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\Vith respect to the bond of Florence E. Kelley, it appears to be in proper form in 
accordance with the section of the General Code, quoted, supra, with the exception 
that the word "her" should be substituted for the word "his" in the eighth line of the 
bond after the phrase "Now, if the said Florence E. Kelley shall, during", and in the 
oath the words "Assistant Auditor" should be inserted before the words "Bureau of 
Motor Vehicles" and the word "appointed" should be inserted where the words "Assis­
tant Auditor" now appear and in their place. 

Finding said bonds to have been properly executed in accordance with the above 
statutory provision, with the exceptions of the errors pointed out, I hereby approve the 
same as to form, in anticipation of such errors being corrected, and return them here­
with. 

3865. 

Respectfully, 
JoHN \V. BRICKER, 

Attorney General. 

DISTRICT BOARD OF HEALTH-MAY NOT APPOINT MEMBER AS SANI­
TARY INSPECTOR UNDER SECTION 1261-22, G. C. 

SYLLABUS: 
A District Board of Health may not appoint one of their own members as Sanitary 

Inspector under the provisions of Section 1261-22, General Code, even though he may 
be compensated from Federal funds. 

CoLUMlj,US, OHio, January 26, 1935. 

HoN. ROBERT F. JoNES, Prosecuting Attorney, Lima, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows: 

"By virtue of authority of the United States Public Health Service a mem­
ber of the county health board has been appointed Sanitary Inspector for Allen 
County. His salary is paid with Federal funds. ;For one month he has served 
as Sanitary Health Inspector (Federal office, compensated with Federal funds), 
and also as member of the county health board (compensated with county 
funds). He has been a member of the county health board for several years 
continuing to the present time. 

Question: May such member of the county board of health hold the posi­
tion of Sanitary Inspector in his county where his compensation for the latter 
position is paid by the Federal Government?" 

In a subsequent communication I am informed that the person in question was 
not appointed Sanitary Inspector by the Federal Government but rather is an appointee 
of the District Board of Health under the provisions of Section 1261-22, General Code. 
I am informed likewise that he receives his orders and instructions from the District 
Health Commissioner, and that the only relationship that the Federal Government has 
in this connection is that he is paid from Federal funds. The question therefore pre­
sents itself as to whether or not a District Board of Health may appoint one of their 
own members as Sanitary Inspector and compensate him from Federal funds. 
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Section 1261-16, General Code, provides for the establishment of various health 
districts throughout the state. Section 1261-17, General Code, provides that in each 
health district there shall be appointed five members who shall constitute the District 
Board of Health. The members of the Board of Health receive no compensation for 
their services but are reimbursed for their necessary and lawful expenses incurred in 
attending the meetings of the Board. Section 1261-22, General Code, provides as fol­
lows: 

"In any general health district the district board of health may upon the 
recommendation of the health commissioner appoint for whole or part time ser­
vice a public health nurse and a clerk and such additional public health nurses, 
physicians and other persons, as may be necessary for the proper conduct of 
the work. Such number of public health nurses may be employed as is neces­
sary to provide adequate public health nursing service to all parts of the dis­
trict. The district health commissioner and other employes of the district board 
of health may be removed for cause by a majority of the board. The board of 
health of each district may provide such infant welfare stations, prenatal 
clinics and other measures for the protection of children as it may deem neces­
sary. It may also provide for the prevention and treatment of trachoma and 
may establish clinics or detention hospitals and provide necessary medical and 
nursing service therefor." 

It is to be noticed that nowhere m Section 1261-22, supra, is there any intimation 
that the District Board of Health may not employ one of their own members under 
the provisions of this section. There is, however, a general rule of policy which pre­
vents a member of a board of commission from appointing himself to a position under 
such board pr commission. The general rule is stated in 46 Corpus Juris 940, as fol­
lows: 

"It is contrary to the policy of the law for an officer to use his official 
appointing power to place himself in office, so that, even in the absence of 
a statutory inhibition, all officers who have the appointing power are dis­
qualified for appointment to the offices to which they may appoint * * *." 

The above stated principles have been followed by the Ohio courts. In the case 
of Ohio ex ref. Louthan vs. Taylor, 12 0. S. 130, it was held as disclosed by the sylla­
bus: 

"Where a member of the board of directors of a county infirmary was, by 
said board, appointed to the office of superintendent of the county infirmary, 
he still continuing to hold the office of director-Held, 

That the duties of the two offices are incompatible, and can not be legally 
held by the same person at the same time; and such appointment was there­
fore, illegal and void." 

