
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1964 Op. Att’y Gen. No. 64-898 was overruled in part by 
1965 Op. Att’y Gen. No. 65-123. 
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OPINION NO. 898 

Syllabus: 

1. Rules of the legislative authority of a municipal corpora­
tion, operating under a statutory form of government, need not, 
under section 731.45, Revised Code, be adopted by ordinance or 
resolution but may be adopted on motion. 

2. Rules of procedure of the legislative authority of~ 
municipal corporation, operating under a st~tutory form. of govern­
ment, in the form of an ordinance or resolution may become effec­
tive as a motion even though the formalities of an ordinance or 
resolution are not met. 

3. Rules of procedure of the council of a municipal corpora-
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tion, operating under a statutory form of government, do not con­
tinue from term to term but must be re-adopted by succeeding 
councils. 

4. section 731.44, Revised Code, does not require that the 
council of a municipal corporation formally pass on the election 
and qualifications of its members. 

5. The council of a municipal corporation, operating under a 
statutory form of government, has the power to reconsider its 
action taken at a previous meeting at any time before the rights 
of third parties have vested. 

6. The council of a municipal corporation, operating under a 
statutory from of government, has no power to pass retroactive 
legislation. 

To: Roger w. Tracy, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, March 5, 1964 

I am in receipt of your request for my opinion which is, in 
material part, as follows: 

"l. Under Section 731.45 of the Revised Code, 
and in view of the provisions of section 731.17 of 
the Revised Code, is the proper procedure for the 
establishment of rules of council, functioning under 
a statutory form of government, by ordinance, reso­
lution, by-law or motion? 

"A. subject to the answer to Question No. l, 
if a city council establishes its rules 
by resolution or ordinance, are the 
statutory requirements for the passage 
of such ordinance and resolution re­
quired to be followed before such 
rules may become effective? 

"B. Subject to the answer to Question No. l, 
if a city council can properly estab­
lish rules of council by motion but 
elects to do so by ordinance or reso­
lution, must the statutory requirement 
for the passage ·of ordinances and 
resolutions be followed before such 
rules become effective~ 

"C. Do rules of a city council once estab­
lished continue in effect from year to 
year or must they be expressly re­
adopted by each succeeding council? 

"2. Is .it required that a newly constituted 
city council formally pass upon the qualifications 
of its members before such councilmen can validly 
act? 

"IL If the answer to Question No. 2 is 
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in the affirmative, and the council­
men are not qualified to perform 
their functions, would such council­
men be entitled to the prescribed 
compensation prior to council ap­
proval of the qualifications? 

"3. Can a city council by motion declare a 
previous council meeting held during its term to 
be null and void 7 

"A. If the answer to Question No. 3 is 
in the negative, and council amends 
its rules so as to change the.man­
ner in which standing committees are 
appointed, do new appointments under 
the amended rules prevail over prior 
appointments made during the same 
term of council? 

"4. Can a city council adopt rules of council 
to become effective retroactively during the same 
term of council? 

"5. Subject to the answers to Questions 2 
and 3, can city council call a special meeting, 
under Section 731.46 of the Revised Code, if its 
organizational meeting is null and void, and/or 
the qualifications of its members have not been 
approved by council?" 

section 731.17, Revised Code, provides: 

"The action of the legislative authority of a 
municipal corporation shall be by ordinance or reso­
lution, and on the passage of each ordina.nce or reso­
lution the vote shall be taken by yea.s and nays and 
entered upon the journal, but this shall not apply 
to the ordering of an election, or direction by the 
legislative authority to any board or officer to 
furnish legislative authority with information as to 
the affairs of any department or office. No bylaw, 
ordinance, or-resolution, of a general or permanent 
nature, or granting a franchise, or creating a right, 
or involving the expenditure of money, or the levy­
ing of a tax, or for the purchase, lease, sale, or 
transfer of property, shall be passed, unless it has 
been fully and distinctly read on three different 
days, and with respect to any such bylaw, ordinance, 
or resolution, there shall be no authority to 4is­
pense with this rule, except by a three-fourth(s) 
vote of all members elected to the legislative 
authority, taken by yeas and nays, on each bylaw, 
resolution, or ordinance, and entered on the journal. 
No ordinance shall be passed without the concurrence 
of a majority of all members elected to the legisla­
tive authority." 

Section 731.45, Revised Code, on the other hand provides: 

"The legislative authority of a municipal cor-
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poration shall determine its own rules and keep a 
journal of its proceedings. It may punish or expel 
any member for disorderly conduct or violation of 
its rules, and declare his seat vacant for absence 
without valid excuse, where such absence has con­
tinued for two months. No expulsion shall take 
place without the concurrence of two thirds of all 
the members elected, and until the delinquent mem­
ber has been notified of the charge against him 
and has had an opportunity to be heard." 

