
2-193 1984 OPINIONS OAG 84-059 


OPINION NO. 84-059 

Syllabus: 

The positions of township trustee and trustee of a regional water and 
sewer district established pursuant to R.C. Chapter 6ll9 are 
incompatible. 

To: Lynn C. Slaby, Summit County Prosecuting Attorney, Akron, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 18, 1984 

I have before me your request for my opinion concerning whether the 
positions of trustee of a regional water and sewer district and township trustee are 
compatible when the township which the township trustee serves is part of the 
water and sewer district. You state in your letter that one participating township 
has a contract with the district to provide the district with a meeting room, office 
space, a copier, and various office services. You also state that the regional water 
and sewer district contracts with participating townships for emergency repair 
services for the district's plant and equipment. 

1979 Op. Att'y Gen. No. 79-111 sets forth seven criteria for determining 
whether two public positions are incompatible. Two positions are considered 
incompatible if, inter alia, one is subordinate to or a check upon the other, or if an 
individual serving m both positions would be subject to a conflict of interest. ~ 
State ex rel. Attorney General v. Gebert, 12 Ohio C.C. (n.s.) 274 (Franklin County 
1909). 

R.C. 6119.01 provides as follows: 

Any area situated in any unincorporated part of one or more 
contiguous counties or in one or more municipal corporations, or both, 
may be organized as a regional water and sewer district in the 
manner and subject to the conditions provided in Chapter 6119, of the 
Revised Code, for either or both of the following purposes: 

(A) To supply water to users within and without the district; 
(B) To provide for the collection, treatment, and disposal of 

waste water within and without the district. 

In order to organize a regional water and sewer district, a petition must be filed in 
the court of common pleas by one or more municipal corporations, one or more 
counties, or by one or more townships, or by any combination thereof. R.C. 6ll9.02. 
The filing of such petition must be authorized by the legislative authority of each 
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participating subdivision and each legislative authority may act on behalf of any 
part of its respective subdivision. R.C. 6ll9.02. The petition must set forth various 
information about the proposed district, including a description of the territory to 
be included in the district, R.C. 6ll9.02(E), and the manner of selection, the 
number, term, and compensation of the board of trustees of the district, R.C. 
6ll9.02(F). See R.C. 6ll9.07 ("[a] ll the capacity of a regional water and sewer 
district shallbe vested in and its authority shall be exercised by a board of trustees 
which shall manage and conduct the affairs of the district"). The petition is heard 
by a court of common pleas. R.C. 6ll9.03; R.C. 6ll9.04. If, after various hearings, 
"it appears that the proi;,osed district is necessary, that it and the plan for the 
operation of the district is conducive to the public health, safety, convenience, and 
welfare and that the plan for the operation of the district is economical, feasible, 
fair, and reasonable," the court must declare the district to be organized and 
empowered as a political subdivision. R.C. 6ll9.04. See Kucinich v. Cleveland 
Regional Sewer District, 64 Ohio App. 2d 6, 410 N.E.2d 7951Cuyahoga County 1979). 

In your request you indicated that the petition in the instant matter provides 
that three trustees of the regional water and sewer district shall be selected by 
each of the two participating townships and the seventh trustee shall be selected by 
alternating appointments by each township for a three year term. It is well 
established that an officer may not serve on a board to which he makes 
appointments. See 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-086 (because a mayor appoints the 
director of publicsafety, one person may not serve in both positions); 1965 Op. 
Att'y Gen. No. 65-069 (the offices of township trustee and county comlRissioner are 
incompatible with that of member of a regional planning commission since the 
boards of township trustees and county commissioners exercise a power of 
appointment with respect to the commission); 1947 Op. Att'y Gen. No. 1526, p. 23 
(the positions of township trustee and member of a township memorial board of 
trustees are incompatible since the township trustees appoint the trustees of the 
township memorial board). Accordingly, because the township trustees select the 
members of the board of trustees of the regional water and sewer district, the 
township trustees may not themselves serve as members of such board. 

Even if the petition establishing the organization of the water district did not 
provide for the appointment of the district trustees by the township trustees, there 
are numerous instances which may be found in R.C. Chapter 6ll9 which present a 
conflict of interest between the regional water and sewer district and a township or 
which render one body subordinate to the other. For example, a water and sewer 
district has the authority pursuant to R.C. 6ll9.08 to promulgate and enforce rules 
to, inter alia, protect its projects and "prescribe the manner of their use by any 
personor political subdivision" R.C. 6ll9.08(A), and to "prescribe the permissible 
uses of the water supply and the manner of its distribution and to prevent the 
pollution or unnecessary waste of such water supply," R.C. 6ll9.08(C). The board 
may enforce its rules by mandamus, injunction, anJ other legal remedies, and 
"[al ny person or political subdivision which willfully fails to comply with such rules 
and regulations shall be liable for damage caused by such failure and for the cost of 
restoring or replacing any construction damaged or destroyed." R.C. 6119.08. 
Because 11 water and sewer district may regulate the actions of a township with 
respect to the use of the district's projects and the use and distribution of the 
water supply, the district trustees act as a check upon the township trustees. See 
R.C. 505.37(A) (a board of township trustees may provide a water supply for fire­
fighting purposes); R.C. 5ll.32(C) (a board of township trustess may construct and 
maintain fountains). 

