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OPINION NO. 82-064 

Syllabus: 

An individual who returns to county employment with over one year 
of prior county service is entitled to begin accruing vacation benefits 
at the rate set forth in R.C. 325.19(A) immediately upon 
reemployment. Pursuant to R.C. 325.l9(C) the employee is also 
entitled to use such leave at any time during the year in which it 
accrues. (1965 Op. Att'y Gen. No. 65-125, overruled.) 

To: Gregory A. White, Lorain County Prosecuting Attorney, Elyria, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, September 28, 1982 

I have before me your opinion request concerning the use of vacation leave 
granted under R.C. 325.19. It is my understanding that your question pertains to an 
individual with over seven years of previous county service who recently became 
employed by the county auditor. This employee would like to take vacation leave 
after having worked less than one year in his current position with the auditor. 
1965 Op. Att'y Gen. No. 65-125 concluded, however, that, "[t] he right of a county 
employee to vacation leave under [R.C. 325.19] accrues after the completion of 
employment for a one year period following the date of re-employment, where the 
employee has been re-hired after terminating previous county employment." You, 
therefore, ask whether any of the amendments to R.C. 325.19 since the issuance of 
Op. No. 65-125 alter the conclusion reached in that opinion. 

. At the time Op. No. 65-125 was issued, R.C. 325,19 provided in pertinent part 
that: 

[t] wo calendar weeks of leave with pay will have been earned and will 
be due an employee upon attainment of the first anniversary of 
employment and annually thereafter, and three calendar weeks of 
leave with pay w1U have been earned and will be due an employee 
u on attainment of the fifteenth anniversar of em Io ment and 
annually thereafter. Emphasis added. 

1959 Ohio Laws 627 (Am. Sub. H.B. 208, eff. Nov. 4, 1959). Based on this language, 
the opinion concluded that a county employee became entitled to two weeks of 
vacation leave upon completion of the first year of employment. Relying in part on 
1963 Op. Att'y Gen. No. 40, p. 121, which interpreted the phrase "anniversary of 
employment," as used in R.C. 121.161, as meaning the annual recurrence of the date 
of last hire, the opinion concluded that after the first year of employment, an 
employee became entited to vacation benefits on each subsequent anniversary of 
the date of last hire. The opinion then stated that where a person returned to 
county employment, "twelve consecutive months of employment must next precede 
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the commencement of vacation leave regardless of the number of years of prior 
employment." Op. No. 65-125 at 2-282. 

R.c: 325.19 has been. amended several times since issuance of that opinion and 
currently reads, in part, as ~ollows: 

(A) Each full-tirne employee in the several offices and 
departments of the county service, including full-time hourly-rate 
employees, after service of one year with the county or any political 
subdivision of the state, shall have earned and will be due upon the 
attainment of the first year of employment, and annually thereafter, 
eighty hours of vacation leave with full pay. One year of service 
shall be computed on the basis of twenty-six biweekly pay periods. A 
full-time county employee with eight or more years of service with 
the county or any political subdivision of the state shall have earned 
and is entitled to one hundred twenty hours of vacation leave with 
full pay. A full-time county employee with fifteen or more years of 
service with the county or any political subdivision of the state shall 
have earned and is entitled to one hundred sixty hours of vacation 
leave with full pay. A full-time county employee with twenty-five 
years of service with the county or any political subdivision of the 
state shall have earned and is entitled to two hundred hours of 
vacation leave with full pay. Such vacation leave shall accrue to the 
emetoyee at the rate of three and one-tenth hours each biweekly 
er1od for those entitled to e1 ht hours er ear; four and six-tenths 

hours each biweekly period or those entitled to one hundred twenty 
hours per year; six and two-tenths hours each biweekly period for 
those entitled to one hundred sixty hours per year; and seven and 
seven-tenths hours each biweekly period for those entitled to two 
hundred hours per year. 