I think it is clear from a comparison of the r.ibove two quoted 
statutes that rules of council of a municicipal corporation, unlike 
legislative action, need not be promulg2ted or adopted by ordinance 
or resolution but may be effected on mere motion alone. This con­
clusion is in harmony with the operation or functioning of legis­
lative bodies generally and, although not expressly decided, ap­
pears to be assumed in the decided cases. Thus, headnote number 
two in Humphrey v. Youngstown (City), 75 O.L.A. 239, (1956) states: 

"2. The fact that the council of a municipal­
ity departed from its own rules in adopting an 
amendment to a zoning ordinance does not render 
such ordinance illegal and void where the -action 
taken was legal in all other respects and no rules 
of conduct were prescribed by the municipal charter 
or by a duly enacted ordinance of such body." 

The implication is, in the absence of a contrary provision by or­
dinance or municipal charter, that council of a municipal corpora­
tion is free to adopt or rescind, suspend or amend rules by any 
form of action reflecting the approval of council, ·so long as its 
action is journalized. 

In Kerlin Brothers Co. v. The City of Toledo, 20 c.c. 603, 
_(1900), the following pertinent statement is contained in the opin­
ion of the court at page 619: 

"I call attention to Kepner v. Commonwealth, 
40 Penn. St., 130, but will not take time to go 
into the case farther than to read some short 
paragraphs, indicating the opinion of the court 
upon the general subject. Chief Justice Lowrie, 
in announcing the opinion, undertakes to dis­
inguish between resolutions, ordinances, regula­
tions, by laws, etc., and says, at page 129,130: 

"'Certainly there is some distinction between 
these words in ordinary usage. Regulation is the 
most general of them, meaning any rule for the 
ordering of affairs.public or private; and it thus 
becomes the generic term from which all the others 
are defined, specified or differentiated. Ordin­
ance is the next most general term, including all 
forms of regulation by civil authority, even acts 
of parliament. With us its meaning is usually 
confined to corporation regulations. Ordinances 
are oll sorts of rules and by-laws of muni.cipal 
corporations. Ordinary usage shows this, and it 
may be found illustrated in Willcock on Corpora­
tions, 73. 
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"' Resolution is only a less solemn or less 
usual form of an ordinance. It is ~n ordinance 
still, if it is anything, intended to regulate 
any of the affairs of the corporation. If the 
word 'ordinances' in the act of assembly does not 
include such resolutions, the law that requires 
ordinances to be submitted to the mayor for his 
approval, is of no force at all, because it allows 
its substantial purpose to be defeated, by giving 
to ordinances the form of resolutions. 

"'What we have said cannot, of course, apply 
to rules of council properly so called, for these 
are mere rules of practice of the council itself 
in its deliberations, passed by virtue of an au­
thority inherent in all associated functionaries, 
and implied when not expressly granted: and es­
tablishing the forms under which they act in the 
process of passing ordinances. They are not or­
dinances, but rules for pc>ssing ordinances.'" 

Under Arabic numeral one, you have asked three further re­
lated questions. The first is whether "if a city council estab­
lishes its rules by resolution or crdinance, are the statutory 
requirements for the passage of such ordinance and resolution re­
quired to be followed before such _rules may become effective." 
The answer is yes if they are to be effective as an ordinance or 
resolution -- an effect which may be required by charter or prior 
ordinance or resolution. 

The same question is asked assuming "council can properly es­
tablish rules of council by motion." The answer here is no, and 
is disposed of on the authority of Kerlin Brothen;Co. v. The Citv 
of Toledo, supra, the eighth headnote of which states: 

"(8). A resolution, although of a general or 
permanent nature, to come within the purview of 
sec. 694, R.S., must be a necessary resolution, a 
resolution required by statute. If the same thing 
can be accomplished by a mere motion, and the 
council, without necessity therefor, adopts the 
form of a resolution -- an unnecessary formality 
-- it does not follow that the council thereby 
commits itself to a course which would require 
of it still farther formalities appropriate to a 
resolution, but not required in the case of 
motion." 

Under this same numerical heading you question whether "rules 
of a city council once esta.blished continue in effect from year to 
year or must they be expressly re-adopted by each succeeding coun­
cil." I can, of course, only consider this question as it pertains 
to statutory forms of government and will limit my answ~r accord­
ingly. 

While the council of a municipal corporation is a continuing 
body (Smith v. Columbus, L & S.R. Co. 8 O.N.P. 1, 10 O.D.N.P.441), 
the rule is that rules of procedure of a legislative body operating 
a,. they do only upon the legislative body, expire at the end of the 
session. 37 Am. Jr. 669, Municipal Corporations, Section 55. The 
rationale appears to·be that a municipal council has inherent or 
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statutory power to make its own rules of procedure, which power can 
not be limited by a preceding council. I find this re2soning per­
suasive and, accordingly, and in answer to your question, concl~de 
that rules of procedure of a municipal council do not continue in 
effect from year to year but must be re-adopted by each succeeding 
council. No particular formality need be taken for re-adoption. 

