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A MUNICIPALITY REALIGNING A CITY'S WARDS ARE EF­
FECTIVE IN DETERMINING THE GEOGRAPHIC BOUNDA­
RIES OF PRECINCTS FOR COUNTY CENTRAL COMMITTEE­
MEN-SUCH ARRANGEMENT HAS NO EFFECT UPON 
COMMITTEEMEN ELECTED PRIOR TO BOUNDARY CHANGE 
-§3501.18, R.C., OPINION 1680, OAG, 1950, §§3517.02, R.C., 3517.05, 
R.C. 

SYLLABUS: 

1. The action of a municipality in realigning the wards of a city pursuant to 
Section 731.06, Revised Code, and the action of a board of elections in rearranging 
the boundaries of the precincts within the county pursuant to Sections 3501.18 and 
3501.21, Revised Code, are effective as determining the geographical boundaries of 
the precincts for the election of county central committeemen at the primary election 
held in the even-numbered year which next follows said rearrangement. 

2. Said rearrangement and realigning has no effect upon the county central com­
mitteemen who were duly elected to said positions prior to said boundary changes 
and does not cause a vacancy to arise in any precinct where, as a result of said 
boundary change, a county central committeeman does not reside within the bounda­
ries of the new precinct so designated. 
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Columbus, Ohio, September 21, 1962 

Hon. Joseph Loha, Prosecuting Attorney 

Jefferson County, Steubenville, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows : 

"I have been requested by the Board of Elections of Jefferson 
County, Ohio to solicit an opinion from your office concerning 
the status of precinct committeemen under conditions hereinafter 
set forth as follows : 

"1. At the May primaries of 1962, members of the con­
trolling committees of the Democratic and Republican parties 
were elected for each precinct in the City of Steubenville, Jeffer­
son County, Ohio. The City of Steubenville was redistricted by 
proceedings of the city in compliance with existing statutes which 
became effective after the May, 1962 primaries. As a result of the 
redistricting, a substantial change was made in the boundary lines 
of the six wards within the city. Thus, parts of what was formerly 
one ward have been added to and made a part of another. 

"Because of these changes, two separate and distinct prob­
lems have arisen affecting the duly elected precinct committee­
men. On the other hand, we now have committeemen who were 
elected as committeemen in one ward and now find themselves 
residing in the same precinct, but with a newly designated num­
ber in a different ward. 

"Example # 1 : 

"John Doe was elected as a committeeman in SA Precinct 
of the 5th Ward. His precinct has been, by redistricting, made a 
part of the 1st Ward and is now numbered as lG Pricinct. 

"Question: What is his status as a committeeman in lG 
Precinct or in his previous precinct? Does he have any status as 
committeeman? 

"On the other hand, we now have a more complex situ­
ation concerning committeemen whose precincts were modified 
and revised by the Board of Elections after the May primaries 
in setting up an equitable distribution of voters in the areas 
changed by redistricting. 

"Example #2: 

"Precinct 6G of the 6th Ward is now not only wholly within 
the 3rd Ward, but the boundary lines have been so changed that 
the elected committeemen no longer live within the • boundary 
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lines of the new precinct, but find themselves living within the 
boundary lines of a new precinct in which there also resides 
other committeemen who were elected to serve in that precinct, 
but it too has also been changed. Thus, we now have new pre­
cincts in which more than the allotted number reside and new 
precincts in which no committeeman resides. The following ques­
tions are raised : 

"l. What is the status of the duly elected member who now 
finds himself residing in a newly created precinct? 

"2. What is the status of the duly elected committeeman 
in newly created precincts wherein more than the allotted number 
reside? 

"Another problem for your attention and opinion concerns 
the status of committeemen in precincts which are modified, not 
by redistricting procedures, but by action of the Board of Elections 
since the May Primary. 

"Example: 'A' Precinct of Cross Creek Township has grown 
and now casts over 800 votes. 'B' Precinct only casts 100 votes. 
The Board of Elections removed a part of 'A" Precinct and added 
it to 'B' Precinct so as to equalize the vote strength of 'A' & 'B' 
Precincts. John Smith, a committeeman, was elected in 'A' Pre­
cinct. Mary Smith was elected in 'B' Precinct. Now because of 
the removal of a part of 'A' Precinct, John Smith, who lives in 
the part removed, finds himself residing in 'B' Precinct. Thus, 
both John Smith and Mary Smith now live in 'B' Precinct. 'A' 
Precinct has no committeeman living within the new boundaries. 
The following questions are thereby raised: 

"l. What is the status of the committeeman, John Smith, 
insofar as 'A' Precinct is concerned? 'B' Precinct? 

"2. Does a vacancy exist in the position of committeeman 
m 'A' Precinct? 

In considering the several specific questions raised in your request, 

I believe that it is necessary to a determination of each question to ascer­

tain what effect, if any, the rearrangement of precincts by a board of 

elections and the realignment of wards of a city by the city has upon 

precinct committeemen who were duly elected by members of their party 

at a primary election held prior to such rearrangement or realignment. 

