
500 OPINIONS 

2271 

MUNICIPAL CORPORATION-ANNEXATION OF TERRITORY 

-BOARD OF ELECTIONS REQUIRED TO PLACE QUESTION 

ON BALLOT AND SUBMIT IT TO ELECTORS OF UNINCOR­

PORATED PORTION OF TOWNSHIP-SECTION 3561-1 G. C.­
QUESTION SHOULD BE SUBMITTED BEFORE PROCEEDINGS 

OF COUNTY COMMISSIONERS AUTHORIZED BY SECTION 

3561 G. C. ARE HELD. 

SYLLABUS: 

The question of annexation of territory to a municipal corporation, required by 
Section 3561-1, General Code, to be placed on the ballot by the board of elections, 
and submitted to the electors of the unincorporated portion of the township should 
be so placed on the ballot and submitted before the proceedings of the county com­
missioners authorized by Section 3561, General Code, are had. 

Columbus, Ohio, September 25, 1947 

Hon. Seabury H. Ford, Prosecuting Attorney, Portage County 

Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your letter requesting my advice in regard to the 

proper proceeding in the proposed annexation by the city of Ravenna of 

territory contiguous to the city, and particularly as to the time when the 

election required by Section 3561-1, General Code, should be held with 

reference to the procedure of the county commissioners. 

The annexation proceedings to which you refer are those governed 

by Section 3558 et seq., General Code. The sections which are pertinent 

read as follows : 

"Section 3558. When the inhabitants generally of a munici­
pal corporation desire to enlarge its corporate limits by the an­
nexation of contiguous territory, it shall be clone in the manner 
hereinafter specified. 

Section 3559. The council of the corporation, by a vote of 
not less than a majority of the members elected, shall pass an or­
dinance authorizing such annexation to be made, and directing 
the solicitor of the corporation, or some one to be named in the 
ordinance, to prosecute the proceedings necessary to effect it. 
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Section 3560. The application of the corporation to the 
county commissioners for such purpose shall be by petition, set­
ting forth that, under an ordinance of the council the territory 
therein described was authorized to be annexed to the corpora­
tion. The petition shall contain an accurate description of the 
territory, and be accompanied by an accurate map or plat thereof. 

Section 3561. \Vhen the petition is presented to the com­
missioners, like proceedings shall be had, in all respects, so far 
as applicable, as are required in case of annexation on application 
of citizens in this chapter. However, if the only territory to be 
annexed is territory owned by the county, the consent of the legis­
lative authorities only of the political units concerned shall he 
necessary to complete such annexation. 

Section 3561-1. A vote, by the electors of the unincorpo­
rated area of the township shall be taken under the election laws 
of the state of Ohio at the next general or primary election 
occurring more than thirty days after council passes the ordi­
nance mentioned in section 3559 of the General Code. There­
upon all annexation proceedings shall be stayed until the result 
of the election shall be known. If a majority of the electors of 
the unincorporated area of the township voting in said election 
favor annexation, proceedings shall begin within ninety clays to 
complete annexation, and if a majority vote is against annexation, 
no further proceedings shall be had for annexation for at least 
five years. * * *" 

Section 3561-1 supra was amended by the recent General Assembly 

m Senate Bill No. 168, by requiring the question of annexation to be 

submitted to the electors of the unincorporated area of the township in 

which the territory proposed to be annexed is situated, instead of to the 

electors residing in such territory only. That amendment, however, does 

not affect the question which you raise. Section 3561-1 was introduced 

into the law long after the other sections relating to annexation were in 

effect, and its numerical position, following Section 356r, might suggest 

that the proceedings before the county commissioners are to be had be­

fore the matter is submitted to the electors, Note, however, that the time 

for holding the election is fixed with reference to the date of the passage 

of the ordinance, and "thereupon all annexation proceedings shall be 

stayed". This certainly blocks all steps in the proceedings which follow 

the passage of the ordinance. 

It will be noted that the vote of the electors conclusively determines 

whether or not the territory may be annexed. It would seem, therefore, 
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a futile proceeding to hold a hearing and submit the matter to the county 

commissioners before the controlling question has been submitted and 

decided. The first step in the annexation proceeding which the law re­

quires is the passage by the municipal c011ncil of the ordinance authoriz­

ing such annexation to be made. Logically, the next step would be to 

ascertain whether the electors in the unincorporated area of the town­

ship will consent to the annexation. If their vote is favorable, then ac­

cording to the language of Section 3561-1 "proceedings shall begin within 

ninety days to complete annexation". I think emphasis may well be laid 

on the words, "shall begin". Proceedings, so far as the county commis­

sioners are concerned, will certainly "begin" by filing a petition with that 

body, and the other steps required by the law will follow. If we take the 

contrary view, the county commissioners would proceed, under the law 

relating to the original incorporation of villages, to appoint a time for 

hearing at least six weeks ahead, ( Seotion 3520, General Code) to require 

notices of the proposed annexation to be published and posted and then 

to a hearing which might be considerably protracted and possibly con­

tested, and would finally determine that the annexation ought to be made, 

and having reached that conclusion and entered their order to that effect, 

it would then be found that the whole proceeding was a waste of time and 

money because of the refusal of the electors to consent to the annexation. 

I do not believe the law intended to require so absurd a procedure. 

Specifically answering your question it is my opinion that the ques­

tion of annexation of territory to a municipal corporation, required by 

Section 3561-1, General Code, to be placed on the ballot by the board of 

elections and submitted to the electors of the unincorporated portion of 

the township should be so placed on the ballot and submitted before the 

proceedings of the county commissioners authorized by Section 3561, 

General Code are had. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


