
question here, must be complied with strictly. Considering 
the fact that individuals of a certain age are required to re­
ceive an education, the dictum in that case is at least per­
suasive. Section 3313.66, Revised Code, provides: 

"***No pupil shall be suspended or 

expelled from any school beyond the current 

semester." 


The mandate of this section is clear and it must be fol­
lowed strictly. Thus, even where the proper authorities deem 
it appropriate to suspend or expel a student just one day 
before the end of the current term, he must be allowed never­
theless to return to school at the beginning of the subsequent 
semester. 

However, it is likewise clear that Section 3313.66, supra, 
does not begin to operate until the suspension or expulsi~ 
order is issued. 

It is, therefore, my opinion and you are hereby advised: 

1. The superintendent of schools of the vocational school 
district, the executive head of the vocational school district 
board of education, or the principal of the vocational school 
may properly suspend a student therefrom, but only said super­
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intendent or executive head has the authority to expel a stu­
dent from the vocational school. 

2. A local school superintendent may expel a student from 
the local school on the same grounds as used by the vocational 
school superintendent in expelling said student from the voca­
tional school. 

3. Section 3313.66, Revised Code, must be interpreted 
strictly, with the result that the suspension or expulsion 
of a student may not extend beyond the current semester. 




