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PROVIDING TRANSPORTATION FOR TRAINEES TO A 
WORKSHOP FOR THE MENTALLY RETARDED-THE COM­

MISSIONER MAY ESTABLISH A NEW WORKSHOP TO THE 
EXTENT FUNDS ARE AVAILABLE-BOARD OF EDUCATION 
MUST PAY IN SPITE OF THE FACT THAT THERE IS A LACK 
OF STATE FUNDS-OPINION 3212, OAG, 1962, §§5127.01, 
5127.02, 5127.03, 5127.04, RC. 

SYLLABUS: 

1. In the operation of training centers or workshops for mentally deficient 
persons established pursuant to Sections 5127.01 or 5127.02, Revised Code, a county 
child welfare board or a county department of welfare has authority under Section 
5153.161, Revised Code, to provide transportation at public expense for persons en­
rolled as trainees in such training centers or workshops from such persons' homes to 
the training center or workshop and return. Whether such transportation is neces­
sary is a question of fact to be determined upon considering all of the circumstances in 
a given case. (Opinion No. 3212, issued on August 18, 1962, followed.) 

2. The commissioner of mental hygiene may approve the establishment of a new 
training center or workshop under Section 5127.02, Revised Code, to the extent that 
funds are available from any source to operate said training center or workshop, 
notwithstanding that no state funds are available under Section 5127.03, Revised Code, 
for the operation of such training center or workshop. 

3. The fact that no state funds are available under Section 5127.03, Revised Code, 
for the operation of training centers or workshops for mentally deficient persons 
established pursuant to Sections 5127.01 or 5127.02, Revised Code, does not abrogate 
the duty of boards of education under Section 5127.04, Revised Code, to pay in ac­
cordance with the provisions of that section, the amount required therein, as com­
puted in the manner prescribed by Section 3317.08, Revised Code. 

Columbus, Ohio, October 9, 1962 

Hon. Robert K. Dean, M. D., Acting Director 
Department of Mental Hygiene & Correction 
State Office Building, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have a request for my opinion which was submitted by the former 
director of the department of mental hygiene and correction, Doctor Robert 
A. Haines, and which reads as follows: 
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"We submit for your consideration the following questions: 

"Section 5127.01, Revised Code, empowers the Commissioner 
of Mental Hygiene, with the approval of the Director of the De­
partment of Mental Hygiene and Correction, to establish in any 
county, or district, a training center or workshop for the special 
training of mentally deficient persons. Section 5153.161 states 
that the County Child VI/elfare Board shall administer and super­
vise the provisions of Sections Nos. 5127.01 to 5127.05, inclusive, 
of the Revised Code, and exercise such powers and duties as pre­
scribed by the Commissioner. 

"In the operation of such training centers or workshops, it 
is necessary to furnish transportation for trainees to and from 
their homes. Does the County Child Welfare Board or the County 
Department of Vvelfare have the authority and responsibility to 
provide such transportation at public expense for persons under 
twenty-one years of age who are enrolled as trainees in this pro­
gram? 

"In the event the Commissioner of Mental Hygiene receives 
a petition for the establishment of a new training center or work­
shop at a time when he has no funds available for the Division's 
contribution to the cost of such specialized training, may the 
Commissioner approve such new training center or workshop if 
operational funds are available from other sources? 

"Under the circumstances outlined above, if the Commis­
sioner of Mental Hygiene can approve the establishment of a new 
training center or workshop, even though he is unable to subsidize 
same, are the local Boards of Education required to pay to the 
County Child Welfare Board, or the County Department of W el­
fare, an amount, for each person under twenty-one years of age 
who has received such training, equal to the computed amount of 
tuition that would be due such school district if a non-resident 
pupil attended the schools of such district for the same period of 
time that the mentally deficient persons from such school district 
attended the training center, as provided in Sec. 5127.04, Revised 
Code?" 

In regard to your first question, I direct your attention to Opinion 

No. 3212, Opinions of the Attorney General for 1962, issued August 18, 

1962, the syllabus of which reads as follows: 

"A county child welfare board does not have a mandatory 
duty under Section 5127.01, Revised Code, to provide transpor­
tation for mentally deficient persons, but under Section 5153.161, 
Revised Code, the board may provide such transportation as it 
deems necessary.'' 
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According to your letter of request, "it is necessary to furnish transporta­

tion for trainees to and from their homes." Whether it is necessary to 

furnish such transportation is, of course, a question of fact to be determined 

upon considering all of the circumstances, such as the mental deficiency 

of the trainees, the ages of the trainees, the number of training centers, 

the location of such centers, the availability of other transportation, etc. 

It could conceivably be an abuse of discretion not to furnish transportation 

if the circumstances warrant it. I express no opinion, however, on the 

factual question, leaving it to the sound discretion of those concerned. 

Having thus answered your first question, I turn now to the next 

question. 

Section 5127.01, Revised Code, provides, in part, as follows: 

"The commissioner of mental hygiene, with the approval of 
the director of mental hygiene and correction, shall establish in 
any county or district a training center or workshop for the 
special training of mentally deficient persons, including those who 
have been adjudged by the proper authorities to be ineligible for 
enrollment in public schools under sections 3317.01 to 3317.15, 
inclusive, 3321.01 and 3323.01 of the Revised Code, and who are 
determined by the division of mental hygiene to be capable of 
profiting by specialized training. * * *" 

Section 5127.02, Revised Code, provides as follows: 

"Upon petition to the county child welfare board in any 
county by the parents or guardians of eight or more mentally de­
ficient persons of similar handicap, who are ineligible for enroll­
ment in public school because of age or mental deficiency, the 
board shall forward such petition to the commissioner of mental 
hygiene. The commissioner shall take such action and make such 
order as he deems necessary for the special training of the men­
tally deficient, to the extent that funds are available." 

