Opin. 67-012 ATTORNEY GENERAL

OPINION NO. 67-012

Syllabus:

A municipality may regulate the distance a burial
must be made from a dwelling house pursuant to Section
759.05, Revised Code, even though Section 1721.03, Re-
vised Code, prevents the municipality from regulating
the proximity to a dwelling house for the appropriation
of land for cemetery purposes other than burial.

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 25, 1967

I have before me your request for my opinion wherein
you pose the following question:

"In the village of Mayfield is burial for-
bidden within one hundred yards of a dwelling
house as provided in the ordinance, or only
within one hundred feet of a dwelling house,
as is provided by the statute /Section 1721.03,
Revised Code/ if interpreted to apply to burials?"

The ordinance referred to in your request is Ordinance
No. 163 of the Village of Mayfield entitled "An Ordinance
Regulating the Location of Cemetaries within the village"
which provides in part as follows:
"Sec. 1. Land shall not be appropriated
or a cemetery located by an assocation incor-
porated for cemetery purposes or by benevolent
or religious societies within One Hundred Yards
of a dwelling house, unless the owner thereof
gives his consent in writing.

"Sec. 2. No person operating or respons-
ible for the operation of a cemetery, and no
perscn employed by any cemetery shall permit,
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cause or allow any burial to be made within a
cemetery located within the village of May-
field within One Hundred Yards of a dwelling
house, unless the owner thereof gives his con-~
sent in writing.

"Sec. 3. Any person operating a cemetery
or responsible for the operation of a cemetery
or any person employed by a cemetery who vio-
lates this ordinance, shall be guilty of a mis-
demeanor and upon conviction thereof shall be
fined not moie than $200.00."

Section 1721.03, supra, which is entitled "Proximity to
Dwellings" provides as follows:

"Land shall not be appropriated, nor shall
a cemetery be located, by an association incor-
porated for cemetery purposes or by a benevolent
or religious society, within one hundred yards
of a dwelling house, unless the owner of such
dwelling house gives his consent, or unless the
entire tract appropriated is a necessary addi-
tion to or enlargement of a cemetery already in
use. The limits shall not be less than one hun-
dred yards when it is sought to appropriate for
cemetery purposes property adjoining a cemetery
already in use, when such dwelling house was
erected subsequent to the laying out and estab-
lishing of such cemetery. When a cemetery lies
within or adjoins a Municipal Corporation, the
association or corporation owning such cemetery,
without such consent, may appropriate property
within one hundred feet, or the width of a street
or alley, of any dwelling house.

“The addition of any land across a street
or public road is an enlargement of an existing
cemetery for the purposes of this section."

The initial question which presents itself is whether
there exists a conflict between state and municipal law.
Article XVIII, Section 3, Ohio Constitution states:

“"Municipalities shall have authority to
exercise all powers of local self-government
and to adopt and enforce within their limits
such local police, sanitary, and other similar
regulations, as are not in conflict with gen-
eral laws,"

It appears to be obvious that Ordinance No. 163, supra,
conflicts with Section 1721.03, supra, as prohibited by Arti-
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cle XVIII, Section 3, supra. It might be argued that Ordi-
nance No. 163 does not conflict with, but merely augments
Section 1721.03, supra, by affording the citizens of Mayfield
additional restriction upon a cemetery association. An anal-
ogous situation was presented in Schneiderman v. Sesanstein,
121 oOhic St. 80, where a municipal ordinance had been created
imposing a speed limit less than that imposed by state statute.
The Court there employed the following reasoning:

Nh * * * % * * % *

"In determining whether the provisions
of the ordinance in question conflict with
the general law covering the same subject,

a proper test may be applied by the inquiry:
Does the ordinance prohibit an act which the
statute permits, or permit an act which the
statute prohibits? Village of Struthers v.

Sokol, supra.

"When the law of the state provides that
a rate of speed greater than a rate therein
specified shall be unlawful, it is equivalent
to stating that driving at a less rate of speed
shall not be a violation of law; and therefore
an ordinance of a municipality which attempts
to make unlawful a rate of speed which the
state by general law has stamped as lawful
would be in conflict therewith,

"k % % * * % * x k0

Thus applying the rationale of Schneiderman v. Sesanstein,
supra, it would appear that Sec. 1 of Ordinance No. 163 and
Section 1721.03, Revised Code, are in direct conflict, leaving
unanswered the question of whether the burial provision of the
ordinance is effective. 1In your request you noted that "it
may be argued that, if the association may appropriate and lo-
cate the cemetery within one hundred feet of a dwelling house,
it may bury within that distance, as it may use its entire prop-
erty for all cemetery purposes." This argument might have merit
were it not for Section 759.05, Revised Code, which states:

"The legislative authority of a muni-
cipal corporation may prohibit the interment
of the dead within the municipal corporation
limits, and, for the purpose of making such
prohibition effective, may impose proper fines
and penalties and cause any body, interred
~ontrary thercto, to be taken up and buried
without the limits of the municipal corpora-
tion."

The above provision combined with the language of Sec-
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tion 759.01, Revised Code, which permits a municipality to
"regulate public and private cemeteries and crematories"”,
would seem to make the substance of Section 2 of the muni-
cipal ordinance valid. It certainly secms that the sections
are independently operative and thus severable, which would
give Section 2 continued effect. Piqua v. Zimmerlin, 35 Ohio
St. 507 (1880).

Therefore, it is my opinion and you are advised that a
municipality may regulate the distance a burial must be made
from a dwelling hcouse pursuant to Section 759.05, Revised
Code, even though Section 1721.03, Revised Code, prevents the
municipality from regulating the proximity to a dwelling house
for the appropriation of land for cemetery purposes other than
burial.





