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ELECTION-WHERE TWO CANDIDATES FOR GOVERNOR 
RECEIVE HIGHEST AND AN EQUAL NUMBER OF VOTES IN 
PRECINCT-"THE DOMINANT POLITICAL PARTY"-SHALL 
BE RESOLVED IN PRECINCT BY LOT-CHAIRMAN, BOARD 
OF ELECTIONS AND THE BOARD SHALL DESIGNATE ONE 
OF JUDGES WHO IS MEMBER OF "DOMINANT POLITICAL 
PARTY" TO SERVE AS PRESIDING JUDGE- IN PRECINCT 

AT NEXT ELECTION-SECTION 4785-153 G. C. 

SYLLABUS: 

vVhere two candidates for governor receive the highest and an equal number of 
votes in a precinct, the issue of which party shall be considered "the dominant 
political party" in that precinct shall be resolved by lot by the chairman of the 
board of elections according to the ,procedure established by Section 4785-153, Gen­
eral Code, and the board shall then designate one of the judges who is a member 
of such "dominant political party" to serve as presiding judge in that precinct at the 
next election. 

Columbus, Ohio, March 20, 1951 

Hon. H. K. Bostwick, Prosecuting Attorney 

Geauga County, Chardon, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for an opinion which reads in part as 

follows: 

"The Board of Elections have stated to me that in one of our 
county precincts the Democratic and Republican candidates for 
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Governor received a tie vote. My question for your opinion is 
'who will be the presiding judge in that precinct at the next 
election ?' " 

In reply to your request I find that Section 4785-u9, General Code, 

provides in part. 

"* * * The board (of elections) shall designate in each 
precinct one of the judges who is a member of the dominant 
party to serve as presid·ing judge. * * *" 

The term "dominant party" is defined by statute, Section 4785-3g, 

General Code, as follows : 

"The term 'dominant party in a precinct' or 'dominant politi­
cal party in a precinct' shall mean that political party whose can­
didate for election to the office of governor at the next preceding 
regular state election received more votes than any other person 
received for election to said office in such precinct at such 
election." 

An examination of the statutes pertaining to elections from Sections 

<t785-r 53 to 4785-r 57, General Code, inclusive, reveals the clear intent of 

the Legislature to resolve all ties in matters concerning elections. They 

all provide for the proper procedure to be followed in resolving a tie vote 

for the various elective offices, and for the determination of questions and 

issues in the event of a tie. 

A vote for the office of governor by an elector serves both as a vote 

for the candidate and as a vote to determine the issue of which party shall 

be the dominant party in ·the voter's particular precinct at the following 

election. Therefore, the determination of which shall be the dominant 

party may be considered a direct result of the election. 

The board of elections is charged with the duty of determining and 

declaring the results of the elections in its county, or in a district or sub­

division within such county, under the provisions of Section 4785-153, 

General Code, which reads in part as follows : 

"\Vhen the board of elections shall have completed the can­
vass of the election returns from the precincts in its county, in 
which electors were entitled to vote at any general or special elec­
tion, it shall determine and declare the results of the elections 
determined by the electors of such county or of a district or sub­
division within such county. If more than the number of candi-
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dates to be elected to an office received the largest and an equal 
number of votes, such tie shall be resolved by lot by the chairman 
of the board in the presence of a majority of the members of the 
board. If both sides of a question or issue received an equal 
number of votes and a majority of the votes cast is required to 
determine the result of the election upon such question or issue, 
such tie shall be resolved by lot by the chairman of the board in 
the presence of a majority of the members of the board. * * *" 

It is my opinion therefore that where two candidates for governor 

receive the highest and an equal number of votes in a precinct, the issue 

of which party shall be considered "the dominant political party" in that 

precinct shall be resolved by lot by the chairman of the board of elections 

according to the procedure established by Section 4785-153, General Code 

and the board shall then designate one of the judges who is a member of 

such "dominant political party" to serve as presiding judge in that precinct 

at the next election. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




