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EDUCATION, MEMBER, BOARD OF - I:'.\:DUCTED INT 0 
ARMED FORCES OF UNITED STATES -ABSEXT KIKETY 

DAYS- DISCRETIOX, RE:\[AIXIXG 1IE:\1BERS TO DECLARE 

REASONS FOR ABSE~CE, IXSL'FFICIEXT - V ACAXCY - }IAY 

BE FILLED ACCORDING TO LA\Y. 

SYLLABUS: 

When a member of a board of education is inducted into the armed 
forces of the United States, and by reason thereof the member is ab­
sent from meetings of the board for a period of ninety days, the re­
maining members of the board may, in their discretion, declare by pro­
per action duly taken, that the reasons for such absence from meetings 
are insufficient, and thereby cause a vacancy to exist in such board 
which may be filled as provided by law. 

Columbus, Ohio, Xovember 12, 1942. 

Honorable Paul J. Reagen, Prosecuting Attorney, 

Warren, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion which reads as fol­

lows: 

"A member of a certain school board in this county has 
entered the Coast Guard of the United States Government, and 
has been absent from board meetings for a period exceeding 
ninety days. At the last regular meeting of the Board of Edu­
cation, three members of the board voted to declare the office 
vacant, because of his failure to attend meetings for a period of 
ninety days as provided in Section 4748 of the General Code 
of Ohio. 

Will you kindly advise me if in your opinion the board 
has taken the proper action, in removing this member who is 
now serving in the armed forces of the United States?" 

The law with respect to vacancies in the membership of boards of 

education is contained in Section 4748, General Code, which provides as 

follows: 

"A vacancy in any board of education may be caused by 
death, non-residence, resignation, removal from office, failure 
of a person elected or appointed to qualify within ten days 
after the organization of the board or of his appointment, re­
moval from the district or absence from meetings oi the board 
for a period of ninety days, if such absence is caused by reasons 
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declared insufficient by a two-thirds vote of the remaining mem­
bers of the board, which vote must be taken and entered upon 
the records of the board not less than thirty days after such 
absence. Any such vacancy shall be filled by the board at its 
next regular or special meeting, or as soon thereafter as possible, 
by election for the unexpired term. A majority vote of all the 
remaining members of the board may fill any such vacancy." 

It will be observed from the terms of the statute quoted above, that 

no exception is made so far as attendance at meetings of a board of edu­

cation is concerned, for any reason. The question of the sufficiency of 

the reasons for noh-attendance of any of the members who may be ab­

sent from meetings for a period of ninety days is left entirely to the re­

maining members of the board, who may by a two-third vote duly taken 

and recorded, declare the reasons for such absence from meetings to be 

insufficient, and that therefore, the member's place should be regarded as 

being vacant, and thereupon proceed to fill it. The Jaw contains no pro­

visions which in express terms excuse the absence of a board member 

from meetings by reason of his being in the armed forces of the Cnited 

States. 

While you do not so state, I assume the board of education in ques­

tion is a rural or village board having a membership of five. I also as­

sume that the action of which you speak was taken by the board at a 

regular meeting or at a special meeting of the board duly called for the 

purpose, and that the question of the sufficiency of the reasons for the 

absence of the member in question was properly presented by motion to 

the remaining members of the board when in session as a board and that 

the affirmative vote of three members which constituted two-thirds of 

the remaining members of the board was properly taken and entered upon 

the records of the board as provided by the statute. Upon that assump­

tion, it must be concluded that the action of the board as stated by you, 

was authorized and that the result thereof was to create a vacancy in the 

board which might be filled in accordance with law. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 


