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THE WIFE OF A BOARD OF EDUCATION MEMBER MAY BE 

APPOINTED JANITOR-§§3313.33, 3319.21 RC., OPINION 5811, 
O.A.G., 1955. 

SYLLABUS: 

The wife of a member of a board of education may be appointed as a janitor 
by the board, as Sections 3313.33 and 3319.21, Revised Code, do not prohibit such 
an employment. Opinion No. 5811, Opinions of the Attorney General for 1955, page 
499, approved and followed. 

Columbus, Ohio, March 5, 1962 

Hon. Robert H. Huffer, Prosecuting Attorney 

Pickaway County, Circleville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I request your opinion as to the following matters. 
"May the wife of a school board member be employed as a janitor 

by said school board? Part of the compensation for said janitor is 
a rent free house. The member also resides in said rent free house. 

"I feel this matter is covered by Ohio Revised Code 3313.33; and 
would further like your opinion to the effect that if 3313.33 is violated 
by the school board member, does such violation fall under 3313.86 
making the violation a felony?" 

Section 3313.33, Revised Code, to which you refer, reads as follows: 

"Conveyances made by the board of education shall be executed 
by the president and clerk thereof. No member of the board shall 
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have, directly or indirectly, any pecuniary interest in any contract of 
the board or be employed in any manner for compensation by the 
board of which he is a member except as clerk. No contract shall be 
binding upon any board unless it is made or authorized at a regular 
or special meeting of such board. 

"This section does not apply where a member of the board, being 
a shareholder of a corporation but not being an officer or director 
thereof, owns not in excess of five per cent of the stock of such corpo­
ration. If a stockholder desires to avail himself of the exception, 
before entering upon such contract such person shall first file with 
the clerk an affidavit stating his exact status and connection with said 
corporation." (Emphasis added) 

Also of interest is Section 3319.21, Revised Code, reading: 

"Whenever a local director or member of a board of education 
votes for or participates in the making of a contract with a person as 
a teacher or instructor in a public school to whom he is related as 
father, brother, mother, or sister, or acts in any matter in which he 
is pecuniarily interested, such contract, or such act in such matter, is 
void. 

"This section does not apply where a director or a member of such 
board, being a shareholder of a corporation but not being an officer or 
director thereof, owns not in excess of five per cent of the stock of such 
corporation and the value of the stock so owned does not exceed five 
hundred dollars. If a stockholder desires to avail himself of the excep­
tion provided in this section, before entering upon such contract such 
person shall first file with the clerk of the board an affidavit stating 
his exact status and connection with said corporation." (Emphasis 
added) 

I believe that there is no question but what the employment of a 
janitor should be considered a contract within the purview of Section 

3313.33, supra (See Section 3313.081, Revised Code). Thus, it remains 

to be determined whether the member of the board would have a pecuniary 

interest in the contract if his wife is employed as janitor. 

In considering the then existing Sections 4757 and 12932, General 

Code, now Sections 3313.33 and 3319.21, Revised Code, the then Attorney 
General, in Opinion No. 3200, Opinions of the Attorney General for 1931, 

page 624, held that a contract made with the adult son of a member of a 
board of education for the transportation of pupils, where the father has 

no direct financial interest in the contract, is not illegal. 

But in the case of In re Leach (C.P.) 19 0.0., 263, employment of a 

minor son of a member of the board of education was held illegal under 
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the provisions of a statute similar to Section 3313.33, supra, on the basis 

that the son had not been emancipated and that the father had a right to 

hi's wages. Also see Opinion No. 302, Opinions of the Attorney General 

for 1923, page 236, to the same effect. 

In Opinion No. 5811, Opinions of the Attorney General for 1955, 

page 499,. the question concerned was similar to that here considered, that 

is, an employment contract with the wife of a member of the board. The 

first paragraph of the syllabus of that opinion reads: 

"l. The wife of a member of a board of education may lawfully 
be elected as clerk of said board and· may also be appointed as secre­
tary to a school superintendent." 

The basis for the above conclusion is found on pages 501 and 502 of the 

opinion, where it is stated: 

"The question you present as to the employment of the wife of a 
member, as clerk of the board, seems to have been conclusively settled 
by the decision of the Supreme Court in Board of Education v. Boal, 
104 Ohio St., 482. In that case the wife of a member of the board of 
education was employed as a teacher in the district, and in an action 
brought by a taxpayer to enjoin the treasurer from paying Tuer. salary, 
the court held that such employment was legal. The court discussed 
Section 4757, General Code, which was the predecessor of Section 
3313.33, supra:, and also Section 12932, General Code, which was the 
predecessor of Section 3319.21, supra, and held that since neither of 
these statutes prohibited the employment of the wife of a member of 
the board her employment was legal. 

"The opinion of the court seems to me to lay down a general 
principle independent of the statutes, upon which the decision may be 
said to rest. Judge Matthias, speaking for the court, at page 494 of 
the opinion said : 

" 'The rights of a married woman in this state have been 
extended by express provisions of our laws, and she now has the 
full power to contract, and the unlimited right to have and enjoy 
the benefits of her contracts and the fruits of her employment. 
These modern statutes relating to the property rights of married 
women are generally intended to cut off the common-law rights 
of the husband to the personal estate of the wife. They have been 
construed to constitute as her separate estate a separate business 
or trade which she may carry on, and all the property incident 
thereto. Under the provisions referred to; the earnings of a 
married woman, or property acquired by her labor, constitute her 
separate property, and no part thereof or interest therein can in 
any wise be claimed by the husband as against her. 13' Ruling 
Case Law, 1149, Section 173. 
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"'If the power to contract in her own right, or the enjoy­
ment of the fruits of her employment, is to be denied or limited, 
such denial or abridgment thereof must be found in some express 
provision of the legislation of the state. It cannot be imposed by 
action of the court.' 

"Although that case involved employment of the wife as a teacher, 
I cannot see any reason why the principle of it should not be applied 
to employment as clerk of the board or as secretary to the superin­
tendent." 

In the case of Board of Education v. Boal, referred to in Opinion No. 

5811, supra, the court apparently found no pecuniary interest, direct or 

indirect, where the wife of the board member was appointed as a teacher, 
even though the allowance of salary to the wife would have seemed to be 
of some benefit to the husband. In the present case, there would appear to 

be some evidence of a pecuniary interest since the board member resides in 
the rent free house, and actually cannot be excluded from his wife's dwell­

ing except upon a decree or order of injunction made by a court of 
competent jurisdiction (Section 3103.04, Revised Code). There is not, 
however, sufficient evidence to distinguish the present case from Board of 

Education v. Boal, which decision has not been modified by any later 

cases. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that the wife of a 

member of a board of education may be appointed as a janitor by the board, 

as Sections 3313.33 and 3319.21, Revised Code, do not prohibit such an 
employment. Opinion No. 5811, Opinions of the Attorney General for 

1955, page 499, approved and followed. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




