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I. ELECTIONS-PRIMARY-SECOND TUESDAY IN SEP­
TEMBER, 1951-MUNICIPALITY-AMENDED SENATE 
BILL 173, 99 GENERAL ASSEMBLY. 

2. MUNICIPALITY, POPULATION LESS THAN 5000-1940 
FEDERAL CENSUS-POPULATION MORE THAN 5000-
1950 FEDERAL CENSUS-NUMBER OF COUNCILMEN TO 
BE ELECTED IN 1951 DETERMINED BY SECTION 4206 

G. C.-1950 CENSUS FIGURES. 

3. CHARTER FOR CITY OR VILLAGE-LEGISLATIVE 
AUTHORITY JVIAY SUBMIT TO ELECTORS QUESTION 
OF CHOOSING COMMISSION TO FRAME CHARTER­
ARTICLE XVIII, SECTION 8, CONSTITUTION OF OHIO. 

4. CHARTER ADOPTED BY ELECTORS OF MUNICIPALITY 
AT TIME WHEN MUNICIPALITY CLASSIFIED AS VIL­
LAGE-REMAINS IN EFFECT IF MU N I CI PAL I TY, 
THROUGH SUBSEQUENT FEDERAL CENSUS IS CLASSI­
FIED A CITY. 

5. CHARTER FRAMED-PRIOR TO TIME SUBMITTED TO 
VOTE OF ELECTORS-CLASSIFICATION BY CENSUS 
CHANGED FROM VILLAGE TO CITY-FIXING OF TIME 
FOR ELECTION NOT ALTERED BY CHANGE IN CLASSI­
FICATION. 

SYLLABUS: 

1. Amended Senate Bill No. 173 of the 99th General Assembly, providing for 
primary elections on the second Tuesday in September in the year 1951 in certain 
municipalities, discussed. 

2. In a municipality having a population of less than 5,000 persons as ascertained 
by the 1940 federal census and having an indicated population of more than 5,000 
persons as ascertained by the unofficial preliminary figures of the 1950 federal census, 
the number of councilmen to be elected in the year 1951 will be determined by the 
provisions of Section 4206, General Code, as applied to said 1950 census figures. 

3. Under the provisions of Article XVIII, Section 8 of the Constitution, the 
legislative authority of either a city or village may submit to the electors the question 
of choosing a commission to frame a charter for said municipality. 

4. A charter duly adopted by the electors of a municipality at a time when said 
municipality was classified as a village remains in effect if such municipality as the 
result of a subsequent federal census is classified as a city. 
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5. When the electors of a municipality have voted to choose a comn11ss10n to 
frame a charter pursuant to the provisions of Article XVIII, Section 8 of the Con­
stitution, and prior to the time the charter so framed is submitted to the electors 
the classification of the municipality is changed from a village to a city as the result 
of a federal census, the charter sr.all be submitted to the electors at the time provided 
by said Section 8, and the fixing of such time will not be altered by such change in 
classification. 

Columbus, Ohio, June 22, 1951 

Hon. Ted vV. Brown, Secretary of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my op1111on concerning several 

questions raised by the Board of Elections of Cuyahoga County. Part of 

that request is as follows: 

"Under elate of February 2nd, 1951 the Attorney General 
issued Opinion No. 62 relative to candidates in municipalities 
which as a result of the 1950 census advance from the classifica­
tion of Villages to Cities. 

"The changed status of those municipalities present some 
election problems. The Board of Elections, therefore, requests 
your opinion as .to the procedure. 

"In Cuyahoga County, six municipalities heretofore classified 
as Villages will under the 1950 census become cities, namely: Bay, 
Brooklyn, Fairview Park, Lyndhurst, Mayfield Heights, North 
Olmsted. 

''The existing law as we understand it provides that in cities 
of less than 25,000 population, there shall be elec,ted three council­
men-at-large and four from wards, unless otherwise provided by 
their Charter. 

"The six municipalities mentioned above are not divided into 
wards. 

"The questions-
" ( r) How does Section 42o6 apply in this case? 
"(2) If it doesn't apply, are 7 councilmen •to be elected, and 

shall all 7 be elected at large? 
"(3) Nominations-Shall candidates be nominated in pri­

maries and by independent petitions, or by independent petitions 
only? 

" (4) If primaries are allowed­
(a) By what formula is the primary date set? 

(b) The date of filing of candidates." 
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Your request and the accompanying documents indicate that the 

.Board of Elections is familiar with my Opinion No. 62, February 2, 

1951. The first branch of the syllabus of that Opinion provides as 

follow·s: 

"I. Candidates for office in a municipality, which is pres­
ently a village but which will become a city because the 1950 
census will officially disclose, prior to the November, 1951 election, 
that it has a population of 5,080 or more, should become candi­
dates for city offices." 

I find that your second, third and fourth questions have been 

answered by an Act of the 99th General Assembly, which became effective 

May 25, 1951. Amended Senate Bill No. 173 provides in part as follows: 

"Any provision of the law to the contrary notwithstanding, 
in any municipality having a population of less than 5000 persons 
as ascertained by the 1940 federal census and having an indicated 
population of more ,than 5000 persons as ascertained by the un­
official preliminary figures of the 1950 federal census, * * * in 
the year 1951 the primary election, for the purpose of nominating 
persons as candidates of political parties for election to offices 
to be voted for at the 1951 general election, shall be held on the 
second Tuesday in September. No primary election shall be held 
under the provisions of this section in a municipality which held a 
primary election on Tuesday, May 8, 1951, on the basis of the 
unofficial preliminary figures of the 1950 federal census. 