R.C. 6ll9.09 provides in part: 

A regional water and sewer district. may charge, alter, and 
collect rentals or other charges, including penalties for late payment, 
for the use or services of any water resource project or any benefit 
conferred thereby and contract in the manner provided by this section 
with one or more persons, one or more political subdivisions, or any 
combination thereof, desiring the use or services thereof, and !ix the 
terms, conditions, rentals, or other charges, including penalties for 
late payment, for such use or services. Such rentals or other charges 
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shall not be subject to supervision or regulation by any authority, 
commission, board, bureau, or agency of the state or any political 
subdivision, and such contract may provide for acquisition by such 
political subdivision of all or any part of such water resource project 
for such consideration payable over the period of the contract or 
otherwise as the district in its sole discretion determines to be 
appropriate, but subject to the provisions of any resolution 
authorizing the issuance of water resource revenue bonds or notes or 
water resource revenue refunding bonds of the district or any trust 
agreement securing the same. Any political subdivision, which has 
power to construct, operate, and maintain waste water facilities or 
water management facilities may enter into a contract or lease with 
the district whereby the use or services of any water resource project 
of the dist\'ict will be made available to such political subdivision and 
pay for such use or services such rentals or other charges as may be 
agreed to by the district and such political subdivision. ' 

R.C. 6119.09 goes on to deal specifically with agreements between a district and 
any political subdivision for the acquisition or co:-,struction of water resource 
projects. It is apparent that under R.C. 6119.09, a person who served as a district 
trustee and township trustee could be called upon to represent the interests of both 
the township and water and sewer district during a particular transaction and thus 
be subject to a conflict of interest. 

R.C. 6119.06 also provides numerc,us examples of potential conflicts of 
interest between a district trustee and township trustee. See R.C. 6119.06(F) (a 
district may "[m] ake loans and grants to political subdivisions for the acquisiton or 
construction of water resource projects"); R.C. 6119.06(G) (a district may 
"[a] cquire, construct, reconstruct, enlarge, improve, furnish, equip, maintain, 
repair, operate, lease or rent to or from, or contract for operation by or for, a 
political subdivision or person, water resource projects within or without the 
district"); R.C. 6119.06(H) (a district may make available the use or service of a 
water resource project to political subdivisions); R.C. 6119.06(M) (acquisition of 
land, including public lands); R.C. 6119.06(N) (adoption of regulations to protect the 
flow of the State's waters from depletion and the establishment of reasonable 
charges therefor); R.C. 6119.06(R) (power of eminent domain); R.C. 6119.06(8) 
(removal or acquisition of buildings and other structures); R.C. 6ll!!.06(V) (charging 
and collection of rentals and other charges for the use of the services of any water 
resource project); R.C. 6119.06(Y) (the district may "[e] xercise the powers of the 
district without obtaining the consent of any other political subdivision, provided 
that all public or private property damaged or destroyed in carrying out the powers 
of the district shall be restored or repaired and placed in its origi.nal condition as 
nearly as practicable or adequate compensation made therefor by the district"); 
R.C. 6ll9.06(Z) (the district may require a land owner to connect his premises to a 
water resource project). See R.C. 6ll9.ll (condemnation of land); R.C. 6119.lll 
(acquisition of property). ­

R.C. 6ll9.06(0) authorizes a district to make contracts and other instruments 
necessary to the performance of its powers and duties and R.C. 6ll9.06(P) 
authorizes a district to contract with a person or political subdivision "to render 
services to such contracting party for any service the district is authorized to 
provide." You have indicated in your request that there are indeed contracts 
between the water and sewer district and township in question. The authority of 
the two boards to contract with each other and the actual contracts between the 
township and water and sewer district in this instance are further indications that 
one person who served as both township trustee and member of a water and sewer 
district would be subject to a conflict of interest. See 1973 Op. Att'y Gen. No. 73­
016; 1958 Op. Att'y Gen. No. 1705, p, 81, See also R.C. 511.13; Op. No. 79-lll. 

From the foregoing, it appears that there are instances in which a board of 
trustees of a water and sewer district acts as a check upon a board of township 
trustees and that one person who served as a trustee of a water and sewer district 
and a township trustee would also be subject to conflicting interests and loyalties. 
I note that the potential conflicts between a water and sewer district and a 
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township under R.C. 6119.06, R.C. 6119.08, R.C. 6119.09, R.c. 6ll9.ll, and R.c. 6119.lli 
could arise whether or not the township is organizationally part of the water and 
sewer district. A water and sewer district's enabling authority under these 
provisions is not limited to dealing with those subdivisions which are part of the 
district. See generall>7 R.C. 6ll9,0l(A) (a district may "supply water to use within 
and without the district"); R.C. 6ll9.06(G). See also R,C, 6ll9,02(E) (a water and 
sewer district need not be composed of contiguci'usterritory). Thus, for the reasons 
set forth above, I conclude that a township trustee may not serve on the board of 
trustees of a regional water and sewer district, whether or not the township is part 
of the district. 

In conclusion, it is my opinior., and you are advised, that the positions of 
township trustee and trustee of a regional water and sewer district established 
pursuant to R.C. Chapter 6ll9 are incompatible. 




