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"1\ut the inknt of the lawmakers is to he sought first of all 
in the language employed, and if the words he free from am­
biguity and doubt, and express plainly, clearly and distinctly, the 
sense of the lawmaking body, there is no occasion to resort to 
other means of interpretation. The question is not what did the 
general assembly intend to enact, but \\·hat is the meaning of 
that which it did enact. That body should be held to mean what 
it has plainly expressed, and hence no room is left for construc­
tion." 

Therefore, in specific ans\\'er to your question it is my opinion that, 
the members of the State Employes Retirement noarcl must retire, at the 
end of the year 1937, all state employes who were over seventy years oi 
age at the time they became members and all state employes who attained 
the age of seventy years at the end of the year 1937 unless any such 
state employe is in the classified service holding a position on account of 
exceptional qualfications under the provisions of Section 486-14, General 
Code, or any such state employe has had approval by the head of his de­
partment or institution his application for continuance in service for a 
period of one year. 

1722. 

Respectfully, 
lTERBERT S. DcFFY, 

Attome')' General. 

STATE TEACHERS' RI~TmEi\IE:\T SYSTE.l\1-STATE E:\1-
PLOYES' RETlRE:\IE:\'T SYSTE:\1-DEFJXlTION WORD 
"EMPLOYE"-STATGS AS TO l'E~SION WHERE E:\I­
PLOYE JS l'ART TL'I'IE TEACI-IER-PART TTJ\1E E:\IPLOYE 
::\'OT ENTITLED TO lVlEMBERSI-IIP l)J EACH SYSTE:\1-
APJ'LTCATIO~ OF SI~CTIO~ 486-32 G. C. 

SYLLABUS: 
1. Oue, who until .August 1, 1937, was a teacher, and contributed 

to the State Teachers' Retirement Sj'Stem, and has not withdrawn his 
accumulated deductions, or retired on a pension, or rendered less than 
two years' service as a teacher in any four year period, is not entitled 
to membership in the State Emplo3•es' Retirement S')'Stem upo11. ~eing 

emploj'ed by the state on "Jugust 1, 1937, in a capacit)' other than a 
teacher. 
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2. One who has retired on a pe11siou, from the State Teachers' Re­

tircmcllt S·sstnn, a11d is holdi'llg a state o.ffi•ce 'llut elective, uiuler the 

.)'tate of Ohio, is elltitled to lllcmbership in the State Employes' Nctire­

lllCnt Sj•stcm. 
3. One who is cmplo)•ed b)• the Ohio State University during three 

months of each )•car, aud COiltributes to the State Teachers' Retirement 
System for this three months' period, a11d during the other nine months 
in each year he is employed b)• the /lgricultural E:rperimcnt Station, in 
a position other than teaching and ca11not be a contributor to the State 
Teachers Nctircmcnt System. for this 11i11e months' <t'orh, comes within 
the provz1sions, (llld is a member of the Stale Teachers' Retirement S_ys­
ton, and therefore, by virtue of parayraph ( 4), of Section 486-32, snpra, 

is uot entitled to membershp in the State F.mploycs Netirement System, 
and cannot co11tribu.te to each system on the basis of service rendered i11 
one system as a teacher, and in the other as a "state em.plo)•e." 

CoLU111BL:S, OHIO, January 6, 1938. 

State Emploj•es Ret-irement Board, Columbus Ohio. 
GENTLEl\1 EN: This will acknowledge receipt of your n:cent com­

munication, which reads as follows: 

"An employe of the Ohio State H.eformatory, C. l\'L G., 
has been employed in a teaching capacity at that institution fur 
a number of years, and until August 1, 1937, was a contribut­
ing member of the Teachers Retirement System. On that elate 
he was appointed as night captain, thus being a regular state 
employe according to the definition of such term. Mr. G. is still 
a member of the Teachers Retirement System inasmuch as he 
has not withdrawn his accumulated contributions in fund, and 
while he is eligible at this time, by virtue of his age, to receive 
from the Teachers System a pension, he has not, as yet, re­
quested it. 