I assume, for the purpose of this opinion, that the realignment of 

wards in the city of Steubenville was accomplished pursuant to the pro­

visions of Section 731.06, Revised Code. It appears from your request 

that the rearrangement of precincts by the board of elections was ac-
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complished pursuant to the provisions of Sections 3501.18 and 3501.21, 

Revised Code. Section 3501.18, Revised Code, reads as follows: 

"The board of elections may divide a political subdivision, 
within its jurisdiction, into precincts and establish, define, divide, 
rearrange, and combine the several election precincts within its 
jurisdiction and change the location of the polling place for each 
precinct as often as is necessary to maintain the requirements as 
to the number of voters in a precinct and to provide for the con­
venience of the voters and the proper conduct of elections. Each 
precinct shall contain as nearly as practicable not more than 
four hundred nor less than two hundred fifty electors. 

"In an emergency the board may provide more than one 
polling place in a precinct. In order to provide for the conven­
ience of the voters, the board may locate polling places for voting 
or registration outside the boundaries of precincts, provided that 
the nearest public school or public building shall be used if the 
board determines it to be available and suitable for use as a polling 
place." 

From an examination of the above quoted statutory prov1s10ns as 

well as those found in Section 731.06, Revised Code, it appears that the 

municipality in question and the board of elections involved herein were 

acting within their authority in performing the acts set forth in your 

letter of request. The language of said statutes does not contain pro­

visions which can be used in answering the questions raised in your re­

quest. It is apparent from a reading of said statutory provisions, how­

ever, that a determination on the part of the municipality with regard to 

the wards of a city, or of a board of elections concerning the rearrange­

ment of precincts in a county, does not necessarily abrogate the prior 

election of precinct committeemen in the areas affected. 

A question somewhat similar to that here concerned was considered 

m Opinion No. 1680, Opinions of the Attorney General for 1950, page 

240, wherein the syllabus reads as follows: 

"1. The requirement in Section 4785-62, General Code, 
that each member of a controlling committee be a resident and 
qualified elector of the district, ward or precinct which he is elected 
to represent is a continuing requirement which the member must 
meet in order to qualify and to hold such position. 

"2. Section 4785-80, General Code, as amended by the 98th 
General Assembly, prohibits write-ins for the position of con­
trolling committeeman. 

"3. If due to action of a county board of elections rearrang­
ing, changing or dividing precincts, pursuant to Section 4785-22, 
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General Code, no qualified person has filed a petition for commit­
teeman from the new district, and, therefore, no election can be 
held for the position, the controlling committee is authorized by 
Section 4785-65, General Code, as amended, to fill the vacancy 
thus created." 

It should be noted that in arriving at the above conclusion, the then 

Attorney General was treating a fact situation wherein he presumed that 

the election of precinct committeemen would be held shortly after the 

rearrangement of the precincts involved, but that said rearrangement 

would be made by the board of elections after the statutory time for filing 

of petitions for candidacy for precinct committeeman. At page 243 of 

said opinion, it is stated: 

"Since the board of elections appears to be acting within the 
scope of its duties in changing or rearranging the precincts and 
the residence requirement with respect to controlling committee­
men is continuing, I can not avoid the conclusion that a person 
who has filed a petition for controlling committeeman of the 
district where he is residing at the time loses his eligibility for 
such position if upon redistricting, in accordance with law, his 
place of residence is outside the district for which he has filed 
a nominating position. 

"I realize that the situation may result where no qualified 
person has filed a petition for a newly arranged district; and 
under a recent amendment of Section 4785-80 of the General 
Code, prohibiting write-ins for committeemen, a vacancy in the 
position would thus be created. Though I am reluctant to in­
terpret the law in such a manner as to restrict or limit a voter's 
right to a free expression of his choice, I do not feel at liberty to 
fly in the face of clear and unequivocal statutory language. * * * 

"* * * * * * * * *" 
It is, of course, apparent that if it were determined that the action of 

the board of elections in rearranging the precincts of a county had the 

effect of removing from office those county central committeemen who 

were duly elected by the voters in their precincts, an even more serious 

restriction upon the voter's right to express his choice would result than 

that spoken of by my predecessor in the above quote. It is axiomatic 

that such a result would be repugnant to the public policy of this state 

and of the United States. Similarly, no citation of authority should be 

needed for the proposition that the free choice of the electorate should not 

be impaired or interfered with by the performance of a stautory duty on 

the part of any public board or officer, and a statutory construction reach­

ing such result should be avoided if possible. 



757 ATTORNEY GENERAL 

The purpose of having a county central committee 1s to carry for­

ward the ordinary and routine activities of a political party. 19 Ohio Juris­

prudence 2d, 184, Elections, Section 183. Some activities of a political 

party are best served by a precinct committeeman residing within the 

precinct wherein he was elected, but the fact that the boundaries of such 

precinct were changed after his election would not impair his ability to 

carry out his duty. Similarly, the people who elected him as their com­

mitteeman would still have available to them his representation in the 

county central committee even though they were residing in a geographical 

area which was, after his election, designated as a different precinct. These 

functions are controlled by the political party and not by law. 