(C) Days specified as holidays in section 124.19 of the Revised 
Code shall not be charged to an employee's vacation leave. Vacation 
leave shall be taken by the employee during the :t;ear in which it 
accrued and prior to the next recurrence of the anniversary date of 
his employment; provided, the appointing authority may, in special 
and meritorious cases ermit such em lo ee to accumulate and carr 
over his vacation leave to the ollowin ear. No vacation leave shall 
be carried over or more than t ree years. An employee is entitled to 
compensation, at his current rate of pay, for the pro-rated portion of 
any earned but unused vacation leave for the current year to his 
credit at time of separation, and in addition shall be compensated for 
any unused vacation leave accrued to his credit, with the permission 
of the appointing authority, for the three years immediately 
preceding the last anniversary date of employment. (Emphasis 
added.) 

R.C. 325.19(A) states that a full-time co·Jnty employee "shall have earned and 
will be due upon the attainment of the firs: year of employment, and annually 
thereafter, eighty hours of vacation leave with full pay," (emphasis added), 
language similar to that contained in Am. Sub. H.B. 208. R.C. 325,19 currently, 
however, contains provisions concerning the accrual and use of such vacation leave 
not found in the statute as in effect when Op. No. 65-125 was issued. For those 
employees entitled to. eighty hours of vacation leave per year, the statute now 
provides that "(s] uch vacation leave shall accrue to the employee at the rate of 
three and one-tenth hours each biweekly period." R.C. 325.19(A). Concerning the 
time when vacation leave may be taken, R.C. 325.19(C) states that, "(v] acation 
leave shall be taken by the employee during the year in which it accrued and prior 
to the next recurrence of the anniversary date of his employment," with a provision 
for the carry over of vacation leave in special and meritorious cases with 
permission of the appointing authority. 

Because a full-time county employee does not become entitled to vacation 
leave under R.C. 325,19 until he has attained one year of service with the county or 
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any other political subdivision of the state, such a1 employee does not accrue 
vacation benefits during his first year of employment. The provision contained in 
R,C, 325.19(C) which requires that vacation leave be taken during the year in which 
it accrues does not, therefore, apply to an individual in his first year of 
employment. After the first year of employment, however, an employee begins 
accruing vacation leave at the rate of three and one-tenth hours every two weeks, 
R.C. 325.19(A), and must use such leave during the year in which it accrues and 
prior to the next recurrence of the anniversary date of his employment; unless his 
appointing authority allows him to carry such leave over to the following year. 
R.C. 325.19(C). 

As noted above, Op. No. 65-125 interpreted the phrase "anniversary of 
employment" as the annual recurrence of the date of last hire. Since issuance of 
that opinion, however, the legislature has enacted R.C. 9.44, 1969-1970 Ohio Laws, 
vol. II, 1917 (Sub. H.B. 202, eff. Aug. 27, 1970), which specifies that a rehired county 
employee's anniversary date, for purposes of vacation leave, is, with certain 
exceptions, the anniversary date of his prior service. Applying the provisions of 
R.C. 325.19 and R.C. 9.44 to the situation you pose, the employee, having over 
seven years of county service, has already completed one year of service, and is, 
therefore, entitled to begin accruing vacation benefits immediately upon 
reemployment and may use such benefits as soon as they accrue. Since R.C. 325,19 
currently provides for the accrual of vacation benefits on a biweekly basis after 
one year of service and specifies that such accrued vacation leave shall be used, 
with certain exceptions, during the year in which it accrues, and because of the 
enactment of R.C. 9.44, defining anniversary of employment as the anniversary of 
prior service, I hereby overrule Op. No. 65-125. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that an individual who 
returns to county employment with over one year of prior county service is entitled 
to begin accruing vacation benefits at the rate set forth in R.C. 325.19(A) 
immediately upon reemployment. Pursuant to R.C. 325.19(C) the employee is also 
entitled to use such leave at any time during the year in which it accrues. (1965 
Op. Att'y Gen. No. 65-12~ overruled.) 

1Pursuant to R.C. 9.44 a county employee earning vacation credits currently 
is also entitled to service credit for time served with the ·state for purposes 
of computing his vacation benefits. 
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