
                                                                                                         

 

 

 
 
 
 
 

 
 

 
 

 

 

July 30, 2015 

The Honorable Bambi Couch Page 
Richland County Prosecuting Attorney 
38 South Park Street, Second Floor 
Mansfield, Ohio 44902 

SYLLABUS: 2015-025 

Compensatory time used is part of a county employee’s “completed service” for 
purposes of calculating sick leave accrued pursuant to R.C. 124.38. 
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30 East Broad Street, 15th Floor 
Columbus, Ohio 43215 
www.OhioAttorneyGeneral.gov 

July 30, 2015 

OPINION NO. 2015-025 

The Honorable Bambi Couch Page 
Richland County Prosecuting Attorney 
38 South Park Street, Second Floor 
Mansfield, Ohio 44902 

Dear Prosecutor Couch Page: 

You have requested an opinion whether a county employee who uses compensatory time 
during a pay period continues to accrue sick leave at the same rate as regular hours worked.1  To 
answer your question, we will review briefly the relevant laws. 

Sick leave is authorized by R.C. 124.38. “Each of the following shall be entitled for each 
completed eighty hours of service to sick leave of four and six-tenths hours with pay: (A) 
Employees in the various offices of the county … service, other than superintendents and 
management employees … of county boards of developmental disabilities.”2  R.C. 124.38 
(emphasis added).  R.C. 124.38 also applies to employees of any state college or university and 
some employees of boards of education.  R.C. 124.38(B), (C).  Thus, county employees, among 

1 You have not asked about county employees who are covered by a collective bargaining 
agreement, and this opinion will not consider the use of sick leave accrued under the terms of a 
collective bargaining agreement or a policy adopted by a county.  See generally 2013 Op. Att’y 
Gen. No. 2013-033, at 2-338 n.1; 2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-027, at 2-284 n.1.  Certain 
county employees of the county departments of job and family services are treated differently 
under Ohio law and may fall under exceptions to the conclusions set forth in this opinion.  See 
generally R.C. 124.14(E) (county commissioners’ authority to fix the compensation, including 
sick leave benefits, of employees of the county’s department of job and family services). 

2 See note 1, supra. 
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others, are entitled to accrue sick leave for every 80 hours of completed service.  See R.C. 
124.38(A)-(C). 

To answer your question, we must determine the meaning of “completed service” for 
purposes of R.C. 124.38. The phrase “completed service” is not defined by the Revised Code. 
Pursuant to the codified rules of construction, “[w]ords and phrases shall be read in context and 
construed according to the rules of grammar and common usage.  Words and phrases that have 
acquired a technical or particular meaning, whether by legislative definition or otherwise, shall 
be construed accordingly.”  R.C. 1.42. Dictionary definitions of the words that comprise the 
phrase “completed service” do not provide the context or particularity suggested by R.C. 1.42. 
Rather, we turn to related definitions in Ohio law to inform the meaning of “completed service” 
as understood by R.C. 124.38. See R.C. 1.49(D), (F) (if a statute is ambiguous, the 
administrative construction of the statute and the common law or former statutory provisions, 
including laws upon the same or similar subjects, may be considered in determining the intention 
of the legislature). 

The Director of the Department of Administrative Services has promulgated 
administrative rules to complement the Revised Code provisions in R.C. Chapter 124.  In 
particular, the provisions of 2A Ohio Admin. Code 123:1-32 concern sick leave, and 2A Ohio 
Admin. Code 123:1-47-01(A)(22) provides a related definition of “completed service.”  These 
provisions previously specifically addressed county employees and county appointing 
authorities, but they were changed in 2012 to apply only to employees paid by warrant of the 
Director of Budget and Management.3  2013 Op. Att’y Gen. No. 2013-033, at 2-342; see, e.g., 

2013 Op. Att’y Gen. No. 2013-033 explained: 

Prior to November 18, 2012, 2A Ohio Admin. Code 123:1-32-03(A), which 
concerns the earning of sick leave credit under R.C. 124.38, applied to “[a]ll 
employees in the various offices of counties, except superintendents and 
management employees, as defined in [R.C. 5126.20], of county boards of mental 
retardation and developmental disabilities.”  1995-1996 Ohio Monthly Record, 
vol. 2, at p. 1431 (eff. Feb. 4, 1996). After November 18, 2012, the rule no longer 
applies to employees in the county civil service.  2012-2013 Ohio Monthly 
Record, pamphlet 4, at p. 2-535 (eff. Nov. 18, 2012). 

