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EMPLOYEES, PUBLIC-AUTHORIZED PAYROLL DEDUC­

TION, PREMIUMS ON ANNUITY CONTRACT ISSUED UNDER 
GROUP PLAN. 

SYLLABUS: 

Section 3917.04, Revised Code, is authority for the auditor or the proper officer 
of a political subdivision, district, institution, or the State of Ohio, to make deduc­
tions from the salary of employees who authorize the deductions in writing to pay 
premiums to an insurer on an annuity contract only when such contract is issued 
under a group plan. 

Columbus, Ohio, January 20, 1959 

Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 

Lucas County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"Our attention has been called to Section 401 (A) (1) of the 
Internal Revenue Code which provides that an annuity may be 
purchased by corporations described in Section 501 (C) (3) of 
the code for the benefit of employees of said corporation. 
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The Internal Revenue Regulations have suggested certain 
limitations regarding the amount to be expended which if fol­
lowed _will permit the corporation to deduct the annuity payment 
from the salary paid to the employee and charge it off as a current 
business expense. The employee, in turn, is not required to report 
as income the amount received until payments are made under 
the annuity contract. 

"The Maumee Valley Hospital, which is a County Hospital 
operated by a Board of Trustees appointed by County Commis­
sioners of Lucas County, has inquired whether it is permissible 
for it to enter into annuity agreements for certain physicians on 
their staff because the salary paid to these physicians is controlled 
by Civil Service regulations. We are requesting your opinion 
as to whether it is permissible for deduction to be made by a 
county institution at the request of an employee to make payments 
under an annuity contract for the benefit of said employee." 

Your attention is invited initially to Section 3917.04, Revised Code, 

which reads as follows: 

"If an employee of a political subdivision or district of this 
state, or of an institution supported in whole or in part of public 
funds, or any employee of this state, authorizes in writing the 
auditor or other proper officer of the political subdivision, dis­
trict, institution, or the state, of which he is en employee, to deduct 
from his salary or wages the premium or portion thereof agreed 
to be paid by him to an insurer authorized to do business in the 
state for life, endowment, accident, health or health and accident 
insurance, annuities, or hospitalization insuring a group under 
the group plan, or salary savings plan, such political subdivision, 
district, institution, or the state of which he is an employee may 
deduct from his salary or wages such premiums, or portion 
thereof, agreed to be paid by said employee, and pay the same 
to the insurer. The auditor or other proper official of such 
political subdivision, district, institution, or the state of which 
he is an employee may issue warrants covering salary or wage 
deductions which have been authorized by such employee in 
favor of the insurer and in the amount so authorized by the em­
ployee." (Emphasis added) 
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The terms "group plan" and "salary savings plan" mentioned in the 

statute are not defined. An opinion by one of my predecessors, Opinion 

No. 2778, Opinions of the Attorney General for 1940, page 878, contains 

a discussion of these terms as used in former Section 9426-la, General 

Code. This opinion reads in part as follows : 

"You will note that deductions from the salary or wages of 
public employes described in this section are authorized only 
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to pay premiums or portions thereof for the kinds of insurance 
enumerated insuring a group under the group plan or salary 
savings plan. The expressions "group" and "group plan" as 
applying to accident, health and accident or hospitalization insur­
ance, are not defined in our statutes nor is the term "salary sav­
ings plan" as applying to any kind of insurance defined in our 
laws. Although the terms "group" and "group plan" have no 
statutory definition as applied to your question and while it would 
be impossible accurately to limit the meanings of these terms in 
detail, nevertheless an examination of several text-books on insur­
ance law disclose that these terms almost invariably contemplate 
the issuance of a so-called master contract or policy of an em­
ployer whereby insurance for the benefit of his employees is 
effected. I have been unable to find any authority either in the 
cases or in text-books to the effect that the issuance of individual 
policies to the employees of a common employer without any 
master policy or contract could be insurance on a group. It 
also appears that group insurance ordinarily, although not always, 
ceases upon the termination of the employment." 

It therefore seems that the statute authorizes deductions to be made 

from salaries of employees for annuities so long as the annuities are pur­

chased in accordance with a group plan. In the situation you present, it 

would be possible for the hospital to deduct amounts from the salaries of 

the physicians to purchase an annuity of this type. This statute does not 

authorize deductions to be made in order to pay premiums on individual 

annuity contracts. 

I must, of course, refrain from expressing any op11110n as to whether 

any particular annuity deductions made by the hospital from the pay of its 

employees would qualify under Section 401 (A) ( 1) of the United States 

Internal Revenue Code, this for the reason that any decision on this matter 

must necessarily be made by the federal authorities concerned. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that Section 

3917.04, Revised Code, is authority for the auditor or the proper officer 

of a political subdivision, district, institution, or the State of Ohio, to 

make deductions from the salary of employees who authorize the deductions 

in writing to pay premiums to an insurer on an annuity contract only 

·when such contract is issued under a group plan. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




