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BID-WHERE BIDDER ON PROJECT TO BE LET BY DEPART­

MENT OF HIGHWAYS SUBMITS BID IN EXCESS OF AMOUNT 
FOR WHICH HE WAS PREVIOUSLY QUALIFIED-SECTION 

1178;53 ET SEQ., G. C.-DIRECTOR REQUIRED TO REJECT BID 
EVEN THOUGH IT APPEARS FINANCIAL STATUS OF BID­

DER HAS IMPROVED SINCE Tl<ME OF CERTIFICATE OF PRE­

QUALIFICATION WAS ISSUED. 

SYLLABUS: 

Where a bidder on a project to be let by the Department of Highways submits 
a bid in excess of the amount for which he has been previously qualified under the 
provisions of Section 1178-53 et seq., General Code, the Director of Highways is 
required to reject such bid, even though the Director is of the opinion that the 
financial status of the bidder has improved since the time of his certificate of pre­
qualification was issued. 

Columbus, Ohio, June 6, 1947 

Hon. Murray D. Shaffer, Director of Highways 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"On the 3rd day of June, 1947 this Department, pursuant to 
advertisements, opened bids for a certain highway improvement. 

'H' bid on said project and was the lowest bidder. Mr. H. 
had previously been pre-qualified as a bidder on highway work 
for the sum of $75,000.00. His low bid on the project under 
consideration was in the sum of $87,088.54, which was under 
the estimate. 

At the time he was pre-qualified, of course under the pro­
visions of Section u78-55 of the General Code, he was required 
to have net current assets or working capital in the sum of 
$7,500.00 or ten per cent of the aggregate amount of work set 
forth in his certificate of qualification. 

It appears from an investigation that the financial status of 
this particular contractor has improved since the time of his 
pre-qualification. It follows that if he were being pre-qualified 
today, that he could qualify for the amount of the bid under con­
sideration. 

https://7,500.00
https://87,088.54
https://75,000.00
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The next lowest bidder bid the sum of $96,814.53, which was 
above the estimate. 

Mr. H. has a good record as a contractor and if this par­
ticular contract could be awarded to him under the circumstances, 
it would result in a substantial saving to the State of Ohio. 

In view of the foregoing statement of facts, your opinion 
is respectfully requested as to whether or not the Director of 
Highways is required to reject the bid of Mr. H. under the pro­
visions of Section u78-59 of the General Code or any related 
section. In other words, may the Director of Highways legally 
award the contract under consideration to Mr. H." 

The procedure outlined in Section I 178-53 et seq., General Code, 

for the qualification of bidders, as enacted in 121 0. L. 454, is not new. 

lt follows very closely the procedure prescribed in former Section 12o6-1 
et seq., General Code, which was enacted in II5 O.L. 526. Section u78-

53 reads as follows : 

"The provisions of Sections rr78-53 to rr78-60, both in­
clusive, shall govern the qualification and classification of all bid­
ders desiring to offer bids for the performance of contracts pro­
posed to be awarded by the director, and all contracts attempted 
to be awarded to any other person than a bidder previously quali­
fied in compliance with the provisions of this act shall be illegal 
and void. The director shall cause to be prepared the rules and 
regulations hereinafter authorized by him to be made, together 
with all printed forms for applications for qualification and state­
ments of prospective bidders, and shall cause copies of the same 
to be posted on a bulletin board in the offices of the department 
of highways, which bulletin board shall be located in a place in 
the offices assigned to said department and open to the public 
during business hours. All applications, statements and other 
forms which applicants for qualification may be required to use 
shall be furnished by the director to any person on request." 

(Emphasis added.) 

Section u78-54, General Code, provides that any prospective bidder 

shall apply to the Director of Highways for qualification at least ten 

days before submitting any bid. It is further provided that the Director 

shall act upon such application within ten days after its receipt, and that 

after making an examination of the statements contained in the appli­

cation and inquiring into the competency of the applicant and his finan­

cial resources, he shall, if he finds him possessing the qualifications pre­

scribed by law, issue a certificate of qualification, which shall contain a 

https://96,814.53
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statement "fixing the aggregate amount of work for any or all owners 

which the applicant may have under construction and uncompleted at any 

one time." 

Section 1178-55, General Code, provides in part as follows: 

"No bidder shall be given a certificate of qualification unless 
his financial statement and the investigation made by the director 
show that he possesses net current assets or working capital suf­
ficient in the judgment of the director to render it probable that 
he can satisfactorily execute his contracts and meet his obliga­
tions therein incurred, which net current assets or working capi­
tal shall in no case be less than ten per cent of the aggregate 
amount of work set forth in his certificate of qualifimtion~ * * *" 

( Emphasis added.) 

Section 1178-56, General Code, authorizes the Director to promul­

gate rules and regulations for the qualification of bidders "For the pur­

pose of carrying into effect the provisions of Sections u78-53 to n78-

60, both inclusive." By the same section the Director is authorized, in 

his discretion, to make public from time to time a list of qualified bid­

ders, which lists, however, are to be general in character and not indi­

cate the size of the contract or character of work with respect to which 

such bidders have been qualified. 

Section 1178-59, General Code, reads as follows: 

"The director shall not be authorized to consider any bid 
filed with him by any person who has not been qualified to bid. 
Bids from unqualified bidders discovered by the director prior to 
the reading thereof to be from such persons shall be returned 
without being read. If the director finds subsequent to the open­
ing of bids that facts exist which would disqualify the lowest 
bidder, or that such bidder is not competent and responsible, the 
director shall reject such bid, despite the fact of prior qualifica­
tion of such bidder. It shall be unlawful to award any contract to 
any bidder not qualified to bid thereon at the time fixed for re­
ceiving bids." Emphasis added. 

The language of the statutes which I have quoted is peremptory 

and mandatory and leaves no room for variance from their requirements. 

It will be noted in Section 1178-53 that "all contracts attempted to 

be awarded to any other person than a bidder previously qualified in 

compliance with the provisions of this act shall be illegal and void." Fur-
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thermore, the provisions of Section n78-59 give emphasis to the same 

mandate and it is stated in the concluding sentence that it shall be un­

lawful to award any contract to any bidder not qualified to bid at the 

time of receiving bids. 

The bidder in question was found by the Director of Highways to be 

qualified to bid on highway work up to the sum of $75,000 and as a part 

of that qualification he was found to have net current assets or working 

capital in the sum of $7,500. Whether there was time prior to the bidding 

in question for him to .have made a further or supplemental application 

for higher qualification by reason of betterment of his financial condition 

does not appear. I assume, however, from your letter that he did not 

apply for or receive any supplementary or additional certificate of quali­

fication for a higher amount than his original certificate called for. 

While it is true that the Director is authorized to promulgate rules 

and regulations for qualification of bidders, the authority to make such 

rules does not in any way authorize a waiver of the strict provisions of 

the statute. 

Accordingly it is my opinion, and you are advised that where a 

bidder on a project to be let by the Department of Highways submits 

a bid in excess of the amount for which he has been previously qualified 
1mder the provisions of Section II78-53 et seq., General Code, the Di­
rector of Highways is required to reject such bid, even though the Di­

rector ;is of the opinion that the financial status of the bidder has im­
proved since the time of his certificate of prequalification was issued. 

Respect£ ully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