The Director of Administrative Services has also repealed the 
administrative rule requiring a county to comply with the rules adopted by the 
Director and exempting a county from the application of the rules adopted by the 
Director.  Id. at p. 2-526. The Director of Administrative Services thus has 
amended or repealed the administrative rules governing the implementation of 
R.C. Chapter 124 to indicate that the rules no longer apply to officers and 
employees in the county civil service.  
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2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-027, at 2-285 (quoting former 2 Ohio Admin. Code 123:1-32-
03(A)) (“‘[a]ll employees in the various offices of the counties … shall earn sick leave credit at 
the rate of four and six-tenths hours for each eighty hours of completed service’”); see also 1983 
Op. Att’y Gen. No. 83-097 (syllabus, paragraph 3).  Chapters 123:1-1 to 123:1-47 as they exist 
today primarily apply to employees of state colleges and universities and employees paid by 
warrant of the Director of Budget and Management; they no longer explicitly apply to county 
employees. 

Nonetheless, we seek a relevant definition of “completed service,” and rule 123:1-47-
01(A)(22) provides a definition tailored to an administrative code chapter that amplifies R.C. 
124.38. “Completed service” “[m]eans hours actually worked, including overtime, and hours of 
sick leave, vacation leave, compensatory time, or personal leave used, but does not include time 
on disability separation, leave of absence without pay, the period an employee is receiving 
disability leave benefits, or layoff.”  2A Ohio Admin. Code 123:1-47-01(A)(22) (emphasis 
added). It is reasonable to use this definition of “completed service” in rule 123:1-47-01(A)(22) 
to inform our consideration of R.C. 124.38.  See R.C. 1.49; Indus. Comm’n v. Brown, 92 Ohio St. 
309, 311, 110 N.E. 744, 745 (1915) (“[a]dministrative interpretation of a given law, while not 
conclusive, is, if long continued, to be reckoned with most seriously and is not to be disregarded 
and set aside unless judicial construction makes it imperative so to do”).  Thus, pursuant to the 
terms of R.C. 124.38, the number of hours of sick leave a county employee shall be entitled to is 
based upon the number of hours the employee actually works, including overtime hours worked, 
and hours of compensatory time used.4 

In 1977 Op. Att’y Gen. No. 77-029, the Attorney General also considered the meaning of 
R.C. 124.38. He determined, based on the legislative history of R.C. 124.38, that the phrase 
“hours of service” (found in the same language, “each completed eighty hours of service,” from 
where we extract the term “completed service”) means “hours in active pay status.”  1977 Op. 
Att’y Gen. No. 77-029, at 2-108; see also Mahoning Cnty. TMR Educ. Ass’n v. Mahoning Cnty. 

