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1. RETIREMENT BOARD, PUBLIC EMPLOYES-WRITTEN 
APPLICATION FOR RETIREMENT NOT REQUIRED TO 
BE FILED BY MEMBERS UNDER AGE OF SEVENTY 

YEARS-SECTION 486-59 G. C. 

2. WRITTEN APPLICATION REQUIRED OF MEMBERS SUB­
JECT TO RETIREMENT AT AGE OF SEVENTY YEARS­
NECESSARY FOR CONTINUANCE IN SERVICE. 

3. COMPULSORY RETIREMENT AGE IS SEVENTY YEARS. 

4. BOARD IS WITHOUT AUTHORITY TO REFUSE CONTRI­

BUTIONS FROM ANY EMPLOYE MEMBER UNDER SEV­
ENTY YEARS OF AGE WHO FAILED TO FILE WRITTEN 
APPLICATION FOR CONTINUANCE IN SERVICE. 

SYLLA1BQJS: 

1. Written applications, as provided for in Section 486-5!} of the General Corle, 
are not requh·ed to be filed with the Public Employes Retirement Board by those 
members under the age of seventy years. 

2. Written application, as provided for in Section 486-5!) of the General ,Code, is 
applicable to those members who are subject t0 retirement at the age of seventy vears, 
if such members wish to be continued in service. 

n. The compulsory retirement age for a member of the Public Employcs Retire­
ment System, as provided for in Section 486-5!} of the General Code, is the age of 
seventy years. 

-i. The Public Employcs Retirement Board is without authority to refuse contri­
butions from any employe member under seventy years of age who has failed to file 
with the Board a written application for continuance in service. 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, October 20, 1949 

Mr. Fred J. Morr, Chairman, Public Employes Retirement Board 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opm10n, which 

reads as follows : 

"As a result of the enactment of Amended House Bill ~o. 
45, two questions of interpretation have been raised. \Ve, there­
fore, kindly request your opinion: 

.. ( 1) Whether or not under the provisions of the present 
Section 486-59 of the General Code, an application for continua­
tion in the public service covered by the Public Employes Retire­
ment System, which carries a certificate of physical and mental 
fitness to perform the duties of the position held, must he signed 
by the appointing officer or authority and filed with the Public 
Employes Retirement Board not later than June 30, 1949, to 
enable a member of the system to continue in public service after 
June 30, r9-1-9, in case the member has attained the age of sixty­
nine (69) years before said June 30, 1949, and will not attain age 
seventy ( 70) years until on or after July 1, I 949? 

" ( 2) In the event such an application, approved by the 
appointing officer is not filed with the Public Employes Retire­
ment Board by June 30, 1949, is the member retired automati­
cally from public service on that date, and if not retired automati­
cally may this Board accept further memlber savings contribu­
tions?" 

Section 486-59 of the General Code, as amended by House Bill No. 

45, effective March 30, 1949, reads as follows: 

"On and after January I, 1939, any member, except a new 
member with less than five years of service, who has attained 
sixty years of age, may retire by filing with the retirement board 
an application for retirement. The filing of such application 
shall retire such member as of the end of the quarter of the 
calendar year then current. 

"On June 30 following the date upon which he becomes a 
member the retirement board shall retire any employe who was 
over seventy years of age at the time he became a member and 
shall retire all other members, except elective officers, on the June 
30 following the date upon which the age of seventy is attained. 
Provided, tha.t until June 30, 1950, all}' 111e111ber having reached 
the age of sixty-nine )'ea.rs or more may, 11po11 written a.pplicatio11 
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a,pproved by the head of his depar/1111e11t, board, a1tfhority or •in­
stitution, a.nd upo11 certifica.t-io11 by a, physician licensed to practice 
in thl' Sta.le of Ohio that the member is physiwlly and mentally 
competent to perform the duties of the particular position which 
he occupies, be continued in service for a, period of one year or 
any part thereof, s1tch application, if approved, to .expire on the 
lune 30 following the da,te upon which it was filed unless re­
newed from year to 3•ear on or before the expiration date. Any 
member who accepts an allowance under Sections 486-59, 486-60 
or 486-61 of the General Code, or who is compelled to retire and 
who withdraws his accumulated contributions in lieu of accepting 
a retirement allowance shall be ineligible for regular re-employ­
ment in any capacity which comes within the provisions of the 
public employes retirement act. 

"Any former member who is receiving a monthly retirement 
allowance as provided in Section 486-60, General Code, and pro­
viding such former member was seventy or more years of age at 
the time of retirement, shall have his retirement allowance ad­
justed to become effective as of the end of the quarter of the 
calendar year next following the date the public service of such 
member was terminated. 

