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1828. 

APPROVAL, BONDS OF DELAWARE CITY SCHOOL DISTRICT IN 
AMOUNT OF $4,000. 

CoLUMBus, Omo, January 29, 1921. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

1829. 

ROADS AND HIGHWAYS-STATE AID IMPROVEMENT-BIDS ON 
SEVERAL TYPES OF IMPROVEMENT OF VARYING COSTS­
WHERE COUNTY COMMISSIONERS OF NECESSITY ISSUE BONDS 
ON MOST COSTLY TYPE OF IMPROVEMENT-SURPLUS SUBJECT 
TO PROVISIONS OF SECTION 5654 G. C.-SINKING FUND. 

Where the state highway commissioner, in response to application of county 
commissioners for state aid on a highway improvement project, proposes to call for 
bids on several types of improvement of varying costs, the county commissioners, if 
they issue bonds to provide for the share of cost over and above that assumed by 
the state, are under the necessity of basing the bond issue on the nwst costly type 
of improvement. If there is a surplus of bond proceeds due to the non-adoption of 
the most costly t'yPe, such surplus is subject to the provisions of section 5654 G. C. 

CoLuMBus, Omo, January 31, 1921. 

HoN. HARLAN F. BuRKET, Prosecuting Attorney, Findlay, Ohio. 
DEAR Sm :-You have recently submitted for opinion an inquiry made of you by 

your board of county commissioners, as follows: 

"The state highway commissioner has the right to receive bids for the 
construction of inter-county highways on any type and at different prices, 
according to the type. The law says that the county must have their por­
tion of the cost and expense of such improvement either in the county 
treasury or same shall be in the process of collection before the state high­
way commissioner can receive bids on said improvement. 

Inasmuch as the county commissioners cannot sell bonds to exceed in 
amount the cost of the improvement for which the bonds are being sold, 
and as the state highway commissioner may sell the cheaper type, in some 
cases making the difference in the highest and lowest type as high as fifty 
thousand dollars, just what amount of bonds shall the county commissioners 
sell for such improvements? 

During the year 1920, the county commissioners tried to sell the bonds 
for the highest type of improvement with the right to reduce the amount of 
the issue in case the cheaper type was sold, but we found that this was very 
impractical as the bond buyers do not care to wait any length of time after 
buying said bonds before same are delivered." 

To the inquiry above stated, you say that the commissioners have added another, 
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and desire to know in case bonds should be sold for the higher type of improvement, 
in what fund, if any, should the surplus be placed in case the state highway com­
missioner awards the improvement work on a cheaper type. 

Authority for the issuing of bonds to provide the so-called county's share of 
state aid improvements is found in section 1223 G. C. ; and as the commissioners 
indicate, the limit of such bond issue in a given case is 

"the aggregate sum necessary to pay the shares of the estimated compensa­
tion, damages, cost and expense payable by the county, township or town­
ships and the owners of lands assessed for such improvement." 

While the provision just referred to is one of limitation rather than of grant, 
yet in any event as a practical proposition tHe amount of a bond issue for a given 
improvement will be go~·erned by the estimates of cost of such improvement. 
Furthermore, the practical side of the principal inquiry submitted by your commis­
sioners as first above set forth, brings into prominence the provisions of section 
1218 G. C., which as amended 108 0. L. 491, reads: 

"Each contract made by the state highway commissioner under the pro­
visions of this chapter shall be made in the name of the state and executed 
on its behalf by the state highway commissioner and attested by the secre­
tary of the department. No contract shall be let by the state highway 
commissioner in a case where- the county commissioners or township trustees 
are to contribute a part of the cost of said improvement, unless the county 
commissioners of the county in which the improvement is located shall have 
made a written agreement to assume in the first instance that part of the 
cost and expense of said improvement over and above the amount to be paid 
by the state. Where the application for said improvement has been made 
by township trustees, then such agreement shall be entered into between 
the state highway commissioner and the township trustees. Such agreement 
shall be filed in the office of the state highway commissioner with the 
approval of the Attorney-General endorsed thereon as to its form and 
legality. The provisions of section 5660 of the General Code shall apply to 
such written agreement to be made by the county commissioners or town­
ship trustees and a duplicate of the certificate of the county auditor or 
township clerk made in compliance with the provisions of said section shall 
be filed in the office of the state highway commissioner. 

The state highway commissioner shall not proceed to the opening of 
bids for any work to be let by him until the provisions of this section relat­
ing to the making of an agreement by the local authorities have been fully 
complied with, and if at the time fixed for the opening of bids, such pro­
visions have not been fully complied with or if for any other reason the 
state highway commissioner should at said time find himself without full 
authority to immediately proceed to determine the lowest and best bidder 
and to award and enter into a contract, it shall be the duty of the state high­
way commissioner to forthwith cancel the letting of said work, return all 
bids unopened and thereafter readvertise the letting of the work at such 
time as he may be fully authorized to forthwith proceed to determine the 
lowest and best bidder and award and enter into a contract." 

Since, by the terms of this section, the making of a written agreement by the 
county commissioners is a condition precedent to the letting of contracts by the 
state highway commissioner in cases where the county is contributing to the cost 
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of the improvement, and since, in turn, by the terms of said section when read with 
section 5660, the provision of funds by the commissioners is a condition precedent 
to the making of the written agreement, it follows that where the county has not 
available for appropriation current tax funds in sufficient amount to provide for the 
county's share of cost, the only alternative is a bond issue based upon the estimated 
cost of the most costly type for which bids are to be received. In other words, it 
would be a vain proceeding for the state highway commissioner to call for bids on 
a type estimated at a cost of $150,000, if the county commissioners had based their 
bond issue and written agreement on a type estimated at a cost of only $100,000, 
because the state highway commissioner would be limited in advance of the receipt 
of bids to the $100,000 type. Moreover, if the county commissioners had resort to a 
bond issue in order to provide funds for the share of cost over and above that 
assumed by the state, assuredly the written agreement above mentioned could not 
safely be made at any earlier time, to say the least, than that at which the bonds 
were in process of delivery after being duly sold; and of course there are practical, 
if not legal, obstacles to the sale of an issue of bonds with an accompanying condi­
tion that in certain contingencies part of the bonds will be recalled after being put 
in process of delivery. 

For these reasons, there is no escaping the conclusion that if the county com­
missioners desire the state highway commissioner to call for bids on several types 
of improvement, they must base their bond issue on the estimated cost of the most 
costly type of improvement. 

The second inquiry of the commissioners may be answered by quoting section 
5654 G. C., which reads : 

"The proceeds of a special tax, loan or bond issue shall not be used for 
any other purpose than that for which the same was levied, issued or made, 
except as herein provided. When there is in the treasury of any city, vil­
lage, county, township or school district a surplus of the proceeds of a 
special tax or of the proceeds of a loan or bond issue which cannot be used, 
or which is not needed for the purpose for which the tax was levied, or the 
loan made, or the bonds issued, all of such surplus shall be transferred 
immediately by the officer, board or council having charge of such surplus, 
to the sinking fund of such city, village, county, township or school district, 
and thereafter shall be subject to the uses of such sinking fund." 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