Sec. 486-32 G. C. provides the definition of a state em­
ploye but states that 'the term "state employe" shall not include 
those persons who come within the provisions of the State Teach­
ers Retirement System.' The question is therefore, would l\'f r. 
G. still be considered as coming within the provisions of the 
State Teachers ·Retirement System and therefore, exempt from 
participation in the State Employes Retirement System, or, 
\\'ould the fact that the position which he now holds is not a 
teaching position on which he could contribute to the Teachers 
l{etirement System throw him \\"ithin the compulsory provisions 
for pa1·ticipation in this System? 
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I would also like an opinion from you as to whether an 
indi"vidual on a pension from the Teachers Retirement System 
but who is now holding a state office can participate in tl'le 
State :Employes Retirement System, and upon fulfillment of 
the service and age requirements can receive a pension from 
this System based upon his service as a state employe. 

We also have another case of an individual who is em­
ployed by the Ohio State University during the three summer 
months each year in a teaching capacity and who contributes 
to the Teachers Retirement System during these three months; 
during the other nine months of each year he is employed by 
the Agricultural Experiment Station in a position other than 
teaching on which he cannot participate in the Teachers Re­
tirement System. The question is, can such individual contrib­
ute to each System on the basis of such services rendered, which 
comes under the provisions of the respective Systems, and ex­
pect at retirement age to receive a pension from both Systems 
based upon the services actually rendered in the two different ca­
pacities? 

Inasmuch as there are a number of cases simiLtt· to those 
mentioned above, and will continue to be more of them in future 
years, I will appreciate a formal opinion from you." 

Section 486-32, paragraph ( 4), General Code, provides as follows: 

" 'State employe' shall mean any person holding a state 
office, not elective, under the State of Ohio, or employed and/ 
or paid in whole or in part by the State of Ohio in any capacity 
whatsoever. Hut the term 'state employe' shall not include 
those persons who come within the provisions of the State 
Teachers .Retirement System, as provided for in the General 
Code (Sections 7896-1 to 7896-63 )." . 

]t is clear, from the language employed in paragraph 4, of Section 
486-32, supra, that a person cannot be a ''state employe," within the 
meaning of the State Employes Retirement System Act, if such person 
comes within the provisions of the State Teachers Retirement System 
Act. 

Section 7896-25, General Code, reads as follows: 

"The membership of any person 111 the retirement system 
shall cease if he \rithdraws his accumulated deductions or if he 
retire on a pension as provided in this act, or if he die, m· if in 
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any four-year period after he last became a member, he shall 
render less than two years of service as a teacher, unless the re­
tirement board in accordance with its rules and regulations 
shall grant a longer period of absence from active service as a 
teacher without the loss of his statuts as a member. But the 
retirement board may reinstate a teacher who has withdrawn 
his accumulated deductions if he repay to the retirement board 
the amount he has withdrawn and interest at 4'/<J from the date 
oi withdrawal to the date of reinstatement on or before June 
30, 1934." 
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·Membership 111 the State Teachers Retirement System ceases upon 
withdrawal of accumulated deductions, or, retirement on a pension, or 
death, or, of rendering less than two years' service as a teacher in any 
iour year period, as therein provided. 

From the statements set f01·th in your communication it is evident: 
that, the employe in question, is a member of the State Teachers Re­
tirement System, having been employed as a teacher in the Ohio State 
Reformatory, and as a teacher, having contributed until August 1, 1937, 
to the State Teachers Retirement System, and that therefore, said per­
son not having withdrawn his accumulated deductions, or retired on a 
pension, or rendered less than two years' service as a teacher in any 
four year period, is a Member of the State Teachers Retirement System, 
and is not entitled to membership in the State Employes Retirement 
System, by virtue of the provisions of paragraph ( 4) of Section 486-32, 
supra, which expressly excludes any person from being a "state em­
ploye" who comes within the provisions of the State Teachers Retire­
ment System Act. 

Jn answer to your second question, it is to be noted that by virtue 
of the provisions oi Section 7896-25, supra, the membership of any per­
son in the State Teachers H.etirement System ceases if such person "re­
tire on a pension." The person to whom you refer in your communica­
tion has retired on a pension, and "is now holding a state office." 

There is no provision in the State Teachers Retirement System Act 
\\'hich prevents or prohibits a teacher who has retired on a pension, from 
securing employment other than as a teacher. 

The membership of the retired teacher having ceased in the State 
Teachers Retirement System, there is nothing to prevent such "retired 
teacher" from "holding a state oi-Tice." Such a person is a "state em­
ploye," as defined in the provisions of p;u·agraph ( 4), of Section 486-32, 
supra. to \\'il: a "person holding a state office, not elective, under the 
Stale of Ohio," and therefore, is entitled to membership in the State 
Employes Retirement System. 