"In the event any retired pensioner, after such retirement, 
is elected to a full-time salaried office by the electors of the state 
or any political subdivision thereof at any election, such pen­
sioner, by the acceptance of any such office shall forfeit his pen-
sion during the period such pensioner so holds such office and 
receives the salary therefor." (E111phasis added.) 

Here it will be noted that the General Assembly has provided that, 

with the approval of the head of the employing department and a certifi­

cate from a physician, an employe who has reached the age of sixty-nine 

years or more may be continued in service. The question is what, in the 

light of the above legislative provision, is the age of retirement so far as_ 

said legislation affects the Public EmpJoyes Retirement System. 

Upon examining House Bill No. 45, I find that Section 3 of the bill 

states the necessity for the enactment of same, such necessity being as 

follows: 

"* * * The reason for such necessity lies in the fact that 
there are approximately fifteen hundred public employees whose 
tenure of office will expire on June 30, 1949, unless otherwise 
provided." 

,vho are those public employes whose tenure of office will expire on 

June 30, 1949? Are they those employes who are sixty-nine years of age 
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or more, or are they those employes who are seventy years of age or 

more? In order to answer those questions, it becomes necessary to look 

to Section 486-59 of the General Code as it existed prior to the enactment 

of House Bill No. 45. Former Section 486-59 of the General Code 

provides in part : 

"* * * Provided that until September 1, 1948, any member 
having reached the age of seventy years may, upon written appli­
cation approved by the head of his department or institution, be 
continued in service for a period of one year, or any part thereof, 
such applications to expire on the June 30 following the elate 
upon which they were filed unless renewed on or before the ex­
piration elate. On and after September 1, 1948, no such appli­
cations for continuation in service shall he approved, * * *." 

In an opinion of my predecessor, found in 1947 Opinions of the 

Attorney General, at page 6o8, the syllabus reads : 

"Under the provisions of Section 486-59, General Code, as 
amended by Senate Bill No. 7, of the 97th General Assembly, the 
latest date on which a member of the public employes retirement 
system who is over seventy years of age, may make application 
for continuation in service, is the 3 I st clay of August, 1948, and 
the latest time to which such service may be continued, is June 
30, 1949.'' 

In view of the above it becomes obvious that the sole intent of the 

Legislature in enacting House Bill No. 45 was to permit those members 

seventy years of age or over to continue in service, providing such mem­

bers receive the written approval of the appointing authority, meet the 

physical and mental requirements as evidenced by a physician's certificate 

and file same with the Public Employes Retirement Board not later than 

June 30, 1949. If such is not clone by those subject to retirement by the 

hoard, the board has no alternative other than to retire them. 

In Sutherland Statutory Construction, Volume II, at page 340, it 

is said: 

"* * * Thus if the statute specifically declares its intention 
and meaning all other provisions of the act are controlled by it 
and the policy section will be given primary importance in in­
terpreting the remainder of the law." 

I am unable to see how the proviso in House Bill No. 45 in any way 

affects the management of the fund and the retirement of the members by 
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the Public Employes Retirement Board so far as the age of sixty-nine 1s 

concerned. The board's only duty is to retire members who have reached 

the age of seventy years unless the written application, as provided for 111 

Section 486-59, is filed with the board no later than June 30, 1949. 

In Crawford Statutory Construction, "Interpretation of Laws", at 

page 605, it is said: 

''As a general rule, however, the operation of a proviso 
should be confined to that clause or portion of the statute which 
directly precedes it in the statute. This position, as suggested 
in Clay Center State Bank v. McKelvie (19 Feel. (2) 308), is 
in accord with the rules of grammatical construction : 

'Its grammatical and logical scope is confined to the 
subject-matter of the principal clause.... ·while it is some­
times used to introduce independent legislation, the pre­
sumption is that it is used in accordance with· its primary 
purpose and refers only to the provision to which it is 
attached.'" 

It is further said 111 Crawford, supra, at page 608: 

"And the possible effect of extending the scope of a proviso 
is pointed out in Dunn v. Bryan (77 Utah 604, 299 Pac. 253): 

'Since the office of a proviso is not to repeal the main 
provisions of the act but to limit their application, no proviso 
should be so construed as to destroy those provisions.'" 

In view of the foregoing, it is, therefore, my opinion that: 

I. ·written applications, as provided for in Section 486-59 of the 

General Code, are not required to he filed with the Public Employes 

Retirement Board by those members under the age of seventy years. 

2. \-\Tritten application, as provided for in Section 486-59 of the Gen­

eral Code, is applicable to those members who are subject to retirement 

at the age of seventy years, if such members wish to be continued in 

service. 

3. The compulsory retirement age for a member of the Public 

Employes Retirement System, as provided for in Section 486-59 of the 

General Code, is the age of seventy years. 

4. The Public Employes Retirement Board is without authority to 

refuse contributions from any employe member under seventy years of 
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age who has failed to file with the board a written application for 

continuance in service. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




