
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1963 Op. Att’y Gen. No. 63-261 was overruled in part by 
1980 Op. Att’y Gen. No. 80-101. 
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SYLLABUS: 

1. Pursuant to Section 2151.34, Revised Code, the governing authority 
of the juvenile detention home shall when possible provide "a comparable 
educational program" for those children of school age in the home, and the 
expense thereof shall be treated in the same manner as any other expense of 
operation of a juvenile detention home. 

2. When it is not possible for the governing authority of a juvenile 
detention home to provide "a comparable educational program," an educational 
program shall be provided by the school district in which the home is located 
by force of Section 3313.55, Revised Code, and the expense thereof shall be 
assumed by the county. 

Columbus, Ohio, June 5, 1963 

Hon. Roger W. Tracy 
Auditor of State 
State House 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads, in pertinent part, as 
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follows: 

"1. Pursuant to the provisions of Section 3313.55, 
Revised Code, is it the responsibility of a school district, 
within the same county as a county juvenile detention 
home from which sixty per cent or more of the children 
therein are residents of the school district, to provide the 
teachers and pay the teachers' salaries, furnish the text­
books and supplies that are used in said detention home; 
or may the total cost of such educational program for the 
children in a county juvenile detention home be considered 
a financial responsibility of the county under the pro­
visions of Section 2151.34, Revised Code? 

"2. If it is determined that the responsibility for 
such educational program in a county juvenile detention 
home is a responsibility of the school district having sixty 
per cent or more children in the home, may the school 
district charge tuition to other school districts as pro­
vided in Section 3317.08, Revised Code?" 

It is clear that the responsibility for cost of education of 
children in juvenile detention homes lies with the county. (Your 
question seems to contemplate a detention home serving one county 
only and the discussion herein is directed to that situation). Where, 
however, the detention home is serving a district embracing more 
than one county (as provided for in Section 2151.34), the same 
principles apply and the expenses should be paid as provided in 
Section 2151.34. 

Former Section 1670 of the General Code, 113 Ohio Laws, 530, 
provided for the maintenance by the county of juvenile detention 
homes and provided that the superintendent and matron of them, 
among other things, should be qualified as teachers of children. 
Subsequently, the statute was amended to delete the qualification 
of being teachers of children for the superintendent and matron, 
Section 1639-22, General Code, 117 Ohio Laws, 520. One of my 
predecessors interpreted this deletion to mean that the county 
commissioners no longer had the responsibility for providing 
education for the inmates in a juvenile detention home, Opinion 
No. 868, Opinions of the Attorney General for 1946. That opinion 
notes that the Board of Education could refuse admittance to those 
inmates who are known as delinquents into the regular schools 
therefore making it necessary for the education of them to take 
place at the detention home itself. The thrust of this opinion, how-
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ever, is that the responsibility of the children's education rests 
with the school board, as the law stood at that time. The opinion 
does not go into the question of the expense of providing this 
education. 

Since the issuance of the above opinion, the statute has been 
amended and the successor to the statutory secti'ons discussed above 
is Section 2151.34. ·That section, in pertinent part, provides: 

"* * * The judge, or the directing board of a district 
detention home, may appoint a superintendent, a matron, 
and other necessary employees for such home and fix their 
salaries. During the school year, when possible, a compar­
able educational program with competent and trained 
staff shall be provided for those children of school age. 
A sufficient number of trained recreational personnel shall 
be included among the staff to assure wholesome and a 
profitable leisure-time activities. Medical and mental 
health services shall be made available to insure the courts 
all possible treatment facilities shall be given to those 
children placed under their care. In the case of a county 
detention home, such salaries shall be paid in the same 
manner as is provided by section 2151.13 of the Revised 
Code for other employees of the court, and the necessary 
expenses incurred in maintaining such detention home 
shall be paid by the county. In the case of a district 
detention home, such salaries and the necessary expenses 
incurred in maintaining such detention home shall be paid 
as provided in section 2151.341 * * *" 

(Emphasis added.) 