Section 5127.03, Revised Code, provides as follows: 

"On the thirtieth day of June of each year, the county child 
welfare board shall certify to the commissioner of mental hygiene : 

" (A) The names and residences of the persons enrolled in 
the training center and workshop pursuant to section 5127.01 of 
the Revised Code ; 

" ( B) The period of time each deficient person was enrolled ; 

" ( C) An itemized report of expenditures which have been 
approved by the commissioner ; 
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"(D) The net per capita cost for operating such training 
center and workshop. 

"The division of mental hygiene, upon receipt and approval 
of the report provided in this section, shall present a voucher to 
the auditor of state in favor of the agency providing the special­
ized training in an amount not to exceed three hundred dollars 
per year for each mentally deficient person under twenty-one 
years of age who is enrolled in such training center and workshop. 
Upon presentation of such voucher, the auditor of state, if satis­
fied as to the correctness of the voucher, shall draw a warrant 
on the treasurer of state in the amount of the voucher." 

In the event the commissioner of mental hygiene receives a petition 

for the establishment of a new training center pursuant to Section 5127.02, 

supra, then he should take such action as he deems necessary to the extent 

that funds are available. Before taking any action, however, the com­

missioner should determine what funds are available. There may be funds 
available from the county pursuant to Section 5153.161 (D), Revised 

Code, or from boards of education pursuant to Section 5127.04, Revised 

Code, or from private individuals pursuant to Section 9.20, Revised Code, 

or from the state pursuant to Section 5127.03, supra. As you can see, the 
state is not the only source from which funds may be available. Further­

more, such funds as may be available from the state under Section 5127.03, 
supra, are "not to exceed three hundred dollars per year for each mentally 

deficient person under twenty-one years of age who is enrolled in such 
training center." (Emphasis added) The words "not to exceed three 

hundred dollars" imply that the amount of state funds may be less than 

the three hundred or none at all. Thus, even if funds were available from 

the state under Section 5127.03, supra, the extent of such funds alone 

would probably never be sufficient for the commissioner to act favorably 
upon a petition for the establishment of a training center. To interpret 

Section 5127.02, supra, to mean that the commissioner shall take such 

action as he deems necessary only to the extent that state funds are availa­

ble under Section 5127.03, supra, would practically eliminate any possi­

bility of training centers ever being established under Section 5127.01 or 

5127.02, supra. Such an interpretation would also ignore the fact that 

other sources of funds may be available in sufficient extent to permit the 

commissioner to act favorably upon a petition for the establishment of a 

new training center even though no state funds are available at the time. 

In the absence of an express provision requiring that state funds must be 
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available under Section 5127 .03, supra, before the commissioner of mental 

hygiene may act on a petition under Section 5127.02, supra, it is my 

opinion that the commissioner may take such action as he deems necessary, 

including approval of the establishment of a new training center, to the 

extent that funds from any source are available. 

In regard to your last question, Section 5127.04, Revised Code, pro­

vides as follows : 

"The county child welfare board which during the school 
year has administered and supervised pursuant to the provisions 
of section 5127.01 of the Revised Code, a training center for the 
mentally deficient shall prepare a statement for each person under 
twenty-one years of age who has received such training, such 
statement to show the name of the person, the name of the school 
district in which the person is a school resident, the name of the 
board providing the training, and the number of months the per­
son received training. Not later than the thirtieth day of June the 
board shall forward a certified copy of such statement to the clerk 
of the board of education of the school district in which the person 
is a school resident and shall forward a certified copy of such 
statement to the commissioner of mental hygiene. Within thirty 
days after the receipt of such statement the board of education 
shall pay to the county child welfare board submitting the state­
ment an amount equal to the computed amount of tuition that 
would be due the school district receiving the statement if a 
nonresident pupil attended the schools of such district for the 
same period of time that the mentally deficient person attended 
the training center, such amount to be computed in the manner 
prescribed by section 3317.08 of the Revised Code." 

There is nothing in Section 5127.04, supra, which makes the pro­

visions of said section contingent upon the receipt of state funds under 

Section 5127.03, supra. The language of Section 5127.04, supra, is clear 

and unambiguous, i.e., upon compliance with the provisions of said section, 

"the board of education shall pay, etc." 

It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised: 

1. In the operation of training centers or workshops for mentally 

deficient persons established pursuant to Sections 5127.01 or 5127.02, 

Revised Code, a county child welfare board or a county department of 

welfare has authority under Section 5153.161, Revised Code, to provide 

transportation at public expense for persons enrolled as trainees in such 

training centers or workshops from such persons' homes to the training 

center or workshop and return. Whether such transportation is necessary 
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is a question of fact to be determined upon considering all of the circum­

stances in a given case. (Opinion No. 3212, issued on August 18, 1962, 

followed.) 

2. The commissioner of mental hygiene may approve the establish­

ment of a new training center or workshop under Section 5127.02, Revised 

Code, to the extent that funds are available from any source to operate 

said training center or workshop, notwithstanding that no state funds are 

available under Section 5127.03, Revised Code, for the operation of such 

training center or workshop. 

3. The fact that no state funds are available under Section 5127.03, 

Revised Code, for the operation of training centers or workshops for 

mentally deficient persons established pursuant to Sections 5127.01 or 

5127.02, Revised Code, does not abrogate the duty of boards of education 

under Section 5127.04, Revised Code, to pay in accordance with the pro­

visions of that section, the amount required therein, as computed in the 

manner prescribed by Section 3317.08, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