:l--A.G.-Vol. 1 
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The answer to your third question is contained in the answers to 
your first and second questions. The person referred to in your com­
munication, is employed by the Ohio State University during three 
months each year, and contributes to the State Teachers' Retirement 
System. He therefore comes within the provisions, and is a member of 
the State Teachers' Retirement System. The fact that during the other 
nine months in each year he is employed by the Agricultural Experiment 
Station in a position other than teaching, and cannot be a contributor 
t·o the State Teachers' Retirement System for this nine months' work, 
does not affect his membership in the State Teachers Retirement System. 

Membership in the State Employes Retirement System is dependent 
upon one being a "state employe." Therefore, since it is expressly stated 
in paragraph ( 4), of Section 486-32; supra, that the term "state employe" 
shall not include those persons who come within the provisions of the 
State Teachers' Retirement System, it is impossible for a member of 
the State Teachers' Retirement System to be entitled to membership in 
the State Employes Retirement System, ancl to contribute to each system 
on the basis of service rendered in one system as a teacher, and in the 
other, as a state employe. 

Jn specific answer to your questions it is my opinion: 
l. One, who until August 1, 1937, was a teacher, and contributed 

to the State Teachers Retirement System, and has not withdrawn his 
accumulated deductions, or retired on a pension, or rendered less than 
two years' service as a teacher in any four-year period, is not entitled 
to membership in the State Employes' Retirement System upon being 
employed by the state on August 1, 1937, in a capacity other than a 
teacher. 

2. One who has retired on a pension, from the State Teachers Re­
tirement System, and is holding a state office not elective, under the 
State of Ohio, is entitled to membership in the State Employes Retire­
ment System. 

3. One who is employed by the Ohio State University during three 
months of ·each year, and contributes to the State Teachers Retirement 
System for this three months' period and during the other nine months 
in each year he is employed by the Agricultural Experiment Station, in a 
position other than teaching and cannot be a contributor to the State 
Teachers Retirement System for this nine months work, comes within 
the provisions, and is a member of the State Teachers Retirement Sys­
tem, and therefore, by virtue of paragraph ( 4), of Section 486-32, supra, 
is not entitled to membership in the State Employes Retirement System, 
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and cannot contribute to each system on the basis of service rendered in 
one system as a teacher, and in the other as a "state employe." 

1723. 

1\es pect fully, 
HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 

;\f'l'ROVAL-LEASES, J.I.ESERVOIR LAND, STATE OF OHIO. 
l~DIA~ LAKE, OHIO, ANNUAL RENTALS, PEARL WEIF­
FE~HACH A:.:'D L. D. AH.THUR; BERTHA lVL BLACK; l-.IJRS. 
LE~A RLJBERl\Y; LINCOLN D. ARTHUR; NINA M. DAF­
LER; TIIO-:\IAS E. HARRINGTON-EACH $20.00, AND DORA 
WEIFJ<t·::--.JnACI-1 $45.00-ALL FOR TERM FIFTEEN YEAJ\S. 

CoLu:-tBUS, 0Hto, January 7, 1938. 

lloi'\. L. \VoonnELL, Conservation Com111issioner, Columbus, Ohio. 
Dt-:AR SIR: You have submitted for my examination and approval a 

number of reservoir land leases in triplicate, among which were those 
hereinafter designated which granted and demised to the several lessees 
therein named parcels of reservoir lands at ] ndian Lake, Ohio. 

The leases here referred to are each and all for a stated term of fifteen 
years and provide for an annual rental of six per centum upon the 
appraised value of the parcel of land covered by the lease. Designated 
with respect to the names uf the several leases, the locations of the sev­
eral parcels covered by the leases and the annual rentals therein pmvided 
ior, these leases are: 

Lessee 
Pearl vVeiffenbach 
and L. D. Arthur 

Dora \Veiffenbach 

Bertha l\L Hlack 

l\1 rs. Lena Huberry 

] .ocation of Property Rental 
l't of SE 14 of NW X of S 36, T 6S, 

l\ 8 E. vVashington Twp., Logan Coun-
ty. Ohio $20.00 

l 't of S\11/ y;; of NV/ X of S 36, T 6S, 
R 8 E., \Vashington Twp., Logan Coun-
ty, Ohio $45.00 

l't of SW 14 of NvV X of Sec. 36, T 6 
S, R 8 E, vVashington Township, Logan 
County, Ohio 20.00 

Pt of SW X of N\V X of S 36, T 6 S, 
R 8 E, vVashington Twp., Logan 
County, Ohio 20.00 