To this conclusion I note an exception, viz., rules which have 
been enacted as ordinances. It has been held that council rules es­
tablished by ordinance under a statute authorizing a municipal coun­
cil to establish rules of procedure can only be repealed or waived 
by action of the council of equal formality. State, ex rel. Maxey 
v. SWindell, 146 Ind. 527, 45 N.E.700 (1897). 

You have also asked whether a newly constituted city council 
must formally pass upon the qualifications of its members before 
such councilmen can validly act. 

Section 731.44, Revised Code, provides: 

"The legislative authority of a municipal cor­
poration shall be the judge of the election and 
qualification of its members. A majority of all 
the members elected shall be a quorum, but a less 
number may adjourn from day to day and compel 
attendance of absentmembers in such manner and 
under such penalties as are prescribed by or­
dinance. The legislative authority shall pro-
vide rules for the manner of calling special 
meetings." 

It will be noted that, while this statute makes the legislative 
authority the judge of the election and qualification of its mem­
bers, there is no requirement that there be a formal approval of 
the members. In my opinion, the import of this section is that, 
in the event of challenge to membership on a municipal council or 
in the event of an election contest, the council itself is in the 
first instance the arbiter. Actual functioning as a council, 
however, need not be preceded by formal approval of the election 
of its members. A conclusion which is indicated, if not by the 
language of Section 731.44, supra, by the fact that members are 
elected to identical terms. 

The question whether council of a municipal corporation has 
the power to "declare a previous council meeting held during its 
term to be null and void" is also raised by your request. This 
question may not be categorically answered. Council of a munici­
pal corporation has control over its own proceedings and over the 
rules of procedure by which it operates. It is a general rule, 
subject to certain qualifications not here pertinent, that a munic­
ipal council has the right to reconsider its actions and to ~dept 
a measure which has previously been defeated, or rescind one which 
has previously been adopted, at any time before the rights of third 
parties have vested. McConouqhey v. Jackson, 101 Cal. 265, 35 P. 
863: Peo. ex rel. MacMahon v. Davis, 284 Ill. 439, 120 N.E. 326. 
Applying this general rule to the apparent specific situation, 
which promotes your question, I am of the opinion that council has 
the power to amend its rules so as to change the manner in which 
standing committees are appointed and to make appointments pur­
suant to the amended rules. 



Opin. 898 ATTORNEY GENERAL 2-106 

You have asked, finally, if a city council has the authority 
to adopt rules of council to become effective retroactively during 
the same term of council. Again, this is a question which can only 
be generally answered as to statutory forms of municipal government. 

section 28, Article II, Constitution of Ohio, prohibits the 
passage of retroactive laws by the General Assembly. While limited 
by expression to the General Assembly, it has been held that this 
interdiction applies to by-laws and regulations of private corpora-
tions and societies. Randolf v. First Baptist Church, 53 0.0.288. 

While I am not willing to extend this constitutional prohibi­
tion to municipal corporations formed pursuant to statute, I am 
nevertheless of the opinion -- absent an express authorization -­
that a statutory municipal corporation is without power to enact 
retroactive legislation. It should be noted that the cases in Ohio 
define retroactive laws as those which affect substantive rights 
and distinguish laws which are merely remedial in nature. ~, 
ex rel. Slaughter v. Industrial Commission, 132 Ohio St. 537: Gager 
v. Prout, 48 Ohio St. 89: State, ex rel. Michaels v. Morse, 165 
Ohio St. 599. 

In specific answer to your request, therefore, it is my opin­
ion that: 

1. Rules of the legislative authority of a municipal corpora­
tion, operating under a statutory form of government, need not, 
under section 731.45, Revised Code, be adopted by ordinance or 
resolution but may be adopted on motion. 

2. Rules of procedure of the legislative authority of a 
mµnicipal corporation, operating under a statutory form of govern­
ment, in the form of an ordinance or resolution may become effec­
tive as a motion even though the formalities of ?n ordinance or 
resolution are not met. 

3. Rules of procedure of the council of a municipal corpora­
tion, operating under a statutory form of government, do not con­
tinue from term to term but must be re-adopted by succeeding 
councils. 

4. section 731.44, Revised Code, does not require that the 
council of a municipal corporation formally pass on the election 
and qualifications of its members. 

5. The council of a municipal corporation, operating under 
a statutory form of government, has the power to reconsider its 
action taken at a previous meeting at any time before the rights 
of third parties have vested. 

6. The council of a municipal corporation, operating under 
a statutory form of government, has no power to pass retroactive 
legislation. 
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