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OPINION NO. 82·013 

Syllabus: 
A tax levy submitted for voter approval by a joint county mental 
health district pursuant to R.C. 5705.19(A) and 5705.25 may not be 
designated as a replacement levy. 

To: Richard G. Ward, Ross County Prosecuting Attorney, Chllllcothe, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, March 18, 1982 

I have befo,•e me your request for my opinion concerning the following 
question: 

May a joint-county mental health board cause a levy being 
proposed to all the counties of its district under authority granted in 
O.R.C. Section 5705.19(A) to be designated on the election ballot of 
one county as a "replacement" tax and cause the same levy to be 
designated as an "additional" tax on the election ballot of the other 
counties in its district? 

Your letter of request states that the joint county mental health board would 
like to designate the tax to be submitted for voter approval in Ross County as a 
"replacement tax" because it would replace a county tax currently being levied, 
pursuant to R.C. 5905.221, for mental health purposes. You have stated that the 
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Ross County Commissioners do not need to, and do not wish to, collect the county 
levy previously voted on by the Ross County electorate. 

· Although your question asks whether one levy submitted for voter approval in 
several counties of a joint county mental health district may be designated as a 
different type of levy in different counties, it is necessary to first consider whether 
the correct designation for the Ross County tax is anticipated. 

The form to be used for ballots submitted to the electorate of a subdivision 
pursuant to a resolution adopted as provided in R.C. 5705.19 is set forth in R.C. 
5705.25 as follows: 

The form of the ballots cast at such election shall be: 
"An additional tax for the benefit of (name of subdivision) 

••••••••••for the purpose of (purpose stated in the resolution) 
••••••.••••at a rate not exceeding•••••• mills for each one 
dollar of valuation, which amounts to (rate expressed in dollars and 
cents) ••.•.•••••for each one hundred dollars of valuation, for ••• , 
•• (life of indebtedness or number of years the levy is to run). 

If the levy submitted is a proposal to renew, replace, increase, or 
decrease an existing levy, the form of the ballot specified in this 
section may be changed by substituting for the words "An additional" 
at the beronning of the form; the words "A renewal of a" in case of a 
proposal o renew an eXIstmg levy in the same amount; the words "A 
replacement of a" in the case of a proposal to replace an existing levy 
in the same amount; the words "A renewal of ••••••••• mills and an 
increase of•••••• mills to constitute a" or "A replacement 
of•••••.mills and an increase of ••••••mills, to constitute a" in the 
case of an increase; the words "A renewal of part of an existing levy, 
being a reduction of •••••••mills, to constitute a" in the case of a 
decrease in the proposed levy; or the words "A replacement of part of 
an existing levy, being a reduction of •• , •••mills, to constitute a" in 
the case of a replacement of only a part of an existing levy. 
(Emphasis added.) 

The form of ballot to be used when a resolution adopted as provided in R,C. 
57il5,19 is submitted to the electorate requires that the term "additional" be placed 
before the word "tax" in the first line of the ballot. If the resolution proposes that 
an existing levy be renewed, replaced, increased or decreased the word "additional" 
may be changed to reflect such proposal. R.C. 5705.25 does not, however, describe 
the circumstances under which a taxing authority may submit a proposal to replace 
an existing levy. It does not, therefore, authorize any particular taxing authority 
to propose a replacement levy for any particular purpose; it merely prescribes the 
form to be used on the ballot in the event that a replacement levy is otherwise 
authorized. 

The reference to a "replacement" levy was included in a recent amendment to 
R.C. 5705.25. Am. H.B. 810, 113th Gen. A. (1980) (eff. Feb. 28, 1980). I am not 
aware of any recognition of the possibility of such a levy in the Revised Code prior 
to the amendments contained in Am. H.B. 810. Aside from the use of the term 
"replacement" in the amendments to R.C. 5705,25, Am. H.B. 810 also included it in 
the amendments to R.C. 319.301 (concerning reductions in taxes) and 3311.21. R.C. 
3311.21 permits boards of education of joint vocational school districts to propose 
tax levies and in the amendment concerning replacement levies states: "If a levy 
whose purpose is limited to any of the purposes of an existing levy is proposed to 
replace all or a portion of the existing levy, it shall be called a replacement levy 
and shall be so designated on the ballot." Thus, it appears that in enacting Am. 
H.B. 810 the General Assembly intended that replacement levies be used only by 
boards of education of joint vocational school districts proposing a levy pursuant to 
R.C. 33ll.21, 
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The issue with respect to your situation is whether joint county mental health 
bolll'ds have been expressly authorized to submit proposals for replacement levies. 
The General Assembly has not expressly provided for the submission of replacement 
levies by joint county mental health boards either in R.C. 5705.19 or in the general 
enabling statutes for such boards. ~ R.C. Chapter 340. 

Because, as the foregoing analysis indicates, the descriptive term 
"replacement" in R.C. 5705.25 would not be appropriate in the situation you havE.· 
described, it is not necessary to consider the issue of whether one levy submitted 
for voter approval in the several counties which make up a joint county mentr 
health district may be designated as a different type of levy in different counties. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that a 
tax levy submitted for voter approval by a joint county mental health district 
pursuant to R.C. 5705.19(A) and 5705.25 may not be designated as a replacement 
levy. 

11 note that a tax levied by a joint-county mental health board pursuant to 
R.C. 5705.19 may not be designated as a renewal, increase, or decrease of an 
existing tax levied pursuant to another section of the Revised Code. ~ 1969 
Op. Att'y Gen. No. 69-113; 1968 Op. Att'y Gen. No. 88-051. 
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