Thus, the change of the statute makes it clear that the responsi­
bility rests with the court, and therefore the county, to provide a 
"comparable education" and that necessary expenses incident to 
the operation of a detention home shall be paid by the county and 
the Board of County Commissioners has the duty to appropriate 
the necessary funds. Clearly, the expense of providing the "com­
parable education" is a necessary expense incident to the opera­
tion of the home. (See Opinion No. 2034, Opinions of the Attorney 
General for 1961.) 

The change in the statute apparently reflects a legislative 
intent to fix firmly the responsibility for providing a "comparable 
education" to inmates of the detention home with the juvenile 
court or governing board, without reverting to the language of 
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former Section 1670 of the General Code which would require the 
detention homes to have qualified teachers on their staffs. It is 
significant that while Section 2151.34 provides that a competent 
and trained staff be provided for educational purposes, it does 
not require that such staff necessarily be a part of the detention 
home staff. This intent recognizes that it is impractical, if not 
impossible, for many detention homes to provide teachers from 
their staffs, particularly since that duty arises only during the 
school year. 

I am not unmindful of the provisions of Section 3313.55 of 
the Revised Code which you have cited. Ordinarily, the phrase 
"any public institution" would seem to embrace a county detention 
home and bring it within the mandatory provisions of Section 
3313.55, but the general provisions of that statute must be read 
in the light of the specific command of Section 2151.34. The latter 
section specifically gives to the governing authority of a detention 
home the duty to provide an educational program and to pay for it. 
Yet, the legislature when enacting that section did not see fit to 
amend Section 3313.55 to include detention homes among the 
exceptions exempted from the operation of that statute. The final 
sentence of Section 3313.55 deals with the payment for rendering 
services to institutions for the care and treatment of delinquent 
children and clearly contemplates that such services shall be 
rendered. The two sections of the Code can only be reconciled by 
construing them to mean that the school board does not have the 
duty to take the initiative in providing those services, as the 
Opinion of the Attorney General for 1946 held that the predecessor 
section required, but that the legislature recognized that the school 
boards nevertheless have a duty to perform, when called upon. 

In reading Sections 3313.55 and 2151.34 together, the neces­
sary implication is that the legislature intended to shift the respon­
sibility for such education to the counties. By making it clear that 
the school boards were not obliged to take the initiative in furnish­
ing their services and by pointedly omitting to revert to the require­
ment that the detention homes have qualified teachers on their 
staffs (contained in the earlier statute) when the statute concern­
ing detention homes was amended, the legislature must have 
intended that the responsibility for providing and paying for an 
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educational program rests with the governing authority of the 
detention home; but, where such authority must look beyond its 
own staff in fulfilling its statutory duty, it may call upon the school 
board in which the home is located. This construction is the only 
one by which Sections 3313.55 and 2151.34 may be read in harmony 
with each other. The provision of Section 2151.34 that the county 
shall pay all of the expenses incidental to the maintenance of the 
home is in complete accord with the last sentence of Section 
3313.55, which provides that such services shall not be paid out 
of funds for the special schooling costs. Clearly, then, the expenses 
a school board may incur in furnishing the schooling must be 
assumed by the county, and an appropriation should be made 
therefor. 

This legislative policy, of course, recognizes that when a 
detention home is unable to retain qualified teachers on its staff 
and otherwise provide for education, the school board is the only 
authority with the competence, expertise and available supplies 
to carry on an educational program. 

In view of the foregoing, it is not necessary to consider your 
second question. 

It is my opinion and you are advised that: 

1. Pursuant to Section 2151.34, Revised Code, the governing 
authority of the juvenile detention home shall when possible pro­
vide "a comparable educational program" for those children of 
school age in the home, and the expense thereof shall be treated in 
the same manner as any other expense of operation of a juvenile 
detention home. 

2. When it is not possible for the governing authority of a 
juvenile detention home to provide "a comparable educational 
program," an educational program shall be provided, by the school 
district in which the home is located by force of Section 3313.55, 
Revised Code, and the expense thereof shall be assumed by the 
county. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 
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