With regard to the election of precinct committeemen, the boundaries 

of a precinct are of importance in determining the eligibility for election 

of the candidate for precinct committeeman, and in determining whether 

a vacancy exists in such office. In this regard, attention is called to Sec­

tion 3517.02, Revised Code, which reads as follows: 

"All members of controlling committees of a political party 
shall be elected by direct vote of the members of the party, except 
as otherwise provided in section 3517.05 of the Revised Code. 
Their names shall be placed upon the official ballot and the 
persons receiving the highest number of votes for committemen 
shall be the members of such controlling committees. Each mem­
ber of a controlling committee shall be a resident and qualified 
elector of the district, ward, or precinct which he is elected to 
represent." (Emphasis added) 

It will be noted from the above emphasized language that a member 

of the controlling committee is required to be a resident and qualified 

elector of the precinct which he is elected to represent. Thus, the precinct 

boundaries which exist at the time a committeeman is elected govern as 

to his qualifications to hold membership on the controlling committee. 

Said statutory provision does not require and in accordance with the 

policy enumerated above should not be interpreted to require, that a com­

mitteeman must, to retain his office subsequent to an election, reside in 

and be a qualified elector in a precinct other than that from which he was 

elected. The rearrangement of precincts described in your request would 

constitute, for the individuals elected, precincts other than those from 

which they were elected, and I am of the opinion that such rearrangement 

has no effect upon the previous election of a committeeman during the 

term for which he was elected. 
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As to a vacancy of a committeeman, Section 3517.05, Revised Code, 

reads in part as follows : 

"All party committees, the selection of which is provided for 
in sections 3517.02 and 3517.03 of the Revised Code, shall serve 
until the sixth day after the date of the next party primary in the 
next even-numbered year. In case of vacancies caused by death, 
resignation, failure to elect, or removal front the precinct, ward, 
township, or district from which a committeeman was chosen, 
the controlling committee or, if authorized, the executive commit­
tee shall fill the vacancy for the unexpired term by a majority vote 
of the members of such committee. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

As with the election of a precinct committeeman, the above italicized 

language of Section 3517.05, Revised Code, clearly provides that a 

vacancy in such office would be caused by the removal of such committee­

man from the precinct from which he is chosen. Applying this language 

to the fact situation set forth in your request, it is clear that no vacancy 

exists in said situation since the individuals enumerated therein had not 

removed from the precincts in which they were chosen. The precinct 

from which said individuals were chosen is, of course, the precinct that 

existed at the time of their election. Therefore, a rearrangement of pre­

cincts subsequent to the election of a precinct committeeman does not 

have the effect of removing said committeeman from the precinct from 

which he was chosen and therefore does not constitute a vacancy in such 

office. 

It is my opinion that the realignment of wards of the city under the 

provisions of Section 731.06, Revised Code, and the rearrangement of 

precincts in a county under the provisions of Sections 3501.18 and 3501.21, 

Revised Code, has no legal effect upon county central committeemen who 

were duly elected and qualified prior to such realignment and rearrange­

ment. It naturally follows that the rearrangement of precincts by a board 

of elections of a county is not effective as to the election and qualification 

of county central committeemen until the primary election in the even­

numbered year, which next follows such rearrangement, in accordance 

with Sections 3517.02 and 3517.03, Revised Code. 

From the above conclusion, it appears that an answer to the specific 

questions raised in your request is unneccessary. Suffice it to say that any 
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county central committeeman who was duly elected from a precinct may 

retain such office so long as he remains a resident and qualified elector of 

the geographical area which constituted the precinct at the time he was 

so elected, and that a rearrangement of said geographical area cannot 
have the effect of causing him to lose said office. For an analogous question 

and reasoning, your attention is directed to Opinion No. 2500, Opinions 

of the Attorney General for 1961, issued September 6, 1961. 

In accordance with the above, it is my opinion and you are advised: 

1. The action of a municipality in realigning the wards of a city 

pursuant to Section 731.06, Revised Code, and the action of a board of 

elections in rearranging the boundaries of the precincts within the county 
pursuant to Sections 3501.18 and 3501.21, Revised Code, are effective as 

determining the geographical boundaries of the precincts for the election 
of county central committeemen at the primary election held in the even­

numbered year which next follows said rearrangement. 

2. Said rearrangement and realigning has no effect upon the county 
central committeemen who were duly elected to said positions prior to 

said boundary changes and does not cause a vacancy to arise in any pre­
cinct where, as a result of said boundary change, a county central com­

mitteeman does not reside within the boundaries of the new precinct so 

designated. 
Respectfully, 

MARK McELRoY 

Attorney General 