"In any municipality having a population of less than 5000 
persons as ascertained by the 1940 federal census and having an 
indicated population of more than 5000 persons as ascertained by 
the unofficial preliminary figures of the 1950 federal census, all 
members of the council to be elected in the year 1951 shall be 
elected at large. 

"* * * Each person desiring to become a candidate for a party 
nomination to be voted for at such primary election shall, not later 
than 6:30 p. m. on August 7, 1951, file a declaration of candidacy 
and petition and pay the fee required by law, and such declaration 
of candidacy and petition shall be filed at the same time as one 
instrument. 

"In any such municipality, the declaration of candidacy and 
petition, of any person desiring to become a candidate for a party 
nomination for any office to be voted for at such primary election, 
which were validly filed on or before February 6, 1951, and to 
which no prote~ts were filed or if protests were filed such protests 
were duly heard and the declarations and petitions to which they 
were filed were determined by the election officials to be valid, 
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shall be deemed to be re-filed under the provisions of this act. Any 
such declarations of candidacy and petitions shall apply to such 
primary election on the second Tuesday in September, 1951, in 
the.same manner and with the same effect as they would have ap­
plied to the primary election which was provided to be held on the 
first Tuesday after the first Monday in May, 1951. 

"* * * All provisions of law concerning primary elections 
not inconsistent with this act shall apply to and govern any pri­
mary election held on September II, 1951, under the provisions 
of this act." 

In my opinion these provisions are self-explanatory and answer the 

questions referred to above without further discussion. 

I direct your attention to the fact that primaries are not to be held 

under the provisions of Amended Senate Bill No. 173, in those munici­

palities which held regular primary elections on May 8, 1951, on the basis 

of the preliminary figures of the 1950 federal census. As I pointed out to 

you in my Opinion No. 404, dated June 20, 1951, the purpose of this 

provision is to avoid the necessity of holding two primaries in cities 

which have already complied with the law. The application of this 

provision will depend on the facts of each particular case. 

One of your questions concerns the application of Section 42o6, 

General Code, in this situation. That section provides as follows: 

"The legislative power of each city shall be vested in, and 
exercised by a council, composed of not less than seven members, 
four of whom shall be elected by wards and three of whom shall 
be elected by electors of the city at large. For the first twenty 
thousand inhabitants in any city, in addition to the original five 
thousand, there shall be two additional members of council, elected 
by wards, and for every fifteen thousand inhabitants thereafter 
there shall be one additional member similarly elected, provided 
that ,the total number of members of such council shall not exceed 
thirty-two. \Vhen the total number of members of council is 
fifteen or more, one member of every five shall be elected at large, 
and the remainder from wards." 

I gather from your question that some of the municipalities in ques­

tion have not only passed a population figure of 5,000 but have a popula­

tion in excess of 25,000. In such a situation it is my opinion that the 

provisions of Section 4206, supra, apply, and that the number of council­

men to be elected in the year 1951 will be determined by the provisions of 

that section. 
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Your next question is as follows: 

"In the absence -0f certification of census returns by the 
Secretary of State, are the municipalities now empowered to legis­
late for the selection of Charter Commissions?" 

The answer to this question does not depend upon the certification 

of census returns, but is found in the Constitution. Article XVIII, Se<:tion 

8, provides in par,t as follows : 

"The legislative authority of any city or village may be a 
two-thirds vote of its members, and upon petition of ten per 
centum of the electors shall forthwith, provide by ordinance for 
the submission to ,the electors, of the question, 'Shall a commis­
sion be chosen to frame a charter.' ,:, * *'' 

It follows from the above provision that the legislative authority of 

any municipality, whether said municipality is classified as a city or a 

village, may by ordinance initiate the procedure for the selection of a 

charter commission. 

Your next question deals with the village of Bay, which adopted a 

charter in 1949 and which is now a city according to the unofficial 1950 

census returns. You ask : 

"Is that charter effective in the election of 1951 ?" 

The charter referred to was adopted under the grant of authority 

provided by Article XVIII, Section 7 of the Constitution, and by the pro­

cedure set out in Section 8 of that Article. It remains the governing 

law of the municipality until revoked by the people. It follows that the 

change in status from a village to a city does not alter the effectiveness 

of the charter. The answer to this question answers your similar question 

concerning ,the charter of the village of Lyndhurst. 

Your .Jast question concerns three villages which chose charter com­

missions at the November 1950 election. The unofficial census returns 

now indicate that these villages will become cities. Your question appar­

ently is whether or not the elected commissions can now proceed with 

their work and present the question of the adoption of their respective 

charters to the voters. In this connection Article XVIII, Section 8, of 

the Constitution provides in part as follows : 

"* * * Any charter so framed shall be submitted to the 
electors of the mimicipality at an election to be held at a time fixed 
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by the charter commission and within one year from the date of 
its election, provision for which shall be made by the legislative 
authority of the 1nunicipality in so far as not prescribed by general 
law. * * *" (Emphasis supplied.) 

You will note that the term "municipality" is used throughout this 

section and the other sections quoted above. In my opinion it is the clear 

intention and effect of the constitutional provisions ,that so long as the 

voters of a particular municipality initiate and approve a charter it does 

not matter whether the municipality is a village or a city or changes from 

one to the other during the time allotted to carry out the constitutional 

provision. It is true that the "legislative authority of the municipality" may 

undergo some changes during the process of transition, but this is a ques­

tion of mechanics which does not affect the basic constitutional grant of 

power. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




