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OPINION NO. 948 

Syllabus: 

Where a board of county commissioners acting in accordance 
with Section 135.07, Revised Code, has determined that there will 
be no public moneys subject to its control to be awarded to public 
depositories as directed by Section 135.11, Revised Code, public 
moneys coming under the control of the board within the two-year 
period defined in Section 135.11, Revised Code, are in excess of 
the aggregate amount estimated by such board and may be awarded 
to public depositories under the authority of section 135.12, 
Revised Code, but the period of designation of ~nd awards to such 
depositories will commence on the date specified by the board of 
county commissioners and end on the date which is two yecrs from 
the expiration of the next preceding designation of depositories 
as defined in Section 135.11, Revised Code. 

To: Bernard W. Freeman, Huron County Pros. Atty., Norwalk, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, March 24, 1964 

Your request for my opinion reads: 

"I should like your informal opinion on the 
following matter: our Board of County Commissioners 
had always had contracts for public depositories 
running for two (2) years, of which the last one 
ended December 31, 1963. Due to the fact that we 
had an appraisal, our Commissioners did not believe 
we would have any money to put in public depositor­
ies, so they did not have the usual resolution, ad­
vertising, nor were any awards made. 

"My question is this: 'May they now advertise, 
call for bids and award said depositories commenc­
ing as of March l, 1964 or April 1, 1964, and ending 
two (2) years thereafter, or should they call for 
less than two (2) years' contracts and award the 
contracts ending December 31, 1965, which would be 
two (2) years from the expiration of the old con­
tract.'" 

Section 135.11, Revised Code, after providing for the bi­
ennial meetings of the State Board of Deposits, reads in p~rt as 
follows: 

"***Each other governing board shall meet 
every two years on the third Monday of the month next 
preceding the date of the expiration of its designa­
tion of depositories for the purpose of designating 
the public depositories of the public moneys of the 
subdivision, and at such meeting, or any adjourned 
session thereof, shall designate such public de­
positories and award the public moneys of the sub­
division to and among the public depositories so des­
ignated, for the period of two years commencing on 
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the date of the expiration of the next preceding des­
ignation. Such designation and award shall be made 
in duplicate; one copy shall be retained by the govern­
ing board of the subdivision and one copy shall be 
certified to the treasurer." 

section 135.07, Revised Code, requires governing boards, in­
cluding a board of county commissioners, to estimate the aggre­
gate maximum amount of public funds to be awarded and on deposit as 
inactive deposits. This estimate must be made at least three weeks 
prior to the date that public depositories ?re to be designated 
pursuant to Section 135.11, Revised Code. This section also pro­
vides that all deposits in excess of the aggregate estimated in­
active deposits shall be active deposits. 

Your inquiry leads me to the conclusion that the estimate was 
made pursuant to section 135.07, Revised Code, but because it was 
anticipated that there would be no funds to be awarded to deposi­
tories, no awards were made. Had any public depositories been 
designated and awards made in accordance with Section 135.11, Re­
vised Code, such awards would have been for the period of two years 
from the date of expiration of the prior designation, or, in the 
situation you have described, two years from December 31, 1963. 

Section 135.12, Revised Code, directs the procedure to be fol­
lowed where, during a period of designation, the public funds ?re 
in excess of the inactive and active deposits formerly estimated. 
The first two paragraphs of that section read: 

"Whenever, during a period of design?tion, the 
amount of the public moneys of the state or of a sub­
division is in excess of the aggregate amount of in­
active and active deposits as estimated by the proper 
governing board prior to the beginning of the period 
of designation, and the board finds that nll or part 
of such excess should be deposited as in~ctive de­
posits and that such excess cannot be so deposited in 
existing depositories of the inactive funds of the 
state or the subdivision because of the limitations 
of sections 135.01 to 135.23, inclusive, of the Re­
vised Code, the board shall meet and design~te addi­
tional public depositories of the inactive deposits 
of public moneys subject to its control for a period 
commencing on a specified date and ending on the date 
of the expiration of the current period of designa­
tion. Sections 135.07, 135.08 and 135.09 of the Re­
vised Code shall be complied with in awarding and 
maintaining inactive deposits for such period. 

"If such portion of such excess amount as 
the board finds should not be deposited as inactive 
deposits is, when added to the amount of active de­
posits of the state or subdivision which the board 
estimates to be deposited or subject to deposit dur­
ing the remainder of the period of designation, 
greater than the aggregate amount of active depositp 
of such public moneys, applied for by th existing 
depositories thereof, the board shall, at ·such meet­
ing, award the active deposits of the public moneys 
subject to its control to public depositories there­
of for a like period. sections 135.07 and 135.10 
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of the Revised Code shall be complied with in ~ward-
ing and maintaining active deposits for such period." 

Although, because of the financial condition existing ~t the 
time prescribed by Section 135.11, Revised Code, no public deposi­
tories have been designated and no awards made, it is my opinion 
that Section 135.12, Revised Code, controls the procedure to be 
followed by the board of county commissioners and that awards now 
made wili begin on the date specified by the board and continue 
until the end of a periof of two years commencing on the date of 
the expiration of the next preceding designation. 

The language of Chapter 135, Revised Code, leads me to the 
conclusion that the General Assembly did not contemplate that there 
could be a break in the continuity of periods of designation. Sec­
tion 135.11, Revised Code, directs that the designation of public 
depqsitories and the awards of public moneys made by the State Board 
of Deposits shall be for a period of two years beginning on the 
first Monday of April in the odd-numbered years: the designation 
and awards made by other governing boards are for two-year periods, 
and these are continuous, with one beginning when the preceding one 
expires. 

Section 135.12, Revised Code, shows that deposits of funds in 
excess of those formerly estimated can be made only for the rem~in­
ing portion of the period of designation as determined by Section 
135.11, Revised Code. The funds which will now be awarded to de­
positories are public moneys in excess of the aggregate amount of 
deposits estimated by the board of county commissioners prior to 
the beginning of the period of designation. As directed by Sec­
tion 135.}2, Revised Code, Sections 135~07, 135.08, and 135.09, 
Revised Code, must be complied with in awarding and maintaining in­
active deposits, and Sections 135.07 and 135.10, Revised Code, must 
be followed if the awards are for active deposits. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that where a 
board of county commissioners acting in accordance with Section 
135.07, Revised Code, has determined that there will be no public 
moneys subject to its control to be awarded to public depositories 
as directed by Section 135.11, Revised Code, public moneys coming 
under the control of the board within the two-year period defined 
in Section 135 .11, Revised Code,· are in excess of the aggregate 
amount estimated. by such board and may be awarded to public de­
positories under the authority of Section 135.12, Revised Code, 
but the period of designation of and awards to such depositories 
will commence on the date specified by the board of county commis­
si~ners and end on the date which is two years from the expiration 
of the next preceding designation of depositories as defined in 
Section 135.ll, Revised Code. 