At page 134 the following appears: 

""' "' "' The word appoint, when used in connection with an office, ex vi 
termini, implies the conferring of authority upon another. It was not neces­
sary, therefore, that the statute should, in express terms, prohibit the infirmary 
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directors from appointing one of their own number superintendent; for the 
language, 'the board of directors shall appoint a superintendent,' necessarily 
means that the person appointed shall be different from those wh() appoint." 
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To the same effect, see the case of State, ex rei. Henry vs. Newark, 6 0. N. P. 523. 
In an opinion to be foun.d in the Annual Report of the Attorney General for 1911-

1912, Vol. II, page 1089, it was held as disclosed by the first branch of the syllabus: 

"Contrary to the general rule of policy that a member of a ·board may not 
hold a salaried position under such board, special provision of statute makes 
it possible for a member of a board of education to serve as its clerk and re­
ceive the salary for both positions." 

The following appears at page 1090: 

"* * * There is a principle of public policy which prohibits a member of 
an administrative board from holding a salaried position thereunder. This 
principle, however, is expressly waived, so to speak, by section 4747, above 
quoted. The authority to prescribe compensation for the clerk is clearly vested 
in the board by section 4781, General Code, which reads: 

'The board of education of each school district shall fix the compensation 
of its clerk * " * which shall be paid from the contingent fund of the dis­

trict * * *.'" 

In an opinion to be found in the Annual Report of the Attorney General for 1913, 
Vol. II, page 1600, it was held as disclosed by the syllabus: 

"A person employed as a lineman on the electric light and water works 
plant, and while holding this position is elected a member of the board of 
trustees of public affairs, and inasmuch as the board of public affairs employs, 
fixes the wages of and pays the linemen, the same party should not occupy 

both positions." 

In an opinion to be found in Opinions of the Attorney General for 1917, Vol. II, 
page 1876, the following appears at page 1878: 

"An examination of our statutes will disclose the fact that in a number of 
instances the legislature has given its express consent to the appointment or 
election of a member of a board as its secretary or clerk, and it would seem 
that, inasmuch as they have done this, they meant to withhold such consent in 

all other cases. 

,For this reason, and on the authority of the position taken by this de­
partment in the past as above outlined, I would advise you that the offices of 
member of the board of trustees of public affairs of a village and the clerk of 
the board of trustees of public affairs are incompatible." 

The above stated principles were followed in Opinions of the Attorney General 
for 1920, Vol. I, page 163; Opinions of the Attorney General for 1930, Vol. II, page 

917. 
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In an optmon to be found in Opinions of the Attorney General for 1933, Vol. II, 
page 1622, it was held as disclosed by the syllabus: 

"A member of the soldiers' relief commission may not be employed as an 
investigator under the provisions of section 2933-1, General Code." 

The only difference between the present situation and the above quoted authorities 
is that the employe is to be paid with Federal funds. I do not feel that this factor 
would change the conclusion that it would be against public policy for the Board to 
appoint one of their own members as Sanitary Inspector. 

In view of the above authorities, and without further prolonging this discussion, 
it is my opinion that a District Board of Health may not appoint one of their own 
members as Sanitary Inspector under the provisions of Section 1261-22, General Code, 
even though he may be compensated from Federal funds. 

Respectfully, 

3866. 

JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

DISAPPROVAL, BONDS OF GREEN TOWNSHIP RURAL SCHOOL DISTRICT, 

FAYETTE COUNTY, OHIO, $3,384.22. 

CoLUMBus, OHio, January 26, 1935. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 
Re: Bonds of Green Twp. Rural School Dist., Fayette County, Ohio, $3,384.22. 

GENTLEMEN :-I have examined the transcript of the proceedings relating to the 
above bond issue. 

These bonds are issued under authority of House Bill No. 11 of the third special 
session, as amended by Amended House Bill No. 140 of the second special session of 
the 90th General Assembly. The amount of the net floating indebtedness as certified 
by the State Auditor under date of January 5, 1935, is $3,384.22. The transcript shows 
that this district issued indebtedness funding bonds under House Bill No. 17 
of the first special session of the 90th General Assembly in the sum of $5,136.00, of 
which amount at least $4,366.47 are actually in excess of the limitations for unvoted 
indebtedness. 

Since this amount is greater than the amount of the floating indebtedness of said 
district as certified by the Auditor of State, it follows that this district cannot issue 
bonds under this act. 

Respectfully, 

JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