2013 Op. Att’y Gen. No. 2013-033, at 2-342 (footnotes omitted). 

R.C. 124.18 authorizes compensatory time off as an alternative to overtime pay.  R.C. 
124.18(D) makes R.C. 124.18 applicable to county employees: “[t]his section shall be uniformly 
administered for employees as defined in [R.C. 124.01].”  R.C. 124.01 provides the definitions 
for purposes of R.C. Chapter 124, which establishes the county civil service.  R.C. 124.01(A) 
(“‘[c]ivil service’ includes all offices and positions of trust or employment in the service of … 
the counties”); see R.C. 124.01(F) (“employee” means “any person holding a position subject to 
appointment, removal, promotion, or reduction by an appointing officer”); see also R.C. 
124.01(D) (“[a]ppointing authority,” means “the officer, commission, board, or body having the 
power of appointment to, or removal from, positions in any office, department, commission, 
board, or institution”). 
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Bd. of Mental Retardation, No. 81-CA-140, 1982 WL 6220, at *2 (Mahoning County Dec. 21, 
1982) (agreeing with the reasoning and conclusion set forth in 1977 Op. Att’y Gen. No. 77-029 
concerning the meaning of “hours of service”).  A definition of “active pay status” further 
supports our conclusion. We turn again to the administrative code chapter related to R.C. 
124.38, where “[a]ctive pay status” “[m]eans conditions under which an employee is eligible to 
receive pay, and includes, but is not limited to, vacation leave, sick leave, bereavement leave, 
administrative leave, compensatory time, holidays, and personal leave.”  2A Ohio Admin. Code 
123:1-47-01(A)(2). 

While a county appointing authority may establish a policy granting more sick leave than 
that provided for by R.C. 124.38, a county may not provide less sick leave than that provided for 
by R.C. 124.38. See R.C. 124.38; Ebert v. Stark Cnty. Bd. of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 
31, 32, 406 N.E.2d 1098 (1980) (“R.C. 124.38 neither establishes nor limits the power of a 
political subdivision.  Rather, it ensures that the employees of such offices will receive at least a 
minimum sick leave benefit or entitlement”).  R.C. 124.38 provides the minimum sick leave 
benefit to which a county employee is entitled.  2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-027 examined 
this idea in more detail:   

Because R.C. 124.38 establishes a minimum sick leave benefit for county 
employees, it limits the manner in which a county appointing authority may 
exercise its power to compensate its employees with respect to sick leave benefits. 
See Cataland v. Cahill, 13 Ohio App. 3d 113, 468 N.E.2d 388 (Franklin County 
1984) (syllabus) (“[s]ick leave and vacation leave prescribed by statute are 
minimums only and, where the appointing authority is authorized to establish 
compensation of employees, either sick-leave or vacation-leave benefits in 
addition to the minimums prescribed by statute may be granted as part of 
compensation”). Thus, a county appointing authority with the power to fix its 
employees’ compensation may grant its employees sick leave benefits in excess of 
those authorized by R.C. 124.38, subject to any statutory restrictions on the 
granting of that benefit. Ebert v. Stark County Bd. of Mental Retardation; 
Cataland v. Cahill. See 1981 Op. Att’y Gen. No. 81-052. 

Unlike the situation in Ebert, however, the county appointing authority 
about whom you ask wishes to decrease the number of sick leave hours an 
employee may earn by excluding overtime hours worked and compensatory time 
used from an employee’s completed hours of service, the hours for which R.C. 
124.38 entitles an employee to accrue sick leave benefits…. 


…. 

R.C. 124.39(C) … does not authorize a political subdivision to adopt a sick leave 
accrual policy that excludes compensatory hours used from the completed hours 
of service for which an employee accrues sick leave benefits. 

2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-027, at 2-286 and 2-289.  While 2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-
027 concerns a county policy for the payment of accrued but unused sick leave at the time of 
retirement, it nonetheless guides us here.  There, a political subdivision was not authorized to 
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adopt a sick leave accrual policy that excluded compensatory time used from the completed 
hours of service for which an employee accrues sick leave benefits.  Similarly, exclusion of 
compensatory time used from an employee’s “completed service” for purposes of calculation of 
sick leave accrued pursuant to R.C. 124.38 could decrease an employee’s minimum sick leave 
entitlement and therefore is not authorized by R.C. 124.38.  See R.C. 124.38; Ebert v. Stark Cnty. 
Bd. of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 32, 406 N.E.2d 1098 (1980); 2005 Op. Att’y Gen. 
No. 2005-027. 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that compensatory 
time used is part of a county employee’s “completed service” for purposes of calculating sick 
leave accrued pursuant to R.C. 124.38. 

Very respectfully yours, 

 MICHAEL DEWINE
 
Ohio Attorney General 



